Günümüzde yapılan karpuz, ekmek, bazlama heykelleri çok konuşuluyor. Konuya başka bir açıdan bakalım. 1950-70 ler arasında, ülkemizde mimari ve sanat işbirliğiyle mükemmel örnekler verilmişti. Bu eserler korunamadı, yayın yapılmadı, bir plaket ile dahi sanatçısı belirtilmedi.
Ülkemizde nitelikli sanat eserleri üretildiğinde, bunun koruyucusu, hamisi, düzenli kontrol edeni, hakkında yayın yapanı var mı?

Neden semaver heykelleri ile dalga geçiyoruz ki? Büyük Efes Oteli’nde 32 eserden 26 sını bulamıyorum. TEK BİR KİŞİ BU ESERLERİ MERAK ETMEMİŞ.
Tarabya Oteli’nde de Türkiye’nin en önemli sanatçıları tarafından üretilen eserlerin kiminin TEK BİR FOTOĞRAFI ÇEKİLMEMİŞ.

Mısır heykelleri ile dalga geçerek kendimizi tatmin edebiliriz. Nitelikli sanat eserlerini kaç kişi ziyaret etti, haberdar oldu?
Sanatçıyı mutlu ettik mi?
Sadi Diren’in neredeyse tüm eserleri yıkılmış. Bu sanatçımız Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 3 dönem dekanlık yapmış. Bırakın sivil halkı, yüzlerce öğrencisi olmuş. Neredeler? Sadi Diren eserlerini kendi fotoğraflamasa, kaybolan eserlerinden haberdar bile olmayacağız.
Ankara’da kadın sanatçıların ürettiği onlarca eser var. Kayıplar, haklarında yayın yapılmamış. Tek bir kişi; sanat tarihçi arkadaşımız Özgür Ceren Can’ın olağanüstü çabasıyla Anafartalar Çarşısı kurtuldu. Birçok sanat eseri için O BİR TEK KORUYUCU-HAMİ BULUNAMAMIŞ.
Onlarca kayıp sanat eserini, eski Türk filmlerinde fon olarak kullanılmaları sayesinde tespit edebiliyoruz. Kitap yok, fotoğraf yok.
Sevgili @matruskaninhici Ercüment Kalmık izini sürdü. Bu dünyada bir tane Ercüment Kalmık vardı, onun sanat eseri bir market duvarında kayboldu.
Bedri Rahmi’nin Doğubank yan cephesinde bulunan duvar mozaiği bundan 3-4 yıl öncesine kadar yerinde imiş. Kültür turlarına girmeliydi. Doğubank yönetimi, “Bedri Rahmi’nin İstanbul’daki ilk duvar mozaiğinin üstünü örtüp reklam alıyor.” Anıtlar Kurulu kararını hiçe sayıyorlar.
Sirkeci’de Doğubank yönetimi Bedri Rahmi’nin İstanbul’daki ilk duvar mozaiğinin üstünü örttü. Reklam alıyor. Reklam gelirinden vazgeçmemek için Bedri Rahmi eserini örtmeye devam ediyorlar. Bu konu hakkında tekrar Anıtlar Kurulu’na başvuracağım.
Heybeliada’da, Ressam Ferruh Başağa’nın yaptığı, Preveze Savaşı’nı betimleyen, Türkiye’deki en büyük mozaik duvar panosu (210 m2) Mayıs 2001’de, binayla beraber yıkıldı. Korunması için sponsor bulunamamış. Biz ancak karpuz heykellerini hakediyoruz demek.
kaptanhaber.com/yazarlar/aykut…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Seda Özen Bilgili

Seda Özen Bilgili Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Seda_Ozen

23 Jun
Türkiye’nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman; Anıtkabir’in de devlet adına Başkontrol mühendisi idi. Fotoğrafta Sabiha Rıfat Hanım’ı ve bize göre en sağda, Anıtkabir’in mimarlarından Orhan Arda’yı bir arada görüyoruz.

Fotoğraf: Y. Mimar Ömer Arda arşivinden
Sabiha Rıfat Hanım’ın Ankara-Beypazarı arasında inşa ettiği; kendisine ve direncine ithafen “Kız Köprüsü” olarak anılan köprüye bir süre sonra kendisini tanıtan bilgilendirmeler eklenecek. Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde haber vermek istedim. Teşekkürler Sayın @odemis_bekir
Sabiha Rıfat Gürayman, Anıtkabir maketi önünde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a bilgi veriyor. Yine bize göre en sağda Anıtkabir’in mimarlarından Prof. Orhan Arda yer alıyor. Anıtkabir’in günümüzdeki mimar müellifi Y. Mimar Ömer Arda sayesinde bu fotoğraflara ulaştık.
Read 4 tweets
14 May
Dolmabahçe Sarayı'nda bayramlaşma başta olmak üzere tüm devlet törenlerinin gerçekleştirildiği, görkemli Muayede Salonu. Muayede de bayramlaşmak demek zaten.
Bu salonda ısıtma sistemi oldukça ilginç, kalorifere geçmeden önce “hypocauste” sistemiyle ısıtılıyormuş. @millisaraylar
“Hypocauste”, sıcak havayla ısıtma sistemi anlamına geliyor. Hamamların da ısıtma sistemi bu şekildedir. Döşeme altı ve/veya duvar yüzeylerinden, sıcak kuru hava verilerek mekan ısıtılır. İs ve duman ise dolaştırılmaz, başka bacalarla yapıdan uzaklaştırılır.
Kaynak: Lemi Merey
Muayede Salonu’nda, sütun kaidesi altlarında, iç mekana sıcak hava verilen kanallar. Muayede Salonu’nun altındaki bodrum katta bulunan altı ocaktan iç mekana verilen sıcak hava ile ortam sıcaklığı + 20 C oluyormuş.

