1.Her er nogle observationer om regeringens nye infrastrukturplan 2035. #dktrp #dkpol
2.Der er 106 mia til *nye* infrastrukturinvesteringer. 55 mia til ”gamle” projekter plus reservation på 12 mia til Lynetteholmen. Dvs 11-12 mia om året. (Mere end jeg troede i farten i går).
3.Der lægges op til rullende plan som revideres hvert 5 år. Det er klart en god ide: det giver mulighed for at tage højde for sammenhæng mellem projekterne og for at styre efter overordnede målsætninger.
4.Det fremlagte materiale giver dog kun ringe mulighed for at være uenig med regeringen. Der er kun 1 plan, der er ingen alternativer. Man kan ikke se, hvad der er valgt fra.
5.Der er ingen oversigtstabeller (jeg har ingen fundet), så det er svært at danne sig et overblik.
6.Der er ingen faktaark for de enkelte projekter i planen. Eller for de projekter, der er valgt fra. Så der bliver spændt ben for, at man kan sætte sig ind i planen og eventuelt kritisere den.
7.Planen vurderes at være klimaneutral. Det fremgår ikke hvad det er i forhold til? Hvad er baseline?
8.Den omtrentlige klimaneutralitet gør at CO2 prisen der regnes med har mindre betydning. FMs pris er suppleret med Klimarådets skøn på 1500 kr/tons.
9.I lyset af det miljøøkonomiske råds seneste rapport, tør jeg godt sige, at 1500 kr/tons co2 er et lavt skøn for prisen op mod 70% i 2030.
10.Planen annoncerer, at der fremover også beregnes co2 skyggepriser for alle initiativer. Jeg har ikke fundet skyggepriser for initiativerne i planen. De tal kunne ellers bruges til at vurdere hvilke projekter der er omkostningseffektive ifht klimamålsætning.
11.Planen vurderes at give et samfundsøkonomisk overskud på 20 mia. Ifht investering på 106 mia er det ikke specielt meget. Der må være en del projekter i planen, der trækker ned.
12.De samfundsøkonomiske beregninger afspejler mange målsætninger på samme tid. Herunder mobilitet, erhvervsliv og arbejdsmarked, miljø, sikkerhed og klima.
13.Der bør derfor kræves noget af argumentationen, hvis fortalere for en eller anden sag, taler for at man skal lægge mere vægt på disse ting i stedet for på samfundsøkonomien.
14.Planen foreslår regionale udviklingsprojekter. Et af disse ligger i Kbh og kan rumme en mellemstor provinsby. Det er ikke det, man normalt forstår ved regional udvikling.
15.Jeg savner en samlet plan for Lynetteholmen, så offentligheden har mulighed for at diskutere det samlede projekt. Det virker som om man prøver at liste det igennem ved at dele det op i bidder.
16.Planen vil udbygge vejnettet for at afhjælpe trængslen. Det vil virke, men en anselig del af virkningen vil blive spist af induceret trafikvækst.
17.Gevinsten ved vejinvesteringer (”behovet”) er større end det ville være, hvis vi havde et kørselsafgiftssystem, som fulgte princippet om at forureneren betaler.
18.Vi må forvente, at det efterhånden bliver teknisk overkommeligt at lave et nationalt kørselsafgiftssystem, som kan reducere trængslen markant, uden mere asfalt.
19.ITS er fint. Der er potentiale for billige forbedringer af fremkommelighed, dvs bedre udnyttelse af eksisterende asfalt.
20.Klima. Der er togprojekter i planen, som giver samfundsøkonomisk overskud og co2 gevinst. Dvs samfundet vinder på at co2 reducere. Der er ikke meget at betænke sig på der ifht klimamålsætning.
21.Det er som sagt svært at danne et overblik, når der ikke er nogen sammenfatningstabeller og når der ikke er oplyst skyggepriser på co2.
22.Men jeg forventer ikke, at de 40 mia. til kollektiv trafik vil flytte noget særligt ifht 70% målet. Det er en myte, at vi kan nå målet for transportsektoren med gulerødder.
23.Omvendt vil vejprojekterne generelt give klimaminus. De kan alligevel godt give mening på vej mod 70%, for DK har ikke uendelig betalingsvilje for co2 reduktion, vi reducerer op til et punkt.
24.Vi skal bruge skyggepriserne til at vurdere hvor vi er i forhold til det punkt.
25.Elbiler: Hvorfor skal det koste 0,5 mia i tilskud til ladestandere langs statsvejnettet? Det er de mest attraktive placeringer, som bør være penge værd for dem, der sælger strøm.
26.Jeg vil ikke forsøge at sige noget om de enkelte projekter. Det er helt uoverskueligt, sådan som det er lagt frem.
27.Generelt er det her regeringens plan. Demokratisk kunne man ønske sig, som i Sverige, en forudgående fase, hvor embedsværket laver alternative planer med en vifte af forskellige sigter.
28.Der kunne være planer med vægt på klima, fremkommelighed, sikkerhed, provinsen osv. Det ville facilitere politisk diskussion af retning. Den er svær som det ligger nu.
Planen ligner stadig mest bare en liste af projekter. Der er ikke meget at hente i det fremlagte om den overordnede retning eller om hvordan projekterne påvirker hinanden. Det er et svært udgangspunkt for diskussion.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mogens Fosgerau

Mogens Fosgerau Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mogens_fosgerau

23 Oct 20
1/ Here is a paper “Costly Screening and Categorical Inequality” by @mogens_fosgerau, @rajivatbarnard and @JorgenWeibull. #EconTwitter @ERC_Research

papers.ssrn.com/sol3/papers.cf…
2/ We unify and extend several strands in the literature on categorical inequality, including statistical discrimination, prejudice, and social capital. Image
3/ The model can be illustrated in a single figure. Image
Read 13 tweets
15 Aug 19
1/ JP har en historie i dag om at trafikken mod København peaker tidligere og tidligere og nu faktisk før kl 6. Det er jo egentlig pudsigt. Jeg skriver lidt her.

jyllands-posten.dk/indland/ECE115…
2/ Når myldretidstrafikken vokser, er der ikke plads til alle på vejen på samme tid, og hastigheden falder. Nogen finder ud af tage tidligere af sted (eller senere) for at undgå køen. Derfor bliver myldretiden længere og længere. #dktrp
3/ Det er typisk ikke fordi folk synes det er supersjovt at stå meget tidligt op. Det er en væsentlig omkostning ved trængslen, som bør regnes med i de samfundsøkonomiske analyser.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!