Στην υπόθεση Hannover εναντίον Γερμανίας, το ΕΔΔΑ μας δίνει πέντε κριτήρια σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών.
Πρέπει κάθε φορά να εξετάζουμε εάν η εικόνα εξυπηρετεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, τις συνθήκες λήψης, τυχόν προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο λήψης, τον τρόπο δημοσιοποίησης (αποφυγή κριτικής και παράθεση της πληροφορίας) και τις συνέπειες από τη δημοσιεύση.
Ωστόσο, αποκτά ενδιαφέρον η μεταγενέστερη προσθήκη έκτου κριτηρίου (HFA v France) που έχει να κάνει με κλιμακωτή επιβολή ποινών από τη δημοσιοποίηση και έπειτα. Το λυπηρό βέβαια είναι πως το κύριο υλικό για slapp έχει προκύψει από υποθέσεις όπου ο θιγομενος δημοσιογράφος
είτε πέθανε ή εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία από τα δυσανάλογα οικονομικά βάρη των διαδικασιών που ανεκυψαν. Πάντως, τα πάντα καταλήγουν ΕΔΔΑ.
Εάν το πλέον ισορροπημένο κείμενο περί slapp είναι του Arab Charter (32, παρ 1) τα λέγαμε παιδιά. Όποιος δημοσιογράφος προλάβει να δημοσιοποιήσει, δεν υπάρχει ελπίδα. Τα πρακτικά συνεδριάσεων πριν την υιοθέτηση κειμένου, δείχνουν πόσο δεν θέλουν τα κράτη να βοηθήσουν τον τύπο.
Πω, το ΕΔΔΑ καλεί τα κράτη από νομολογία κιόλας του '80 να δημιουργήσει κλίμα ασφαλούς εργασίας δημοσιογράφων. Εντάξει positive obligations και χαρήκαμε.
Και έτσι προστατεύεται κάποιος βασικά. Ενημέρωση πολιτείας, άμα δεν κάνει κάτι η Πολιτεία, έφυγες για ΕΔΔΑ με ασφαλιστικά πρώτα και μετά με κανονική υπόθεση. Αλλά κατάλαβαινω ότι θέλει συνεχή ενημέρωση για τις απειλές που δέχεσαι (για δημοσιογραφους)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Alexia Sideris

Alexia Sideris Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @siderialexandra

5 Apr
Η ανακοίνωση των δικηγόρων Φουρθιώτη καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. 1) Ο Μπίκος, εφόσον διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο ο Φουρθιώτης έπρεπε να είναι κρατούμενος ΜΑΖΙ με τους συναδέλφους του που ήταν παρόντες εφόσον ισχύουν όσα γράφουν
2) Δεν είναι ανηλεής πόλεμος ένα ερώτημα που σχετίζεται με επιθέσεις του ίδιου του Φουρθιώτη προς τρίτους άρα προκύπτει απορία γιατί δικαιούται φύλαξης και 3) η επιστολή Παλαιτσακη καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί δημοσιογραφικής έρευνας από την εκπομπή του αφού εξηγεί πως υπήρχε
συννενόηση για τα ρεπορτάζ με την ΕΛ.ΑΣ και αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη καταγγείλει τον Φουρθιώτη για την τακτική αναδημοσίευσης χωρίς απόδοση αρχικής πηγής είδησης. 4) Εάν υπήρχε λόγος φυλαξης του η ΕΛ.ΑΣ. θα είχε απορρίψει την αίτηση/διαμαρτυρία της Documento
Read 6 tweets
3 Apr
Διαβάζω αιτήματα περί εκδημοκρατισμού της αστυνομίας. Μερικές σκέψεις σχετικά:
Αρχικά, η έννοια του εκδημοκρατισμού σε πολλές αναρτήσεις ταυτίζεται με σκληρό έλεγχο από την πολιτική ηγεσία της. Αυτή η θεώρηση, ενέχει το σφάλμα υπονόμευσης εμπιστοσύνης προς τον θεσμό και κατ'επεκταση σε άλλους εάν θεωρήσουμε πως μόνο συγκεκριμένη πολιτική δύναμη
έχει την ικανότητα εκδημοκρατισμού ενός σώματος αναγκαίου για την προστασία μας. Το αίτημα περί εκδημοκρατισμού σχετίζεται μόνο με τη δομή του σώματος και όχι με αφορισμούς περί κομμάτων καθώς μετακινούμε την εμπιστοσύνη μας από την έννοια της αστυνόμευσης σε ορισμένη πολιτική.
