1. Vandaag in 1986, 35 jaar geleden, vond het ongeval met de kerncentrale in Tsjernobyl plaats. Het @rivm heeft daar een webpagina over, voor wie meer daarover wil weten.
3. In de samenvatting op blz 5 wordt een belangrijke conclusie getrokken: in 1986 viel er gemiddeld 1800 becquerel aan cesium-137 per vierkante meter in ons land. Maar er lag al 4600 Bq/m2!
Dat was van de atoombomtesten (1945-1980).
4. Ieder 30 jaar halveert de hoeveelheid cesium-137, door radioactief verval.
Dus stel: er viel in 1956 4600 Bq/m2 neer, dan was daar in 1986 nog 2300 van over. Nog altijd meer dan de 1800 die in ons land neerviel door Tsjernobyl.
5. Dicht bij de centrale viel er veel meer cesium natuurlijk, maar wij in Nederland moeten ons qua straling dus drukker maken om cesium van de atoombomproeven dan om de cesium van Tsjernobyl.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2. What’s going on? Since the accident in Fukushima, the molten reactor cores have to be cooled by water. When pumped back up, the water is contaminated with all sorts of radioactive substances, which are taken (using chemistry) out of the water.
Donderdag is het 10 jaar geleden dat een zware zeebeving bij Sendai, Japan, een verwoestende tsunami veroorzaakte en 18.000 dodelijke slachtoffers en vermisten opleverde. Een draadje over wat dat met de media in Nederland doet, 10 jaar later: 👇🏻
2. Maar eerst: een moment stilte voor de slachtoffers van die enorme natuurramp! ...
2. Dank voor je draadje. Vrij compleet volgens mij. Toont ook aan dat burgers voldoende kansen hebben zich te informeren EN hun zienswijzen n te dienen, zoals onze wetten en gebruiken dat voorschrijven.
En toch... schuurt het. En komen mensen in verweer. En dat vind ik boeiend.
3. Een van de oorzaken is m.i. Het klimaatakkoord. Dat is, zoals dat tegenwoordig heet, onder de “Rutte doctrine” tot stand gekomen. Het is een document met afspraken, maar die blijken bij nadere beschouwing niet afdwingbaar (of zelfs maar navolgbaar!)
Afgelopen weekend verscheen een opiniestuk over kernenergie van Herman Damveld in @dvhn_nl.
Zullen we het artikel eens ontleden samen? Is nodig, want voor je het weet worden de Groningers, ondanks hun nuchterheid, nog bang van #kernenergie. 😜 Draadje: 👇🏻
1. De titel gooit er al flink de beuk in. Honderd kerncentrales! Hoeveel in de Eemshaven?
Even over kerncentrales. Dat is een installatie die stroom maakt uit kernsplijting. Een zo’n centrale kan uit 1-8 reactoren bestaan. En een reactor kan 50 tot 1600 megawatt stroom leveren.
2. En daar wordt het meteen al lastig: de ENIGE Nederlandse centrale bestaat maar uit EEN reactor en levert minder dan 500 megawatt: een kleintje.
Fun fact: Borssele heeft in zijn bestaan meer CO2-vrije stroom opgewekt dan alle panelen en turbines in ons land bij elkaar!