Nou, goed dat u het vraagt.
Het niveau CO2 in de lucht is redelijk constant. Zeker in binnenlucht. En in een (min of meer) afgesloten binnenruimte is de mens de enige bron van nieuwe CO2.
2/4
Ergo: als dit CO2 niveau stijgt dan weet je dat de mensen in die ruimten meer lucht "verbruiken" dan dat er door het ventilatiesysteem wordt afgevoerd.
Hierdoor stijgt het percentage lucht uitgeademd door mensen tov het deel "schone" lucht.
3/4
Dit heeft niet alleen gevolg voor opbouw van CO2, maar ook voor de opbouw van bijvoorbeeld aerosolen. Immers, die worden door de zelfde mensen uitgeademd. En dus niet in voldoende mate wordt afgevoerd naar buiten.
Waardoor je dus meer kans hebt ziek te worden.
4/eind
Ik ben blij dat u dit punt opwerpt, want dan kunnen we dat meteen uit de wereld helpen.
OPENSTAANDE RAMEN =/= VENTILATIE
Waarom niet?
Volledig college thermodynamica gaat wat ver, dus de verkorte versie.
Lucht, net als alle andere materie op aarde, houdt zich aan de natuurwetten. Sir Isaac Newton heeft er o.a. een paar opgeschreven. Ik neem voor het gemak aan dat we die hier niet ter discussie gaan stellen.
6/n
Eén van die natuurwetten is:
Materie in rust heeft de neiging om in rust te blijven.
Ofwel: dingen bewegen niet uit zichzelf.
Dit geldt ook voor lucht. 2 manieren om het in beweging te krijgen:
1. Drukverschil creëren 2. Kracht uitoefenen
7/n
(waarbij 1 heel strikt genomen een vorm van 2 is, maar dat terzijde).
Een kracht uitoefenen op lucht is heel moeilijk. Het is een gas, dus amorf (gaat alle kanten op).
Vergelijk deze 3 situaties:
a. Duw tegen een steen.
b. Duw tegen water.
c. Duw tegen lucht.
8/n
a. Is zeer effectief. U duwt, de steen beweegt in zijn geheel 1 kant op.
b. Is al lastiger. Water heeft de neiging om naar de zijkant te gaan en om uw "kracht" heen te stromen.
c. Bereikt u niets mee. Of als u heel erg uw best doet en hard wappert, een mild briesje.
9/n
Blijft over optie 1: drukverschil creëren. Als u binnen een lagere luchtdruk heeft dan buiten, dan stroomt lucht vanzelf naar binnen. Hetzij door de ramen, hetzij door de ventilatieroosters. Hetzij door kieren. Maar dan noemen we het "tocht" (in NL).
10/n
Waardoor ontstaat een drukverschil? In natuurlijke zin kan dit op 2 manieren gebeuren
1. Als lucht warm wordt. Dat zet uit en stijgt op. Heb je een schoorsteen (of een hoog gelegen te openen raam), dan gaat het daarlangs naar buiten.
11/n
LET OP: dan heb je wel een ononderbroken stroom nodig, en mogen er bijv. geen gesloten deuren oid in de weg zitten.
Ook moet je rekening houden met het feit dat "lucht" veel ruimte in beslag neemt. Per persoon 7-10 liter per seconde. Een klas met 30 mensen = 18 m3 per uur
12/n
Dat betekent dat het OF waait binnen, OF dat je hele grote open doorgangen moet hebben (alle klassen aan een centrale hoge open ruimte met bovenin veel te openen ramen).
Heb je dit niet, dan genereer je simpelweg niet genoeg volume aan luchtverplaatsing.
13/n
Een andere optie is om door ramen in twee tegenoverliggende gevels open te zetten. Aan de ene kant van het gebouw "duwt" de wind, en aan de andere kant "trekt" de wind. Dan wordt het veel makkelijker om de vereiste stroming te krijgen.
14/n
Opnieuw: dit werkt enkel met ononderbroken luchtstroom. En als het waait.
Daarom werkt dit niet op een warme, windstille dag. De binnenlucht blijft dan gewoon hangen, ook al staan de ramen vol open.
15/n
Het is dus erg moeilijk om natuurlijke ventilatie goed, en constant te doen. Draait de wind, of gaat die liggen: geen ventilatie.
Is het warmteverschil tussen binnen en buiten niet genoeg: geen ventilatie.
Doet iemand ergens in de luchtstroom een deur dicht: geen ventilatie
16/n
Als je mechanische afvoer hebt (lucht wordt met ventilators afgezogen in de klas) dan creëer je daarmee onderdruk, en breng je dus een luchtstroom op gang die zorgt voor verse lucht.
17/n
Het maakt in dit geval niet veel uit hoeveel ramen je open zet, de ventilatiestroom is maar betrouwbaar tot de hoeveelheid lucht die afgezogen wordt.
Immers, daarboven gelden weer de zelfde beperkingen als met enkel natuurlijke ventilatie.
18/n
Maar het simpele feit dat je lucht mechanisch afzuigt wil niet zeggen dat je ook GENOEG lucht afzuigt. Nog steeds kan dit te weinig zijn om een goede luchtkwaliteit te hebben. Ook mechanisch moet die 18m3 wel afgezogen worden.
19/n
Is de capaciteit van de aanwezige ventilator te laag, dan wordt de lucht toch steeds viezer.
Dat is helaas niet te zien. Net zo goed als je niet kunt zien hoe een patiënt zich ontwikkeld nadat koortsremmend medicijn is toegediend.
Daarom is het goed dit te monitoren.
20/n
Iedere verpleegkundige zal u vertellen dat iemand die koortswerende medicijnen heeft gekregen nog regelmatig de temperatuur genomen krijgt om te controleren of de medicatie werkt.
