علی خامنهای مدعی است: «در همه جای دنیا سیاستخارجی در مجامع بالادستی تعیین میشود نه وزارت امور خارجه». بله، وزارت خارجه در هیچ کشوری تنها نهاد تعیینکننده سیاست خارجی نیست، اما این همه واقعیت نیست. ۱/۴ factnameh.com/fact-checks/20…
فرایند سیاستگذاری خارجی در کشورها متفاوت است که معمولا مسئولیت نهایی آن با عالیترین مقام سیاسی است. در بسیاری کشورها مردم از طریق انتخابات، رسانههای آزاد و نهادهای نظارتی در تعیین سیاست خارجی نقش فعال و موثر دارند. در ایران فرایند تدوین سیاست خارجی نامشخص و غیرشفاف است. ۲/۴
آقای خامنهای میگوید سیاست خارجی در شورای عالی امنیت ملی تعیین میشود. ما نمیدانیم سازوکار تعیین سیاست خارجی در این شورا چگونه است، اما میدانیم در قانون اساسی حوزه فعالیت این شورا صرفا دفاعی-امنیتی تعریف شده و اشارهای به مسئولیت یا اختیارات سیاستگذاری خارجی شورا نشده است.۳/۴
بر اساس قانون، «مسئولیت برقراری، تنظیم، حفظ و توسعه روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران با سایر دولتها و سازمانهای سیاسی بینالمللی و نظارت واشراف بر سایر روابط خارجی» برعهده وزارت خارجه است و مرجع تصمیمگیری برای «برقراری یا قطع روابط سیاسی» با کشورها هیات وزیران است.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
محمد جواد آذریجهرمی: «ما در شبکه ملی اطلاعات به دنبال قطع ارتباط با دنیا نیستیم.»
نادرست!
طبق مصوبات شورای عالی فضای مجازی کنترل، محدودیت و #قطعاینترنت جهانی دستکم در «شرایط خاص»، جزو اهداف اصلی #شبکهملی_اطلاعات است.👇(۶/۱) factnameh.com/fact-checks/20…
در سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات، ۵ بند «غیر قابل انتشار» وجود دارد. ما نمیدانیم محتوای این بندها چیست و چه در آن نوشته شده، اما در بخشهای قابل انتشار هم بندهایی هست که معنی آن ایجاد محدودیت، اختلال و حتی قطع اینترنت «در شرایط خاص» است. (۶/۲)
در این سند رسما از عبارت «امکان مدیریت مستقل به ویژه در شرایط جدایی شبکه از اینترنت جهانی» استفاده شده و تاکید شده شبکه ملی اطلاعات ابزاری برای «اعمال انواع سیاستهای حاکمیتی جمهوری اسلامی در تمامی ابعاد و لایههای شبکه است» است. اما منظور از «اعمال حاکمیت» چیست؟ (۶/۳)
۱- متنی در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود که ادعا میکند هفت دانشگاه در آمریکا تایید کردهاند ویروس کرونا وجود ندارد. این ادعا شاخدار است و غیر از فارسی به زبانهای دیگری نیز منتشر شده است. 👇 factnameh.com/fact-checks/20…
۲- گروهی از مخاطبان فکتنامه، توییتها و پستهای تلگرامی را درباره این ادعا، برای ما ارسال کردند و از ما خواستند آن را بررسی کنیم.
۳- متن ارسالشده ادعا میکند یک متخصص آمریکایی ویروسشناسی، ۱۵۰۰ نمونه تست مثبت کرونا را بررسی کرده و اثری از کووید ۱۹ در آنها ندیده است. ادعای متن این است که نمونهها برای هفت دانشگاه دیگر نیز ارسال شدهاند و آنها نیز تایید کردهاند و خبری از کرونا نیست.
در این مقاله صحت برخی نقل قولهای توییتری از کتاب جدید باراک اوباما را بررسی کردهایم.
و نقل قولهای منتسب به کتاب «یک سرزمین موعود» را با متن اصلی مطابقت دادهایم.
“اوباما در کتابش نوشته اکثر مردم ایران به جمهوری اسلامی علاقه دارند”.
چنین عبارتی در کل کتاب وجود ندارد و اوباما چنین چیزی را در کتاب «یک سرزمین موعود» نگفته است.
“اوباما در کتابش به سیاستهای فشار حداکثری ترامپ تاخته است”.
این کتاب، وقایع زندگی اوباما را تا سال ۲۰۱۱ روایت میکند. جدای از اینکه اوباما چه نظری درباره سیاست ترامپ در مقابل ایران دارد، در کتاب صحبتی درباره فشار حداکثری ترامپ نشده است.
رشته توییت: ماجرای اعدام #نوید_افکاری، یکی از مبهمترین و شبههبرانگیزترین پروندههای قضایی در سالهای اخیر است. پروندهای که فکتهای قطعی در آن بسیار محدود و ابهامها بسیار زیاد است.
در این مقاله ادعاهای مطرح شده را بررسی کردهایم: factnameh.com/articles/2020-…
۱-استناد قوه قضائیه برای صدور حکم اعدام «اعتراف»های نوید افکاری، «ردگیری موبایل» و «تصاویر دوربین مداربسته»ای در فاصله ۲/۵ کیلومتری محل قتل و «شهادت شهود» است.
۲- قطعا فیلمی از صحنه قتل وجود ندارد. هیچ تضمین قطعی وجود ندارد که فرد داخل تصویر دوربین مداربسته #نوید_افکاری است. حتی اگر بپذیریم فرد داخل تصور او باشد، باز هم این فیلم ثابت نمیکند افکاری یک ساعت بعد در محل دیگری مرتکب قتل شده باشد.