Vandaag het #vosje #andrenafulva als #soortvandedag met #doetip voor in het weekend #nationalebijentelling @museumnaturalis @Naturalis_Sci
Het vosje is een zandbij die je in de lente veel in stedelijk gebied kunt vinden.
Video:
De vrouwtjes zijn heel harig en pluizig en lijken een beetje op een hommel. Aan de bovenkant hebben over het hele borststuk en achterlijf een vachtje van roodbruine haren. De kop en poten van het vrouwtje vosje zijn volledig zwart behaard.
Vosjes doen daarmee ook wel wat aan een kleine akkerhommel denken of aan een gehoornde metselbij. Die hebben weliswaar dezelfde kleuren, maar de kleurverdeling is net anders. De belangrijkste bezigheid van de vrouwtjes van het vosje is stuifmeel verzamelen en nestjes maken.
Het vosje is een solitaire bij. Dat betekent dat elk vrouwtje zelf een eigen holletje in de grond graaft. Daarin plaatst ze steeds een bolletje stuifmeel waarop ze een eitje legt. Omdat deze bij in het vroege voorjaar actief is, is ze afhankelijk van de planten die vroeg bloeien.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan wilgen, sleedoorns, meidoorns maar ook fruitbomen. Daarnaast bezoekt ze ook kruidachtige planten, zoals paardenbloemen en koolzaad.
Veel mensen hebben tegenwoordig een bijenhotel in de tuin. Bijen die in de grond nestelen, zoals het vosje, kunnen daar niet van profiteren. Voor deze bijen is het goed als er wat kale grond in de tuin is en als er genoeg inheemse planten staan.
Komend weekend, op 17 en 18 april is de nationalebijentelling.nl Dat is een mooi moment om in je omgeving op zoek te gaan naar het vosje. Iedereen kan meedoen aan de bijentelling, in je tuin, op je balkon of in een parkje in de buurt. De telling duurt een half uurtje.
Meld je aan op nationalebijentelling.nl en download het telformulier (nationalebijentelling.nl/.../Telformuli…...). Voor hulp bij determinatie is er ook een handig bijengidsje (nationalebijentelling.nl/.../Bijengidsje...) waarmee je de meest voorkomende tuinbijen van het voorjaar kunt herkennen.
Wil je meer weten over het herkennen van bijen, kijk dan ook eens bij de zoekkaarten op de website van EIS Kenniscentrum Insecten: eis-nederland.nl/zoekkaarten
Wil je meer van dit soort #feitjes, #weetjes en #tips; je kunt je nog de hele maand aanmelden voor de #basiscursus! Komende woensdag besteden we aandacht aan de #bijen en gemiste lessen kun je terugkijken soortennl.nl/cursus-veldbio…
Hier wordt het belang van #biodiversiteit mooi in beeld gebracht: in onze graslanden is het torentje al ingestort, in onze heidegebieden staat het op instorten...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with soort van de dag

soort van de dag Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @soortvandedag

6 Feb
Weinig bomen zijn mooier in de #sneeuw dan #berken #betula #soortvandedag #doetip #berkenwijn.
Het zijn lichte, open bomen met een kegelvormige kruin wier takken op latere leeftijd gaan hangen zodat wat oudere bomen een wilgachtige aanblik krijgen.
Berken zijn goed te herkennen aan de glanzende, zilveren, schilferachtige bast met zwarte kloven. De bladen zijn ver uiteenstaand, toegespitst, getand en hebben een lange kale bladsteel. De bloemen zijn katjes die in de lente bloeien.
De capillaire werking van berken is zo groot dat ze meer water opzuigen dan ze aankunnen. Het overtollige water verlaat de boom weer via de bladeren in de kroon waardoor het onder berken in moerassige gebieden vaak lijkt alsof zachtjes regent terwijl het toch gewoon droog is.
Read 20 tweets
5 Feb
Vandaag op #warmetruiendag de #muskusrat #Ondatrazibethicus #bisamrat #waterkonijn

Muskusratten horen bij de familie van de #woelmuizen. @Zoogdierverenig Ze worden/werden gefokt voor het #bont en het #bisam, een geurend goedje van onder hun staartklier wordt gebruikt voor parfum
Het zijn #exoten die in de 19e eeuw vanuit Noord Amerika naar Europa zijn gebracht, vervolgens zijn ontsnapt en zich ondanks predatie door vos, bunzing, hermelijn, havik en bosuil snel verspreid hebben. Ook mensen eten ze wel, maar dan als #waterkonijn; rat klinkt blijkbaar vies.
Hun graafwerk maakt ze niet populair. Muskusratten graven uitgebreide gangen in dijken en daarom wordt uit alle macht geprobeerd ze weg te vangen. Dat gaat steeds beter en in veel provincies wordt de stand steeds lager. In het VK is het gelukt om ze helemaal weg te krijgen.
Read 6 tweets
4 Feb
Vandaag #gewoonmuisjesmos #Grimmiapulvinata #soortvandedag

Bij sommige mossen komt de hoofdnerf niet alleen tot in de top, maar steekt er dan nog een stukje bovenuit. We noemen dat een #glashaar. Image
Veel bladmossen die op extreem droge en warme plekken staan, zoals op muren en in de duinen, hebben zo’n glashaar. Die haar staat vaak in een bepaalde hoek op het blad zodat hij het opvallende zonlicht maximaal reflecteert. Image
Een handig trucje dus, waarmee de plant zichzelf een beetje in de schaduw zet zodat het mogelijk wordt op plekken te groeien waar het extreem warm wordt. Image
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!