Deze opinie in @nrc is goede aanleiding om te kijken hoe 'minder' besmettelijk met betrekking tot vaccins eigenlijk werkt. Conclusie: ik denk dat de epidemiologische premisse waarop het betoog gestoeld is niet erg goed houdbaar is. 🧵
nrc.nl/nieuws/2021/08…
Laat ik vooropstellen dat ik niet heel duidelijk vind wat hij nu vindt, waardoor kritiek moeilijk is: vindt hij dat testen dé voorwaarde moet zijn voor toegang, of vindt hij dat het óf testen óf gevaccineerd zijn niet deugt, omdat gevaccineerd minder is dan ongevaccineerd+getest
Voor het eerste is natuurlijk veel te zeggen: een geteste populatie bestaande uit vooral gevaccineerden is 'veiliger' dan een niet geteste populatie waarbij alleen ongevacinneerden getest zijn.
Maar laten we wel wezen, áls we vaccinatie goed genoeg vinden, dan gaan de maatschappelijke kosten van testen voor toegang gigantisch omlaag. (ik reken 90% ervanuit gaande dat 30% van de 15% ongevaccineerden een herstelbewijs heeft)
Dus is óf-óf logisch? Door studies die vaccin effectiviteit te citeren, wil mr. Baggen tenminste suggereren dat een individu
ongevaccineerd + getest
veiliger is dan
gevaccineerd + ongetest
Ik denk dat je daar geen sterk pleidooi voor hebt. Hiervoor moeten uiteraard we de onderzoeken in.
Hoe besmettelijk is een gemiddelde gevaccineerde die ergens naartoe wil? Dit is een product van twee dingen:

überhaupt niet geïnfecteerd raken vergeleken met ongevaccineerd
*
eenmaal geïnfecteerd hoeveel minder besmettelijk ben je tov een ongevaccineerde?
Dit vergelijken we met: hoeveel veiliger is getest versus ongetest?

Ik denk dat de beste benadering hiervan is kijken naar de sensitiviteit van een eenmalige test bij asymptomaten voor een bepaalde CT-waarde. Dit laatste omdat hoge CT-waarden kunnen wijzen op oude infectie.
Eerst de sneltest:
bmj.com/content/374/bm…
Sensitiviteit van 70% voor een CT-waarde van <25.
Afhankelijk van hoeveel uur voor een evenement je testen voor toegang geldig vindt, is er dus een op z'n hoogst een 70% reductie op de kans dat je besmettelijk bent.
Dan vaccinatie: het is niet heel handig om Israelische data te presenteren over mensen die in januari gevaccineerd zijn. Het lijkt mij handiger om dat te doen met wat we over de komende maanden gaan zien, en dus 3 maanden gemiddeld als midden punt nemen.
Dan zie je in de Oxford studie dit beeld (van toepassing op Delta): Image
Ik denk dat de leeftijdssplit behulpzaam is, omdat het ook een beetje aangeeft over welke activiteiten we het hebben, en wie we willen 'prikkelen' om over te gaan op vaccinatie.
Dus na 3 maanden is het gemiddelde effect tegen infectie al minstens gelijkwaardig ten opzichte van de sneltest bij een ongevaccineerde. En dan hebben we nog niet gekeken of eenmaal geïnfecteerd, je minder besmettelijk bent.
Mr Baggen concludeert op basis van viral load data dat dit dus geen verschil zal zijn, maar dat is voorbarig. Immunologisch gesproken zal bij dezelfde CT-waarde minder levensvatbaar virus zijn, want het zal gebonden zijn aan antistoffen.
Desalniettemin, met Alpha was de kans op overdracht minstens 50% lager (1 vaccin, PHE studie & RIVM zie link). Data over delta is er niet, maar het zou me verbazen als dit opeens verdwijnt naar 0%.
eurosurveillance.org/content/10.280…
Al met al:
- sneltest alleen rond 70% risico reductie
- gevaccineerd gemiddeld 70% reductie op geïnfecteerd zijn * nog nader te bepalen getal >0% op overdrachtskans
Dan nog het kosteneffectiviteitsaspect. Vaccinatie (enkele tientjes) is veel goedkoper (en beschermt ook nog eens het individu!) dan betalen uit de publieke portemonnee voor herhaalde sneltests voor ongevaccineerden.
Dus in het portfolio van interventies uit publieke middelen is het denk ik te rechtvaardigen om de meest kosteneffectieve optie gratis aan te bieden en duurdere opties voor eigen rekening te laten komen.
De aspecten waar het natuurlijk wel over zou moeten gaan zijn:
- is de scheiding om socio-culturele en maatschappelijke aspecten wenselijk?Gemarginaliseerde groepen zullen meer worden geraakt door de testdrempel.
- Zijn andere vormen (lees: intensiever) van asymptomatisch testen niet eigenlijk sowieso veiliger?
de vraag is of het toelaten van super spreader events op basis van een 70% gemiddelde risicoreductie eigenlijk wel genoeg is. Dit brengt wel kosten met zich mee.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jaime Borjas

Jaime Borjas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @JaimeBorjas11

10 Sep
Beste man, je lijkt in tweets aan te geven dat 'we' de kwaliteit van laren data wegmoffelen. Dat is niet zo, het gaat om waar de data voor gebruikt kan worden. Dat is een analysefout en ik wil je dat rustig uitleggen.
Laat ik vooropstellend dat het onzinnig is om te zeggen dat helemaal niemand opgenomen is vanwege de prik, of de prik daaraan bijgedragen heeft. Ik zal het illustreren aan de hand van een casus.
Meneer B is hartpatient, zijn hart pompt niet goed en is zeer hoog risico patiënt voor COVID. Hij is iemand die zeer hoge prioriteit heeft voor de prik.
Read 16 tweets
9 Sep
Deze discussie teruggekeken. Ik denk dat de framing van deze discussie twee problemen heeft.
1) Volgens mij is het de bedoeling dat de pas *in de plaats komt* van een collectieve maatregel (1,5 meter)
2) het wordt expliciet gesteld als doel om vaccinatiegraad op te krikken
Ter herinnering: de pandemie bestrijd je door
1) immuniteit te verwerven of
2) door sociale interacties te verlagen.
2) is effectiever als je dat specifiek doet voor mensen die besmettelijk zijn.
Read 19 tweets
27 Aug
Eerder al hier in het engels een klein beetje over geschreven. Maar omdat de ‘grote’ Volkskrant 😉 nu bericht over een niet-peer-reviewed artikel, een poging tot peer review!🧵
Laat ik vooropstellen, zeker met de andere artikelen die specifiek laten zien dat er een sterk immuunverval is over de tijd met het Pfizer vaccin, vind ik het best plausibel dat natuurlijke immuniteit langduriger is dan immuniteit van het pfizer vaccin.
Een tienvoudige reductie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden staat namelijk ook gelijk aan een reductie tussen 99% en 90% als je zou vergelijken met ongevaccineerden.
Read 25 tweets
26 Aug
This is an interesting article, that I think has some limitations by design. I would like to highlight some issues
Because re-infection in previously infected must distinguish persistently positive PCR to re-infection, the authors lag analysis of outcomes between the groups 3 months after index event.
This means that all fully vaccinated must have been so by february 28th. *despite* this, due to matching, the average age of the vaccinated cohort is 36 years old.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(