Donderdag is het 10 jaar geleden dat een zware zeebeving bij Sendai, Japan, een verwoestende tsunami veroorzaakte en 18.000 dodelijke slachtoffers en vermisten opleverde. Een draadje over wat dat met de media in Nederland doet, 10 jaar later: 👇🏻
2. Maar eerst: een moment stilte voor de slachtoffers van die enorme natuurramp! ...
3. ...
4. Dankuwel. Ook namens de nabestaanden van de vele duizenden slachtoffers! 🙏🏻
5. En wat zie je verder nog terug over de ramp in onze pers?
Vooral huiverigheid over straling en hoe gevaarlijk dat is. Constateer ik tot mijn spijt.
6. Hoeveel stralingszieken en -doden dacht @HumbertoTan dat Fukushima had geeist?
Honderdduizenden schatte hij. In werkelijkheid waren het er 0 (die onomstotelijk bewezen waren).
De mogelijkheid dat het radicaal anders was dan hij dacht, paste gewoon niet in zijn brein.
7. Dezelfde vrijdag: het nieuws van dezelfde @NOS. De kernramp had een tsunami veroorzaakt. Duuuuh!
Een foutje, dacht ik eerst. Maar nu: was dat ook geen teken van journalistieke laksheid? Luiheid, op je vooroordeel afgaan, niet nieuwsgierig zijn naar hoe het écht zit?
9. Maar dat vertelt het @ADnl er dan weer niet bij!
Het artikel is op te vatten als een onderzoek naar wat mensen DENKEN over straling.
Het gaat niet over wat ruim een eeuw wetenschappelijk onderzoek ernaar ons geleerd heeft.
Ik geef wat voorbeelden.
10. In zones zijn stralingsniveaus verhoogd. Maar gevaarlijk? Veel piloten en artsen in de wereld (ook in Japan) krijgen vergelijkbare hoeveelheden straling als je in een jaar in zo’n “rode zone” zou krijgen. En ze worden gezond oud.
Het gaat om normstelling, niet om gevaar.
11. 100 keer meer dan normaal. Is dat gevaarlijk?
Je vindt veel plekken met verhoogd stralingsniveau, bv. in China, Zuid-Amerika, Finland, India, Estland en Irak. Puur natuur. En er wonen gewoon mensen. Al millennia.
12. Om je haar uit te laten vallen heb je extreem hoge stralingsdoses nodig. Daar zijn Japanners niet aan blootgesteld in 2011. Of stress. Daar zijn veel geëvacueerden aan blootgesteld.
En welke waarde gaf die stralingsmeter nu precies aan?
13. Als je naar een ontploffende atoombom staat te kijken, of naast een reactor staat zonder lood of beton ertussen, DAN kan je onvruchtbaar worden, niet op een toeristisch uitje naar Fukushima.
14. Afijn, u snapt het. Ik kan nog lang doorgaan over het artikel. Maar we moeten door! Vandaag deed de @NPORadio1 een herhaalde poging om genuanceerd nieuws te brengen over stralingsgevaar in Fukushima. En faalden weer. Géén idee hadden ze.
15. Ook hier weer de verbazing: @umberto had toch gewoon gelijk? Maar is het nu feit of fictie?
Daarvoor bellen ze o.m. met een anti kernenergie activist en een gepensioneerd hoogleraar “science, technology and society.
Geen van de duizenden NL stralingsdeskundigen is gebeld.
16. Het verhaal over duizenden statistische doden van de hooggeleerde klopt van geen kant. Zijn punt geldt voor zeer hoge stralingsdoses.
Bij het kernongeval hebben veel mensen een kleine dosis ontvangen. En de gevolgen daarvan, daar kan je geen uitspraken over doen.
17. Waarom het ongewenst is wat hooggeleerde doet, wordt uitgelegd in publicatie 103 van ICRP, het internationaal comité voor stralingsbescherming. Al bijna een eeuw HET eliteclubje dat alles van de effecten van straling weet.
19. Goede informatie is te vinden bij UNSCEAR, het wetenschappelijk comité van de VN voor de effecten van “radioactieve straling”. Een van mijn medewerkers is daar lid van; morgen komt een nieuw rapport van hen uit.
20. Dan die meneer die volgens de rechtbank aan straling gestorven zou zijn. Ik ken de details niet, maar meer dan 200 mSv dosis kan hij niet hebben gekregen, is mijn schatting. Dat is heel veel dosis. De effecten daarvan zijn onweerlegbaar en wetenschappelijk bewezen.
21. Deze hoge dosis geeft je namelijk 1 procentpunt extra kans op het overlijden door kanker.
Normaal overlijdt 29% van de Japanners aan kanker, bij deze medewerker steeg dat tot 30%.
Dus de kans dat hij daadwerkelijk aan kanker overleed was slechts 1/30 = 3%. Reasonable doubt?
22. En dan de uitsmijter van de activist: vooral langdurige blootstelling aan straling is gevaarlijk.
Mensen. Even. Iedereen zit heel zijn leven in de straling. Buiten. Thuis. Op het werk. Je eet, drinkt en ademt het. En dan is vooral langdurige blootstelling gevaarlijk?
23. Langduriger dan levenslang blootgesteld (wat wij allemaal ter wereld zijn, vanuit de natuur) kan toch niet?
Wat een kletsverhalen. En dat wordt alles maar opgeschreven en uitgezonden. Want leuke radio.
En waarom zou je ook een deskundige bellen?
24. Dank aan iedereen die het tot hier heeft volgehouden! 🙏🏻❤️🥳
Ik hoop dat ik een paar mensen heb overtuigd dat de sensatieverhalen weliswaar leuke kolommen en radiorubriekjes vullen, maar wil je het écht weten: bel de mensen wiens vak het is.
Fijne dag verder! 😊
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2. Dank voor je draadje. Vrij compleet volgens mij. Toont ook aan dat burgers voldoende kansen hebben zich te informeren EN hun zienswijzen n te dienen, zoals onze wetten en gebruiken dat voorschrijven.
En toch... schuurt het. En komen mensen in verweer. En dat vind ik boeiend.
3. Een van de oorzaken is m.i. Het klimaatakkoord. Dat is, zoals dat tegenwoordig heet, onder de “Rutte doctrine” tot stand gekomen. Het is een document met afspraken, maar die blijken bij nadere beschouwing niet afdwingbaar (of zelfs maar navolgbaar!)
Afgelopen weekend verscheen een opiniestuk over kernenergie van Herman Damveld in @dvhn_nl.
Zullen we het artikel eens ontleden samen? Is nodig, want voor je het weet worden de Groningers, ondanks hun nuchterheid, nog bang van #kernenergie. 😜 Draadje: 👇🏻
1. De titel gooit er al flink de beuk in. Honderd kerncentrales! Hoeveel in de Eemshaven?
Even over kerncentrales. Dat is een installatie die stroom maakt uit kernsplijting. Een zo’n centrale kan uit 1-8 reactoren bestaan. En een reactor kan 50 tot 1600 megawatt stroom leveren.
2. En daar wordt het meteen al lastig: de ENIGE Nederlandse centrale bestaat maar uit EEN reactor en levert minder dan 500 megawatt: een kleintje.
Fun fact: Borssele heeft in zijn bestaan meer CO2-vrije stroom opgewekt dan alle panelen en turbines in ons land bij elkaar!
2. Bij het bedrijven van kerncentrales (en het koelen van gesmolten kerncentrales) ontstaan radioactieve stoffen, waaronder tritium, radioactief waterstof.
3. Alle radioactieve stoffen kan je efficiënt uit dat water filteren, behalve tritium. Dat vormt nl. “zwaar water” (HTO, getitrieerd water) en dat is chemisch identiek aan normaal water.
Alle kerncentrales hebben vergunning om dat naar lucht en water te lozen.
Ik ben fan van alle vormen van stroom opwekking die bijna geen fijnstof en CO2 uitstoten. Maar deze tweet van Tom van der Lee bracht mijn geloof stevig aan het wankelen: is wind op zee niet de belofte die het leek? Wind fans: help mij!
Het artikel dat Tom deelde was van het Financieel Dagblad, een gerenommeerde krant toch? Zeker as het over het opwekken van stroom gaat.
Er zijn opdrachten gegund aan SUBSIDIEVRIJE windparken, die vanaf 2022 gebouwd gaan worden, maar zoals ik het hier lees beginnen de investeerders terug te krabbelen. Misschien moeten ze de parken maar niet gaan bouwen.
1. Het natuurlijke achtergrond dosistempo is 0,1 microsievert per uur. 40.000 maal hoger is dus 4000 microsievert per uur. En dat is best veel.
Als je daar 10 dagen en nachten bent, dan heb je niet 30% kans om aan kanker te overlijden zoals de gemiddelde Nederlander, maar 35%.
2. Wat is je dosis als je daar 5 minuten bent? 330 microsievert. Net zo veel straling als je krijgt door 65 uur vliegen op 10 km hoogte, of twee maanden skiën op 2000 m hoogte.