Read 7 tweets
3 Apr
Όταν ο Μιλ, το 1865 παρουσιάζε για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες ως θεωρητική ιδέα επέκτασης του δικαιώματος πιστεύω ότι δεν είχε κατά νου τη βραδυφλεγη ανάφλεξη που είχε προκαλέσει.
Η Έμιλυ Πανκχερστ, μια από τους ακροατές αυτής της ομιλίας και επηρεασμένη από τις μεθόδους διεκδίκησης στη Ρωσία θα προκαλέσει σειρά επεισοδίων τιμωρητικου κατ'εκεινη, χαρακτήρα απέναντι στην πολιτική ηγεσία της Αγγλίας.
Η οργάνωση της, πρωτοπορεί σε επεισόδια εκείνη την περίοδο με αποκορύφωμα τη δική της καταδίκη το 1924 αν δεν με απατά η μνήμη μου. Λίγους μήνες μετά θα ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας να θεωρηθεί πολιτική κρατούμενη.
Read 5 tweets
22 Mar
Επειδή σήμερα άκουσα αρκετές ανακρίβειες και προσπάθειες πολιτικών ερμηνειών νομικών ζητημάτων, πάμε πάλι:
Ερευνητική δημοσιογραφία είναι αυτή της οποίας η δράση καταγγέλει αναδεικνύοντας κακώς κείμενα. Υπάρχουν όρια στην καταγγελία; Σαφώς και ναι, τα έχει ορίσει τόσο ο Κώδικας Δεοντολογίας όσο και η Διεθνής Ένωση Δημοσιογραφων.
Ζήτημα ανακύπτει όταν υποθέσεις κοσμικού χαρακτήρα αποπειρώνται να παρουσιαστούν ως "αποκαλυπτική έρευνα και μαχητική δημοσιογραφία". Μάχη, είναι να παρουσιάσεις ολοκληρωμένα ένα σκάνδαλο και όχι ανάλυση περιεχομένου σκουπιδιών σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Read 18 tweets
22 Mar
Πριν αναλύσουμε τα μεταδεδομένα και τη συμπεριφορική επεξεργασία, η Cisco εγείρει ζητήματα τυπικής νομιμότητας συμβασης. Αναφέρομαι στον τρόπο σύναψης και κύρωσης της.
Η ΠΝΠ, αρχικά έδινε μεγάλες ελευθερίες ρύθμισης ζητημάτων της πανδημίας. Όμως, αυτό δεν είναι λόγος για αδιαφανείς πρακτικές με την απόκρυψη είτε της φερόμενης δωρεάς ή της τελικής σύμβασης.
Βάσει αυτής της ρύθμισης, η ηγεσία του Υπουργείου έχει τεκμηριώσει συστηματική συμπεριφορά ρατσισμού έναντι σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες όπως ανήλικοι αιτούντες άσυλο και οικονομικη δυσμένεια.
Read 4 tweets
21 Mar
Φράσεις όπως ''ε, έτσι είναι ο νόμος τώρα που να τον αλλάξεις'' με εκνευρίζουν, για να το θέσω κόσμια, περί καλής νομοθέτησης ο λόγος:
Ο θεσμικός μηχανισμός του Κράτους, οφείλει να εκσυγχρονίζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Με τον ν.4622/2019 (Α'133) ορίζουμε με σαφήνεια τί σημαίνει ''Επιτελικό Κράτος'' και καταργούμε τον έως τότε ισχύοντα ν.4048/2012 που ίσχυε έως τότε.
Πέραν των εγχειριδίων που αναλύουν εξοντωτικά τις αρχές και τις φόρμουλες πίσω από ένα πραγματικά καλό νομοθέτημα, αξίζει να σημειώσουμε ότι: δεν επιτρέπεται η αόριστη παραπομπή σε άλλες διατάξεις όπως και οι παρεκκλίσεις από πάγιες ή σχετικά πρόσφατες ρυθμίσεις χωρίς βάσιμο λόγο
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!