21/n
Hetzelfde is het met CO2-meters: het is goed om te controleren hoe het met de gezondheid vd binnenlucht is. Ook als je ventileert. Of denkt te ventileren
In het ergste geval geef je 20,- uit aan een melder die je vertelt dat het goed is. Maar dat gaat niet zo zijn.
22/eind
Naschrift: voor als het niet overmatig duidelijk is:
- Natuurlijke ventilatie biedt geen enkele garantie op een goede luchtkwaliteit.
- Ook mechanische ventilatie niet. Wel meer garantie op een constante luchtkwaliteit, en echte uitschieters zullen minder vaak voorkomen.
23/n
Er is een bodem zeg maar.
En die is hoger dan bij natuurlijke ventilatie, want het is niet ongewoon dat dit tijdelijk vrijwel stilvalt. Ook in de zomer.
Zolang je er een virus rondgaat in een maatschappij is het verstandig te kunnen monitoren wat de risico's zijn.
24/n
En die risico's zijn fors voor scholen. In Nederland weet de overheid al jaren dat 70-80% van de klaslokalen met regelmaat 1.5 x de absolute maximum norm haalt voor CO2.
Dat betekent dat er ook veel meer aerosolen zijn dan gewenst.
25/n
Of die er zijn is voer voor een andere discussie, maar ik zie niet in waarom je de meest basale preventiemaatregel, die 20,- per klaslokaal kost, niet zou moeten nemen. Gewoon voor het geval je het fout hebt. Wat is het probleem?
26/n
Als die dingen afgaan, dan betekent het dat het ongezond wordt. En je dus even een kwartier buiten gaat spelen terwijl de ramen open staan.
Probleem opgelost.
27/n
Als ze continu af gaan en je daarom als school (of bedrijf trouwens) niet meer kunt functioneren, dan moet dit opgelost worden.
Oplossen is niet hetzelfde als gewoon niet kijken.
28/eind
*buitenlucht, niet binnenlucht. Duh
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
maar in plaats daarvan ervoor kiezen om maandenlang dit te bagatelliseren en te ontkennen.
- Niets zeggen als die kinderen afgebrand worden op nationale tv omdat ze buiten school wel onvoorzichtig zullen zijn, want ja, scholen zijn veilig. Terwijl ze weten dat dit niet waar is.
- Niets zeggen als @MinOCW een flauwekul onderzoek start naar luchtkwaliteit in klaslokalen om daarmee opnieuw 4 maanden te verbrassen terwijl dit nota bene al jaren op de site van diezelfde Rijksoverheid staat
Ik heb deze presentatie over het onderzoek naar de toepassing van #sneltesten in het onderwijs eens doorgenomen. En ik heb een paar vragen.
En wat complimenten.
Beste @FieldlabEvents, dit is hoe je voorlopige conclusies naar buiten brengt. Gewoon keurig onderbouwd in een feitelijk verhaal. Niet (alleen) als één of ander juichend persbericht.
En inhoudelijk zie ik ook een gedegen rapport. Complimenten!
Toch heb ik wel wat vragen over de aannames die in de studie worden gedaan. 1. Waarom is naleving van basismaatregelen (zoals quarantaine) op 100% gezet? We weten dat dit volstrekt onrealistisch is. Waarom hier ook niet met meerdere scenario’s / variabelen gewerkt?
Mijn beste @WybrenvanHaga, laat het me even voorrekenen voor je. Dan kun je toch nog gerust pinksteren vieren.
1/n
Het artikel wat aangehaald wordt is een vertaling / bewerking van een Engels artikel wat je hier kunt lezen op de kwaliteitssite van de Daily Expose (wie kent het niet?).
Het artikel van @ArtsenVoorVrijheid wat onze eigen polder-AliBaba deelt doet hier nog een aantal boude (en totaal ongefundeerde) uitspraken bovenop. Laten we ze voor de gein even nalopen.
3/n
Even de feiten zoals ik ze begrijp: @sywert is vorig jaar in een gat gesprongen wat ontstaan is door een meer dan bedroevende (of liever gezegd, totale afwezigheid van iedere vorm van) voorbereiding van het @MinVWS op een pandemie.
Waarom is de NLse bevolking altijd zo masochistisch? Waarom verdedigen wij een overheid voor fouten die, gemaakt door een burger of bedrijf, door diezelfde overheid keihard, en zonder enige vorm van coulance, afgestraft zouden worden?
Denk je echt dat burgers en (vooral) bedrijven nooit in grote mate van onzekerheid snel moeten handelen?
Dat ik mag zeggen tegen de @Belastingdienst "ja, ik ben wel best veel bonnetjes kwijt, maar het was druk en toen kwam dit project en toen, tsja... Je snapt het wel"
De kerntaak van de overheid is om voorbereid zijn op omstandigheden die de eigen verantwoordelijkheid van burgers overstijgen. Oorlog, economische depressies, pandemieën. Dat soort spul.
Als de overheid daar niet op voorbereid is, dan is dat geen excuus. Dan is dat falen.
Er zijn verschillen. Positief en negatief.
Nu meer besmettingen, hogere belasting zorg. Meer haast om te versoepelen. Minder opvolging vd regels.
Maar ook veel mensen gevaccineerd. Daarentegen ook weer meer, en gevaarlijkere, varianten van het virus.
2/n
Maar 1 ding is, een jaar later, nog steeds hetzelfde:
Geen woord voor alle slachtoffers, inmiddels >30.000 overleden en honderdduizenden langdurig ziek.
Geen woord over de mensen die zich het schompes werken in de zorg.
Geen woord over hoe we deze puinbak op gaan ruimen.
3/n