Alexia Sideris Profile picture
I answer & research legal Qs to pay my bills. Working on asylum seekers &human rights|@GoodLobby & @CASECoalition member|RTs not endorsements 📨 asideris@pm.me
14 Aug
Δεδομένης της επικείμενης κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και του νέου κύματος που θα κληθεί η Ελλάδα να διαχειριστεί : (1) 🧵 #Afghanistan
Πρόκειται για μια χώρα με έντονες θρησκευτικές διαμάχες και στιβαρή παρουσία, υπόγεια και μη, στην παραγωγή οπίου και συνοδευτικών προϊόντων αλλά και σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλων όπως ο χαλκός και το λίθιο. Δεν υπάρχει μια επίσημη γλώσσα παρά αρκετές διάλεκτοι (2)
και η οποία εθνική ενότητα έχει εκλείψει εδώ και καιρό. Το Αφγανιστάν, αποτελεί την πρώτη αριθμητικά χώρα αιτούντων άσυλο και μετέπειτα αναγνωρισμένων δικαιούχων επικουρικής και διεθνούς προστασίας. Επικουρική σημαίνει ότι διατρέχει το άτομο σοβαρό φόβο δίωξης εάν (3)
Read 10 tweets
11 Aug
To #lexTVN σε απλά ελληνικά: Η κυβέρνηση της Πολωνίας εχει εστιάσει από την αρχή της θητείας της στα ΜΜΕ. Προσπαθεί σταδιακά να αφαιρέσει κάθε φωνή που της ασκεί κριτική. 🧵
Ξεκίνησε με μικρότερης ισχύος εφημερίδες και πρόσφατα αποφάσισε να περάσει νόμο τροποποίησης των τηλεοπτικών αδειών με διατάξεις που αφορούν ένα μόνο συγκεκριμένο κανάλι, το TVN. Το TVN, την ενοχλεί γιατί της ασκεί κριτική και πολύ έντονη σε όσα κάνει.
Αποφασίζει λοιπόν να τροποποιήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επειδή το κανάλι είναι εξ'ημισιας Αμερικανών, αποφάσισε να αναιρέσει τη δυνατότητα προσώπου τρίτης χώρας να κατέχει τηλεοπτική άδεια.
Read 11 tweets
11 Aug
Ενημερωτικά, οι Πολωνοί ψηφίζουν στη Γερουσία αυτή τη στιγμή φωτογραφικό νόμο για την κατάργηση/δυνατότητα εξαγοράς συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού.
Πέρασε με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προσπαθούν να το παγώσουν στη Γερουσία τους. Το θέμα είναι πως αν η κυβέρνηση εκεί βρήκε τρόπο να σιγασει αντίθετη προς εκείνη φωνή μια φορά, θα ξαναβρεί.
Ουσία, αλλάζουν τη δυνατότητα κατοχής καναλιού από μη Πολωνό υπήκοο δημιουργώντας προβλήματα στον κάτοχο αντιπολιτευόμενου καναλιού. Το πρόβλημα μεγαλώνει, δεδομένου ότι ο κάτοχος είναι Αμερικανος.
Read 7 tweets
11 Aug
Media and press freedom is no longer available under Polish law. #lexTVN #RuleOfLaw
(tried to postpone voting until next seating, didn't happen and was voted)
It's bad because it openly targets a TV channel whose work is let's put it politely annoying to the conservative government. It's annoying because who knows which country will be the next one. It's alarming because it took a Parliamentary vote to attack a TV channel.
Read 6 tweets
19 Jul
Επειδή στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ταξί γίνονται οι καλύτερες σφυγμομετρήσεις και επειδή έχουν πιάσει οι ζέστες και μια κάποια πόλωση τη βιώνουμε πάμε πάλι να δούμε κάποια πράγματα:
Ναι ως αναγνώστης εγώ έχω προσωπικα κουραστεί να διαβάζω κάποια θέματα και η Γκραμποφσκι είναι ένα από αυτά. Ναι, ως νομικός έχω μουδιάσει σχετικά με διάφορες κατασκευές για νομιμοποίηση δραστηριότητων που ευγενικά και μόνο τις λες περίεργες . Ωστόσο
ο Βαξεβανης έχει δικαιωθεί μέχρι στιγμής για όλα όσα έχει γράψει για τα οικονομικά της, συγγνώμη αν σου χαλάω το όνειρο. Η καταδίκη για δυσφήμιση αφορά τη γειτνίαση με τον Χριστοφοράκο το οποίο η απόφαση το θεωρεί αληθές ως γεγονός αλλά έδωσε καμπάνα 5κ.
Read 10 tweets
18 Jul
Στο στεγνό της υπόθεσης για όποιον έχει απορία: άμα θες να χωρίσεις κάτι με το στεφάνι σου καλύτερα προγαμιαίο ή συμβολαιογραφική πράξη. Σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με επισφαλή τυπική νομιμότητα κινδυνεύεις να μπλέξεις ακόμη και στην επιλογή δικαστηρίων επίλυσης διαφοράς. (1)
Πρέπει να τσεκαρεις αν έχουν δυνατότητα για δικαιοπραξία και να δεις αν μπορεί ένα νομικό πρόσωπο πχ να συνάψει με ιδιώτη και να ορίσεις με σαφήνεια τη διάρκεια του συμφωνητικού. Επίσης, καλό θα ήταν να έχει και τίτλο- η νομολογία το λέει.
Έχεις επίσης ζήτημα σεβασμού ελευθερίας συμβάσεων, αντίκειται δλδ στο Σ; Προσβάλλει τυχόν δικαιώματα άλλων; Αντίκειται στα χρηστά ήθη; Δηλαδή σε μη πανδημικη περίοδο θα είχε μεγαλύτερη απήχηση το ζήτημα πιστεύω.
Read 4 tweets
18 Jul
Ναι, οκ το Documentοι ενάντιον Μαρεβας έχει γίνει πιο κουραστικό και από επανάληψη του ρετιρέ, συμφωνώ. Για μελλοντικά ΠΘ ζεύγη, προτείνω μοντέλο Τραμπ και σε αυτό το επεισόδιο αν πάει κατά τους θα έχει ενδιαφέρον ο συλλογισμός που θα κληθεί να καταθέσει εκείνη.
Πρακτικά, καπνός έχει σηκωθεί. Για να αρχίσει να τρέχει το ο, τιδηποτε θες πολυ περισσότερα από τα διαθέσιμα. Τροπολογία για τους μισθούς του ΠΘ στο μέλλον; Θα μπορούσε αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση/έρευνα κλπ.
Ναι, προεκλογική περίοδος, ναι έχει γίνει ο χαμός με την πανδημία. Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικό αλλά όχι τόσο όσο το βλέπουν αρκετοί. Τα οικονομικά θα σόκαραν στην αρχή της κρίσης, πλέον έχουμε μουδιάσει σε βαθμό αηδιας.
Read 5 tweets
17 Jul
Let's talk about forum shopping and #SLAPPs. For the time being and under the pandemic's influence they pose a constant threat for independent media and watchdogs across Europe. But what happens when a vixatious plaintiff decides to use private international law ? (1)
We already know that this type of activity undermine the right of access to information, free speech and expression. In addition, should another country becomes the ground for a lawsuit this could shake the trust between the common European legal system.
If Media serve as watchdogs and democracy's checkers how do we protect them? Did you know that the costs of one external abusive litigation to the Media's country of activity is enough to shut an outlet for good?
Read 14 tweets
28 Jun
Ενενήντα χρόνια ΣτΕ και ενώ θα έπρεπε να έχει πλήθος αποφάσεων για προστασία whistleblowers, ψάχνουμε στην ποινική κυρίως νομολογία. Πάμε να δούμε μερικά κριτήρια που μας δείχνουν έναν καταγγέλοντα προς όφελος του γενικού συμφέροντος - η λέξη μάρτυρας με παραπέμπει στα ποινικά.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ιστορικά από τα χρονικά του κοινοδικαίου, οι μάρτυρες του Βασιλιά έπαιρναν σοβαρή αποζημίωση από το Στέμμα σε περίπτωση ορθής καταγγελίας. Για αυτό και ακούς να τους αποκαλούν και "μάρτυρες του Στέμματος". Σύγχρονα, συναντάμε τον όρο από τα 1960 και έπειτα.
