Is het nou slim om kinderen tussen de 12 en 18 óók te vaccineren? Is het ethisch om dit soort experimenten uit te voeren? Waarom onderzoeken we deze groep, als ze toch nooit in het ziekenhuis komen? Alle kinderen of alleen kwetsbare kinderen? Een draadje van voors en tegens. 🧶
Eigenlijk moet je dit aan een ethicus vragen, maar het is een debat dat we met elkaar moeten voeren. Ik probeer alleen wat voors en tegens te noemen die mij te binnen schieten en de lijst is zeker niet onuitputtelijk en de intentie is goed.
Sommige mensen zijn boos dat men vaccin-onderzoek doet bij mensen jonger dan 18. Dat is helaas wel gedacht vanuit je eigen westerse blik. Bij in ieder geval 17 landen in de wereld is meer dan 50% van de mensen onder de 18. Dus je wilt hier ook data voor hebben.
Maar ook dichter bij huis wil je het weten want er zijn ook kwetsbare kinderen. Honderden kinderen met onderliggend lijden zijn in het ziekenhuis gekomen door corona. Duizenden kinderen zijn nu bang om naar school te gaan omdat ze zich echt GEEN besmetting kunnen veroorloven.
Als vaccineren voor hen verstandig is, moet je weten of het veilig is en daarom moet je het onderzoeken. Maar het gaat niet alleen om hen zelf, er zijn ook gezinnen waar een broertje/ouder absoluut NIET ziek kan worden en dan is het hele gezin vaccineren misschien een goed idee.
Bedenk wel dat voor een kind waarbij een kwetsbare ouder hen lang niet kan knuffelen omdat die kinderen naar school gaan, het wellicht veel fijner is om zo'n prik te krijgen, dan afstand te houden. Niet knuffelen is stuk erger lijkt me. Mits de bijwerkingen laag zijn uiteraard.
Dus er zijn kinderen waar de directe eigen voordelen opwegen tegen de bijwerkingen. Alle kinderen vaccineren is de volgende vraag. Je kunt het in ieder geval aan de ouders en kinderen zelf overlaten natuurlijk. Maar wat zijn de nadelen van iedereen vaccineren?
De kans op corona-ellende bij kinderen is zo klein, dat elke bijwerking al snel teveel is. Als gezonde volwassen mensen hun verantwoordelijkheid pakken en vaccineren dan is het ook niet nodig. Hoe hoger de vaccinatiegraad hoe groter de kans dat we corona onder controle hebben.
Als dat echter niet lukt, dan kun je eventueel de kinderen vaccineren in de hoop dat ze minder besmettelijk zijn en we daardoor beter tegen een volgende golf bestand zijn. Er zijn mensen die denken dat vaccins eerst naar arme landen moeten voordat we ze aan kinderen geven.
Daar red je potentieel op wereld schaal veel meer levens mee. Maar goed een overheid is primair verantwoordelijk voor de bestrijding binnen in een land en wie weet is bijna volledige groepsimmuniteit in een land beter dan iets meer in het buitenland.
Het is wel zo dat je in het buitenland minder kans op mutaties hebt als daar iedereen gevaccineerd is, waardoor je ook minder kans krijgt op narigheid hier. Het is een vreselijk moeilijke discussie die aangeeft hoe belangrijk het is dat we meer investeren in geesteswetenschappen.
Ben maar een bèta die zich probeert in te lezen, maar als het om dit soort dingen gaat, zie ik teveel 'experts' op tv dingen roepen over cultuur of geschiedenis, waar ze geen verstand van hebben. TV-programma's nodig meer echte alfa- en gammawetenschappers uit! Het is een vak!
Te lang zijn we in NL aan het bezuinigen op vakgebieden waarbij we kijken naar wat het is om mens te zijn. Noodzaak in de steeds sneller veranderende maatschappij. Ethiek, filosofie, politicologie en alle andere alfa- en gamma-wetenschappen moeten echt weer meer middelen krijgen!
Belangrijk om toe te voegen. Dit draadje gaat om algemene voor en tegens. Pfizer bv is al goedgekeurd voor 12+ en is dus al veilig genoeg bevonden. Ik wilde iets zeggen over waarom je het zou willen of niet en waarom onderzoek gedaan wordt. cbg-meb.nl/actueel/nieuws…
Belangrijk om toe te voegen. Dit draadje gaat om algemene voor en tegens. Pfizer bv is al goedgekeurd voor 12+ en is dus al veilig genoeg bevonden. Ik wilde iets zeggen over waarom je het zou willen of niet en waarom onderzoek gedaan wordt. cbg-meb.nl/actueel/nieuws…
Nog een toevoeging. Kinderen kunnen ook langdurig last houden van corona. Ook al komen ze niet in het ziekenhuis. Daarnaast weet niemand weet de langetermijneffecten van corona op kinderen.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Diederik Jekel

Diederik Jekel Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DiederikJekel

21 May
Waarom ik me laat vaccineren! 🧶

1) Vaccins zijn enorm uitgebreid getest en inmiddels 1.6 miljard keer gezet. Er bestaat bij mij, na veel research doen, geen enkele twijfel over het feit dat voor bijna iedereen de voordelen opwegen tegen de nadelen van de mogelijke bijwerkingen. Image
De kans dat je direct of indirect last van corona krijgt is gewoon veel groter dan van het vaccin.

