takozlar fiyatın sıkıştığı grafik formasyonlarıdır. yapı olarak üçgenlere benzemektedir. dikkatli şekilde incelendiği zaman üçgenlerden farklı olduğu görülecektir. üçgenler hakkında bilgiseli:
takozların üçgenden farkı fiyat tepelerinin ve diplerinin aynı yönü gösteriyor olmasıdır.
takozlarda bilmemiz gereken ipucu fiyatların terse doğru kırılım yapmasıdır. alçalan takoz hareketinde yukarı kırılım beklenirken, yükselen takoz hareketinde ise aşağı kırılım beklenir.
trendi tersine çevirdikleri için yükselen trend ya da alçalan trend sonunda görmek mümkündür. yükselen trend sonunda yükselen takoz olabileceği gibi düşen trend sonunda düşen takoz da olabilir.
yükselen trendde yükselen takoz:
yükselen trendin sonunda görülür. altta ve üstte "2" temas olmalıdır. stop üstteki son temas noktasının üzeri olabilir. hedefler ise son impulse hareketine çekilen fibonacci aracının 0.382 ve 0.618 seviyeleridir.
alçalan trendde yükselen takoz:
düşen trendin sonunda görülür. altta ve üstte "2" temas olmalıdır. stop üstteki son temas noktasının üstü olabilir. hedefler ise impulse hareketinin sonu ile impulse hareketinin boyu kadardır.
alçalan trendde alçalan takoz:
düşen trendin sonunda görülür. altta ve üstte "2" temas olmalıdır. stop alttaki son temas noktasının altı olabilir. hedefler ise son impulse hareketine çekilen fibonacci aracının 0.382 ve 0.618 seviyeleridir.
yükselen trendde alçalan takoz:
yükselen trendin sonunda görülür. altta ve üstte "2" temas olmalıdır. stop alttaki son temas noktasının altı olabilir. hedefler ise impulse hareketinin sonu ile impulse hareketinin boyu kadardır.
eklemek istediğiniz noktalarda mutlaka ekleme yapın.
gelin size basit şekilde fibonacci aracı kullanarak retracement, extension, expansion, inversion ve projection seviyeleri nasıl tespit edilir anlatayım...
fibonacci kimdir? finansal piyasalarla alakası nedir? gibi sorulara cevabı küçük bir araştırma ile herkes bulabilir... yazacağım konular hakkında sizde kendi bilgilerinizi mutlaka paylaşın...
öncelikle fibonacci aracı @tr_tradingview sitesinde resimdeki menüde "Fib Düzeltmesi" ve "Trend-Temeli Fib Uzatma" ismiyle bulunmaktadır.
buna #bitcoin özelinde bakacak olursak an itibariyle 1,035,701,317,273 sonucuna ulaşırız. bu verilere coinmarketcap.com sitesinden ulaşmanız mümkündür.
teknik göstergeler fiyata ışık tutarlar... o anda fiyatta göremediğimiz bir çok veri göstergeler içinde saklıdır... bu sebeple göstergelere ihtiyaç duymamız kaçınılmazdır...
piyasada normal beklenti fiyatlar ve göstergelerin birbirlerini desteklemesi yönündedir... fiyatlar artarken göstergeler bunu desteklemelidir... desteklemediği durumlar uyumsuzlukları gündeme getirir ve bu uyumsuzluklar üzerinden anlamlı sonuçlar elde etmenin yollarını ararız...
selamlar bilgisellerine "hacim ve fiyat ilişkisi" ile devam ediyoruz...
öncelikle işlem hacmi nedir bunu izah edelim...
işlem hacmi belirli varlığın belirli zamanda ki alım ve satım miktarlarının toplamıdır...
hacim= işlem miktarı x değer şeklinde özetlenebilir...
bir varlıkta işlem hacminin yüksek olması bu varlıkta çok işlem yapıldığını anlatır... ancak alım ve satımların toplamı hacmi oluşturduğu için her zaman fiyatların artacağı anlamına gelmez...