Yoksa sen Yusuf musun?..
Kahire’de gizemli bir mumya: Çok sayıda Mısırbilim uzmanının Hz.Yusuf’a ait olduğunu iddia ettiği mumyanın; Yu-ya'nın ya da Yu-sef'in ilginç hikâyesi:
1. Yusuf'u hazine bakanı / veziri olarak atayan kral kimdi? Ve Mısır tarihinin hangi döneminde yaşanmıştı bu olay?
2. Mısır'daki arkeolojik kazıların başlaması yaklaşık 200 yıl öncesine uzanıyor. Batılı arkeologların ve araştırmacıların Mısır’a olan yoğun ilgisinin önde gelen nedenlerinden birisi de Eski Ahit’teki Hz.Yusuf ve İbranilerin izlerini bulma arzusuydu.
3.İbraniler Mısır’a Kenan diyarından geldi. Kardeşlerinin ihanetiyle Mısır’a köle olarak gelen Yusuf zamanla Mısır’da önemli bir konuma yükselmiş ve tüm ailesini Mısır’a getirtmişti. Yusuf öldükten 500 yıl kadar sonra İbraniler Hz.Musa önderliğinde Mısır’da çıkmışlardı. (Exodus).
4.İncil ve Kuran'da Yusuf’un Mısır'a köle olarak satıldığı bildirilir. Onu kuyuya atıp ardından bir ticaret kervanının eline geçmesini sağlayan kendi kardeşleriydi. Bunun altında aile içindeki kıskançlık yatıyordu:
Baba Hz.Yakub’un Yusuf’a olan özel sevgisi ve ona hediye ettiği rengârenk kaftan bu kıskançlığı zirveye çıkarmıştı.
6. Mısırlı bir yetkili, adı Yusuf olan bu genç İbrani çocuğu satın aldı ve onu evinde Mısır toplum ve saray yaşayışına göre yetiştirdi. Ancak yetkilinin karısı Yusuf’u onu baştan çıkarmaya çalışmakla suçladı ve Yusuf hapishaneye gönderildi.
7.Bir süre sonra Yusuf, kralın rüyasını yorumlar ve serbest bırakılır ve itibarı iade edilip, hazineden sorumlu, geniş yetkilerle donatılmış bir bakan olarak atanır. Daha sonra Kenan diyarına da uzanan bir kıtlık sonucu, Yusuf’un kardeşleri Mısır’a buğday almak için gelir.
8.Yusuf, geldiklerinde Yakup’un oğullarını, yani kardeşlerini tanıdı, ama onlar onu Mısır kostümü içinde tanımadılar. Yusuf kimliğini gizli tuttu.
9. Kenan'daki kıtlık devam etti ve Yusuf’un kardeşleri erzak için tekrar Mısır'a geldiler. Yusuf anne-baba bir kardeşi olan Bünyamin’i bir taktikle alıkoydu. Bir müddet sonra tüm kardeşlerini evinde yemek yemeye davet etti ve duygusal bir anda kimliğini kardeşlerine açıkladı.
10. Kardeşleri ona yaptıklarından dolayı çok utanıyorlardı, ama o onlardan herhangi bir suçluluk duygusu hissetmemelerini istedi ve hepsini bağışladı. Ahd-i Âtik’e göre Yusuf kardeşlerine, ‘’Allah beni firavuna baba yaptı’’ der.
11. Bu ısınma turunun ardından asıl konumuza odaklanalım:
"Firavun'un Babası"… İşte araştırmacıların dikkatini çeken bu ibare oldu. Mısırlı yetkililere genellikle "Firavunun Oğlu" unvanı veriliyordu, ancak "Firavunun Babası" çok ender kullanılan bir unvandı.
12. Bu unvana sadece birkaç kişi sahipti. Hemen akıllara ‘’Yuya'nın adı’’ geldi. Peki, Yuya kimdi?
