Netanyahu’dan daha ‘ırkçı’ yeni İsrail Başbakanı Naftali Bennett…
1967’deki 6 Gün Savaşı’ndan sonra #İsrail’e geldi. San Francisco'dan İsrail’in Hayfa şehrine yerleşen zengin #Bennett ailesi, Naftali’yi dindar olarak yetiştirdi.
Teknoloji yatırımları sayesinde 2005 yılında milyoner olan Naftali, Netanyahu’nun partisi Likud ile siyasete ilk adımını attı. Başbakan özel kalemi olarak başlayan siyasi kariyeri, Netanyahu ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Likud’dan istifasıyla devam etti.
Netanyahu’nun söylemlerini sert bulsak da o hafif görüyordu. Kendisi yeni bir milyonerdi ancak eski de bir komandoydu. Likud’dan daha sert politikalara sahip olan Yahudi Evimiz partisine katıldı ve ilk kez 2013 yılında milletvekili oldu.
Bennett hakkında ön bilgi edindiğimize göre şimdi Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarını deviren koalisyondan bahsedelim.
İki hafta önce İsrail’deki #Arap nüfusu ve Arapların git giden Knesset’te vekil sayısını artırdığını ve güçlü bir siyasi güce sahip olmaya başladığını yazmıştım.
İsrail’de tek parti ile bir hükümet kurulmadığını, siyasi çeşitlilik gereği her hükümetin koalisyon kurmak zorunda kaldığını belirtmiştim. Bu sefer ki kurulan hükümet ise güvenoyu alırsa; bir ilki gerçekleştirecek.
Arapların ilk kez hükümette yer alacağı bu koalisyonun bir ortağı sol, diğeri aşırı sağcı diğeri ise Araplardan oluşan, garip bir hükümet. Ne kadar hayatta kalacağı ayrı bir tartışma konusu olsa da arka planda bazı anlaşmalar yapılmış.
Mesela 2017’de çıkarılan ve Araplara ait evlerin yıkım sürecini hızlandıran yasanın değiştirilmesi gibi. “Hayatım boyunca çok Arap öldürdüm ve bence bunda hiç sorun yok” diyen Bennett’in o Araplar sayesinde
hükümet kurması da o Arapların Bennett gibi biriyle aynı koalisyonda bulunması da siyasetin farklı bir cilvesi.
İsrail’in ilk kippalı Başbakanı olacak olan Bennett’in #Filistin meselesine bakışını en iyi özetleyen “Birçoğumuz bazı şeylerin asla olmayacağını anlıyoruz.
The Sopranos dizisinin yeni sezonu çekilmeyecek ve asla Filistinlilerle bir barış planı olmayacak.” sözü, her şeyi anlatıyor. Sopranos’u izleyenler durumu daha net anlayacaktır. @BAYDNO
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1994’te Çorum’da doğdu Şenay Aybüke Yalçın. Yengesini örnek alarak öğretmen olmak istiyordu. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduktan aylar sonra 2016’da Batman’ın Kozluk ilçesinde müzik öğretmeni olarak atandı.
Sevincini, "ÖĞRETMEN OLDUM BEN" diyerek Facebook’ta paylaşmıştı, balonlar içerisinde.
Okulu ve çevresini araştırmak için internette birçok arama yaptı. Babası 'Kızım istersen gitmeyebilirsin, bir sonraki atama dönemini bekle.' demişti
ama o “Bayrağın dalgalandığı her yer vatanımdır diyen sensin, bize öğreten sensin, oradaki öğrencilerin, çocukların eğitimciye ihtiyacı yok mu?” diye cevap vermişti. Hemen hazırlıklarını yaptı ve yola koyuldu. Yeni öğretmenliğin heyecanı ile içi kıpır kıpırdı.
