De reden dat het verstandig is om iedereen, ook niet kwetsbare mensen te laten vaccineren, is dat een vaccin nooit 100% van de tijd werkt en zeker niet bij kwetsbare mensen. Een vaccin is een universiteit voor je afweer waar het leert beter SARS-COV-2 te bestrijden.
Maar als je afweer slechter is, en je meer risico loopt, zal je afweer ook minder goed kunnen leren van het vaccin. Als je zelf niet zo slim bent dan haal je ook niet het meeste uit je opleiding. Dus als een kwetsbaar familielid een inenting heeft gehad is de kans dat hij/zij...
Ernstig ziek wordt veel kleiner, maar niet nul. De kans dat zij het doorgeeft wanneer ze het heeft is, zo blijkt uit onderzoeken de afgelopen weken, ook enorm veel kleiner. Maar ook niet nul. Dus afhankelijk van je eigen situatie en dat van je oudere familielid zou ik de...
Komende maanden gewoon wel voorzichtig blijven. Als iedereen gevaccineerd is in NL, is de kans dat jij het krijgt enorm veel kleiner, en mocht dan het vaccin niet werken bij je familielid is dit persoon toch beschermd door de groepsimmuniteit.
Als een vaccin de kans op doorgeven van besmetting met 90% verkleint bij een persoon, dan verlaagt de R bij dat persoon van bijvoorbeeld 1 naar 0.1. Als de helft van Nederland dat heeft, dan heb je dus enorm veel mensen die met 0.1 in de mix de landelijke R omlaag brengen.
Belangrijke toevoeging. Het is slim sowieso om gezonde, maar ook mensen in arme landen te vaccineren. Want virussen hebben gastheer nodig om te kopieren, bij kopieen ontstaan foutjes, dat zijn mutaties. Als mutatie zo is dat vaccin niet meer werkt, heeft iedereen probleem...
Maar als veel mensen gevaccineerd zijn en minder mensen het virus in zich laten kopiëren, dan is de kans op mutaties die weer terugspringen op de kwetsbare mensen ook kleiner. Zelfde voor arme landen. Vaccineer hen ZSM want: mutaties kunnen ooit terugkomen. Oh en fucking fatsoen!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Diederik Jekel

Diederik Jekel Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DiederikJekel

25 Feb
Politici kom terug van je reces en ga opzoek naar een oplossing voor horeca, onderwijs, en sportbranche, anders dan je nu doet en wel als volgt: we zitten in een levensgevaarlijke valse tegenstelling. Er zijn maatregelen-daardoor neveneffecten en DUS moeten maatregelen weg. Nee!
De maatregelen moeten want exponentiele groei is het gevolg als de R iets boven de 1 is. Hoe graag je ook wilt, je kunt NOOIT winnen van exponentiele groei. Zo simpel. Je kunt niet opschalen of bevolking scheiden, je komt ALTIJD uit op weer lockdown. Dat doet exponentieel.
Nu stijgen de aantallen besmettinhen en DUS zit R al boven de 1. Burgers willen perspectief: dat is te geven als je de neveneffecten oplost ipv discussieren over of de maatregel moet en of mensen ff moeten volhouden. Dat lukt niet. Perspectief zit hem niet in dom volhouden.
Read 11 tweets
18 Feb
Een goeie vraag van @Diedhein die zich afvraagt waarom NASA zoekt naar sporen van leven die aansluiten bij ons eigen soort leven. Waarom zoeken naar organische verbindingen, zuurstof of water? Waarom niet naar iets gekkers? Een klein astrobiologiedraadje (3x woordwaarde).
Allereerst belangrijk om te weten: Je kunt geen apparaat maken dat 'alles' opzoekt. Geen magischie knop: search all. Elke sensor, elk meetinstrument moet je zorgvuldig maken om specifieke dingen te onderzoeken. Dus je moet al keuzes maken voor je lanceert. Dat is altijd zo!
