Το νομοσχέδιο για την "συνεπιμέλεια" είναι ωμή πολιτική εκμετάλλευση ενός διαχρονικού παραπόνου των μπαμπάδων ότι αδικούνται από την Δικαιοσύνη που συνήθως τάσσεται με το μέρος της μαμάς και αναθέτει σ' αυτή την πλευρά την επιμέλεια, περιορίζοντας τους μπαμπάδες στην επικοινωνία
Σταδιακά η Δικαιοσύνη στελεχώνεται ολοένα και περισσότερο από γυναίκες δικαστές, δικάστριες όπως τις λένε οι πιο τολμηροί. Στην Ευελπίδων, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, οι δικάστριες είναι ήδη η πλειοψηφία.
Αυτό από μόνο του δημιουργεί αίσθημα ανησυχίας σε μπαμπάδες όταν προσφεύγουν για ζητήματα επιμέλειας, κατά τη γνώμη μου όχι πάντοτε δικαιολογημένα. Η προκατάληψη μπορεί να βρίσκεται στον διάδικο, όχι μόνο στην έδρα.
Εκεί, λοιπόν, κάπου μυρίστηκαν κάποιοι πολιτικοί μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Η συνεπιμέλεια δεν είναι βέβαια κάποια ελληνική σύλληψη, αντιθέτως έχει δοκιμαστεί και λειτουργήσει σε πολλές χώρες και αποτελεί και μια σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση
Όμως, στο επίκεντρο των σταθμίσεων δεν θα έπρεπε να βρίσκονται οι γονείς (που ψηφίζουν). Θα έπρεπε να βρίσκεται το παιδί και τα δικά του δικαιώματα. Η κρατική παρέμβαση έχει νόημα μόνο όταν έρχεται για να προστατεύσει το πιο αδύναμο μέρος.
Ο γενικός κανόνας του δικαίου όταν μπαίνουν στην εικόνα τα παιδιά είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα. Η απόφαση πρέπει να είναι η βέλτιστη για το συμφέρον του παιδιού. Όχι του πατέρα, ούτε της μητέρας.
Αυτά λέει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού που είναι πάνω από οποιονδήποτε εθνικό νόμο.
Ο κ. Τσιάρας έχει φέρει ένα νόμο που λέει ότι το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου "εξυπηρετείται από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και την φροντίδα του τέκνου". Αυτό δεν είνα μια ουδέτερη διατύπωση: νομοθετεί μια συγκεκριμένη ηθική τοποθέτηση.
Ενώ, δηλαδή, η ορθή νομοθέτηση θα έπρεπε να κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο στην αντικειμενική ρύθμιση, έρχεται ξαφνικά ο κ. Τσιάρας να προσθέσει στον Αστικό Κώδικα ότι τα παιδιά θέλουν μαμά και μπαμπά
(γιατί αυτούς μόνο αντιλαμβάνεται ως "δύο" γονείς ο σημερινός νομοθέτης και το ισχύον ελληνικό δίκαιο).
Αδιαφορώντας πλήρως για το τί σημαίνει μια τέτοια διάταξη για όλες τις υπαρκτές μορφές οικογένειας.
Ό,τι και να λέει όμως ο νομοθέτης, οι δικαστές και οι δικάστριες θα έρθουν και θα τα ερμηνεύσουν όλα με βάση το βέλτιστο για το συμφέρον του παιδιού. Δεν πάει να λέει ο κ. Τσιάρας ότι υπερασπίζεται τον ορθό διαμοιρασμό, κλείνοντας το μάτι στους πατεράδες - αδικημένους ψηφοφόρους;
Όλα θα κριθούν με γνώμονα το διεθνές δίκαιο που δεν μπορεί να το κουνήσει ρούπι. Οι ίδιοι δικαστές που δικάζουν και σήμερα, θα δικάσουν και αύριο, με τον νέο νόμο και θα δούμε που θα πάνε οι ηθικολογίες του νέου νόμου.
Αυτό όμως δεν εκμηδενίζει τον ρόλο του νομοθέτη. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο νομοθέτης είναι συλλογικός και περιλαμβάνει το σύνολο των βουλευτών. Από την πλειοψηφία και από την μειοψηφία.
Περιλαμβάνει και την τεχνική διάσταση, τα προβλήματα της νομοθέτησης που έχει εντοπίσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην εμπεριστατωμένη έκθεσή της: hellenicparliament.gr/.../7b2465.../…
Είναι οδυνηρό να παρακολουθεί κανείς την κακοποίηση του οικογενειακού δικαίου -που έχει προκαλέσει και την αντίδραση μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας- από ανθρώπους που δεν έχουν κατανοήσει ακόμη την διάκριση της γονικής μέριμνας από την επιμέλεια.
