'Uit onderzoek van Bloomberg kwam dat de Nederlandse corona-aanpak na Noorwegen de beste van de wereld was', zei Rutte van de week in de Kamer, 'kijkend naar alle indicatoren van zowel medische, economische als sociale impact.' Klopt dat? Nee, was typische Rutte-misleiding. 1/n
Het is namelijk geen onderzoek naar de hele aanpak, maar een momentopname. Als je naar het verloop kijkt zie je dat Nederland het sinds november belabberd tot middelmatig deed en pas recent snel op de ranglijst steeg (door vaccinatie en versoepelingen). (2/n)
Het is zo typisch Rutte dus omdat hij, erop aangesproken, als een schijnheilig schooljongetje kan volhouden dat wat hij zegt letterlijk heus klopt, terwijl het intussen ronduit misleidend is. (3/n)
Hier de link naar de ranking, je kunt ook per meegewogen factor kijken hoe landen scoren, wel echt interessant: bloomberg.com/graphics/covid… (4/5)
En hier de methodologie, waar duidelijke keuzes in zitten. Zo weegt in de uiteindelijke score elke meegenomen factor even zwaar, van vliegcapaciteit tot het aantal doden: bloomberg.com/news/articles/… (5/5)
P.S. Intussen schaft Denemarken vandaag de maatregelen af, met veel minder slachtoffers te betreuren. Dus ja, het kon wel degelijk beter. Hier de gedragswetenschapper die daar de overheid adviseerde met zijn verklaringen (WC-eend ja, maar wel interessant)
Goede dag om deze er nog eens in te gooien: de minister van Justitie die stond op te scheppen omdat Nederland meer mensen ziek heeft laten worden dan Denemarken en daarom eerder uit de maatregelen zou zijn. Mede in zijn handen lag ons lot in deze crisis
Kortom, Denemarken deed waar in NL om is gesmeekt, maar wat het kabinet van begin af aan vertikte. Hier werd gehecht aan natuurlijke immuniteit, hier werden belangen en mensen juist tegenover elkaar gezet, zodat de overheid minder verantwoordelijk leek.
Dat er nog Kamerleden zijn die Rutte vragen om 'oprecht verantwoording af te leggen en reflectie te tonen' getuigt wel van een onverwoestbaar mensbeeld.
Als het kabinet beleid had gevoerd gericht op een laag aantal besmettingen toen er nog geen of weinig vaccins waren, ipv pas in te grijpen als ziekenhuizen weer overstroomden, had het nu niet zo met het probleem gezeten dat 'de rek eruit is in de zorg'. Penny wise, pound foolish.
Verzet tegen een coronapas was er altijd geweest: zwaar middel met duidelijke voors en tegens. Het helpt niet dat die geen deel was van de strategie maar weer ad hoc, reactief en met smoesjes wordt ingevoerd. Het kabinet heeft tegenstellingen vergroot door geen leiding te nemen.
Als tevoren was gezegd: we willen zo min mogelijk besmettingen, de pas is er bijvoorbeeld om vast deels open te kunnen zolang niet iedereen kans heeft gehad op een vaccin, er is een duidelijk einddoel. Dat was denk ik anders geweest. Maar nu? Nu weet ik niet goed wat te vinden.
Dit is op zich niet zo'n raar verhaal van viroloog Louis Kroes, maar wel ongemakkelijk dat hij zowel vóór de tweede als vóór de derde golf ook al zo laconiek was nrc.nl/nieuws/2021/07…
Kroes was in juli 2020 een van de deskundigen die dachten dat het virus ons niet opnieuw zou overlopen volkskrant.nl/nieuws-achterg… En in februari van dit jaar noemde hij een derde golf een loos begrip bnr.nl/nieuws/gezondh…
Betekent niet dat Kroes er nu per se weer naast zit. Maar drukt zich wel extreem uit. Zegt: 'Het beleidsdoel lijkt te verschuiven: voorkomen dat ook maar íémand ziek wordt van corona of zelfs voorkomen van álle besmettingen.' Dat kun je van het huidige beleid toch niet beweren.
In technische briefing vraagt @attjekuiken aan Timen van het OMT of er modellen bestaan die beter voorspellen. Mist het punt: er moeten juist los van de modellen logische inschattingen worden gemaakt. Besmettingen andere landen, gedrag bij het uitgaan, verschil buiten/binnen etc.
De coronacrisis is al heel lang opmerkelijk logisch en voorspelbaar. Het zicht is eigenlijk prima. Of zou dat kunnen zijn.
Timen zegt nu dat ze 'intentie tot gedrag' niet kan meten, ze kunnen zich alleen baseren op gemeten gedrag van een poosje terug. Zou ze zelf horen hoe maf dit klinkt?
Daarom kun je daar bij zulke versoepelingen dus niet op varen en moeten beslissers, hou je vast, zelf nadenken.
Van Lienden kreeg een uitgebreide kans om uit te leggen waarom hij loog - want dat was het - over het winstoogmerk. Hij kwam met 'onuitlegbaar.' Dat is nu dus echt volkomen helder. Er was geen enkel excuus voor.
Denk even terug aan wat de reactie van Van Lienden was toen de waarheid voor het eerst naar buiten kwam. Inmiddels is hij gedwongen alles te erkennen, alleen omdat journalisten zijn blijven spitten. Anders was hij blijven liegen. #buitenhof
Onthoud ook dat het wegzetten van het geld gebeurde in een constructie die zo onzichtbaar mogelijk was en dat Van Lienden zelf al die tijd de enige bestuurder is die erbij kan ftm.nl/artikelen/sywe…#buitenhof
Een paar gedachten in de aanloop naar het verkennersdebat. Over relativeringen, afleidingsmanoeuvres, uitvluchten en het belang >
Je hoorde de afgelopen week soms zeggen dat het op zich wel begrijpelijk is dat andere partijen willen weten of het CDA een stabiele partner is. En dat het vaker is voorgekomen dat in een formatieproces over personen wordt gesproken >
Ik heb geen vergelijkingen gezien die opgaan. Ging dan bijvoorbeeld in een gevorderd stadium van de informatie over de vraag of een nipte meerderheid stabiel was. Of over de vraag wie vicepremier werd. Zo ver mij bekend niet over wegpromoveren van een terecht kritisch Kamerlid >