Eerder al hier in het engels een klein beetje over geschreven. Maar omdat de ‘grote’ Volkskrant 😉 nu bericht over een niet-peer-reviewed artikel, een poging tot peer review!🧵
Laat ik vooropstellen, zeker met de andere artikelen die specifiek laten zien dat er een sterk immuunverval is over de tijd met het Pfizer vaccin, vind ik het best plausibel dat natuurlijke immuniteit langduriger is dan immuniteit van het pfizer vaccin.
Een tienvoudige reductie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden staat namelijk ook gelijk aan een reductie tussen 99% en 90% als je zou vergelijken met ongevaccineerden.
Heel simpel gesteld: een natuurlijke infectie stelt je bloot aan een grotere (replicatie) én bredere (niet alleen spikeantigeen) dosis virus antigenen dan de gebruikte vaccins.
Desalniettemin: de effectmaat is zo groot (zo rond de 10x), dat roept vragen op af of dit er (onbewust) in de opzet zit.
Een van de belangrijkste zaken aan de opzet van de studie is dat de auteurs (nogmaals redelijkerwijs!) rekening houden dat geïnfecteerden nog lang PCR positief kunnen zijn.
Om dit te vermijden zeggen ze dat ze alleen kijken infecties die 3 maanden afliggen van de periode waarin delta dominant was. Omdat dit begin juni was, kijken ze alleen naar oorspronkelijke infectie vóór eind februari.
Om het eerlijk te houden kijken ze dan ook naar vaccinaties voor eind februari. Ik denk dat dit het belangrijkste peer review punt is. Nu wordt het technisch- maar globaal gaat het om selectie problemen.
Israel had weliswaar een zeer snel vaccinatieprogramma, maar door deze keuze selecteer je wel op mensen die een indicatie hadden voor relatief vroege vaccinatie in het programma. Dit zullen doorgaans mensen zijn die of klinisch kwetsbaar zijn of mensen die in de zorg werken.
De gemiddelde 30'er die gevaccineerd is, is niet hetzelfde als de gemiddelde 30'er die corona heeft doorgemaakt. De gemiddelde zestiger, die mogelijk heel ziek is geweest door corona en minder onder de mensen komt, is niet hetzelfde als de gemiddelde 60'er die gevaccineerde werd.
Daarentegen zal er mogelijk het 'verbod op testen' na 90 dagen wellicht ook doorwerken na 90 dagen. Ongemeten confounding ligt op de loer op zowel klinische zaken (die ziekenhuisopname determineren) als simpele infectie (testgedrag)
Dat 'matchen' op leeftijd dit zou oplossen klopt gewoon niet.
Korte terzijde: door ook de uitkomsten in de drie maanden weg te laten, is dit een analyse dat de facto de bekende hoge effectiviteit van Pfizer van de trials (eerste 2-3 maanden) juist niet meedoet.
Of er selectiebias is (of 'confounding by indication' in klinische kwetsbaarheid) is kunnen de auteurs toetsen door te kijken of de gavaccineerde groep ook een associatie is met andere, niet-corona gerelateerde uitkomsten:
je gelooft natuurlijk drie maanden na corona infectie of vaccinatie natuurlijk niet dat er andere invloeden zijn. Je zou dus ook kunnen kijken of er meer corona ongerelateerde ziekenhuisopnames of sterfte is. Als je dit ziet, moet je concluderen dat er ongemeten confounding is.
Dan een tweede, wat geavanceerder probleem voor de datanerds: of matching hier de beste keuze is.
Er werd gematcht op leeftijd geslacht en sociaal economische postcode niveau. Intuïtief begrijpelijk: dit zijn de basale zaken die en klinisch risico bepalen maar ook incidentie (plaats in het land).
Door te matchen lijkt de data gebalanceerd. Let op de gemiddelde leeftijd (was dit de gemiddelde volledig gevaccineerde 28 februari?)
Maar hier is het interessante: de oorspronkelijke data hadden 670.000+ gevaccineerden! De auteurs hebben om de data mooi te laten lijken voor de hoofdanalyse gegevens over 97% van hun gevaccineerden niet mee laten doen (sic!)
Er zijn twee problemen: de betrouwbaarheidsintervallen worden groter. Voor hun analyse 1 is het interval voor ziekenhuisopnames:
Ook is het matchen hier een beetje een black box. Hoe weet je eigenlijk dat je gematchte set representatief is voor gevaccineerden?
De auteurs kunnen dit simpel verkennen door een regressie te doen op de hele dataset of de matching ratio's (nu 1:1) te vergroten. Dan krijg je sowieso een minder breed interval.
De vraag is eigenlijk ook, wat boeit het? Ik zou persoonlijk zeggen dat ik meer geboeid ben in de praktische zin over het effect van leeftijd. Ik zou dus willen zien of het effect specifiek groter is (interactie!) bij ouderen, wat zou pleiten voor boosters.
Samenvattend:
1. Selectiebias/confounding by indication is niet overtuigend aangepakt door de auteurs
2. Het matchen leidt m.i. tot onnodig onprecieze schatters
3. Interessantere vragen zijn niet beantwoord

