Dit draadje gaat over een term die ik daadwerkelijk op Twitter heb leren kennen, namelijk 'Rejection Sensitivity'. Een term die ik nooit eerder heb gehoord, maar daadwerkelijk een bewezen eigenschap van veel ADHD'ers is. En die term verklaart een hoop van wat ik eerder schreef.
Wat die afwijzingsgevoeligheid inhoudt, dat kan @HowtoADHD veel beter uitleggen dan ik. Ook waarom het beter is om geen 'Dysphoria' achter die term te plakken.
Het is dus "de neiging om afwijzing te vrezen, gemakkelijk waar te nemen en er intens op te reageren". Als voorbeeld klinkt dat ongeveer zo:
En eigenlijk klopte dat niet. Maar ik had (heb) wel een gigantische angst voor "de beoordeling van anderen", zoals ik het toen omschreef. Niet vanuit vernedering of gêne, maar om mensen niet teleur te stellen. Om goed genoeg te zijn. En nu blijkt dat dus: angst voor afwijzing.
Het is, in tegenstelling tot 'sociale angst' als label, ook geen irreeële angst. Het is mij 30 jaar lang (onbewust) aangeleerd dat dat zo is, en de kans is ook groot dat het nog vaker gaat gebeuren. Het is niet onredelijk om te denken.
Die afwijzingsgevoeligheid blijkt dus een bekend probleem bij ADHD (en overigens ook bij andere neurodiversiteiten als sociale angst en depressie). Ik denk niet dat mijn psych dat wist eigenlijk, want dan had hij dat wel voor me benoemd.
Ik heb even moeten terugscrollen, maar mijn beste gok is dat ik de term in deze twee tweets tegenkwam. En die vatten voor mij precies samen waar ik in alle draadjes niet de vinger op kreeg, maar wel zo heb willen beschrijven.
Het verklaart:
* Waarom ik geen angst heb bij onbekenden die ik nooit meer hoef te zien of in het openbaar, maar juist bij de mensen die het dichtst bij me staan (of stonden). Want daar doet afwijzing er toe.
* Waarom ik graag op onbekende plaatsen ben waar ik niemand ken.
* Waarom ik zo'n hekel heb aan bellen (want op dat moment 'dring je jezelf op') of appen (want je vraagt aandacht), omdat er een afwijzing op kan volgen.
* Waarom ik zo'n hekel heb aan netwerken en solliciteren, zelfs als ik inhoudelijk best in mezelf geloof.
* En gedeeltelijk misschien zelfs wel waarom ik zo perfectionistisch ben en altijd alles goed wil doen voor iedereen.
Dat werkt averechts, want het resultaat is vaak dat ik vastloop en ik mensen júist teleurstel. Maar ja, als dat soort logische redenaties zouden werken dan bestond de GGZ niet 🤡
In ieder geval heb ik afgelopen maanden heel veel over mezelf geleerd, en geleerd om iets meer te accepteren. Ik weet dat ik mensen nog vaker teleur ga stellen, maar ze doen het er maar mee. Ik doe harder mijn best dan wie dan ook, dus graag of niet 🤨
Oh, als laatste nog even dit. Ik tweet voor mijn gevoel teveel over ADHD. Het zijn maar 4 letters en ik ben niet opeens een ander mens. Het beschrijft alleen maar dingen die al waren.
Tegelijkertijd wil ik laten zien dat zo'n labeltje geen korte route is om aan medicatie te komen of vergoeding te krijgen voor een psych, maar dat de eigenschappen ervan echt grote impact hebben en mijn leven al 30 jaar blijken te beheersen.
Dus dat tweet ik dan maar 🙄
Alles wat ik tot nu toe heb opgeschreven, heb ik hier in een lijstje gezet:
Vandaag ging ik, nog even voordat het ging regenen, bij de Posbank kijken. Die Posbank blijkt dus daadwerkelijk een bank te zijn, maar dat lees ik nu achteraf pas en heb ik dus geen foto van gemaakt 🤡
(Foto: Apdency, Wikimedia)
Het heidegebied er omheen heet dus blijkbaar Herikhuizerveld en is onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom. Als je een beetje door je wimpers kijkt, dan is die dorre bruine heide bijna net zo mooi als paarse bloeiende heide.