1️⃣ Çin'in #Macaristan’da açmak istediği Fudan Üni’nin şubesine halkın karşı çıkması üzerine Macar kent konseyi, üniversitenin etrafındaki dört caddeye, mesaj niteliğindeki "Uygur Şehitleri, Hong Kong, Dalay Lama ve Hszie Shi-Kuang” adlarını verdi.
2️⃣ ”#Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'ın bölgesel rolünü en doğru şekilde görüyor.” diyen Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, ”Türkiye bizim stratejik ortağımızdır.” ifadesini kullandı.
3️⃣ İsrail’de önümüzdeki hafta başbakan olması beklenen Naftali Bennett, yeni dönemde Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılar düzenleyeceğini açıkladı.
Dünyanın en yüksek cinayet oranlarına sahip ülkesi olarak da onedio benzeri içeriklerde karşımıza çıkan ülke, ‘Bitcoin’i yasal para olarak kabul etti’ haberleriyle tekrar karşımıza çıktı. Peki arka planda ne var?
Ülkenin üçte biri yoksulluk sınırının altında. Kişi başına düşen milli gelir ise 4 bin dolardan az durumda. Ülke ekonomisini besleyen en önemli döviz kaynaklardan biri de ABD’de ve diğer ülkelerde yaşayan El Salvadorlular.
Bu kişilerin her yıl ülkelerindeki ailelerine gönderdiği toplam 6 milyar dolar civarında para ekonomiye can gibi geliyor. Çok da değilmiş diyenler için GSYİH 25 milyar dolar vivarında. Yani bu para gelirin %20’sini oluşturuyor.
Çin-Pakistan Ekonomik Koridorunun en önemli noktası olan Gwadar Limanı, iki ülke ilişkilerini her alanda olumlu etkileyecek. Ancak bu limanda ‘bir Çin işi’ olabilir. Peki bu ne demek?
Çin ile Pakistan arasındaki ilişkiler, ekonomik iş birliğin üzerine çıkarak askeri iş birliğiyle farklı bir boyuta evrildi. Açıkçası bu yeni de değil. Pakistan, her ne kadar #Çin ile yakın ilişkilere sahip olsa da yıllarca şöyle bir denklem vardı.
Hindistan-Pakistan geriliminde tarafları silahlandıran ülkeler farklıydı. Hindistan’ı Ruslar, Pakistan’ı ise Amerikalılar. Pakistan’ın aynı zamanda Çin ile iyi ilişkiler kurmasının sebebi, “düşmanımın düşmanı dostumdur” düşüncesiydi.
12 bin kişilik özel güç ile korunan Pakistan-Çin Koridoru…
Doğu Türkistan’ın Kaşgar bölgesinden başlayan ve#Pakistan’ın Gwadar Limanı’na kadar devam eden Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC).
Pakistanlı yetkililere göre sadece koridorun güvenliğini, polis ve askerlerin dışında özel olarak kurulan 12 bin kişilik özel bir güç sağlayacak. Normal karşılanmalı çünkü 47 milyar dolar ile başlayan yatırımlar 2018'de 63 milyar dolara yükselirken,
2030 bu sayının 100 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor. 2030’da tamamen bitmesi beklenen proje ile yaklaşık 2.5 milyon kişiye iş olanağı da sağlanmış olacak. Anlayacağınız proje, Pakistan ekonomisi için hayati öneme sahip.
1️⃣ Cumhurbaşkanı #Erdoğan, #Gürcistan’ın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine "tam destek" verileceğini açıkladı.
2️⃣ Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, bölünmenin sonlandırılması hedefiyle Hamas ve Fetih dışındaki gruplar da dahil, Filistinli silahlı ve siyasi grupları gelecek hafta Kahire'ye davet etti
3️⃣ Çin'de doğum oranlarının düşmesinin ardından bir değişiklik yapılarak çiftlere izin verilen çocuk sayısı 2'den 3'e yükseltildi. Çin nüfusunun, 10 yılda sadece 72 milyon arttığı belirtildi.