Indaver "verbrandt" tonnen PFAS, uit binnen- en buitenland en beweert dat dat prima werkt, alleen weten ze niet wat ze uitstoten. En dan stopt nieuwsitem. Seriously?!?
Is het zo dat PFOS bij hele hoge temperaturen verbrandt kan worden? Absoluut. Nu, de temperatuur waarop dat helemaal succesvol gebeurt, is... 1.000ºC, dus bij 850-950ºC mag je al eens fronsen. Het kan verklaren waarom er zoveel PFOS in het afvalwater van Indaver zit.
Oh, dat afvalwater en de lozingsnormen worden niet vermeldt? Gek he? Nochtans zijn het waarden die vergelijkbaar zijn met die van 3M zelf en die gaan - hop - kanaaldok B1 en B2 in. Het knettergekke is dat je daar dus ook vaak mensen ziet vissen.
Maar dat is het "kleine" probleem. De echte gruwel zit in de uitstoot, wat dus "niet meetbaar" is volgens Indaver.
(Op dat punt zou ik al zeggen: Stop er maar mee. Maar ja, dat zal wel aan mij liggen.)
Het probleem kan je begrijpen met een les chemie uit het middelbaar: In elke chemische reactie is het aantal atomen van een bepaalde soort dezelfde aan beide kanten van de vergelijking. Dat betekent, in concreto dat de fluor die in deze PFAS zitten helemaal niet verbrand wordt.
Het is daarbij zeker zo dat de langere PFAS ketens zullen breken, waaronder dus PFOS of PFOA, die acht koolstofatomen op een rij hebben. En de rest? Om bijv CF4 - de kleinste en hardnekkigste smeerlap - uit elkaar te krijgen, heb je 1.400 ºC nodig. Oeps. (Tsang e.a., 1998)
De details zij krankzinnig complex, omwille van de vele mogelijke "reaction pathways". Maar op het einde van de rit is het eenvoudig: de fluor en koolstof in de PFAS moet *ergens* naartoe en bij verbranding zal dat vooral richting kleinere C-F gebaseerde verbindingen gaan.
En wat vinden we onder die "kleine PFAS"? Wel, ze worden plots de "F-gassen" genoemd en u kent ze uit... het broeikasprobleem. CF4, CHF3 en C2F6, het zijn stuk voor stuk heel slecht nieuws voor het klimaat. Deze beestje hebben een broeikaspotentieel dat 10.000x dat van CO2 is.
Bovendien blijven deze F-gassen vlotjes 10.000 tot 50.000 jaar (!) in onze atmosfeer hangen. Ze maken dan ook geen deel uit van de koolstofcyclus.
Dat zou je precies moeten vermijden in je uitstoot, niet?
Oh maar, zo erg kan het toch niet zijn. OH JAWEL.
De uitstoot van F-gassen (C2F6) in het "noorden van België" is *zo* groot dat je het uit de ruimte kan zien. Nee, echt.
Voor de science-nerds: Lees "Disposal of products and materials containing per- and polyfluoroalkyl
substances (PFAS): A cyclical problem" van Tasha Stoiber (2020) maar eens. Dan moet je toch een paar keer slikken. (En dat gaat niet eens over het broeikasprobleem.)
Het rare in deze zaak is dat @Apache_be hier al over geschreven heeft, maar om de één of andere manier vindt het zijn weg (weer) niet naar de grote redacties.
Dit aspect van het verhaal lijkt erg op het probleem van de gefingeerde milieunormen. Het wordt nét te moeilijk, journalisten vinden geen Vlaamse "experts" die hen gewoon de quotes kunnen geven en dan stopt het blijkbaar. Daardoor moet je het dan op Twitter lezen.
Ja, Indaver is van Huts, en nee, ik heb nog niet genoeg vijanden.
Oh, iets cruciaals niet vermeldt over die "F-gassen in space" paper. Daar staat zwart op wit dat het quasi zeker is dat Vlaanderen haar uitstoot van F-gassen *zwaar* onderrapporteert. Waar komen die vandaan? 🤔
Ondertussen is @de_NVA wél aan het uitpakken tegen EU klimaatbeleid.
Hoe groot is de onderraportage van F-gassen in Vlaanderen? Wel, mijn huidige schatting ligt op "meer dan 4% van de totale industriële uitstoot, minstens 15j teruglopend naar het verleden".
Ja, we hebben wss meer dan 4% meer CO2-eq broeikasgas uitgestoten dan aangegeven.