13. Yuya, 18. hanedanlığın III.Amenhotep (MÖ 1405-1367 dolaylarında) için askeri savaş arabalarından sorumlu bakanı ve komutanı olarak görev yaptı. Dönemin savunma bakanı diyebiliriz Yuya’ya. Yuya, birçok unvanı arasında kendine özgü, çok özel bir unvan daha taşıyordu:
14. ‘’NTR N NB TAWİ’’; Firavun'un resmi unvanı olan "İki Ülkenin Efendisinin kutsal babası" demekti bu!
15. Yuya'nın bu eşsiz unvanı almasının nedeni, Kral III.Amenhotep'in Yuya'nın kızı Tiye ile evlenmesi ve onu büyük karısı, yani ‘’Mısır Kraliçesi’’ yapmasıydı. İşte en önemli soru da burada soruluyor: Yusuf ve Yuya tek ve aynı kişi olabilir mi?
16. Yuya'nın Mezarı
Yuya ve eşi Tuya'nın mezarı, arkeolog Theodore M. Davis'in Krallar Vadisi'nde kazı yapma imtiyazı almasından üç yıl sonra 1905'te bulundu. Mısır'da Tutankhamun'un 17 yıl sonra keşfedilmesinden önce neredeyse hiç bozulmadan bulunan tek mezar alanıydı burası!
17. Krallar Vadisi'ndeki bu mezar açığa çıktıktan sonra sürprizler yarattı. Asıl çalışma İngiliz arkeologlar tarafından gerçekleştirildi. 1908 Aralık ayında Krallar Vadisi'nde dağa kadar uzanan yaklaşık yarım mil uzunluğundaki dar bir yan vadinin incelenmesine başlandı.
18.Bir ay sonra, ekip vadinin ağzına geri döndü ve 1 Şubat 1909'da merdiven boşluğunu kapatan kapalı bir kapının üstünü açığa çıkardılar. Birkaç gün içinde mumyaları da dahil olmak üzere Yuya ve eşi Tuya'nın (veya Tjuyu, Thuya) lahitlerini buldukları mezara girmeyi başardılar.
19. Yuya ve karısı Mısır metinlerinde isimleri geçen, bilinen fakat bununla beraber çok önemli görülmeyen kişilerdi. İlginç olan ise, bu ‘’sıradanlıklarına’’ ve ‘’kraliyet ailesi kanı taşımamalarına rağmen’’ ikisinin de Krallar Vadisi'nde gömülme ayrıcalığına sahip olmalarıydı!
20.Yuya Sami ırkından bir İbrani’ydi!
Eşsiz ve son derece nadir kullanılabilen "Firavunun Babası" unvanını kullanmasının ötesinde, hem Yusuf hem de Yuya Kıpti değildi ve yabancı kökenliydi! Simaları Mısır’ın yerli halkı Kıptilere benzemiyordu.
21. Yuya’nın yabancı görünümü hakkında çok sayıda bilim insanı yorumda bulunmuştur. Yuya’nın mezarının keşfine katılan arkeologlardan biri olan Arthur Weigall anılarında şöyle yazar: "O, hazineyi yöneten bir kişiydi… +
22. Bir din adamının yüzüne sahip ve semitik bir simanın karakteristik özelliklerini hatırlatan her şey var bu yüzde. " İsviçreli Mısırbilimci Henri Naville’de Yuya’nın "yüzünün Semitik olabileceği" görüşünde.
23. Yuya'nın adı da yabancı kökenine işaret ediyor: Lahitinde, üç tabutunda ve diğer cenaze eşyalarında on bir farklı yazım bulundu. Mısır isimleri genellikle bir kişinin koruması altına alınan tanrının adını gösterir: "Ra-mos", "Ptah-hotep", "Tutankh-amun" vb. +
24. Bu nedenle Mısırlı yazıcılar ona kendi tanrısı Yhwh (Yehova) adını vermiş olmalılar ve yazıcıların Ya-a, Yi-ya ve Yu-yi'yi içeren yazımlarla yazmaya çalıştıkları da buydu aslında!
