4. Dit is niet per se fout, maar hier wordt niet het hele verhaal verteld. Het ware hier elegant geweest te melden dat de overheid in opdracht van een Kamermeerderheid op dit moment onderzoekt onder welke voorwaarden er wel plannen kunnen ontstaan. In juni komt hun rapport uit.
6. Dit is framing. Je kunt het ook het grote nadeel van veel zon en wind in je mix noemen dat er enorme pieken en dalen in het stroomaanbod ontstaan, die hoge bijkomende kosten (het installeren van mega-accu’s bv.)veroorzaken, elders in het elektriciteitsnet.
7. Bovendien is er in Nederland geen voorrangsbeleid voor wie mag leveren bij overproductie. Wettelijk is vastgelegd dat de netbeheerder dit zgn. convestiemanagement uitvoert.
8. De voorrang op het stroomnet bij overproductie wordt op basis van de lokale behoefte mbt. de stabiliteit van het net en economische gronden bepaald. De netbeheerder voert regie en wordt gecontroleerd door #ACM.
Een simpel belletje met @JoostGreunsven had dit kunnen ophelderen.
9. Mwa. Er zijn nu geen plannen voor een kerncentrale, zegt @bardweijer zelf al. En nu al maakt de NVDE zich zorgen.
Zonder subsidie wordt er geen enkel windpark of zonneweide gebouwd, leren wij uit dit artikel. Ook al zonder kerncentrale.
10. @bardweijer: intrigerende stelling. Kan je met mij delen waar je die factor 4 vandaan hebt? Ik snap dat voetnoten niet handig zijn in een krantenartikel, maar hier op Twitter, onder elkaar, kunnen we er dieper op ingaan, toch?
11. Klinkt goed. Gascentrales op de “waakvlam”. Kost bijna geen CO2 uitstoot, denk je dan.
De werkelijkheid is dat die “peakers” op minimaal 20-30% vermogen moeten draaien, anders kunnen ze niet binnen korte tijd “peaken”.
11. De komende decennia heb je vooral aardgas om die functie te vervullen.
Voor mijn begrip: stel je nu voor in je artikel om aardgas een significant percentage basislast te laten draaien, met alle CO2 uitstoot van dien?
12. Ik ken weinig mensen die zeggen dat kernenergie DE oplossing is. Ik ken veel mensen die zeggen dat als je naar het hele Nederlandse systeem kijkt, van opwekking, via koppeling aan het stroomnet, de kosten van het opvangen van schommelingen in de productie, en de ...
13. ... distributie van en naar de huizen toe, kernenergie een interessante toevoeging aan de Nederlandse energiemix is. Ja, de kosten zijn er, maar opslag in batterijen en een waterstofeconomie brengen ook hoge kosten met zich mee.
14. Alsof je met Corona zegt: X is het beste vaccin, dan kopen we alleen X. Boeien dat we dan pas in 2025 gevaccineerd zijn, maar dan hebben we allemaal het beste vaccin!
Nee: de kracht zit in de optimale mix. Niet in wat het goedkoopste/beste etc is.
15. Ik tweet dit overigens tot mijn verdriet; heb de @volkskrant altijd als eenvan de kwaliteitskranten van ons land beschouwd. Ik hoop dat dit een incident was! 🙏🏻
2. Dank voor je draadje. Vrij compleet volgens mij. Toont ook aan dat burgers voldoende kansen hebben zich te informeren EN hun zienswijzen n te dienen, zoals onze wetten en gebruiken dat voorschrijven.
En toch... schuurt het. En komen mensen in verweer. En dat vind ik boeiend.
3. Een van de oorzaken is m.i. Het klimaatakkoord. Dat is, zoals dat tegenwoordig heet, onder de “Rutte doctrine” tot stand gekomen. Het is een document met afspraken, maar die blijken bij nadere beschouwing niet afdwingbaar (of zelfs maar navolgbaar!)
Afgelopen weekend verscheen een opiniestuk over kernenergie van Herman Damveld in @dvhn_nl.
Zullen we het artikel eens ontleden samen? Is nodig, want voor je het weet worden de Groningers, ondanks hun nuchterheid, nog bang van #kernenergie. 😜 Draadje: 👇🏻
1. De titel gooit er al flink de beuk in. Honderd kerncentrales! Hoeveel in de Eemshaven?
Even over kerncentrales. Dat is een installatie die stroom maakt uit kernsplijting. Een zo’n centrale kan uit 1-8 reactoren bestaan. En een reactor kan 50 tot 1600 megawatt stroom leveren.
2. En daar wordt het meteen al lastig: de ENIGE Nederlandse centrale bestaat maar uit EEN reactor en levert minder dan 500 megawatt: een kleintje.
Fun fact: Borssele heeft in zijn bestaan meer CO2-vrije stroom opgewekt dan alle panelen en turbines in ons land bij elkaar!
2. Bij het bedrijven van kerncentrales (en het koelen van gesmolten kerncentrales) ontstaan radioactieve stoffen, waaronder tritium, radioactief waterstof.
3. Alle radioactieve stoffen kan je efficiënt uit dat water filteren, behalve tritium. Dat vormt nl. “zwaar water” (HTO, getitrieerd water) en dat is chemisch identiek aan normaal water.
Alle kerncentrales hebben vergunning om dat naar lucht en water te lozen.
Ik ben fan van alle vormen van stroom opwekking die bijna geen fijnstof en CO2 uitstoten. Maar deze tweet van Tom van der Lee bracht mijn geloof stevig aan het wankelen: is wind op zee niet de belofte die het leek? Wind fans: help mij!
Het artikel dat Tom deelde was van het Financieel Dagblad, een gerenommeerde krant toch? Zeker as het over het opwekken van stroom gaat.
Er zijn opdrachten gegund aan SUBSIDIEVRIJE windparken, die vanaf 2022 gebouwd gaan worden, maar zoals ik het hier lees beginnen de investeerders terug te krabbelen. Misschien moeten ze de parken maar niet gaan bouwen.
1. Het natuurlijke achtergrond dosistempo is 0,1 microsievert per uur. 40.000 maal hoger is dus 4000 microsievert per uur. En dat is best veel.
Als je daar 10 dagen en nachten bent, dan heb je niet 30% kans om aan kanker te overlijden zoals de gemiddelde Nederlander, maar 35%.
2. Wat is je dosis als je daar 5 minuten bent? 330 microsievert. Net zo veel straling als je krijgt door 65 uur vliegen op 10 km hoogte, of twee maanden skiën op 2000 m hoogte.
Na de HBO serie Chernobyl krijg ik veel vragen over het aantal slachtoffers dat het kernongeval in 1986 heeft veroorzaakt.
Bij een super hoge dosis kan je binnen een paar weken dood gaan, door stralingsziekte.
Hoe zat dat met de “directe” doden van Chernobyl? Een draadje. 👇🏻
1. Stralingsziekte is de term voor het feit dat je stamcellen niet meer de belangrijke cellen die je nodig hebt kunnen aanmaken. Je organen en je zenuwstelsel, bloed of beenmerg worden niet meer vernieuwd en binnen een paar weken sterf je.
2. UNSCEAR, een organisatie binnen de Verenigde Naties, heeft met hulp van veel wetenschappers over de hele wereld de gevolgen van het kernongeval in beeld gebracht. Op hun website zijn dikke rapporten daarover te downloaden.