2. In eerdere draadjes liet ik jullie zien dat tritium een natuurlijk gevormde stof is, waarvan er kilo’s op aarde zijn.
En dat tritium de zwakst stralende radioactieve stof op aarde is. Het wordt bv. gebruikt voor noodverlichting.
3. En dat het water bij Fukushima maar enkele grammen bevat en Japan dat gecontroleerd, gedurende 30 jaar, in de oceaan wil laten lopen.
En geheel terecht dat de vissers bang zijn dat daardoor weinig vis meer wordt verkocht.
Want de angst regeert.
4. Wat veel mensen niet weten is dat de hoeveelheid tritium die ze jaarlijks bij Fukushima gaan lozen (22 TBq) ongeveer dezelfde hoeveelheid is als wat iedere drukwater reactor in kerncentrales aan tritium loost in een jaar. Gewoon, met vergunning van hun overheid.
5. En dan zie je hoe publieke opinie werkt. Mensen maken zich zorgen over een kleine vrijzetting van tritium bij Fukushima, maar realiseren zich niet dat bijna alle landen tritium in zee laten lopen, en ze wél de vis eten die daar gevangen is.
6. En de Chinese overheid weet dat. Al hun kerncentrales lozen tritium, op rivieren of op de oceaan. Met vergunning van China.
Zoals hier, aan zee, bij Taishan. Een zo’n EPR unit laat per jaar minimaal evenveel tritium in de oceaan lopen als Japan wil doen vanuit Fukushima.
7. Zo bekeken is het cynisch dat de Chinese overheid Japan aanspreekt op hun voorgenomen lozingen. Het is niets anders dan wat er overal ter wereld gebeurt, ook in China.
8. Je zou bijna denken dat China maar een klein deel van de waarheid vertelt en de rest bewust niet noemt, om zo via de publieke opinie de Japanse overheid onder druk te zetten.
China is altijd goed geweest in machtspolitiek.
Laat je niet foppen, mensen!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ooit willen weten wat (kernfysisch/radiologisch) het verschil tussen een kernongeval en een atoombom explosie is?
Ik heb er een draadje over gemaakt. Ik waarschuw alvast: het is voor de fijnproevers (ook wel nerds genoemd 😉). 👇🏻
1. Atomen die kunnen splijten, worden splijtstof genoemd. Voorbeelden daarvan zijn uranium-235 en plutonium-241. Als een langzaam neutron op ze botst, dan vallen ze meestal in 2 brokken uit elkaar, en zenden een aantal neutronen uit, die nieuwe splijting kunnen veroorzaken.
2. De brokstukken die ontstaan noemen we splijtingsproducten. Bij elke splijting van elke soort splijtstof hoort een kansverdeling van brokstukken die ontstaan. Sommige brokken hebben een hoge kans van ontstaan, anderen een lage.
1. Vandaag in 1986, 35 jaar geleden, vond het ongeval met de kerncentrale in Tsjernobyl plaats. Het @rivm heeft daar een webpagina over, voor wie meer daarover wil weten.
3. In de samenvatting op blz 5 wordt een belangrijke conclusie getrokken: in 1986 viel er gemiddeld 1800 becquerel aan cesium-137 per vierkante meter in ons land. Maar er lag al 4600 Bq/m2!
2. What’s going on? Since the accident in Fukushima, the molten reactor cores have to be cooled by water. When pumped back up, the water is contaminated with all sorts of radioactive substances, which are taken (using chemistry) out of the water.
Donderdag is het 10 jaar geleden dat een zware zeebeving bij Sendai, Japan, een verwoestende tsunami veroorzaakte en 18.000 dodelijke slachtoffers en vermisten opleverde. Een draadje over wat dat met de media in Nederland doet, 10 jaar later: 👇🏻
2. Maar eerst: een moment stilte voor de slachtoffers van die enorme natuurramp! ...