Αυτή η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν μας αξίζει. Νομίζω πια ότι και ο πρωθυπουργός το έχει καταλάβει αυτό. Είναι βέβαιο ότι έχει εισηγήσεις από ολους, ακόμη και από αυτούς που τον έπεισαν ότι ασκούν την υψηλή εποπτεία
και μπορούν να καθοδηγήσουν εξ αποστάσεως το νομοθετικό έργο προλαμβάνοντας τα γνωσιολογικά κενά. Αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που εισηγείται ο κ. Τσιάρας ως υπουργός Δικαιοσύνης. Αρκετά.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Όχι, κ. Λοβέρδε.
Δεν έχετε υπόψη σας, ούτε τί ισχύει σήμερα, ούτε τί είναι αυτό που ψηφίζετε για να ισχύσει αύριο. #συνεπιμελεια
Πουθενά δεν ήρθε ο νομοθέτης να επιβάλλει στον δικαστή να αφαιρέσει εξ ορισμού επιμέλεια ή να την αναθέσει εξ ορισμού σε κάποιον από τους δύο.
Αγνοείτε ηχηρά όσα ορίζει ο Αστικός Κώδικας και μας επιδεικνύετε ανερυθρίαστα την άγνοιά σας από του βήματος της Βουλής. Από την θέση του συλλογικού νομοθέτη της χώρας.
Η δισεκατοντήριδα είναι λοιπόν πάντού μπροστά μας.
O αγώνας για την ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821 αφορούσε την αποτίναξη του τότε οθωμανικού ζυγού. Το αίτημα ήταν να αποσχιστεί η Ελλάδα από την υψηλή πύλη. Να τελειώσει η σκλαβιά και μετά να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κράτος.
Όλες οι άλλες "προβολές" που σήμερα επιχειρούνται για τον χρωματισμό και την οικειοποίηση του γεγονότος είναι αναχρονισμοί και ιστορική χειραγώγηση.
Ούτε "φιλελεύθερη" (με την σημερινή αγοραία πολιτική έννοια), ούτε "ταξική" (με την μαρξιστική έννοια), ούτε αντικληρικαλιστική ή αθεϊστική (λόγω αφορισμού της από το πατριαρχείο)
Σε αυτό το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2020) μπορείτε να δείτε την Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+ της Ε.Ε. για το χρονικό διάστημα 2020 - 2025: ec.europa.eu/.../lgbtiq_str…
Καλεί τα κράτη μέλη να υποβάλουν Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Για την ανταπόκριση αυτού του καλέσματος της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός ίδρυσε σήμερα αυτή την Επιτροπή:
"The Commission will support Member States to: develop national planson LGBTIQ equality"
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει η ΕΕ είναι ότι δεν είναι ασφαλές ακόμη και σήμερα για ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο να κυκλοφορεί ανοιχτά. Βίαιες επιθέσεις, σωματική βία, ρητορική μίσους, κήρυξη "αντιΛΟΑΤΚΙ περιοχών" σε διάφορες χώρες είναι παθογένειες που η Ε.Ε. θέλει να καταπολεμηθούν
Τί ακριβώς πήγε να γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αμβλώσεις; (Υπόθεση "Κυμπουρόπουλου") #Thread
Το ΕΚ είχε μπροστά του το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ενώ λοιπόν διαμορφωνόταν το κείμενο, δύο ευρωβουλευτές του ακραίου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου, η Πολωνέζα Jadwiga WIŚNIEWSKA και ο Ρουμάνος Cristian TERHEŞ πήγαν και "φύτεψαν" προς ψήφιση μια τροπολογία υπ' αρ. που θα προσέθετε το εξής στο Ψήφισμα:
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ - ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών διεμφυλικό συμπολίτη μας που διεκδίκησε την μεταβολή
της καταχώρησης φύλου και ονόματος του με την διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου (από θήλυ σε άρρεν).
Η αίτηση υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και η εκδίκαση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας υποβάλει δήλωση μη εξέτασης μαρτύρων. Παράλληλα, υποβάλαμε στο Δικαστήριο και σχέδιο δικαστικής απόφασης,
Είναι λάθος η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την νομοθέτηση ενός Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για ζητήματα αστυνομικής βίας.
Το λάθος αυτό είχε επισημάνει ήδη από το 2016 ο Επίτροπος του Συμβ.της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στους τότε υπουργούς Παρασκευόπουλο και Τόσκα
οι οποίοι επίσης ήθελαν να αναθέσουν στον Συνήγορο του Πολίτη την αρμοδιότητα του μηχανισμού παρακολούθησης των καταγγελιών για την αστυνομική αυθαιρεσία και το έκαναν με τον Ν.4443/2016.
Συγκεκριμένα ο Επίτροπος στην επιστολή που είχε στείλει από τότε στους Υπουργούς είχε επισημάνει ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανατεθεί σε ανεξάρτητο όργανο που εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις.