1-Merhaba,temel analiz ve değer yatırımcılığı ekosistemine minik bir katkı maksadıyla, yakından izlediğim şirketlerden biri olan LOGO YAZILIM (#LOGO) hakkında şahsi izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
Eksiklikler için şimdiden özür dilerim.
2-Takibe yeni başlamış arkadaşlar veya daha öncesinde denk gelmemiş olanlar için tekrar belirtmekte fayda görüyorum.
Şirket paylaşımlarım herhangi bir değerleme, yatırım görüşü veya al-sat tavsiyesi içermiyor.
3-Firmayı ,gerçekleştirdiği iş modelini,içinde bulunduğu sektörün potansiyelini ve şahsi görüşlerimi kendi kısıtlı bilgim ve tecrübem kadar paylaşmaya çalışıyorum.
Fayda sağlamak isteyenler için bir damla tanesi kadar bile işe yarıyorsa,benim için mutluluk olur.
4-Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.
Yatırım kararı verirken,şirketlerin bilanço ve gelir tablosu detaylarına çok derinlemesine inerek bütün oranları ve rasyoları didik didik eden tarafta değilim.
5-Benim için patronunun dürüstlüğü ve vizyonu, şirketin gelecekteki potansiyeli, diğerlerinden farklı yapabildiği işler ve yeni firmalar için giriş bariyerinin yüksek olup olmaması; seçimimde en öncelikli kriterler.
6-Buna ek olarak, şirketlerin faaliyet raporlarını özenle okumaya dikkat ediyorum. Sonrasında çok merakımı uyandıran veya beni şüpheye sevk eden bir durum olur ise, diğer finansallarda detayına inerek izini sürmeye çalışıyorum.
7-Bu tarzın sebebini de açıklamak istiyorum,yanlış anlaşılmasın.
Benim ticaret ve girişim tecrübelerim oldu.Devam da ediyor.
İşi yönetenlerin,yüzlerce,binlerce karar almak zorunda kaldığını ve alınan kararların bir kısmının da doğru sonuçlanmadığını bizzat yaşadım,gözlemledim.
8-Uzun yolculuklarda zaman zaman yanlış kararlar da alıp uygulayabilir şirketler,çok normal ve olası.
Bu kararların yarattığı sonuçlar da , dönemsel olarak zaman zaman finansallarda ufak sapmalara,rasyolarda değişikliklere,oranların bozulmasına sebep olabiliyor.
9-Bu sebeple seçtiğim şirketleri tercih ederken, yönetiminin aldığı kararlar; ana faaliyetleri sekteye uğratmıyor,geleceği olmayan sektöre yatırım yapmıyor ve nakit akışlarını uçuruma götürecek tehlikeler yaratmıyorsa yakından izlemeye devam ediyorum.
10-İnsanların risk ve getiri beklentisi, planlanan yatırımın vadesi, büyüklüğü, hayat tecrübesi, finansal bilgisi aynı olmadığı için; belli tabular içine sıkıştırılarak, yatırımı olduğundan zor ve karmaşık göstermeyi doğru bulmayan taraftayım.
11-Bir de son olarak, karaladığım yazıları da gözünüzde büyütmemenizi rica ederim.Bu işi iyi bildiğimden veya yalayıp yuttuğumdan değil,kendi kıt bilgisini ve geçmiş tecrübelerini paylaşmayı seven, geveze bir kardeşiniz yazıyor gibi okursanız sevinirim.
12-Çok uzattım yine,özür dilerim.
Başlıyorum.
#LOGO-Logo Yazılım, 1984 yılında Tuğrul Tekbulut tarafından kurulmuş, Türkiye’nin en büyük halka açık ve yerli iş uygulamaları üreten yazılım kuruluşudur.
13-Şirket, mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketler için uygulama yazılımı çözümlerini pazara sunmakta, 4 farklı ülkede, 7 farklı noktada, 1.200’den fazla çalışanı, 800’ü aşkın iş ortağı ile hizmet vermektedir.
14- Şirketin tarihsel olarak gerçekleştirdiği atılımlar ve geliştirdiği ürünlere kısa göz atmak gerekirse ;
15-#LOGO,2000 yılında işlem görmeye başladı.
Şirketin ortaklık yapısı ; %33,63 Logo Teknoloji ve Yatırım A.Ş., %66,37 halka açık olarak işlem görmektedir. Şirket’in 2018 yılında açıkladığı hisse geri alım programı neticesinde bugüne kadar alınan pay tutarı %3,22’dir.
16-Şirketin ürün ve faaliyetlerine gelirsek;
Şirket özellikle KOBİ’ler ve yeni kurulan işletmeler için EAS (Enterprise Application Software – İş Uygulamaları Yazılımları) pazarında pazar lideridir. Kurumsal Kaynak Planlama, Müşteri İlişkileri Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi,
17-İş Akış Yönetimi,Depo Yönetimi Sistemleri, İş Analitiği Çözümleri,Perakende Çözümleri gibi çok sayıda çözüm geliştirmektedir.
Şirket,aynı zamanda son yıllarda gerçekleşen devletin dijitalleşme adımlarında;e-devlet çözümleri,e-arşiv,e-fatura gibi alanlarda da pazar lideridir.
18- Türkiye’de EAS pazarında, büyük ölçekli şirketler genellikle SAP, Oracle ve Microsoft gibi dünya devlerinin yazılımlarını kullanırken, Logo KOBİ’lere özel tasarlanmış çözümler sunmaktadır. #Logo ürün ve çözümleri:
19-#LOGO,ayrıca 110 bini aşkın müşterisiyle müşteri sayısı bakımından da Türkiye’de sektörünün lideri konumundadır.
EAS Pazar payları:
20-2020 sonu itibariyle, firmanın toplam satışları 545 milyon TL olurken,
TR satışları 366 milyon TL, yurtdışı satışları ise 179 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
21-Logo’nun ülke içindeki gelirleri, tek seferlik ve tekrarlayan gelirler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Tekrarlayan gelirleri de;
a) Logo Kurum Üyeliği (LEM)
b) Kullan-Öde
c) SaaS şeklinde üçe ayırabiliriz.
22-a) LEM Gelirleri:
Bu gelir türü, kullanıcılardan (mevcut müşterilerden) alınan yıllık üyelik ücretlerine dayanmaktadır ve satılan yazılımlarla ilgili destek, sürüm yenilenmesi bakım&onarım gibi hizmetleri kapsamaktadır.
23-b)Kullan-Öde Gelirleri :Şirket “e-devlet”,“e fatura”,“e-irsaliye”gibi hizmetlerde müşterilerine önden kontör satarak,dönem içinde kullanabileceği kadar bir limit tanımlamaktadır. Kullan Öde gelirleri, 2020 yılında %92 artarken, 2016-2020 arası yakaladığı büyüme oran %59’dur.
24-Kullan-Öde müşteri sayılarının (bin) yıllar içindeki artışı:
25-c)Saas Gelirleri : Bu gelir modeli, son kullanıcılara internet üzerinden bulut tabanlı üyelik sağlamaktadır. Bulut tabanlı çalışmalar, bakım, kurulum ve yatırım harcamalarını ciddi oranda azalttığı için kullanıcılar açısından önemli avantajlar sağlamaktadır.
26-Firmanın yurtdışı faaliyetlerine gelirsek ;
Logo Yazılım, Hindistan’da Infosoft (%50 ortaklık) ve Romanya’da Totalsoft (%80 ortaklık) firmalarıyla yatırım ve faaliyetlerine devam etmektedir.
27-Romanya – Total Soft(%80 ortaklık) :
1994 yılında kurulan Total Soft, Romanya’nın önde gelen yerel kurumsal uygulama yazılımları sağlayıcısı.
Yazılım sektörü açısından büyüme potansiyelinin yüksek olduğu ve Avrupa’da en düşük penetrasyona sahip ülkelerden biri olan Romanya’da
28-Logo 2016 yılında Total Soft’un tamamını 30,3 mil. Euro bedelle satın alarak faaliyetlerine başladı.
Logo Total Soft, Romanya pazarının yanı sıra, İngiltere, İspanya,Polonya, ABD, Kanada,Güney Afrika ve Çin dâhil olmak üzere 45 ülkede faaliyet göstermektedir.
29-Türkiye’den farklı olarak, Romanya’da daha büyük işletmelere ve proje bazlı hizmet vermektedir.
Şirketin hâlihazırda finansal hizmetler,perakende, dağıtım, imalat, inşaat, tarım, enerji, sağlık ve hizmet sektörü gibi çeşitli alanlarda yaklaşık 800 aktif müşterisi bulunmakta.
30-2018 yılında, büyüme stratejisinin bir adımı olarak Logo, Architected Business Solutions (ABS)'ı satın almak ve Total Soft ile birleştirmek amacıyla bir ön anlaşma imzaladı. 19 Temmuz 2018 tarihinde Total Soft ile ABS arasında nihai Hisse Alım Sözleşmesi imzalandı.
31-Bu anlaşma sonucunda , Total Soft sermayesinin dağılımı; %80 Logo Yazılım ve %20 ABS hissedarları şeklinde oluştu.
Hindistan – Infosoft (%50 ortaklık):
32-Logo Infosoft, 2016 yılında yine büyük potansiyel görülen Hindistan pazarında, ABD merkezli GSF Software Labs LLC ile Logo Yazılım San. ve Tic. A.Ş.’nin Hindistan’daki ortak girişimi olarak kuruldu.
Firmanın bu coğrafyadan beklentisi büyük , ancak küresel salgın,
33-2020 yılında büyük bir nüfusa ve bölünmüş bir sağlık altyapısına sahip Hindistan’ı önemli ölçüde etkiledi.
Şimdilik Infosoft’ta 2021 ilk yarıyıl itibariyle, henüz istenen ciro ve gelir yaratma seviyesine ulaşılamadığını belirtelim.
34- 2021 6. Aylık ciro :737.000 TL
2021 6. Aylık zarar : -2.323.046 TL (Grup payına düşen)
Özetle firmanın ürünlerini ve operasyonlarını anlatmaya çalıştım.
35-Firmanın finansallarına göz atmadan önce, yazılım şirketlerinin kendine has dinamiklerinin olduğunu belirtmekte fayda var.
Yazılım sektöründe dönemsellik ve döngüsellik olmaması çok büyük bir avantaj.
36-Ayrıca yazılım şirketlerinin, hızlı büyüme potansiyelinin yanında , yüksek brüt ve net marjlar ile faaliyetlerini sürdürüyor oluşu, onların sürekli yüksek çarpanlar ile fiyatlanmalarının başlıca nedeni.
Sürekli şikayetini duyduğumuz, “X yazılım şirketine ortak olmak istiyorum
37-ancak ,oranları ve çarpanları çok pahalı” serzenişinin altında yatan temel sebep bu.
Bu sektördeki şirketleri takip etmeye çalışırken üzerinde önemle durduğum birkaç kalemi,sizle de paylaşmak istiyorum.Size de fayda sağlayacağını düşünüyorum.
38-A)Tekrarlayan gelirler : Yazılım şirketlerinde, nakit akımlarının ve büyümenin öngörülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir.
Tekrarlayan gelirlerin satışlar içindeki payı ne kadar yüksekse, firma açısından o denli pozitif varsayımı çıkarılabilir.
39-Dikkatle takip etmemiz gereken kalemlerin başında geliyor. #Logo için :
40-B) Ar-Ge harcaması : Yazılım şirketlerinde, gerçekleşen Ar-ge harcamasının satışlara oranı oldukça kiriktir.Firmanın ürün geliştirme ve ilerisi için gelir yaratmaya yönelik potansiyeli adına önemli sinyaller verir. #Logo için;
41-C) Çalışan sayısı ve çalışan başına Favök :Yazılım sektöründe yazılımcı ve personel sayısı şirketin kilit değeridir.Yazılımcıların yarattığı katma değer,oldukça yüksek olduğu için,personel sayısındaki pozitif değişim şirketin gidişatı hakkında önemli ipuçları verir.
42-Finansallara gelirsek ;
Mevcut finansalları yalın ve sade bir şekilde paylaşmayı tercih ediyorum biliyorsunuz.
İnceleyen herkesin, net bir şekilde büyük resmi görmesi ve şirketin nereden nereye gittiğini, gidebileceğini ön görmesi açısından fikir verebileceğini düşünüyorum.
43-2021-6 aylık özet Gelir Tablosu
44-2021- 6 Aylık özet Bilanço
45-2020 yıllık:
46-Satışların bölgesel dağılımı (yıllık):
47-Satışlar ve Favök son 5 seneki gelişim:
48-Net Satışlar değişim:
49-Çeyreklik satışlardaki değişim :
50-Net Esas Faaliyet Karı :
51-Yıllıklandırılmış Favök :
52-Yıllıklandırılmış Net kar :
53-Net nakit pozisyonu:
54-Şirketin finansalları hakkında da kabaca fikir sahibi olduk sanıyorum.
Son olarak #LOGO hakkındaki şahsi görüş ve izlenimlerimi toparlayarak bilgiseli bitiriyorum.
-Şirketin büyüme hızı oldukça çekici.
55-Tekrarlayan gelirleri, son finansallarıyla birlikte satışlarının %64’sine ulaştı.Dönemsel olarak yukarı ivmelenmesini sürdürüyor.
Geliştirdiği her yeni modülü için sisteme tanımladığı yeni müşteri sayısındaki artış da kayda değer.
56-Firmanın ,ülke içinde faaliyet gösterdiği EAS pazarında, özellikle KOBİ tarafında yıllık %30 büyümesinin devamı gelecektir. Sektörde güçlü pozisyonunu pekiştirerek ,sektörün daha da büyümesiyle birlikte pazar payını da artırarak liderliğini koruyacaktır.
57-Firma , 2020 yılında yurtiçinde faaliyet gösteren, Peoplise adında, insan kaynakları alanında çözüm üreten bir yazılım girişimine ortak oldu.
Ayrıca ana yatırımcısı olduğu “Logo Ventures” erken aşama girişim sermayesi fonunu kurarak; teknoloji alanında faaliyet gösteren,
58-büyüme potansiyeli yüksek ve global pazarlarda etkin yer edinebilecek girişimlere yatırım yapma kararı aldı.
Firma, %80 üstünde brüt kar marjı , %30 üzerinde net faaliyet kar marjı ile faaliyetlerini yürütüyor.
59-Yurtiçi ve yurt dışı faaliyetlerinde Covid etkisinden en az hasarla çıkan şirketlerin başında geliyor.
Faaliyetlerinden düzenli olarak net nakit akışı yaratan şirketin 150 mil. TL civarında net nakit pozisyonu mevcut.
60-Firma,yakından incelediğim şirketler arasında, gerek kurumsal yapısı,gerek yatırımcı ilişkilerinin yaklaşımı ve donanımı, gerekse hazırlanan finansalların detayı ve profesyonelliği açısından en az Koç şirketleri kadar yatırımcısını tatmin eden bir yapıya sahip.
61-Müşteri dağılımının riski çok düşük düzeyde. Logo Yazılımın hiçbir müşterisi toplam satışların içerisinde %5’ten fazla paya sahip değil.
Ayrıca, şirketin 800’ün üzerinde iş ortağıyla Türkiye’nin bütün şehirlerinde faaliyet göstermesi firmanın en önemli hendeklerinden biri.
62-Logo’nun toplamda 5 bin civarı çalışanı olan iş ortakları , tıpkı müşteriler gibi dengeli dağılmış durumda ve hiçbirinin payı Türkiye satışlarının %1-2’sini geçmiyor.
63-Hindistan operasyonları istenen düzeyde değil, şu an bilançoda büyük bir yük olarak görünmüyor.İlerleyen dönemlerde yeni gelişmeleri izliyor olacağız.
Romanya operasyonları Covid sebebiyle, geçen sene %28 büyümesine karşın, Euro’ya karşı TL’nin değer kaybı da benzer seviyede
64-olduğundan, reel olarak büyümedi denebilir.
2021 yılıi çin firmanın o taraftaki satış büyümesi Euro bazında %7 civarında. Takip etmekte fayda var.
Yurtdışındaki satışlarla ilgili gelişmeler ve diğer ülkelerdeki olası operasyon-satın alma haberleri, önümüzdeki günlerde
65-şirket için önemli olacaktır.
Şirketin kurucusunun hala şirketin başında olması ve faaliyetlerde söz sahibi oluşu benim için değerli bir kriter.
Firma, yüksek Ar-Ge son yıllarda gerçekleştirdiği harcamaları dolayısıyla önemli bir vergi avantajına sahip.
66-Diğer taraftan E-devlet çözümleri tarafında sektörde çok yoğun bir rekabet mevcut.
İlerleyen dönemlerde firma için risk oluşturabilir.
Ayrıca yatırım yaptığı ve yapacağı yeni girişimlerdeki olası başarıslıklar ve kan uyuşmazlıkları şirket için negatif olabilir.
67-Özetle toparladığımda , #LOGO ‘nun sektöründe lider konumu,
Yüksek büyüme oranları gerçekleştirmesi,
Yaygın hizmet ağı ve yüksek müşteri memnuniyeti,
Tekrarlayan gelirlerin artışı,
Yüksek marjlarla çalışıyor oluşu,
68-Yurtdışındaki faaliyetilerinde ciddi bir pazar potansiyeli olması,
Nakit yaratmadaki gücü,
Yüksek Ar-ge harcamaları,
Şirketi gerçekten hendekleri olan ve rekabet gücü yüksek bir şirket konumunda tutuyor.
69- Eksiğim,hatam,yanlış gözlemim olduysa
şimdiden tekrar özür diliyorum.
Katkı sağlamak arkadaşlarımdan olursa değerli tavsiyelerini bekliyorum.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Faydalı olması dileğiyle.
Mutlu pazarlar.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar” adlı kitabında, çiftçi Pahom’un hazin ve ibretlik öyküsü yer alır.
Sıradan kendi halinde bir çiftçi olan Pahom, daha zengin bir hayatın hayalini kurmaktadır.
Uzak bir yerlerde, cömert bir reisin karşılıksız toprak verdiğini duyunca,
..daha çok toprak elde etmek için reise gidip talebini iletir. Gerçekten de Reis herkese istediği kadar toprak veren cömert biridir.
Pahom’a “Sabah güneşin doğuşundan batışına kadar yürüyerek yada koşarak ulaştığın bütün yerler senindir..
..fakat güneş batmadan yeniden başladığın yere dönmen lazım.” der. “Seni başladığın yerde görmek istiyorum. Yoksa bütün hakkını kaybedersin.”der.
Pahom güneşin doğuşuyla beraber başlar yürümeye. Tarlalar, bağlar, bahçeler geçer.
1-Temel analiz ve değer yatırımcılığı ekosistemine ufak bir katkı maksadıyla, yakından izlediğim şirketlerden biri olan TEMAPOL POLİMER (#TMPOL) hakkında şahsi izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Eksiklik ve hatalar için şimdiden özür dilerim.
2-Başlamadan önce, paylaşmaya çalıştığım şirket bilgisellerinde, incelenen firma için hedef fiyat, değerleme ve yatırım tavsiyesi vermediğimi; kaldı ki böyle bir yetkiye, bilgiye ve donanıma sahip olmadığımı özellikle belirtmek istiyorum.
