اردیبهشت ۱۳۵۰، ۱۵۰۰ نفر از کارگران کارخانهی جهان چیت کرج در اعتراض به دستمزد کم، ساعات کار طولانی و نبود بیمه اعتصاب میکنند. اعتصاب کارگران از ششم تا هشتم اردیبهشتماه به مدت سه روز انجام میشود.
این #رشته_توییت گزارشی کوتاه از اتفاقات آن ایام است.
کارگران به رییس کارخانه ۳روز مهلت میدهند تا خواستهای آنان را برآورده کند. سرهنگ منصوری با یک اکیپ سرباز در محوطهی کارخانه به کارگران گوشزد میکند چنان بلایی سرشان میآورد که دیگر هوس اعتصاب نکنند.
این وضع تا ظهر ادامه مییابد و سربازان کارگران را از کارخانه بیرون میکنند.
۲/
کارگران تصمیم میگیرند که برای رساندن صدای خود به گوش دیگر کارگران به طرف تهران حرکت کنند و خود را به وزارت کار برسانند. کارگران راه میافتند و مقابل پاسگاه ژاندارمری جاده تهران- کرج سه ردیف ژاندارم را مشاهده میکنند که آنجا ایستادهاند.
۳/
در این لحظه با فرمان آتش سرهنگ منصوری ژاندارمها به سمت کارگران شلیک میکنند و تعداد زیادی از آنها کشته و زخمی میشوند.
ماموران غروب همان روز، زخمیها را که هفتاد، هشتاد نفر میشدند تحتالحفظ به بیمارستان ۵۰۱ ارتش میبرند و اجساد را دفن میکنند که آمار دقیق کشتهها مشخص نمیشود.
۴/
فردای آنروز، روزنامهها مینویسند: «بعدازظهر دیروز به علت اجتماع عدهای از کارگران چیتسازی کرج در محل کاروانسرای سنگی، راه عبور و مرور وسایل نقلیه بسته شد و چون کارگران با وجود مذاکرات و اخطارهای متعدد، حاضر به خروج از جاده و گشودن راه نشدند، سرانجام کار به خشونت کشید.»
۵/
بعد از این اتفاق، کارخانه جهان چیت به خاطر ظلمهای محمدصادق فاتح( مالک کارخانه) در حق کارگران چند بار دیگر صحنه اعتصاب و اعتراض میشود اما گشایش قابل توجهی در وضع کارگران بوجود نمیآید.
سرانجام سه سال بعد از اعتصاب جهان چیت، بیستم مرداد ۱۳۵۳، محمدصادق فاتح، ترور میشود.
۶/
در اعلامیه سازمان چریکهای فدایی خلق دربارهی ترور او آمده: دادگاه انقلابی خلق، فاتح را به خاطر نقش موثری که در کشتار کارگران جهان چیت به عهده داشت و به خاطر حقکشیهای ظالمانهاش در حق کارگران به مرگ محکوم کرد و فاتح خونخوار را به سزای اعمال ننگینش رساند.
۷/
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
و سرانجام ۵ اردیبهشت ۱۳۵۹، آمریکا به جمهوری اسلامی ایران حمله نظامی کرد!
آمریکاییها از این حمله که در صحرای طبس اتفاق افتاد با عنوان «عملیات دلتا» یاد کردند و شکست در آن نقش مهمی نتیجه در انتخابات آمریکا داشت.
هامیلتون جردن رییس ستاد کاخ سفید آن روز را اینطور شرح میدهد: #رشتو
پنجشنبه ۲۴ آوریل ۱۹۸۰
از صبح نمیتوانستم هیجانم را پنهان کنم. مرتبا به ساعت نگاه میکردم و پیش خود مجسم میکردم چارلی و افراد او الان در چه وضعی هستند. هیجان و نگرانی من بالاخره توجه الئانور ،منشی دفترم را به خود جلب کرد و گفت: امروز شما را چه میشود؟ حالتان عادی نیست.
۲/
نزدیک ظهر رییسجمهور مرا احضار کرد، وقتی که وارد دفترش شدم خیلی افسرده و ناراحت بود. پیش از اینکه سخن بگویم، گفت: الان خبر بدی به من دادند. دو هلیکوپتر ما در شروع عملیات سقوط کرده است. اما من برای دادن این خبر شما را احضار نکردهام. ونس (وزیر امور خارجه) میخواهد استعفا بدهد.
۳/