25. Yuya'nın gömülme şekli de Mısırlı olmadığına işaret ediyor. 18. Hanedanlığın kraliyet mumyalarının çoğunun aksine, Yuya'nın hem Tuthmosis IV hem de oğlu Amenhotep III döneminde devlet hizmetinde olduğu halde, +
26. -diğer görevlilerin aksine- ellerinin boynunun ve çenesinin altına bakacak şekildeki pozisyonu ve kulaklarının delinmemiş olması dikkat çekiciydi. Bu form, klasik form olan ölünün ellerinin göğsünün üzerinden geçtiği olağan Osiris formundan farklıydı…
27. 1905'te Yuya'nın mumyasını inceleyen İngiliz anatomist Grafton Elliot Smith, onun Mısırlı olmayan görünüşü sorusunu gündeme getirdi. Smith raporunda; "Yuya'nın yüzü nispeten kısa ve eliptik. Burnu belirgin kıvrımlı ve yüksek köprülü. Dudaklar biraz dolu görünüyor.
28.Çene orta derecede kare şeklinde. Vücudun ırksal karakterini araştırmaya başladığımızda, onun kökeninin ve yakınlıklarının açık bir göstergesi olarak yüzün biçimi ve özellikle burun, Doğu Akdeniz, Filistin ve Avrupa'da Mısır'dan daha yaygın olarak gördüğümüz şekildedir. "
29.Tüm bunlara ek olarak, Firavun Yusuf’a Mısırlı bir eş ve ilk unsuru "sef" olan Mısırlı bir isim vermişti. MÖ 3. yüzyılda I. Ptolemy tarihini yazan Mısırlı tarihçi Manetho, III. Amenhotep'in Sef adında bir bakanı olduğundan bahseder.
Görünüşe göre İbranice'de "Yo-sef" ve Arapça'da "Yu-sef" iki unsurdan oluşuyordu: biri İbranice, Yahweh'in kısaltması olan "Yu" ve diğeri Mısırlı olan, "Sef" ekleri…
31. Hz.Yusuf’un İncil'deki anlatısına göre, bakan olarak atandığında, Firavun'dan makam nişanı, bir yüzük, bir altın zincir ve bir savaş arabası olarak üç önemli nesne aldığını öğreniyoruz. Şimdi sıkı durun: Bu üç nesne de Yuya’nın mezarında bulundu!
32. Yuya'nın mezarında kraliyet yüzüğü bulunmamasına rağmen, Yuya'nın kralın yüzüğünü taşıdığını gösteren yazılı metin bulundu. Yuya’nın "Aşağı Mısır kralının mührünü taşıyan" ve "Aşağı Mısır kralı yüzüğünün taşıyıcısı" unvanlarından bu açıkça anlaşılıyor.
33. Mezardaki önemli bir buluntu, Yuya'nın tabutunun içine düşen ve mezar soyguncuları onu yerinde tutan ipi kestiğinde başının altında kalan bir altın zincirdi. Mezarda küçük bir araba da bulunmuştu.
34. Hz.Yusuf'un ölümü ve cenazesi hakkında, Ahd-i Âtik Yaratılış Kitab onun 110 yaşında öldüğünü söyler: "Onu mumyaladılar ve Mısır'da bir tabuta koydular."
Fotolar: Yu-ya ve eşi Tu-ya
35. Yuya'nın mumyasını keşfinden sonra inceleyen anatomist Sir Grafton Elliott Smith, tıbbi raporunda Yuya'nın öldüğü sırada altmışın altında olmadığını söyler. Smith tek başına yüz görünümüyle yaşı tam olarak tespit edemedi, +
36. Ancak Yuya'nın Ölüler Kitabı'nın nüshasını çeviren Henri Naville, sonraki yorumunda şöyle yazdı “. . . sanatçı, Yuya öldüğünde çok yaşlı bir adam olduğunu belirtmek istedi: bu nedenle, ona oldukça beyaz bir peruk yaptı."
