1. Hier het originele artikel. Wat is er aan de hand? Het gesmolten kernmateriaal van Tsjernobyl is als een soort lava naar de kelder gestroomd en daar gestold.
Het uranium, overal aanwezig in die lava, ook wel “corium” genoemd, ondergaat …
2. … kernsplijting, op een heel laag pitje. Kennelijk zit er voldoende uranium-235 voldoende dicht bij elkaar om een beetje kernsplijting op gang te houden.
Dat weten we al heel lang, maar de laatste jaren, sinds de nieuwe overkapping geplaatst is, is het …
3. … aantal neutronen (het tempo van kernsplijting) met 40% toegenomen.
Niet helemaal correcte kop, want de stijging van nucleaire activiteit is verwaarloosbaar, maar OK, zij een journalist vergeven.
4. Ai, een “veiligheidsschild”? Het is gewoon een stevig dak boven de verwoeste centrale, maar een “schild” voor de “veiligheid”? Of bedoelt men: met een goed dak erboven kunnen er geen radioactieve stofdeeltjes naar buiten waaien? Dat klopt.
5. En “explosie” hoe moet ik dat duiden? Een smaakexplosie in de mond? Een ontploffende handgranaat? Een thermonucleaire bom? Zonder duiding zaait dit slechts angst, geeft geen informatie.
6. Ai! Alweer: explosie! Maar geen duiding. Die geef ik u, even geduld nog.
7. OK. Niet te vergelijken met een kernreactor dus. Veel zwakker..maar alweer: “explosie niet uit te sluiten”. Wat voor explosie? Duiding?
8. Wow. Enkele tientallen doden maar, van dat vreselijke ongeval in Tsjernobyl? Dat klopt helemaal. Goed van @HLN_BE dat ze dat nog even memoreren.
En “onwaarschijnlijk” dat is wel een understatement, later meer.
9. Ook waar. Het ergste nucleaire ongeval uit de geschiedenis. Toch maar enkele tientallen slachtoffers.
En die “explosies” waar we het hier over hebben, zijn dat dezelfde “explosies” waar we het eerst over hadden?
10. Wat gebeurde er nu in 1986 waardoor het ongeval zo erg werd? De kerncentrale maakte elektriciteit met stoom, het was een systeem onder druk. Als dan het vermogen ineens heel hoog wordt, wordt de druk zo hoog dat het drukvat barst. En alle stoom komt vrij in een megaexplosie.
11. Dat blies letterlijk het dak eraf in Tsjernobyl. Waardoor het pad geëffend werd voor radioactieve stoffen om het luchtruim te kiezen.
Maar dat drukvat is er dus niet meer (want ontploft), en een tweede explosie van die grootte is daarmee uitgesloten.
12. En dan de verspreiding van radioactieve deeltjes over grote delen van Europa. Dat was omdat Tsjernobyl een grafiet (koolstof) gemodereerde reactor was (die van ons in NL en België zijn water gemodereerd).
Grafiet kan zeer heet branden (en water niet), waardoor de …
13. … radioactieve deeltjes zeer hoog de lucht in stegen door de hitte, waardoor ze zich over een zeer groot gebied konden verspreiden. En dat kan nu ook niet meer, want dat grafiet is verbrand.
Dus wat kan een “explosie” dan betekenen?
14. Volgens mij is het maximaal geloofwaardige scenario dat een stukje “corium” uit vrij veel splijtstof bestaat en kortstondig kan “opfakkelen” waardoor in korte tijd heel veel warmte vrijkomt. Dan kan ineens een flink brok materiaal vrijkomen, en misschien een muur instorten.
15. Naar Tsjernobyl 2.0? No way. Uitgesloten. Laat je niet bang maken mensen!
Ben ik nu zo slim? (Zou Louis van Gaal zeggen). Ik snap gewoon niet dat de media geen duiding geven.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ooit willen weten wat (kernfysisch/radiologisch) het verschil tussen een kernongeval en een atoombom explosie is?
Ik heb er een draadje over gemaakt. Ik waarschuw alvast: het is voor de fijnproevers (ook wel nerds genoemd 😉). 👇🏻
1. Atomen die kunnen splijten, worden splijtstof genoemd. Voorbeelden daarvan zijn uranium-235 en plutonium-241. Als een langzaam neutron op ze botst, dan vallen ze meestal in 2 brokken uit elkaar, en zenden een aantal neutronen uit, die nieuwe splijting kunnen veroorzaken.
2. De brokstukken die ontstaan noemen we splijtingsproducten. Bij elke splijting van elke soort splijtstof hoort een kansverdeling van brokstukken die ontstaan. Sommige brokken hebben een hoge kans van ontstaan, anderen een lage.
1. Vandaag in 1986, 35 jaar geleden, vond het ongeval met de kerncentrale in Tsjernobyl plaats. Het @rivm heeft daar een webpagina over, voor wie meer daarover wil weten.
3. In de samenvatting op blz 5 wordt een belangrijke conclusie getrokken: in 1986 viel er gemiddeld 1800 becquerel aan cesium-137 per vierkante meter in ons land. Maar er lag al 4600 Bq/m2!
2. What’s going on? Since the accident in Fukushima, the molten reactor cores have to be cooled by water. When pumped back up, the water is contaminated with all sorts of radioactive substances, which are taken (using chemistry) out of the water.
Donderdag is het 10 jaar geleden dat een zware zeebeving bij Sendai, Japan, een verwoestende tsunami veroorzaakte en 18.000 dodelijke slachtoffers en vermisten opleverde. Een draadje over wat dat met de media in Nederland doet, 10 jaar later: 👇🏻
2. Maar eerst: een moment stilte voor de slachtoffers van die enorme natuurramp! ...