3-Firmayı tanıyarak başlayalım;
2007 yılında kurulan Temapol Polimer Plastik (#TMPOL) , endüstriyel polimer plastik levha üretimi, pazarlaması ve satışı alanında faaliyet göstermektedir.
1-Temel analiz ve değer yatırımcılığı ekosistemine katkı maksadıyla, yakından izlediğim şirketlerden biri olan GEDİZ AMBALAJ (#GEDZA) hakkında şahsi izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Eksiklikler için şimdiden özür dilerim.
2- Çok fazla teknik ve rakamsal detaylara girmeden , firma faaliyetleri, hedefleri, yatırımları ve potansiyeli noktasında görüşlerimi aktaracağım.
Firmayı tanıyarak başlayalım ;
3- Gediz Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. , 1982 yılında Kütahya’nın Gediz ilçesinde yaklaşık on bin ortağın bir araya gelmesi ile Türkiye’nin ilk ve tek polipropilen çift katlı oluklu levha fabrikası olarak kurulmuştur.
1- Herkese iyi bayramlar.
Geçtiğimiz hafta sonu paylaştığım #AKSEN incelemesi,beklentimin üzerinde ilgi gördü.
Teşekkür ederim.
Fırsat buldukça,takibimde olan şirketlerden bu tarz bilgiseller hazırlamaya gayret göstereceğim.
2-Biraz dertleşmek istiyorum.
Burada ara ara paylaştığım bilgilerin,ilgilisine fayda ve finansal okur-yazarlığına katkı sağlaması en büyük dileğim olur.
Bunu,hiç bir karşılık veya menfaat beklentisi içinde olmadan yaptığımın bilinmesini önemle rica ederim.
3-18 yaşımdan beri finansal piyasaların içindeyim.
Bizim başladığımız zamanlarda,bırakın analizleri,tahminleri,raporları; bilginin kendisine bile ulaşmak çok ama çok zordu.
Elimizden tutan,öğreten kimse de yoktu.
Düşe kalka,deneye yanıla kendimiz yol bulmaya çalıştık uzun yıllar
Kaliteli yönetilen ,sürekli değer yaratan ve mümkünse büyüme-yatırım hikayesi devam eden şirketleri bulabilmek oldukça kıymetli.
Kimsenin itirazı da olamaz.
Peki gerçekten ucuz mu ?
Bu paylaşımımda, kendi bakış açıma ve tecrübelerime göre , piyasanın birazcık coşku sınırlarını kaçırabildiği ve heyecanını yüksek tuttuğu hisseleri paylaşmak istiyorum.
Peşinen altını kalın çizerek , bahsedeceğim şirketlerin faaliyetleri, yönetim kaliteleri ve büyüme-yatırım++
++hikayeleri ile ilgili negatif görüşe sahip olmadığımı belirtmek isterim.
Hepsi çok iyi büyüyen ve alanında parmakla gösterilen firmalarımız.
Nacizane tezim ve eleştirel yaklaşımım , fiyatlaması özelinde olacak.
1-Temel analiz ve değer yatırımcılığı ekosistemine minik bir katkı maksadıyla, yakından izlediğim şirketlerden biri olan AKSA ENERJİ (#AKSEN) hakkında şahsi izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
Eksiklikler için şimdiden özür dilerim.
2-Çok fazla teknik ve rakamsal detaylara girmeden firmanın hedefleri, olası yatırımları ,potansiyeli noktasında görüşlerimi paylaşacağım.
Önce firmayı tanıyarak başlayalım ;
-1997 yılında Kazancı Holding tarafından kuruldu.
3-Kazancı Holding,enerji üretimi,elektrik dağıtım-satışı,doğal gaz dağıtımı,jeneratör üretim-satışı faaliyetleriyle enerji alanında yüksek know-how ve tecrübeye sahip.
-AKSEN 2010 yılında borsaya açıldı.%79,42 Kazancı Holding-%20,58 halka açık ortaklık yapısıyla işlem görmekte.