Volgens @herbert_tiemens moest ik nog eens een draadje maken over straatspoor. Dus bij deze: een draadje over treinen die op straat rijden.
Het bekendste voorbeeld van straatspoor is natuurlijk de tram, waarvan de eigenschap is dat die (grotendeels) over straat rijdt. Maar vroeger reden er ook goederentreinen over tramrails, zoals bijvoorbeeld over lijn 11 van Den Haag HS naar Scheveningen.
De treinen werden door een NS-locomotief aangebracht en overgenomen door één van de eigen goederenlocjes die de HTM speciaal voor deze treinen bezat. Meer over deze boeiende historie zie: neecke.nl/Den%20Haag%20G…
Ook op andere goederenspoorlijnen kwam straatspoor veel voor, zoals in de Rotterdamse haven (Katendrecht) en de goederenlijn in Deventer (ik kan me nog herinneren dat we daar opeens een 6400 met een paar afvalwagens in de binnenspiegel zagen tijdens mijn jeugd).
Maar het leukst is toch meereizen in een reizigerstrein over straatspoor. In Nederland kan dat helaas niet meer. In de jaren 80 organiseerde de NVBS nog een afscheidsrit met Wadlopers over de oude lokaaltramlijn Groningen-Drachten.
In Duitsland bestaat nog wel een mogelijkheid om dat met museumtreinen of stoomtreintjes te doen. In de Eifel kan ik een bezoekje aan de Oleftalbahn van harte aanraden waarbij je met een railbusje over het dorpsplein van een schattig dorpje met vakwerkhuizen tuft.
En in Noord-Duitsland denderen de stoomtreinen van de "Molli" door de straten van Bad Doberan. Helaas lukte het bezoekje daaraan vorig jaar niet, maar best imposant zo'n stoomloc door de straat.
En ook leuk om te zien, in Bautzen ligt de Bombardier-fabriek niet direct aan het spoor en moeten alle nieuw gebouwde treinen door de Industriestrasse over een straatspoor van 900 meter lengte. Zo wordt een ICE een tram.
Maar voor het echte werk moeten we (hoe kan het ook anders) bij de Zwitsers zijn. De Berninabahn is niet alleen beroemd vanwege het fantastische landschap en het keerviaduct bij Brusio, maar ook vanwege enkele trajecten straatspoor. Zoals in het dorpje La Prese.
En ook in Tirano rijden de treinen over straat en doorkruizen daarbij een rotonde midden in het centrum zoals in dit filmpje op YouTube te zien is:
De spoorlijn tussen Chur en Arosa speelt in het centrum van de stad ook als tram en slingert zich vrolijk tussen het verkeer door.
Een ander soort straatspoor wat je in afgelegen streken nog wel eens tegenkomt is de gecombineerde spoor/wegbrug. De brug is normaal geopend voor autoverkeer, maar als de trein er langs moet dalen de spoorbomen. Dit voorbeeld is op de Inlandsbanan.
En voor het echte grote werk steken we de oceaan over. Amerikaanse treinen zijn lomp, groot en van roestvrij staal, maar kunnen ook prima op straat rijden.
De Interurban is de echte ouderwetse Amerikaanse forenzentrein die de mensen vervoerde voor de opkomst van de auto. De South Shore Line is de laatste in z'n soort en reed tussen Chicago en South Bend over flink wat stukken over straat met deze lompe units.
Maar het meest extreme voorbeeld is Oakland (aan de baai bij San Francisco). Bij het station Jack London Square denderen de enorme dieseltreinen van Amtrak (zoals de Coast Starlight met 13 rijtuigen) en dubbellaags containertreinen midden over straat.
En nog meer beelden van wie niet genoeg kan krijgen van HELE GROTE AMERIKAANSE TREINEN MET TOETERS EN BELLEN!
Oja, in de Harz heb je nog een stoomtrein die over een woonerf rijdt! (dank @herbert_tiemens)
En in Amersfoort wist @danielvanderree nog het straatspoor over het stamlijntje van de Isselt.