En die vaststelling, zo'n grote onderrapportage in onze klimaatcijfers, is zo vreemd dat ik tot dusver zelfs geen enkel idee heb hoe daarmee omgegaan moet worden, want niemand weet het blijkbaar! Het is zelfs niet duidelijk of de EU het al weet.
Had ik "onhandige waarheid" gezegd? Wel, nu weet je hoe dat voelt.
In totaal zijn er minstens drie mensen in dat team verbonden of verbonden geweest aan VITO. Dé organisatie die vorig jaar nog moedwillig de nieuwste EFSA normen negeerde tvv stokoude EPA normen uit 2016. Hoe kan dit?!?
En, alweer maken ze duidelijk wat de échte prioriteiten zijn: "Op deze manier moet er snel extra duidelijkheid komen over de impact van PFAS op de Oosterweelwerken."
Wat zou de uitkomst daarvan gaan zijn, denk je? Wat een grotesk doorgestoken kaart.
Waar we ook eens moeten over praten, is het "openbaar onderzoek" dat gevoerd is bij de Oosterweelverbinding. Want, het toont alweer een punt aan waarin dit systeem dat zou moeten dienen ter bescherming van algemene belangen *totaal* niet functioneert. Want, wat vinden we?
"Bezwaarindiener stelt de correctheid van de onderzoeksgegevens – waaruit blijkt dat er op Blokkersdijk geen PFOS-vervuiling is – zeer in vraag."
(In het licht van wat we nu weten, kunnen we stellen dat de bezwaarindiener het probleem nog danig onderschatte.)
"Bezwaarindiener stelt dat het principe niet correct is dat de gemeenschap moet opdraaien voor het oplossen en bekostigen van deze zware milieuvervuiling en ...
Even een maandagochtendraadje om alle desinformatie die er gepasseerd is de voorbije dagen een beetje te proberen dempen. Best wel vermoeiend en ergens schiet de pers hier echt wel tekort door veel van dit soort zaken zonder contextualisatie te publiceren. 👇
- 3M zou gestopt zijn met productie van gevaarlijke PFAS?
Nee. Ze produceren enkel PFOS niet meer, maar er zijn honderden andere PFAS mogelijkheden. Het lijkt er bijv sterk op dat ze in Zwijndrecht PFBA produceren, wat vorig jaar nog gelinkt is aan ergere COVID-symptomen.
- Lantis zou een soort "klokkenluider" geweest zijn?
Nee. BAM NV (= Lantis!) wist minstens in 2008 al dat de gronden *zwaar* vervuild waren, gewaarschuwd door 3M nog wel. Ze hebben, tot op vandaag, geen enkele toxicologische studie besteld om het gevaar in te schatten.
Het start al goed met een behoorlijke beperking van de scope. Enkel boven 12 jaar én enkel binnen de 3 km.
Dat laatste is uiteraard straf omdat 85 % van de onderzochte eieren binnen 15 km een onaanvaardbare concentratie bleken te hebben.
Maar die leeftijdsbeperking is nog cynischer. De Europese referentiedosis is immers afgestemd op (kleine) kinderen, omdat die zo'n negatief effect op de immuniteit bleken te krijgen bij hoge PFOS waarden.
Sorry, ik kan er ook eens naast zitten. Er blijkt wél een "aanbevelingsnorm" van Europa te zijn voor drinkwater, waarbij men dus flink afwijkt van de standaardberekening. (Het zal wel met "haalbaarheid" te maken hebben zeker?)
Ik heb een tweet verwijderd om te voorkomen dat mijn ongerustheid hierover zich onnodig verspreid. Een interessante les en teken dat de week al te lang bezig is.
Bon. Ik ben de bron van dat cijfer aan het zoeken, maar wat je onderweg tegenkomt is - uh - niet bepaald geruststellend. Check die laatste zin! 😳
Omdat hij geen toxicologische analyse heeft gemaakt van de gebruikte toetsingswaarde, maar "communicatieadvies" heeft gegeven voor de norm die Lantis wou hebben. (Met nog een paar wetenschappelijke fouten bovenop.) Oh ja, gebaseerd op een 10 j oude referentiedosis.
Wat mensen nog altijd niet lijken te beseffen is dat: 1) Er geen toxicologisch rapport bestaat voor de bodemnormen van Lantis. Nochtans verplicht. Enkel een communicatieadvies van Tytgat waar serieuze fouten in staan. En nu krijgt diezelfde prof doodleuk nog altijd de leiding.
2) Lantis een half dozijn strengere normen heeft genegeerd die in 2017 voorhanden waren, ten voordele van een zelfbedachte norm obv een totaal achterhaalde referentiedosis en een zelfverzonnen methodiek.