Dat is geen gebrek aan fantasie maar zo werkt de wetenschap en zo werken sensoren. Als je dat accepteert, komt de volgende vraag op: waar gaan we naar zoeken? Eerst op een iets algemener niveau. Je kunt kijken naar dingen die op aarde werken. Sommige dingen doen het altijd goed.
Read 11 tweets
29 Jan
Best vaak zie ik de opmerking: schaal de zorg toch op. Dat is hetzelfde als roepen voetbal gewoon wat beter en we winnen het WK. Er is niet voldoende personeel. Het is zwaar specialistisch werk, zowel lichamelijk als fysiek. Je kunt daar geen werkloze eventplanners neerzetten.
Dat impliceren is eigenlijk respectloos naar het vak van IC-verpleegkundigen. Daarnaast als je met extréme inspanning de capaciteit verdubbeld (bizarre inspanning) en we de R op 1.2 hebben dan heb je effectief ongeveer 2 weken uitstel gecreëerd na al die inspanning!
Los van de kosten die je uiteindelijk als maatschappij ook moet betalen en die mensen na de pandemie niets meer te doen hebben en het niet kan want je krijgt niet snel genoeg al dat personeel, levert het je dus maar kort uitstel op als we niet die R omlaag krijgen!
Read 8 tweets
26 Jan
Wat mooi dat de relschoppers ervoor zorgen dat MVV-supporters Maastricht veiligstellen, 200 boeren hun trekkers inzetten in Doetinchem om daar de straten te beveiligen en jongeren in Schalwijk helpen opruimen. Deze rellen zijn geen terrorisme en we komen hier wel doorheen!
De overheid moet hard op blijven treden maar ook aangeven dat ze wil luisteren naar waar de onvrede vandaan komt. Carrot AND stick. Want of het nu gaat om antidiscriminatieprotesten, boerenprotesten, coronaprotesten, er zit altijd iets van paniek en onvrede onder.
Die onvrede kun en moet je er niet uit proberen te slaan. Die moet je proberen op te lossen. We moeten luisteren als iemand vertelt over racisme. Luisteren als een boer vertelt dat het water aan z'n lippen staat. Naar een Groninger die bang is voor zijn huis. Luisteren en helpen!
Read 18 tweets
15 Jan
Ik heb niet het gevoel dat de kamer doorheeft hoe akelig die Britse variant is. Doe die avondklok niet pas als die Britse variant al te snel om zich heen heeft geslagen. In het VK is de lockdown NIET genoeg geweest om deze onder de duim te krijgen
Eigenlijk leg ik meestal alleen uit wat het beleid is en meng ik me niet zozeer in de keuzes maar de slides van het RIVM schreeuwen in wetenschappelijke taal. Variant B1.1.7 kunnen wij NIET aan. Zet ambtenaren aan het werk voor toeslagfamilies en NU door met corona weer!
Dus @D66 of @VVD of @cdavandaag of wie maar wil, kijk ff naar de slides van Jaap van Dissel. Jullie móeten nu gaan handelen. Het is een race tegen de klok met het vaccin. De winter en Britse variant doen R stijgen. Vaccin en maatregelen verlagen het. Zo simpel is het.
Read 10 tweets
17 Dec 20
Vaccinvragendraadje! Wat doet een vaccin? Wat zit er in het vaccin? Wat is dat m-RNA? Uitleg met vliegenstrips en snapchat. Als er iets niet klopt feitelijk hoor ik het graag. Paar tweetjes uitleg helpen misschien.
Wat doet een vaccin? Het traint je lichaam om snel het virus te herkennen, voordat het virus bij je binnenkomt en je ziek maakt. Denk aan de "Wanted Dead or Alive"-posters uit cowboyfilms. Hang die op naast de saloon en zodra de echte crimineel langs komt...
Kan de sherrif hem meteen in de kraag grijpen, voordat die de bank overvalt! In een vaccin zitten die posters of een vaccin helpt de sketchartists in je lichaam die posters tekenen. Voor een goede immuniteit heeft je lichaam een paar dingen nodig.
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!