Op dat industrieterrein heb ik vorig jaar nog hipsterbier zitten drinken, tijden veranderen....
In Solothun in Zwitserland reed deze interessante combi van trolley en trein op straatspoor (dank @bennileemhuis). Ik ben benieuwd hoe men dat qua bovenleiding oplost, een trolleydraad werkt heel anders dan een trein.
In Breda reden de goederentreinen door de middenberm van de Speelhuislaan (ik herinner me de verroeste sporen daar uit mijn studententijd toen ik in dat buurtje op kamers zat).
En hoe kan ik Zwickau nou vergeten! De treinen van de Vogtlandbahn rijden hier over het tramspoor de binnenstad in. Voor dit doel zijn ze uitgerust met knipper- en remlichten om aan de Duitse tramwetgeving te voldoen.
Hildebrand, heel veel succes met dit mooie initiatief. Ik heb er vertrouwen in dat het een groot succes wordt en vond het erg leuk om de nodige input te leveren (en te blijven leveren).
Als we straks weer kunnen reizen is een mooie stedentrip naar België leuk om te beginnen. Wat te denken van een bezoekje aan Brugge of Gent. En alleen het centraal station van Antwerpen is al de moeite waard: treinrondreis.nl/zoeken/belgie/…
We beginnen na een dag hard werken in Amersfoort. In de IC-Berlijn is het gezellig druk in de BordBistro, maar ik vind nog net een tafeltje. Een halve liter Erdinger en een currywurst laat ik me goed smaken.
Na een overnachting in Osnabrück stap ik 's ochtends vroeg in de EuroCity richting Zwitserland. Wordt het de restauratie of het panoramarijtuig. Eerst maar eens ontbijten (dat was hypotheek 1) en langs de Rijn genieten van het panoramarijtuig.
Het Station House van Corrour is dus alleen bereikbaar over een privéweg van 24 kilometer of per trein. Wij sliepen er in de zomer van 2019, in het seinhuis! Niet goedkoop, maar een unieke ervaring!
Mocht je er komen werken, dit is je achtertuin: Loch Ossian 😍
We zijn een verjaardag vergeten! De Nederlandse Intercity bestond vorig jaar 50 jaar. Om dat te herinneren een draadje over "de veertig steden tempo-trein"
De invoering van de Intercity was onderdeel van het plan "Spoorslag 70". Vanaf 1970 introduceerde men deze nieuwe treinsoort op een fiks aantal verbindingen, toen nog met letters. Andere verbeteringen waren de invoering van de huisstijl en een klokvaste dienstregeling in heel NL.
Andere bijzonderheid: het speciale Intercity-logo wat boven de betreffende tabellen in het spoorboekje stond.
Dat was een buitengewoon enerverende laatste dienst op de werkplek Amersfoort, een wisselstoring en aanrijding bij Utrecht. Maar goed samengewerkt en mooie oplossingen bedacht. Ik ga de hectiek nog wel een beetje missen hoor.
Als sluitstuk 14 rijtuigen Koploper in één trein vanaf de Bokkeduinen naar spoor 5 laten rijden om twee treinen na de versperring te starten. Vond ik wel een waardige afsluiter 😄
En een mooi cadeau, bloeme en mooie woorden aan het eind van mijn dienst. Ik heb het erg naar mijn zin gehad op het RBC met fijne collega's en teammanagers.
38 graden? Een treincoupé met airconditioning is dan the place to be...
In alle koelte onderweg richting het oosten om de gedeactiveerde Bentheimer Eisenbahn te testen. Eerst naar het immer bruisende Coevorden
Vanaf Coevorden per belbus naar Emlichheim. Deze kan ik tot een uur van tevoren bestellen, dat doen we maar even als de aansluiting in Zwolle zeker is. Vanaf Emlichheim per bus naar Neuenhaus.