Şu linktekini okuyup #PCRBalonuPatladı yazan ya katıksız cahildir, ya kötü niyetlidir. Anlamak isteyenler için açıklayalım. CDC diyor ki daha önce FDA aracılığı ile genel olarak önerdiğim spesifik PCR panelini önerimi geri çektim. cdc.gov/csels/dls/locs…
artık FDA tarafından onaylanmış başka bir RT-PCR testini kullanabilirsiniz. Eski panel şuraydaydı. fda.gov/media/134922/d…
Bunun bir kaç nedeni var, birincisi, artık sürekli yeni varyant çıktığı için varyant testleri de kullanımda olsun,
ayrıca ola ki bizim setimizden daha iyi prime proje testleri varsa onlar daha hassas olabilir, onlarında kullanımı için yeterince deneyim oluştu. Bir de demişler ki ayı anda hem gribe hem coronaya bakabilen testlere geçmek daha mantıklı olabilir.
Aklı yok, fikri varlarla uğraşmamak için yorumları kapatıyorum.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Sars-CoV-2'nin bloke edilmesi sağladığını gösterdiğimiz, proflaktik rekombinant protein ilaç adayımıza dair preklinik çalışmamız. Çalışmada da görüldüğü üzere, düşük viral yüklerde tamamen, yüksek viral yüklerde ise anlamlı ölçüde farelerde enfeksiyon engellenebiliyor.
GRFT adlı protein, virüsün spike proteini üzerinde bulunan şeker gruplarına bağlanıyor. Ancak spesifik bir AA dizin bağlanmadığından, tüm varyantlara ve oluşacak varyantlarda karşı da etkin olması beklenen doğal bir durum (test de edilecek). Burun spreyi formunda tasarladığımız+
bu ilacın preklinik çalışmaları aslında Kasım 2020'de, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Aykut Ozkul @weirdvirus ve Hacettepe Ü.'den #ProfKorayErgunay ve benim yer aldığım bir ekip tarafından tamamlandı.
Sputnik aşısında taşıyıcı vektör olarak bir Adenovirus kullanılıyor. Normalde bu adenovirüsler insan patojeni ancak genomlarından bazı genler silinerek, bu adenovirüslerin insan verildikten sonra çoğalması engelleniyor. Ancak sputnik 5 aşısında kullanılan vektörde bu virüsün-
çoğalmadan sadece taşıyıcı olarak çalışmasını sağlayacak olan genlerin , viral genomdan çıkarılmadığı sebebiyle Brezilya'dan onay alamadığı söylenmiş. Bu çok ciddi bir iddia, umarım bakanlık konuyla ilgili açıklama yapar. Aksi halde insanların durup dururken bir de
Adenoviral enfeksiyon geçirmesin neden olma riski var. Bu işleri kontrol etmek dünyanın en kolay işi -azıcık dikkat, azıcık uzman görüşü. RTlediğim virolgg Sırplarında Sputnik V yeni otlarının reddetiklerini zira bunun Lancet dergisinde gösterilenden farklı olduğunu yazmış.
Sinovac aşısı yumurtada üretilmiyor, bir maymun türüne ait böbrek hücrelerinde üretiliyor (Vero hücreleri). Öncelikle, izole edilen standart -genomu bilinen suş- virüs bu hücrelere verilerek, bu hücreleri enfekte etmeleri sağlanıyor. Özel biyoreaktörlerde çoğaltam yapıldıktan
sonra, bu virüsler özel bir kimyasalla inaktive hale getiriliyorlar. İnaktive edilen virüsler saflaştırılıyorlar- yani ne maymun böbrek hücresi kalıntıları, ne de inaktive edici kimyasal kalıyor. Sonrasında içerisine adjuvant konularak stabilize ediliyor hem de immün sistem
yanıtı artırılacak şekilde bir formülasyon oluşturuluyor. Sonrasında da paketleniyor. 1- maymun hücresine ait herhangi bir parça, gen parçası vs kalmıyor, bunun kontrolü yapılıyor. 2- inaktive edilen virüslere, inaktivasyon testi yapılarak her üretim denetleniyor.
SMA için bahsi geçen şey anlaşılan anlamda bir ilaç değil aslında, Astra Zeneca ya da Sputnik covid aşısındaki gibi bir adenovirüs, bu sefer bozuk olan geni hücre çekirdeğine girerek doğru kopya ile değiştiriyor. Bunun uygulanması için Türkiye'de hastanelerde uygun altyapı,
takip programı var mı bilmiyorum. Ancak bahsedilen gen terapisi FDA tarafından onaylı bir tedavi, FDA burada bir yan etki uyarısı yapıyor , ciddi akut karaciğer zedelenmesini olası bir yan etki olarak belirtiyor. fda.gov/news-events/pr…
Tıp doktoru değilim, bahsedilen yan etkiler hiç uzmanlık alanım değil ancak uzmanlar yukarıdaki linkten okuyup yorumlayabilirler. Ancak, bu gen terapisinin uygulanması ile beraber, tedavi alan bebekler motor yeteneklerde ciddi ilerleme göstermişler. Burada bir noktaya daha
İngiltere'de saptanan ve temkinli olarak yaklaşılıp önlem alınan mutasyonlar için, daha önce de belirttiğim gibi net çıkarımlar yapılacak bir verimiz yok. Ancak bu mutasyonlarla ilgili olarak Eylül ayında yayınlanmış iki çalışmayı destekler nitelikte sonuçlar çıkarılabilir.
Bu çalışmalardan ilki, Eylül başında yapılan "deneysel" bir çalışmada, özellikle virüsün diken proteininin hücreye bağlanma bölgesine (RBD) dair mutasyonlarda dahil olacak bir çalışmada, RBD bölgesinde yer alan bir aminoasitin (arjinin)- aromatik halka sciencedirect.com/science/articl…
içeren bir aminoasidi dönüşme durumu inclendiğinde, bunun hücreye virüsün bağlanmasını artırdığı (hücre dışında bir deneyde) olasılığından bahsedilmiş. Ancak, şu anda varolan ve İngiltere'de saptanan N501Y mutasyonu insanda taranmamış ona çok benzer olan yukarıdakiler taranmış.
Görüldüğü gibi Sinovac şirketinin aşısı 16 Eylül'de faz çalışmalarına Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi'nde başladı, Faz çalışmalarına bir kural olarak sağlık çalışanlarından başlanıyor, etik kurul onayı ile. Bu sürecin nasıl işleyeceği, bbc.com/turkce/haberle…
aşılamada önce hangi testlerin yapılıp/yapılmayacağı gibi ayrıntıları etik kurul belirliyor, ve bir protokol oluşturuluyor. Yani, hadi bismillah deyip hastanede tuttuklarına aşı yapmıyorlar. Şimdi Sinovac protokolünde her gönüllüden PCR negatifliği, antikor negatifliği testleri
isteniyor. Ancak bu durum Pfizer'da nasıldı bilmiyorum. Erdal Hoca @qujunil gönüllü idi belki ekleme yapabilir. Pfizer da faz çalışmalarının bir kısmını Türkiye'de yaptı, ve yine sağlık çalışanlarında dw.com/tr/almanyanın-…