Türk evinin, Türk şehirlerinin bir zamanlar ne kadar renkli olduğunu gösteren güzel bir seriye başlayalım. Bu seri bir kitap olsaydı; adı “Mehmet Tezel ile Türk Şehirlerinin Rengi” olabilirdi, çünkü fotoğrafları kendisinden rica ettim. Teşekkürler @mimarimiras ImageImageImageImage
Kula’dan bir oksit sarı ev. Oksit sarı, günümüzde ülkemizde ve Balkanlar’da geriye kalan evlerde en çok rastladığımız renklerden.

Demir oksit sarı boya çam terebentini veya sentetik olmayan neft ile açılır. %20-25-30 oranında bezir katılır.
*İbrahim Hakkı Yiğit aracılığıyla Image
Aydın, Nazilli, Arpaz Beyler Konağı’nda çivit mavisi…

Akrep girmemesi için geçmişte birçok ev, çamaşır çividiyle boyanırdı. Türk evinin renklerinden biri de bu nedenle çivit mavisidir.

Fotoğraf: @mimarimiras Image
Kastamonu’nun bir ilçesi olan İnebolu’nun adı konulmamış bir renk planı vardır, bu yerleşimin geleneksel renkleri “gülbahar” ve “beyaz üstübeç” renkleridir.

Gülbahar, demir oksitin Türk evindeki adlarından biridir.

Fotoğraflar: @akdemirhuseyin ImageImage
Kula’dan Türk evi renkleri.
Sol köşede yağsız üstübeç (beyaz renk) ve demir oksit sarısı katılmış kırmızı ev, sağda demir oksit sarısı duvar, çamaşır çividi mavisiyle demir oksit sarısı katılarak elde edilmiş yeşil renkli kapı.
Fotoğraf: @mimarimiras Image
Harbi Hotan Hoca’dan seyregâhlı, bindirmeli, tepe pencereli bir Ankara evi. Hımış dolgunun verdiği tuğla rengi, bağdadi sıvanın üstüne uygulanmış aşı boyası renkleri ve beyaz üstübeç.

Raci Bademli Hoca, Ankara Ulus planında Ankara evinin renklerini belgelemiş ancak çalışma kayıp Image
Ressam Ahmet Yakupoğlu, Kütahya’yı betona teslim olmadan önce, 1948 yılından başlayarak kırk yıllık bir süreçte resmetmiştir.
“Rengârenk Kütahya” adlı kitabında; çivit mavisi/demir oksit sarısı karışımı yeşil rengi, çivit mavisini, aşı boyasını (gülbahar) görebiliriz. ImageImageImageImage
Siatista'da Poulkos Konağı’nda (1752-59) yüklüğün renkleri. Türk evlerinin, konaklarının iç mekanları da oldukça renkliydi. Tavanlar, şerbetlikler, yüklükler, duvarlardaki kalem işleri, yorganlar oldukça zengin bir renk skalasına sahipti.

Fotoğraf: @mimarimiras ImageImage
Milas, Kızılağaç, Çomakdağ Köyü’nün evleri de, kadınlarının kıyafetleri de, mezarları da rengarenktir. Burası, 500 yıl kadar önce Oğuz Türklerinin Onoklar boyu tarafından kurulmuş bir yörük köyü imiş. Renklerini ve hayat ağacı gibi çok eski simgeleri korumaları beni etkiliyor. ImageImageImageImage
Trabzon Sürmene Memiş Ağa Konağı, Kastamonu’dan bir konak, Kesriye'de Tsiatsiapa Konağı, Siatista'da Poulkos Konağı; hepsinin ortak yönü rengarenk tavanlara sahip olmaları.

