Ja hoor. Desotec blijkt de PFAS gesatureerde filters gewoon zelf te verbranden.
Maar, euh, geen melding van PFAS in hun milieuvergunning? mer.lne.be/merdatabank/up…
Het lijkt er zelfs op dat ze geen fluorverbindingen ( = PFAS!) mogen aanvaarden. Wat is er aan de hand?
Bovendien is hun oven niet straf genoeg voor PFOS, ze halen maar 900ºC. Niet genoeg vr PFOS!
Ze zouden geen PFAS lozen in bedrijfswater en bij luchtemissies staat al helemaal niets. Buono. What could possible be going wrong?
Dit is echt een triviaal te verifiëren verhaal. Alles duidt er op dat Desotec (onvergund) PFOS op te lage temperaturen zit te verbranden op 100 meter van een woonwijk. Alle bewijsmateriaal zit in de links hierboven.
En als je wereld daar nog niet voldoende van begint te daveren, weet dan dat dit de aanname maakt dat je *geen* PFOA, PFHxS of PFNA in het voedsel vindt. Een striktere versie zou dit ongeveer zijn (µg/kg):
Vlees: 0,1, Melk: 0,01, Eieren: 0,1, Vis: 0,2
Maar, hou je adem niet in, want de detectielimiet die FAVV gebruikt is... 5 µg/kg. Met andere woorden, ze zouden zelfs geen onderscheid kunnen maken tussen de strengste interpretatie en de "laksere" actielimiet obv EFSA 2020.
Mijn god. Die FAVV uitspraken op @vrtnws ? Die zijn dus gebaseerd op een wetenschappelijk advies uit 2017, dat zich baseert op een EFSA referentiedosis uit... 2008.
De EFSA referentiedosis voor PFOS is ondertussen ruwweg DUIZEND keer lager.
Hoe kan het dat een federale overheidsdienst zulke gevaarlijke en totaal achterhaalde informatie verspreidt?
Hallo minister @DavidClarinval, kan u uitleggen waarom FAVV voedsel evalueert op basis van een stokoude EFSA referentiedosis uit 2008, terwijl de actuele EFSA norm duizend keer lager ligt?
Het is ondertussen toch enorm duidelijk, bij zowel Indaver en 3M, dat ze totaal niet geven om wat ze uitstoten. De uitstoot van F-gassen alleen al bij 3M was ondergerapporteerd met 1-1,5 miljoen ton CO2-eq per jaar begot. Bij Indaver weten ze gewoon NIETS.
Voor de rest van het interview komt Greet Schoeters wel sterk uit de hoek. Maar zo'n vertrouwen in dit soort bedrijven is ondertussen wel serieus misplaatst aan het worden. 3M knew.
Indaver "verbrandt" tonnen PFAS, uit binnen- en buitenland en beweert dat dat prima werkt, alleen weten ze niet wat ze uitstoten. En dan stopt nieuwsitem. Seriously?!?
Is het zo dat PFOS bij hele hoge temperaturen verbrandt kan worden? Absoluut. Nu, de temperatuur waarop dat helemaal succesvol gebeurt, is... 1.000ºC, dus bij 850-950ºC mag je al eens fronsen. Het kan verklaren waarom er zoveel PFOS in het afvalwater van Indaver zit.
Oh, dat afvalwater en de lozingsnormen worden niet vermeldt? Gek he? Nochtans zijn het waarden die vergelijkbaar zijn met die van 3M zelf en die gaan - hop - kanaaldok B1 en B2 in. Het knettergekke is dat je daar dus ook vaak mensen ziet vissen.
In totaal zijn er minstens drie mensen in dat team verbonden of verbonden geweest aan VITO. Dé organisatie die vorig jaar nog moedwillig de nieuwste EFSA normen negeerde tvv stokoude EPA normen uit 2016. Hoe kan dit?!?
En, alweer maken ze duidelijk wat de échte prioriteiten zijn: "Op deze manier moet er snel extra duidelijkheid komen over de impact van PFAS op de Oosterweelwerken."
Wat zou de uitkomst daarvan gaan zijn, denk je? Wat een grotesk doorgestoken kaart.
Waar we ook eens moeten over praten, is het "openbaar onderzoek" dat gevoerd is bij de Oosterweelverbinding. Want, het toont alweer een punt aan waarin dit systeem dat zou moeten dienen ter bescherming van algemene belangen *totaal* niet functioneert. Want, wat vinden we?
"Bezwaarindiener stelt de correctheid van de onderzoeksgegevens – waaruit blijkt dat er op Blokkersdijk geen PFOS-vervuiling is – zeer in vraag."
(In het licht van wat we nu weten, kunnen we stellen dat de bezwaarindiener het probleem nog danig onderschatte.)
"Bezwaarindiener stelt dat het principe niet correct is dat de gemeenschap moet opdraaien voor het oplossen en bekostigen van deze zware milieuvervuiling en ...