Τουλάχιστον, επί Κennedy ήταν ο Otepka που προώθησε κάποια έγγραφα στη Γερουσία σχετικά με την ασφάλεια των ΗΠΑ. Τώρα, στα πρακτικά του θέματος. Το whistleblowing αφορα στην καταγγελια προβλήματος χωρίς να υπάρχει προσωπικό όφελος από την κίνηση αυτή. Για αυτό και λεμε
Read 12 tweets
26 Jun
Όλο μιλάμε για μαχητική δημοσιογραφία κλπ αλλά η μάχη έχει ήδη κριθεί και έχουμε χάσει το βασικότερο μέτωπο, την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. (1)
Η μεγαλύτερη και πλέον συγκλονιστική αποκάλυψη είναι η μερική δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής από τη Δημοκρατία, με μερική έκθεση των πραγματικών ιδεών Τσιοδρα από τη Documento όπου δεδομένης της έντονης κομματικής παράθεσης που είχε το εν λόγω δημοσίευμα δε μπορώ (2)
να το θεωρήσω ως αντικειμενικό και πραγματικά παρακινητικο για διαμόρφωση γνώμης, ελεύθερης και αδέσμευτης του μέσου αναγνώστη. Έχουμε, λοιπόν, μια συντηρητική εφημερίδα να κάνει την αποκάλυψη που πραγματικά συγκλονίζει. (3)
Read 9 tweets
25 Jun
Παιδιά, άμα θέλουμε όντως να βοηθήσουμε σε κατεύθυνση ουσιαστικής ισότητας, παίρνουμε όλα τα υπομνήματα ανεξάρτητα από το χώρο που προέρχονται. Τα βάζουμε κάτω, βλέπουμε τί μας λένε και πάμε μπροστά. Πολιτικαντισμος με τα δικαιώματα μου, όχι ευχαριστω. #Pride2021
Καθόμαστε και ψάχνουμε την ισότητα με μεθόδους και χίλια δυο εργαλεία ενώ είναι απλό. Έχεις δέκα βασικές ελευθερίες για κάθε άνθρωπο; Ναι. Προστατευόμενες για όλους; Όχι. Βρίσκεις τα κενά, ενημερώνεις ότι τα βρήκες, τα αλλάζεις.
Στάθμιση για να πεις όσα θέλω να ακούσω δε μου λέει κάτι. Επίσης καμία κουβέντα για ρήξη καθώς απλά διορθώνεις κενά δικαίου. Ρώτα έναν μέσο Ειρηνοδίκη αν έχει καταλάβει τί σημαίνει διόρθωση φύλου και έναν Δήμαρχο αν έχει καταλάβει τί σημαίνει αλλαγή επωνυμου ομοφυλου ζεύγους.
Read 7 tweets
25 Jun
Ο Ευάγγελατος εδώ σκόπιμα παραποιεί τεχνικές judo. Προσωπικά μια καταγγελία στο ΕΣΡ την έκανα και το απόγευμα θα ενημερώσω και την ΕΟΤ. Δεν είναι δυνατόν να συκοφαντεί το άθλημα κατ'αυτον τον τροπο
Δε θα αναλύσω ορολογίες κλπ, αλλά τα πολύ βασικά: 1) είναι αγώνας judo και όχι μάχη για τη ζωή σου, εντελώς διαφορετικά τα βιομετρικά. Επίσης, σε αγώνες όταν ταπαρεις (χτυπώ χέρι τρεις φορές) ο άλλος παίρνει πόντο, θέλετε να το αναλύσουμε περαιτέρω;;
Όμως για να είμαστε ξεκάθαροι: θες να μιλήσεις για το πώς η γνώση των λαβών μπορεί να προκαλέσει βλάβη κλπ; Φέρε έναν επαγγελματία να στα εξηγήσει. Ακόμη και η χρήση του όρου λαβή είναι προσβλητική καθώς μιλάμε για τεχνική.
Read 7 tweets
10 Jun
Κωσταλέξι, Σπυρίδουλα, "Αντεροβγάλτης των Αθηνών", Κοσκωτάς. Τέσσερις από τις λίγες μόνο υποθέσεις που μου έρχονται πρόχειρα στο νου για τις οποίες γνωρίζω πολλά λόγω της δουλειάς δικαστικών ρεπορτερ. (1)
Η έννοια της δημοσιότητας για κάθε δίκη κατοχυρώνεται τόσο στο 93Σ όσο και στο 6 της ΕΣΔΑ. Πράγματι, η δημοσιότητα διακρίνεται σε άμεση και έμμεση όπου η πρώτη αφορά την πρόσβαση του απλού κοινού στο ακροατήριο και η δεύτερη (2)
στη δημοσιογραφική κάλυψη όπου και τίθενται αρκετά κριτήρια και παράγοντες που καθορίζουν το κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα των διαδίκων ή όχι. Ωστόσο, όλες οι θεωρίες συγκλίνουν στο εξής απλό: (3)
Read 9 tweets
10 Jun
the-case.eu/campaign-list/…

Hey @CASECoalition will be using this in an attempt to reach out to the Greek union of journalists because ongoing slapps from judges are going unseen. Welcomed to live your slapp myth in Greece anytime!
