Kan deze meneer, (veredelde mdl arts, geen epidemioloog) aub een keer wat bescheidenheid tonen mbt complexe materie. Het is evident dat je minister van gezondheid wilt worden. En media, kunnen jullie aub leren om correcte disciplines uit te nodigen om materie te duiden.
Je hoort mij toch ook niet over distributie patiënten IC kletsen of hoe je een ziekenhuis moet runnen. Echt, bescheidenheid is ook een vak.
Knappe kop die exacte impact van de avondklok kan duiden trouwens, maatregelen liepen door elkaar met een variant waarvan transmissie potentieel stuk hoger ligt. Maargoed het ging om de cumulatieve impact en die hielden we amper beneden de 1. Grof gezegd: Kuipers zegt maar wat.
Dat is systematisch bij deze man, en het lijkt alsof de media er na een jaar slap geouweneel ook nog geen genoeg van kan krijgen. Geloof dat de @DieTukkerfries er een keer een aardig draadje over schreef. Sommige wetenschappers gedragen zich niet als wetenschappers.
Je kan ook zeggen op een vraag: weet ik niet, vraag maar aan x,y,z. Of sorry dit interview is buiten mijn expertice. Of: nee dankjewel, vandaag ben ik te druk met werk.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik heb deze uitzending meegekeken/terug gekeken. En heb nog steeds het gevoel dat deze minister het echt niet weet waar hij het over heeft. 'wanhoop die het veroorzaakt in ziekenhuizen', doe normaal man, is dat waar je nu op stuurt? De situatie is urgent, zwaar, al veel te lang.
Ik vraag me echt af of dit stuk goed recht doet aan wat al deze wetenschappers zeggen. Ik schreef dat met de huidige aanpak en strategie corona endemisch gaat worden. Dat is grotendeels de globale wil.
Wetenschappers: coronavirus gaat niet meer weg - nos.nl/l/2370489
De ambitie, wil en mindset die wetenschappers en beleidsmakers willen gebruiken om de crisis te lijf te gaan. Het lijkt me juist nu belangrijk om meer in de nuances te gaan werken. Mazelen heeft ook een respiratoire transmissie route, ebola was ook onmogelijk. Allemaal anders...
Maar ook allemaal hetzelfde. Ze hadden een mindset nodig met een gezamelijke ambitie niveau. Dat is stap 1. Stap 2: zet alle wetenschappers, uitvoerders en maatschappelijk organisaties bij elkaar.
Stevig stukje verkeerd duiden, jullie weten dat de epidemiologen in Nederland altijd bereid zijn om ook iets meer context te geven aan dit soort stellingen toch @NOS? 1/4
De impact van maatregelen zal altijd lastig zijn vast te stellen, dat komt omdat we ze tegelijkertijd invoeren, nooit echt goed weten wat compliance is en omdat er nu een pandemie in een pandemie gaande is met een nieuwe variant die beter verspreid. 2/4
Dat betekent dus dat de maatregelen collectief een vertragend effect kunnen hebben maar dat een nieuwe variant dat effect doet afzwakken. Dat is wat we zien in bijv. de UK waar ze dat goed in de gaten houden. 3/4
Of we het nou willen of niet. Er in geloven, COVID raakt ons allen. Je verlaat een crisis alleen door hem te ownen, als individuen maar ook als maatschappij. De rellen schokken, terecht maar laten ons ook zien dat we allen maar simpele mensen zijn. Die gedachte stelt wat gerust.
Mensen die al langer in dit vakgebied werken kennen dit. Precies de reden waarom een aantal van ons zo aangedrongen hebben op dialoog en communicatie. Het gaat ontzettend over wij/zij, valse tegenstellingen. 7m zendtijd met inflammatie, geen nuance en veel sensatie.
Als je een crisis goed weet te managen, goed gebruik weet te maken van je maatschappij kun je ook zaken opbouwen die na de crisis goed van pas kunnen komen. Je bent niet alleen bezig met de uitbraak van een ziekte maar ook 1 van misinformatie, gebrek aan vertrouwen, skepsis.
Versoepelingen of gewoon lagere adherence aan de maatregelen? (of beide?) Hoe langer je iets vraagt hoe groter de kans dat mensen zich er steeds minder goed aan houden. Het begon met een hoop vrijblijvendheid.
@mzelst schreef er een sterk draadje over. Allemaal lastig te interpreteren want het is een beetje van alles en niets. Het is dus lastig te zien waar de dalingen of stijgingen aan verbonden zijn.
En ja dat plaatst ons op het eerste gezicht in een moeilijke situatie. Want hoe schrijf je hier beleid op? De kern is simpel, het is nog steeds veel teveel. Dus tijd voor versterken communicatie of extra maatregelen? En wat gaat de kerst periode doen?
When you let an economist do the work, ah, well, you know what, the irony is that in the richest countries on this globe: after years of dismantling public health systems (likely on the advice of some of the economists here) we still had to walk against an enormous wall...
Before taking action. And even after the institutes in our country find it difficult to combine the right mixture of people. An ugly mix of big egos. Lack of knowing your limitations and the fact our part of the world hasn't seen a crisis in many decades.
The saddest things is that those least able to organise themselves pay the biggest price, not just when it comes to the pandemic, but similar trends are seen in healthcare, education and most other public systems. Good argument to use a crisis to reshape our thinking.