37. O dönemde insanların yaşadığı ortalama yaş yaklaşık 35 olduğu için, eski Mısırlılar yaşlılığı bilgeliğin bir işareti olarak görüyorlardı ve uzun yaşama kavuşanlar kutsal figürler olarak görülüyorlardı. Hem Yu-suf hem de Yu-ya, Firavun tarafından bilge olarak görülüyordu.
38. Firavun Yusuf'a şöyle dedi: "Senin kadar sağduyulu ve bilge kimse yok."Yu-ya cenaze papirüsünde "tanrısını seven tek bilge" olarak tanımlanıyor. Ve yine sıkı durun: Mısırlıların bilge olarak yaşayanlara atfettikleri yaş, gerçekte kaç yaşında olduklarına bakılmaksızın 110 idi!
39. Yuya'nın zamanında Mısırlı bir sihirbaz olan Habu'nun oğlu Amenhotep'in de 110 yıl yaşadığı söyleniyordu, ancak onun hakkında sahip olduğumuz son bilgiler yaşını seksen olarak gösteriyordu.
40. Çok Kapılı Şehir
Kuran’da Hz.Yakub Mısır’a tahıl almaya giden oğullarına ‘’Ey oğullarım! Şehre farklı kapılarından girin. Hepiniz aynı kapıdan girmeyin’’ der.
41. Bu tavsiye, ziyaret ettikleri ve birçok kapısı olan şehrin ya Giza Piramitlerinin güneyindeki kraliyet ikametgâhı Memphis ya da Nil'in doğu yakasındaki Thebes olduğunu gösteriyor:
42. Aynı anlatım Tevrat: “Kardeşleri tuzaktan korkarak şehre on farklı kapıdan girdiler” (Midrash Bereshith Rabbah 89). Yakup'un oğullarına endişesini dile getirmiş ve döndüklerinde Thebes'in yapısı hakkında haberler almıştı oğullarından.
43.Thebes, antik dünyada “birçok kapısı olan şehir” olarak biliniyordu ve Yunan şair Homer, MÖ 8. yüzyılda “yüz kapılı şehir” olarak bahsetmişti buradan.
44.Yuya ve Yusuf'un Zamanı
Yusuf zamanı Firavun'un adı kutsal kitaplarda anılmıyor. Uzmanlar, dönemi tespit için Yusuf'un Kuran ve Ahd-i Âtik’teki kıssasında başka ayrıntılar aradılar ve Yaratılış Kitabı'nda "savaş arabalarından" üç kez söz edildiğini fark ettiler:
45. 1 - Yusuf bakan olunca,
2 - Yusuf, Mısır'a geldiklerinde babası Yakup'u ve İsrail kabilesinin geri kalanını karşılamak için bir araba kullandı.
3 - İsrailoğulları babaları Yakup'u Kenan'a gömmeye gittiklerinde, Yusuf yanına "hem savaş arabalarını hem de atlıları" aldı.
46. Yusuf'un yükselişiyle ilgili İncil, Firavun’un ona binmesi için ikinci bir araba verdiğini belirtir. Bu da, Yuya’nın mezarında bir savaş arabasının bulunması gerçeğiyle örtüşen ve Yu-ya’nın Yu-suf olabileceği iddiasını güçlendirir.
47. Erken Mısırbilimciler, savaş arabalarının genel olarak ilk defa 18. Hanedanlık döneminde, yani Yu-ya / Yu-suf ile aynı dönemde kullanıldığını kesinleştirdi. Yuya'nın III. Savaş Arabasında Majestelerinin Vekili unvanını taşıyan ilk kişi olduğu da tespit edildi.
48. Bu nedenle, Mısır 18. Hanedanlığı'ndan Yuya ile Kuran ve İncil'in Yusuf’u arasındaki benzerlik, her iki karakterin de aynı kişiyi temsil etmiş olabileceği ihtimalini gösteriyor.