Το συγκεκριμένο είναι κάλεσμα να υποστηρίξεις πρωτοβουλία για εφαρμογή οδηγίας κατά της φίμωσης του τύπου. Επειδή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ΕΣΗΕΑ δε θέλει να ανοίξει μάλλον, επιστρατεύω και άλλα προσφορα μέσα ενημέρωσης. Εάν λοιπόν, γνωρίζεις κάποιον (1)
Που είναι σε κάποιο από τα όργανα της ΕΣΗΕΑ, δεν έχω κανένα θέμα είτε να επισημάνεις το λογαριασμό του ατόμου στα σχόλια ή άλλο μέσο επικοινωνίας όπως διεύθυνση ηλ.ταχυδρομειου. Η προτεινόμενη οδηγία προστατευτεί δημοσιογράφους από επιθέσεις και επειδή εάν δεν καταδικαστεί (2)
Read 5 tweets
9 Jun
Η απεργία, εν Ελλάδι έχει συνδεθεί αρνητικά ή και σκωπτικά με αρκετά στερεότυπα περί οκνηρίας και αδυναμίας διαπραγμάτευσης. Επίσης, πράγματι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα ήταν τομή εάν είχε προσαρμόσει και τις παροχές στις απαιτήσεις του εργοδότη. (1)
Ναι, προσαρμοζόμαστε σε ευρωπαϊκά πρότυπα επί τα χείρω καθώς αγνοούμε τις πανδημικες επιπτώσεις, θεωρούμε ότι η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση με αποκλεισμό ανέλιξης του εργαζόμενου είναι προσοδοφόρα και εν γένει ενστερνιζομαστε τη νοοτροπία του αποκλεισμού (2)
από περαιτέρω μισθολογική ανέλιξη λόγω ασταθούς ωραρίου, ανασφάλειας, απουσίας πλαισίου διευκόλυνσης παραγωγικότητας κ.α. Θεωρητικά, θα ήταν ένα νομοσχέδιο στολίδι εάν υπήρχαν εχέγγυα διασφάλισης όσων προτείνει. Όμως, σε πανδημικη οικονομία μετά από δεκαετή κρίση (3)
Read 7 tweets
9 Jun
Επειδή το έχω ακούσει αρκετά σήμερα: οποιαδήποτε διαδικασία που δεν έχει ορίσει εξ'αρχης ότι είναι κεκλεισμένων των θυρών σημαίνει ότι είναι ανοιχτή στο κοινό. Όταν δε, είναι υπόθεση με υψηλά πρόσωπα να εμπλέκονται τότε είναι αναμενόμενο δημοσιογράφοι να βρίσκονται εκεί.
Δεδομένου ότι από την αρχή της διαδικασίας, δεν είχε εκφραστεί εναντίωση σε παρουσία ενός δημοσιογράφου η μεταγενέστερη απομάκρυνση του στο μέσο της διαδικασίας είναι διακριτική μεταχείριση σε βάρος του. Εάν αύριο, δεν έχουν αντικατασταθεί οι δικαστές κατά των οποίων υπεβλήθη
αναφορά, σημαίνει ότι έχεις χρονικά παράδοξη στοχοποίηση του Τύπου. Το παράδοξο εν μέρει ερμηνεύεται από τυχόν προσωπικά δεδομένα στενού πυρήνα (ακραίο αλλά προσπαθώ να είμαι ευγενική) που μπορεί θεωρητικά να ήθελαν να προστατεύσουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.