Ik zag deze hondjes, die rillend en piepend (van de kou?) in hun bolderkar zaten, maar als moest best even stoer wilde poseren 🐶
Verhaaltje: Willemstad ontstond als het dorp Ruigenhil. In 1583 namen de Spanjaarden het net iets zuidelijker gelegen Steenbergen in. Willem van Oranje liet Ruigenhil daarom versterken tot vesting. Na zijn dood in 1584 noemde zijn zoon, Prins Maurits, de vesting 'Willems stad'.
In 1585 kreeg Willemstad gelijktijdig met de naam ook stadsrechten. In 1623 liet Maurits in de stad de Princehof bouwen, sinds 1973 bekend als het Mauritshuis (echt een originele naam). Het was het gemeentehuis van Willemstad, totdat de gemeente onderdeel werd van Moerdijk.
Ook het Oude Raadhuis is uit diezelfde tijd. Prins Maurits wilde dat er een kerk én een raadhuis zou worden gebouwd, maar daarvoor was geen geld. Daarom werd een raadhuis ontworpen waarin men ook kerkdiensten kon houden en dat voorzien was van een kerkklok.
Maar eerst: de prefrontale cortex (PFC) is de plek waar je lichaam cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing uitvoert. De regelkamer dus van alles wat je voelt en denkt.
'Cognitieve functies' is daarin alle informatieverwerking in je lichaam: waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.
(Ongetwijfeld snijd ik in dit draadje 100 bochten af - ik heb geen neuropsychologie gestudeerd - maar het klopt echt wel bijna 🙃)
Een van die cognitieve functies is de 'executieve functie': organisatie, planning, werkgeheugen, emotieregulatie en aandacht.
Eigenlijk is 'executie' een subset (onderdeel) van 'cognitie', maar op een basisniveau zou je grofweg kunnen stellen dat het redelijk uitwisselbaar is.
Dus. Ik ben officieel behandelingsloos na een half uurtje met de psychotherapeut gesproken te hebben.
Het is bizar hoeveel een labeltje ergens op plakken kan doen. Hier is mijn uitleg waarom een labeltje wél zin heeft en niet 'iedereen wel een beetje neurodivers is':
Mijn sociale angst kan ik opeens aanvechten. Met die diagnose had ik niet zoveel, want veel meer dan een constatering van symptomen is het niet. Ik kon het niet aangrijpen. Maar nu kan ik zeggen: je hebt dat 29 jaar aangeleerd gekregen doordat mensen je drukte vervelend vonden.
Mijn depressie kan ik opeens weerleggen. Want mijn desintresse, prikkelbaarheid, vermoeidheid en neerslachtigheid hebben opeens een oorzaak. Ik kan het beetpakken en tegenspreken.
Zal ik nog eens wat delen? Nu bijna 2 weken geleden kwam ik met de psych tot de conclusie dat we er misschien wel waren. Dat ik zoveel stappen had gezet, dat ik mijn herstel de komende tijd wel alleen aan zou kunnen en vooral langere tijd zelf aan de slag moest.
De grootste doorbraak kwam denk ik door het inzicht van adhd (#adhdNL). Als alles op zijn plek valt kun je zoveel dingen opeens verklaren en begrijpen dat je er verstelt van staat. Plus van de medicatie waarmee ik ben begonnen, merk ik echt verschil.
Opeens kan ik concentreren op één ding. Dat is niet alleen fijn voor dingen waarop je moet focussen (zoals werk), maar ik kan opeens ook wandelen zonder 5 gedachtenpaden tegelijk af te peinzen. TV kijken terwijl ik niet met 3 andere dingen bezig ben. En dat geeft bizar veel rust.