2) Het voorkomt dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis komt. In mijn geval is de kans op ziekenhuis klein maar ook buiten het ziekenhuis kun je vreselijk ziek zijn.
Ook kunnen jongeren er heel flink ziek van worden. Een deel houdt maandenlang last. Hopelijk doet het vaccin daar ook wat tegen.

3) Het is waarschijnlijk zo dat de kans dat ik anderen besmet en dus mogelijk doodziek maak een stuk kleiner wordt. Dat vind ik fijn.
Read 8 tweets
22 Apr
Voor als iemand nog tegen je roept: "Corona is maar een griepje, want kijk maar naar de IFR!" Dat wordt denk ik bijna altijd groepen door mensen die voor 2020 nooit die afkorting gehoord hadden.

Om het clickbaity te maken:
5 Dingen die je niet met de IFR kunt duiden! ‼️
1: Een IFR van 10% is minder dramatisch dan die van influenza als maar 8000 mensen die ziekte krijgen.
2: Ziekenhuizen stromen niet over door doden, maar door zieken. us als voor elke dode 10x zoveel in ziekenhuis belandt, kan je zorg nog steeds overlopen met lagere IFR.
3: Een IFR zegt niets over hoe lang mensen in ziekenhuis liggen (17 dagen bed bezet houden).
4: Een IFR zegt niets over long-covid.
5: Een IFR zegt niets over de snelheid van verspreiding. 20000 zieken in één maand of in één jaar, bepaalt volledig de belasting zorg.
Read 8 tweets
16 Mar
My 2 cents: Er is gemiddeld niet meer trombose gevonden in de gevaccineerde populatie, tov niet-gevaccineerde. In 2 landen zijn 6 mensen met trombose en weinig plaatjes gevonden met 1 overleden persoon. Week 8: 21.863 coronadoden in EU. Besmettingen stijgen, economie gaat kapot.
Het moet uitgezocht worden, maar zelfs als, en dat is dus NIET zeker, deze bijwerking komt door vaccin en het is zo ongelooflijk zeldzaam dat na 381 miljoen vaccins wereldwijd je een paar gevallen vindt, is vaccineren statistisch een goed idee. Heb je bijwerkingen meldt het wel!
Een medicijn heeft altijd bijwerkingen. Zelfs een placebo kan dat hebben. Wetenschappers doen hun best om alles weer open te krijgen. Heb wat vertrouwen. Corona nu 2.7 miljoen doden met verschrikkelijke maatregelen en uitgestelde zorg. Zo'n prik is VEEL minder eng voor iedereen.
Read 5 tweets
11 Mar
Bijwerkingen van het vaccin in Denemarken. Is het waar? Moet het vaccineren in NL stoppen? En zijn vaccins een slecht idee als iemand overlijdt (nee, ik ben geen eikel of gevoelloos)? Een draadje over bijwerkingen, toeval en dit kattenfilmpje.

Allereerst ieder persoon dat overlijdt is er een teveel en op Twitter moeten dingen kort en daardoor zakelijk maar ik leef met elk persoon mee, of je nu corona hebt, niet naar buiten kan door maatregelen of trombose hebt. Maar dat kattenfilmpje is belangrijk in dit verhaal.
Oh en ik probeer dit objectief op te schrijven om uit te leggen waarom de keuze voor doorgaan of stoppen wordt gemaakt. Je moet zelf bedenken of je het ermee eens bent of niet. Ik ben hier niets aan het verdedigen of wat dan ook. Feitelijke uitleg.
Read 14 tweets
25 Feb
Politici kom terug van je reces en ga opzoek naar een oplossing voor horeca, onderwijs, en sportbranche, anders dan je nu doet en wel als volgt: we zitten in een levensgevaarlijke valse tegenstelling. Er zijn maatregelen-daardoor neveneffecten en DUS moeten maatregelen weg. Nee!
De maatregelen moeten want exponentiele groei is het gevolg als de R iets boven de 1 is. Hoe graag je ook wilt, je kunt NOOIT winnen van exponentiele groei. Zo simpel. Je kunt niet opschalen of bevolking scheiden, je komt ALTIJD uit op weer lockdown. Dat doet exponentieel.
Nu stijgen de aantallen besmettinhen en DUS zit R al boven de 1. Burgers willen perspectief: dat is te geven als je de neveneffecten oplost ipv discussieren over of de maatregel moet en of mensen ff moeten volhouden. Dat lukt niet. Perspectief zit hem niet in dom volhouden.
Read 11 tweets
24 Feb
De reden dat het verstandig is om iedereen, ook niet kwetsbare mensen te laten vaccineren, is dat een vaccin nooit 100% van de tijd werkt en zeker niet bij kwetsbare mensen. Een vaccin is een universiteit voor je afweer waar het leert beter SARS-COV-2 te bestrijden.
Maar als je afweer slechter is, en je meer risico loopt, zal je afweer ook minder goed kunnen leren van het vaccin. Als je zelf niet zo slim bent dan haal je ook niet het meeste uit je opleiding. Dus als een kwetsbaar familielid een inenting heeft gehad is de kans dat hij/zij...
Ernstig ziek wordt veel kleiner, maar niet nul. De kans dat zij het doorgeeft wanneer ze het heeft is, zo blijkt uit onderzoeken de afgelopen weken, ook enorm veel kleiner. Maar ook niet nul. Dus afhankelijk van je eigen situatie en dat van je oudere familielid zou ik de...
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(