در مهر۱۳۷۳ پس از درگیری خونین نیروهای محلی مجاهدین با گروهی نوظهور در اسپین بولدگ در افغانستان و نزدیک مرز پاکستان، فردی به نام مولوی منان نیازی با بخش فارسی رادیو بیبیسی مصاحبه کرد و خود را سخنگوی گروه جنگجوی جدید معرفی نمود...
۱/ #کلاس_تاریخ
منان نیازی گروهشان را اینطور معرفی کرد: "ما محصلین و طالبان مدارس دینی هستیم که برای از بین بردن دستهجات مسلح محلی و برقراری امنیت اقدام نمودهایم."
و دنیا آنها را با این نام شناخت؛ طالبان...
۲/
طالبان به سرعت مناطقی را در جنوب افغانستان که زیر تسلّط دولت مجاهدین به رهبری برهانالدین ربانی بود، اشغال کردند. آنها یک ماه و دو روز پس از اعلام موجودیت، قندهار را تصرف کردند و به پیشرویهای خود ادامه دادند و تا سال ۱۳۷۵ بخش زیادی از افغانستان را تحت سلطه گرفتند.
۳/
در مهر ۱۳۷۵ طالبان وارد کابل شد و ارگ رياست جمهوری را گرفت.
آنها به محض ورود؛ عبدالعلی مزاری رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، محمد نجیبالله احمدزی رئیسجمهوری پیشین افغانستان و برادرش شاهپور احمدزی را کشتند و جنازههایشان را در چهارراه آریانا به نمایش گذاشتند.
۴/
طالبان نام حکومت خود را امارت اسلامی افغانستان گذاشتند و موجودیت خود را رسما اعلام کردند و پاکستان، امارات و عربستان تنها کشورهایی بودند که طالبان را به رسمیت شناختند!
آنها رهبر خود، ملا محمد عمر، را امیرالمؤمنین معرفی کردند و تهدیدی برای کشورهای همسایه به حساب نمیآمدند.
۵/
یک سال پس از استقرار طالبان، یک شخصیت مهم با این گروه هم پیمان شد؛ اسامه بن لادن!
اسامه بن لادن رهبر القاعده، سرمایهدار زاده عربستانی بود که به بهانه کمک به طالبان با هواپیمای شخصی خود وارد جلالآباد شد و مورد استقبال مقامات طالبان قرار گرفت.
۶/
بن لادن و القاعده بر خلاف طالبان نگاهی فرامرزی داشت و در بیانیهها صحبت از اخراج نیروهای خارجی از کشورهای اسلامی میکرد.
با پیوند طالبان و القاعده نگاهها به آنها تغییر کرد و پس از حملاتی مثل انفجار یواساس کول و ۱۱ سپتامبر، آنها به عنوان گروهی تروریستی مطرح شدند.
۷/
آمریکا مسئول حملات را القاعده معرفی کرد و از طالبان خواست او را به آمریکا تحویل دهند، اما طالبان حاضر به تحویل اسامه بن لادن نشدند.
سرانجام سال ۱۳۸۰ آمریکا به افغانستان حمله کرد و با همکاری مخالفان طالبان، طالبان را شکست داد و حامد کرزی رئیسجمهور دولت موقت افغانستان شد.
۸/
چند سال خبری از طالبان نبود تا اینکه در سال ۱۳۸۵ مجددا طالبان اعلام موجودیت کرد و به بیشتر قسمتهای جنوب افغانستان به ویژه زابل، قندهار و هلمند نفوذ کرده و شروع به پیشروی به سمت پایتخت نمود.
فعالیت طالبانبعد از اعلام موجودیت مجدد تا حدی معطوف به مبارزه با نیروهای آمریکایی شد.
۹/
سرانجام سال ۱۳۹۸، طالبان و آمریکا توافق کردند.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به نمایندگی از دولت آمریکا با ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی طالبان توافقی برای خروج آمریکاییها از افغانستان امضاء کردند که به «توافق تاریخی» معروف شد.
۱۰/
اولین رهبر طالبان ملاعمر بود که بعد از او ملااختر محمد منصور رهبر آنها شد.
ملااختر مقبولیت چندانی نداشت و باعث جدایی عدهای از طالبان شد و پس از او ملا هبتالله آخوندزاده، قاضیالقضات زمان ملاعمر که به شیخ الحدیث مشهور بود، رهبر طالبان شد که در حال حاضر نیز رهبر آنهاست.
۱۱/
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
در شرایطی که خاندان سلطنتی عملا نقشی در اداره فرانسه نداشتند؛ در مجمع ملی، نمایندگان به سه گروه تقسیم میشدند: طرفداران سلطنت، طرفداران حقوق مردم که مخالف سلطنت بودند و انقلابیون میانهرو که خواهان مشروطه بودند.
۱/ #کلاس_تاریخ
با نفوذترین گروه مجلس، گروه «ژاکوبنها» بود که در منتهی الیه چپ مجمع مینشستند. آنها بیرون از مجمع یک باشگاه مختص به خود برای هماهنگی داشتند.
نفوذ و محبوبیت ژاکوبنها به قدری بالا بود که هر آن چه در باشگاه آنان تصویب میشد، قطعا در مجمع هم به صورت قانون در میآمد.
۲/
رهبر ژاکوبنها یک حقوقدان فوق انقلابی به نام «مکسیمیلین روبسپیر» بود. نامی که خیلی زود معروفترین نام فرانسه شد.
باشگاه دیگر انقلابیون، «کوردلیه» بود که از گروه «سان کولوتها» به رهبری افرادی چون ژرژ دانتون، ژان پل مارا و کامی دمولن، تشکیل شده بود.