V’esselam

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hasan Mert Kaya

Hasan Mert Kaya Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @KAYAMERTHASAN_

9 May
Takkeci İbrahim Ağa Camii’nin üzüm salkımlı çinileri
İstanbul'dan Bağdat'a uzanan hikâyemizin konusu Topkapı’da sur dışındaki Arakiyeci (Takkeci) İbrahim Ağa Camii adlı küçük bir mescit.
Takkeci İbrahim Ağa'nın bu camiyi yaptırma hikâyesi ise oldukça ilginç ve sonu şaşırtıcı: Image
İbrahim Ağa'nın camiyi yaptırma hikâyesi ilginç ve sonu şaşırtıcı: Takkeci İbrahim kendi halinde yaşayan, geceleri yaptığı takkeleri satarak geçinen biri. Maddi imkânları son derece dar olsa da en büyük hayali ölmeden önce bir sadaka-i cariye sahibi olmak, bir camii yaptırmak. Image
Bu arzusunu bile arkadaşları arada hafiften dalga geçerlermiş onunla; Günlük ekmeğini zar zor kazanıyorsun cami yaptırmak senin neyine diyerek darlarlarmış Takkeciyi. Onlar dalga geçtikçe daha da çok arzularmış bu hayalini gerçekleştirmeyi. Image
Read 16 tweets
8 May
Kutsal topraklardan geceye birkaç kare:

Medine, Cennet'ül Baki, 2017 Image
Medine, Cennet'ül Baki, 2017 Image
Medine, Cennet'ül Baki, 2017 Image
Read 20 tweets
8 May
Nazar Kabbani’den

KUDÜS

Ağladım tükendi gözyaşım ağladım
Ağladım mumlar bitti ağladım Namaz kıldım
Bitirdi beni vardığım rükûlar
Sende Muhammed'i İsa’yı aradım
Ey Kudüs ey peygamberler kokusu
Ey yerin göklere en yakın avlusu

Ey Kudüs ey yolların ışığı
Ey parmaklarını yakan güzel çocuk
Ey Peygamber'in geçtiği gölgeli ova
Hüzünlü gözlerinle ey kentlerin incisi
Acıdır cadde taşları
Acıdır müezzin sesleri
Ey Kudüs ey sevdaya bürünen güzel
Kimdir Kıyamey kilisesinde çalan çanları
Pazar sabahları
Kim getirir çocuklara oyunları
Milat geceyarıları
Read 6 tweets
7 May
Tanca'dan bir kare... Tüm zamanların en büyük seyyahı İbni Batuta et-Tanci'nin türbesi. Image
Tanca seyahatimden geceye birkaç kare daha:
Dar, mavi boyalı sokaklarıyla Tanca, eski şehir merkezi. Image
Kırmızı minaresiyle magrib minare tarzının güzel bir örneği Image
Read 15 tweets
6 May
Şaşırtıcı, Etkileyici Japonya
2016 yılında Japonya'nın Kansai Bölgesi Turizm Otoritesi'nin daveti ile bir ay süren bir seyahatim olmuştu. Klasik ve güncel tarzıyla Japon mutfağı gezi süresince incelediğim konu başlıklarından biriydi. Image
Kansai Bölgesi'nin önde gelen şehirleri Osaka, Kyoto ve Kobe dünyada en çok Michelin yıldızlı restoranın bulunduğu şehirler. Japon mutfağında yemek olabildiğince sade fakat minimalist sunum yaklaşımı oldukça etkileyici+ Image
Tabaklar geleneksel, içindeki malzeme de 'tadımlık'. Aslında bu yaklaşım İspanya'daki tapas geleneğini andırıyor biraz.+ Image
Read 31 tweets
7 Mar
Medain Salih...
Varlığını halâ çok az kişinin bildiği, dağlara oya gibi işlenmiş evler ve tapınaklar çölün ortasında zamana meydan okuyor.

Bu gizemli antik kenti ziyaret ettiğimde karşıma kum tepelerinin arasında olağanüstü bir kültür mirası çıkmıştı.
Tebük’e bağlı El-Ula’da bulunan ve ‘’Salih’in Şehirleri’’ anlamına gelen Medain Salih' ulaşmak kolay değil. Cidde'ye 800 km., Medine'ye ise 400 km uzaklıkta olan antik şehre en yakın yerleşim yeri 20 km mesafedeki el-Ula.
Medain Salih Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne S.Arabistan’dan kaydedilen yegâne yer. Bölge halkı tarafından lânetli olduğuna inanılıyor. Kayalık arazi anlamına gelen el-Hicr adıyla da bilinen antik alan Nebatiler’in merkezi Ürdün Petra'nın 500 km güney doğusunda bulunuyor.
Read 27 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(