Kesriye ve Siatista fotoğrafları: @mimarimiras ImageImageImageImage
Bulgaristan Avratalan (Koprivshtitsa), Afyon, Safranbolu ve Kula’da demir oksit sarısı konaklarımız.
Sadece renkleri değil; geniş saçakları, çıkmaları, eliböğründeleri, pencere oranları, zemin katlarının servis (mutfak vb), normal katlarının yaşam katı oluşu ortak noktaları. ImageImageImageImage
Avratalan’da (Koprivshtitsa Bulgaristan), Bursa’da, Kula’da ve Afyon’da demir oksit kırmızısı Türk evleri…

Yağsız üstübeç (beyaz renk) ve demir oksit sarısı ve damla damla siyah pigment, çam terebentini katılarak renk tonları düzenlenmiş olmalı.
Fotoğraflar: @mimarimiras ImageImageImageImage
İnikli İznik’te iki ahşap evde, Osmaneli’nde üç aile için ahşap evde, Kula’da bir ahşap evde tekne tavanda çivit mavisi. Akrepten koruduğu kadar, çivit mavisinin renk olarak da sevildiğini düşünüyorum.

Fotoğraflar: @mimarimiras ImageImageImageImage
Cumalıkızık’ta “oksit sarı” ve oksit sarı ile çamaşır çiviti mavisinin birleştiği “oksit yeşil” evler. Image
Kastamonu’dan; oksit sarı ve çivit mavisinin birleşiminden doğan “oksit yeşili” ahşap evler. Günümüzde sokak sağlıklaştırma çalışmalarında tümünü beyaza boyadıkları için tek tük oksit sarı, oksit yeşile rastlayabiliyoruz. ImageImageImageImage

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Seda Özen Bilgili

Seda Özen Bilgili Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Seda_Ozen

9 Aug
Kaliforniya’daki yangınlar, dünya ekosisteminden başka, maddi olarak bizleri ve orman alanlarımızı etkiliyor.

Burada ahşap evler için yetiştirilen endüstriyel ormanlar da yandı. Pandemi ile ahşap ev talebi zaten 1.5 kat artmıştı. Ağaç temini zorluğu ahşap fiyatlarını yükseltti.
Kaliforniya’da endüstriyel ormanların yanışı (Amerika’daki evlerin %80 i endüstriyel ahşap), pandemi ile ahşap eve talebin artışı gibi sebeplerle ahşap fiyatları bizde de sürekli yükseliyor. Ormanlarımızda sürdürülebilirlik sınırları üstünde ağaç kesme talebi oluşabilir, dikkat.
Dünya bir bütün halinde korunmalı. Dünyanın bir ucunda olan ekolojik hasar bizi çok hızlı etkiliyor. Sadece ahşap ev olarak düşünmeyin; bir ev mobilyasından, enstrümana kadar birçok ürünün, eşyanın fiyatı artıyor.
Read 4 tweets
7 Aug
Amerika’daki Katolik Üniversitesi’nin mimarlık fakültesinde, Paris Notre Dame Katedrali’nin bir makası; Ortaçağ teknikleriyle tekrar inşa ediliyor.
Lisans bitirmek için zorunlu yaz okulu eğitiminin bir bileşeni de “Sınır Tanımayan Marangozlar” (Charpentiers sans Frontière) imiş. Image
Restorasyonlardaki hayal kırıklıklarının bir kısmının, ahşap işleme, taş boyutlandırma işlerinde eskisinden farklı teknikler kullandığımızdan dolayı yaşandığını düşünüyorum. Mimarlık bölümü lisans öğrencileri için Ortaçağ’daki ahşap uygulama tekniklerini denemek çok büyük şans. Image
Okulun lisansüstü dekan yardımcısı Tonya Ohnstad; Ortaçağ tarihi, inşai uygulamaları, ahşap eğitimini içeren halka açık bir konferans serisi sonunda bu yaz okulunu düzenlemiş. Ortaçağ teknikleriyle inşa edilen meşe taşıyıcıya dair çizim, Notre-Dame Katedrali mimarlarından alınmış ImageImage
Read 6 tweets
24 Jun
Günümüzde yapılan karpuz, ekmek, bazlama heykelleri çok konuşuluyor. Konuya başka bir açıdan bakalım. 1950-70 ler arasında, ülkemizde mimari ve sanat işbirliğiyle mükemmel örnekler verilmişti. Bu eserler korunamadı, yayın yapılmadı, bir plaket ile dahi sanatçısı belirtilmedi.
Ülkemizde nitelikli sanat eserleri üretildiğinde, bunun koruyucusu, hamisi, düzenli kontrol edeni, hakkında yayın yapanı var mı?