۳/
امروز ۱۸تیر۱۴۰۰ است واگر به عقب برگردیم در هجدهم تیر:
سال ۱۳۰۵؛ تیرباران ۵۶نفر از نظامیان سلماس که در دوم تیر به علت نرسیدن حقوق خود شورش کرده بودند!
سال ۱۳۳۳؛ مأمورین حکومت نظامی ساختمان روزنامه شاهد و چاپخانه آن را تصرف و اموال این روزنامه را به یغما بردند!
۱/ #تقویم_روز
سال ۱۳۳۳؛ انبار غله میدان شوش به وسعت ۲۵۰هزار متر مربع طعمه حریق شد. در این حریق عده زیادی از مردم جان خود را از دست دادند!
سال ۱۳۴۱؛ بر اثر سقوط یک فروند هواپیمای آموزشی در حوالی فرودگاه دوشان تپه، ۲ خلبان هواپیما از جمله یک افسر آمریکایی کشته شدند!
۲/ #تقویم_روز
سال ۱۳۴۱؛ تصادف مرگبار یک اتوبوس با قطار در گرمسار ۴۸نفر را به کام مرگ فرستاد!
سال ۱۳۴۴؛ ژنرال اکهارت رییس هیأت مستشاری نظامی امریکا، در مصاحبهای گفت: خلبانان ایرانی در جنگهای کنگو به طرز تحسینآمیزی فعالیت کردند و مورد تأیید سازمان ملل قرار گرفتند!
۳/ #تقویم_روز
بعد از پیروزی هاشمی رفسنجانی در انتخابات سال ۱۳۷۲، هاشمی در خطبه های نمازجمعه خاطره ای را مربوط به روزهای قبل از انتخابات از داخل منزلش تعریف می کند که عدهای آن را توهین به افرادی که به او رأی نداده بودند، میدانند.
۱/
هاشمی رفسنجانی در پشت تریبون نماز جمعه، این خاطره را بیان میکند: در ایام رقابت انتخاباتی، در یکی از روزها که فرزندانم در خانه ما مهمان بودند، یکی از نوه های من در حال راه رفتن بر روی لبه تراس منزل بود و من که متوجه این صحنه شدم، به یکی از بچه ها گفتم که او را بیاورد داخل اتاق.
۲/
وقتی او را آوردند، کلی با او صحبت کردم که آنجا خطرناک است و ممکن است به پایین بیفتی و خون بیایید و آمپول و درد و اینها. ولی باز هم چند دقیقه بعد دیدیم که باز هم دارد بر روی لبه ی تراس راه می رود. من که نگران شده بودم، گفتم دوباره نوه ام را آوردند.
۳/
از ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاریخ جمهوری اسلامی چه میدانید؟! #رشته_توییت
دولت اول هاشمی رفسنجانی با تاکید روی بازسازی خرابی های ناشی از جنگ هشت ساله، کار خود را به پایان رساند در شرایطی که به هاشمی رفسنجانی لقب سردار سازندگی داده بودند!
البته سیاست های اقتصادی هاشمی در این دوره منتقدین جدی داشت که همین منتقدین رقبای جدی او در انتخابات شدند.
۲/
برای دوره ششم انتخابات ریاست جمهوری، ۱۲۸ نفر در انتخابات نام نویسی کردند و شورای نگهبان صلاحیت ۱۲۴ نفر را رد کرد. در این دوره ازانتخابات چهار نامزد ریاست جمهوری با هم رقابت داشتند.
از پنجمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاریخ جمهوری اسلامی چه میدانید؟! #رشته_توییت
دوره دوم ریاست جمهوری آیت الله خامنهای قرار بود شهریور ۶۸ پایان یابد اما با درگذشت آیت الله خمینی و انتخاب آقای خامنهای به رهبری، انتخابات پنجمین دوره ریاست جمهوری زودتر از موعد مقرر برگزار شد.
۲/
از طرف دیگر پس از بازنگری در قانون اساسی و افزایش اختیارات شورای نگهبان، نقش آفرینی این نهاد در انتخابات بیشتر شد و از این به بعد دعواهای مربوط به تایید و رد صلاحیتها به شکل بسیار بیشتری ادامه یافت.
در این دوره ۷۹ نفر برای انتخابات ثبت نام کردند و تنها صلاحیت دو نفر تایید شد.
۳/
قطعنامه ۲۷۸ سازمان ملل چه بود؟
ماجرا به چند سال قبل از ۱۳۴۹ برمیگردد.
محمدرضاشاه پنجم شهریور ۱۳۴۵ در مصاحبه با گاردین میگوید: با توجه به این که نفت دارد به پایان می رسد و مروارید به پایان رسیده است، بحرین از نظر ما اهمیتی ندارد.
۱/
دو سال بعد یعنی سال ۱۳۴۷ محمدرضاشاه در دهلینو در مصاحبه معروفی اعلام میکند:
ایران برای به دست آوردن امتیازات ارضی، علیرغم تمایل مردم آن سامان، به زور متوسل نمیشود. من میخواهم بگویم که اگر مردم بحرین مایل نباشند به کشور ما ملحق شوند، ما هرگز به زور متوسل نخواهیم شد.
۲/
و همچنین در ۲۳ شهریور ۱۳۴۸، در مصاحبهای دیگر اعلام میکند: ایران حاضر است از حاکمیت خود بر بحرین صرفنظر میکند.
اما در همان سال در تاریخ ۲۰بهمن ۱۳۴۸، محمدرضا، به اسدالله علم میگوید: بین خودمان باشد... به نظر تو در ادامه حل مسئله بحرین، آیا ما به مملکتمان خیانت میکنیم؟....
۳/