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jaime Borjas

Jaime Borjas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @JaimeBorjas11

10 Sep
Beste man, je lijkt in tweets aan te geven dat 'we' de kwaliteit van laren data wegmoffelen. Dat is niet zo, het gaat om waar de data voor gebruikt kan worden. Dat is een analysefout en ik wil je dat rustig uitleggen.
Laat ik vooropstellend dat het onzinnig is om te zeggen dat helemaal niemand opgenomen is vanwege de prik, of de prik daaraan bijgedragen heeft. Ik zal het illustreren aan de hand van een casus.
Meneer B is hartpatient, zijn hart pompt niet goed en is zeer hoog risico patiënt voor COVID. Hij is iemand die zeer hoge prioriteit heeft voor de prik.
Read 16 tweets
9 Sep
Deze discussie teruggekeken. Ik denk dat de framing van deze discussie twee problemen heeft.
1) Volgens mij is het de bedoeling dat de pas *in de plaats komt* van een collectieve maatregel (1,5 meter)
2) het wordt expliciet gesteld als doel om vaccinatiegraad op te krikken
Ter herinnering: de pandemie bestrijd je door
1) immuniteit te verwerven of
2) door sociale interacties te verlagen.
2) is effectiever als je dat specifiek doet voor mensen die besmettelijk zijn.
Read 19 tweets
1 Sep
Deze opinie in @nrc is goede aanleiding om te kijken hoe 'minder' besmettelijk met betrekking tot vaccins eigenlijk werkt. Conclusie: ik denk dat de epidemiologische premisse waarop het betoog gestoeld is niet erg goed houdbaar is. 🧵
nrc.nl/nieuws/2021/08…
Laat ik vooropstellen dat ik niet heel duidelijk vind wat hij nu vindt, waardoor kritiek moeilijk is: vindt hij dat testen dé voorwaarde moet zijn voor toegang, of vindt hij dat het óf testen óf gevaccineerd zijn niet deugt, omdat gevaccineerd minder is dan ongevaccineerd+getest
Voor het eerste is natuurlijk veel te zeggen: een geteste populatie bestaande uit vooral gevaccineerden is 'veiliger' dan een niet geteste populatie waarbij alleen ongevacinneerden getest zijn.
Read 21 tweets
26 Aug
This is an interesting article, that I think has some limitations by design. I would like to highlight some issues
Because re-infection in previously infected must distinguish persistently positive PCR to re-infection, the authors lag analysis of outcomes between the groups 3 months after index event.
This means that all fully vaccinated must have been so by february 28th. *despite* this, due to matching, the average age of the vaccinated cohort is 36 years old.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(