Fotoğraf: Matthew Reames, flickr
Read 11 tweets
12 May
Ahmet Muhip Dıranas’ın Sinop’taki evi imiş. Çandı teknikteki güzel ev, çatısı açık bırakılmazsa yüzlerce yıl yaşar. Bu evin bakım onarımı en fazla 1-2 ay sürer.
Ahmet Muhip Dıranas evi şairler, yazarlar, çevirmenlere tahsis edilse ne güzel olur.
Kaynak: instagram.com/p/COvngPjMe6o/… Image
Hem Ahmet Muhip Dıranas’a saygı, hem Sinop’un bir köşesinde bu sağlıklı güzel evi yapan ahşap ustalarımıza saygı için bu ev yaşatılmalı. Köydeki çandı evimiz 250 yaşında, daha da yaşayacak. Bu yapı da yaşayacaktır, ancak insan nefesi gerekir.

Fotoğraflar: @cemalbektas61 Image
Çandı evde bodrum yok, taş ayaklar üzerine oturtulmuş. Flora kesilmemiş, toprağın altındaki yaşam devam etmiş. Ev hava aldıkça sağlam kalmış, sudan etkilenmemiş. Yerin altına katlarca bodrum inerek yeraltı yaşamının, yeraltı sularının hakkına girenlere; işte geçmişimiz böyleydi. Image
Read 6 tweets
24 Feb
Bodrum Dereköy’de, Bodrum Kadıkalesi doğumlu Kamil Gök’ün eseri ev bugün ne hale gelmiş. Gerçekten klişe söz söylemek istemiyorum ancak başka bir ülkede olsa soldaki yapı için turlar düzenlenir, adına yayınlar yapılırdı. Bu hale çevirecek olan bu evi neden aldı? Kaynak: @pettke
Kamil Gök yağhanesi imiş. Ne ilginç ne önemli bir sanatçı. İşte ülkemizde böyle bir sanatçının keşfedilmesini, baş tacı edilmesini, bu değerin tanıtılmasını engelleyen bir mekanizma var. Yerel yönetimlerin bilgisizliği, akademilerin ilgisizliği, var işte... *Kaynak: @gozdekeskin
Kamil Gök ve “yolda kaldığı için yıkılan” çeşme. Bu yollar ne önemliymiş binlerce eser yıktık bu yolların uğruna. Bu işler, dönemin aynı akım sanatçısı Jean Dubuffete'in kulagina kadar gitmiş ve Jean Dubuffete, bu eseriyle Kamil Gök’ü keşfetmiş. *Torunu Mehmet Ali Yıldızhan’dan
Read 12 tweets
24 Feb
4. yüzyıla tarihlenen Trabzon Surları bulunmuş. Bu kalıntılar, şehrin tarihinin, geçmişinin belgeleridir, zenginliktir. Belediye bunları pazar yerine engel, taş parçaları olarak görmemeli, Trabzon halkı da bu tarihi değerleri koruma konusunda bilinçli olmalıdır.
İstanbul’da 1316 yılında inşa edilmiş Podesta Sarayı’nı, atlı tramvay geçirebilmek için traşlama hikayemizi anlatmıştım. 30 yıl sonra yerinde olmayacak bir Pazar yeri için 1700 yıllık (4. yy dan kalma) Trabzon şehir surlarını tahrip etmeyelim. Projeyi dönüştürün, zenginleştirin.
OTOPARK ve PAZAR YERİ inşası nedeniyle 4. YY DAN KALAN TRABZON ŞEHİR SURLARININ İŞ MAKİNELERİYLE TAHRİBİNE engel olabilmek için lütfen arkadaşlarımızın sesini duyurun. @TrabzonBelTr @TrabzonValilik
Read 4 tweets
24 Feb
“Şu andan itibaren,hapishaneye benzeyen birbirinin aynı pürüzsüz kutularda oturan herkesin,bu kutuları kendi elleriyle yeniden biçimlendirmek,hakkı ve yükümlülüğüdür.İçeride ve dışarıda,tam da oturduğu yerde.” Bu çağrıyı yapan, ekteki yapının da mimarı Friedrich Hundertwasser idi
“Böylelikle kendi beyaz tek biçimli giriş kapısını, kendi beyaz tek biçimli pencere çerçevesini kırmızıya, yeşile ya da hangi rengi seviyorsa ona boyamaya başlıyor. Özellikle dışını, böylelikle, yorgun argın eve döndüğünde kendi penceresini tanıyabilsin diye.” Mimar Hundertwasser
Mimar ve ressam Hundertwasser’in son proje-uygulaması Magdeburg’daki Grüne Zitadelle (2005) yapısı. Bu örnekte mimar, ev sahiplerinin içinde yaşadıkları evleri zamanla değiştirtip onlara en uyan haline getirmelerini özellikle istiyor.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(