Neden semaver heykelleri ile dalga geçiyoruz ki? Büyük Efes Oteli’nde 32 eserden 26 sını bulamıyorum. TEK BİR KİŞİ BU ESERLERİ MERAK ETMEMİŞ.
Tarabya Oteli’nde de Türkiye’nin en önemli sanatçıları tarafından üretilen eserlerin kiminin TEK BİR FOTOĞRAFI ÇEKİLMEMİŞ.

Mısır heykelleri ile dalga geçerek kendimizi tatmin edebiliriz. Nitelikli sanat eserlerini kaç kişi ziyaret etti, haberdar oldu?
Sanatçıyı mutlu ettik mi?
Read 9 tweets
23 Jun
Türkiye’nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman; Anıtkabir’in de devlet adına Başkontrol mühendisi idi. Fotoğrafta Sabiha Rıfat Hanım’ı ve bize göre en sağda, Anıtkabir’in mimarlarından Orhan Arda’yı bir arada görüyoruz.

Fotoğraf: Y. Mimar Ömer Arda arşivinden
Sabiha Rıfat Hanım’ın Ankara-Beypazarı arasında inşa ettiği; kendisine ve direncine ithafen “Kız Köprüsü” olarak anılan köprüye bir süre sonra kendisini tanıtan bilgilendirmeler eklenecek. Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde haber vermek istedim. Teşekkürler Sayın @odemis_bekir
Sabiha Rıfat Gürayman, Anıtkabir maketi önünde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a bilgi veriyor. Yine bize göre en sağda Anıtkabir’in mimarlarından Prof. Orhan Arda yer alıyor. Anıtkabir’in günümüzdeki mimar müellifi Y. Mimar Ömer Arda sayesinde bu fotoğraflara ulaştık.
Read 4 tweets
14 May
Dolmabahçe Sarayı'nda bayramlaşma başta olmak üzere tüm devlet törenlerinin gerçekleştirildiği, görkemli Muayede Salonu. Muayede de bayramlaşmak demek zaten.
Bu salonda ısıtma sistemi oldukça ilginç, kalorifere geçmeden önce “hypocauste” sistemiyle ısıtılıyormuş. @millisaraylar
“Hypocauste”, sıcak havayla ısıtma sistemi anlamına geliyor. Hamamların da ısıtma sistemi bu şekildedir. Döşeme altı ve/veya duvar yüzeylerinden, sıcak kuru hava verilerek mekan ısıtılır. İs ve duman ise dolaştırılmaz, başka bacalarla yapıdan uzaklaştırılır.
Kaynak: Lemi Merey
Muayede Salonu’nda, sütun kaidesi altlarında, iç mekana sıcak hava verilen kanallar. Muayede Salonu’nun altındaki bodrum katta bulunan altı ocaktan iç mekana verilen sıcak hava ile ortam sıcaklığı + 20 C oluyormuş.

Fotoğraf: Matthew Reames, flickr
Read 11 tweets
12 May
Ahmet Muhip Dıranas’ın Sinop’taki evi imiş. Çandı teknikteki güzel ev, çatısı açık bırakılmazsa yüzlerce yıl yaşar. Bu evin bakım onarımı en fazla 1-2 ay sürer.
Ahmet Muhip Dıranas evi şairler, yazarlar, çevirmenlere tahsis edilse ne güzel olur.
Kaynak: instagram.com/p/COvngPjMe6o/… Image
Hem Ahmet Muhip Dıranas’a saygı, hem Sinop’un bir köşesinde bu sağlıklı güzel evi yapan ahşap ustalarımıza saygı için bu ev yaşatılmalı. Köydeki çandı evimiz 250 yaşında, daha da yaşayacak. Bu yapı da yaşayacaktır, ancak insan nefesi gerekir.

Fotoğraflar: @cemalbektas61 Image
Çandı evde bodrum yok, taş ayaklar üzerine oturtulmuş. Flora kesilmemiş, toprağın altındaki yaşam devam etmiş. Ev hava aldıkça sağlam kalmış, sudan etkilenmemiş. Yerin altına katlarca bodrum inerek yeraltı yaşamının, yeraltı sularının hakkına girenlere; işte geçmişimiz böyleydi. Image
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(