Read 8 tweets
9 Jun
Θες να κάνεις δουλειά στο μετανάστευτικο; Ξεκινά από διαπιστευμένους στην ανθρωπιστική διερμηνείς και άκου το Σύλλογο Δικηγόρων Μετανάστευτικου που σου έχει πει εδώ και χρόνια ότι ο δικηγόρος δεν έχει τη γνώση διαχείρισης κρίσεων ψυχικής υγείας. (1)
Με την έξοδο από τους περιορισμούς, αυξάνονται με τρομακτική ταχύτητα περιστατικά αυτόχειριας όπου είναι γνωστό πως μια σημαίνει έναρξη σειρας περιστατικών είτε αυτότραυματισμου είτε επίθεσης σε τρίτο λόγω κυρίως έντασης, αγωνίας για το άγνωστο κλπ. Αυτό σημαίνει πως (2)
πολλοί ψυχοκοινωνικοι που (δικαιολογημένα) είναι στα όρια τους πολλές φορές θα καλέσουν για επανάληψη διαδικασίας και εφησυχασμό του αιτούντα. Ωστόσο, όταν έχεις περιπτώσεις πχ δεύτερη απόρριψη επανένωσης χωρίς έγγραφα, όσο ευγενικά και να το παρουσιάσεις
Read 4 tweets
9 Jun
ΠΓΑ Πειραιά, οι 3/5 συνέντευξεις ρωτούν δυσανάλογα πολύ για τη διαδρομή του αιτούντα και προσπάθειες περί απόκτησης εγγράφων στην Τουρκία. (1)
Η ασφαλής τρίτη χώρα, σημαίνει ότι δέχεται άτομα ανεξαρτήτως διοικητικής ή δικαστικής (που την έχουμε καταργήσει άρα δεν μπορούμε να ζητήσουμε ευρωπαϊκή συνεργασία) απέλασης. Η Τουρκία έχει πάψει να δέχεται από τα τέλη Μαρτίου 2020.
Πρακτικά, εμείς θα ακυρώνουμε αιτήσεις μεταξύ των οποίων θα υπάρχουν και αρκετές πραγματικές υποθέσεις ανάγκης διεθνούς προστασίας, θα πληθαίνουν τα προαναχωρησιακα ή θα ανθίσει η τέχνη της δημιουργίας ψευδών εγγράφων.
Read 4 tweets
8 Jun
Today, we had another chilling effect incident during a trial on a public interest affair. In particular, a reporter was asked to exit the room in the middle of the hearing (1) #slapp #stopslapps
under confusing justifications. The in force protocols for Courthouses define a maximum of 15 people per room and in certain cases of increased public interest such as corruption cases, the Judges have decided in advance to either accept a small number of reporters or no at all
but have published their decision in advance and have proposed alternatives to ensure protection of rights connected to reporting from this type of trials. Today, the only reporter (who has been following the case for a while now) was asked to exit the room
Read 6 tweets
8 Jun
Under the Greek legal system, a #whistleblower is granted protection until the case is heard in the highest court of appeals. Today, a General Attorney decided to de facto alter the process by asking a whistleblower to leave the room, for unknown reasons. (1)
Corruption and protecting #whistleblowers are interconnected. Our framework of criminal proceedings is clear that until the case is seen through, the person who originally gave the information is protected at all fronts. Today, under the pretext of Covid19 we failed to do so.
It is a major step back to our legal civilization and evolution because a General Attorney has no authority to lift the title of a #whistleblower until the case is heard in front of the Highest Court applying to every case. Public interest shouldn't be affected by any pandemic.
Read 4 tweets
17 Apr
H ανησυχία που είχε προκύψει κάποιους μήνες πριν με το #μουσικότρομονομο υλοποιείται στην περίπτωση του Σπύρου Γραμμένου και την επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση που προκάλεσε πρόσφατη τηλεοπτική του παρουσία. Ειδικότερα:
Ο δημιουργός, κατόπιν αιτήματος από συντελεστές κρατικής τηλεοπτικής εκπομπής ερμήνευσε τραγούδι τιτλοφορούμενο ''Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος''. Αυτό, οδήγησε δυο συντηρητικούς βουλευτές να καταθέσουν ερώτηση που υλοποιεί τις αμφιβολίες για την ερμηνεία του άρθρου
8 του νόμου Λιβάνιου. Προκαλεί εντύπωση η συσχέτιση του τραγουδιού με την υπόθεση της Marfin που ενώ διευκρινίζεται και στο κείμενο της ερώτησης ότι δεν είναι βεβαία, αποτελεί βάσιμο έδαφος για αμφιβολία εκ μέρους των βουλευτών. Θεωρείται, πως το τραγούδι παρακινεί σε βία.
Read 12 tweets