היום, בעזרת גאנש יתברך, שרשור על ההיסטוריה, הצורך וההיתכנות העתידית של הקמת מפעל שבבים בהודו. מאמין כי עוקבותי הוותיקות, ואפילו החדשות יותר, הפנימו כבר את דעתי לגבי החשיבות האסטרטגית של ייצור שבבים בתקופתנו המטורללת. #נו_פליפינג
טוב:
שבבים הם אולי "ה"מרכיב הפיזי המרכזי בכלכלה המודרנית. לא מספר שום דבר חדש. כל אחת מכן משתמשת ביום רגיל באלפי שבבים, חלקנו במליוני שבבים ביום. נכון בישראל ונכון, עד כדי קבוע, בכל מקום בעולם. בלי שבבים אנחנו חוזרים 2,000 שנה אחורה, לפחות.
היסטורית יצור שבבים נעשה מחוץ לארה"ב ע"י חברות בבעלות ממשלתית ורק בשנות ה-80/90 מתחילה הפרטה. די מימיה הראשונים של התעשיה ממשלות ראו ביצור שבבים יכולת אסטרטגית ולא ששו להוציא אותה החוצה. כתוצאה מכך יש מפעלי ייצור שבבים רק ב-11 מדינות, מספר דומה למדינות גרעיניות. אופס.
(הקמת מפעל יצור שבבים אמריקאי בישראל היא עדות מרחיקת לכת לטיב ההשפעה האמריקאית בישראל אחרי יום-כיפור, ומהרבה בחינות המשך קיומה של תעשית יצור שבבים בארץ היא נכס אסטרטגי חשוב במיוחד, לדעתי יותר מהגרעין לכאורה)
על המורכבות בשרשרת האספקה של עולם השבבים הרחבתי כאן וכאן . מוזמנות להציץ.
ממשלות הודו לדורותיהן הבינו את חשיבות היכולת ליצור שבבים מקומי מרגע שהתעשיה קמה. עוד בסבנטיז הוקמה חברה ממשלתית הודית ליצור שבבים, שניסתה לרכוש טכנולוגיות ויכולות ולהקים מפעל. אמלק - נכשלו. לפרטים הנה קליפ בנושא ותודה ל-@hananc על ההפניה: .
למה ההודים נכשלו? הקליפ מנסה להסתכל על הביורוקרטיה הפנימית, אך אני אסתכל ברמת המאקרו: כדי להקים מפעל שבבים מדינה צריכה לחצות רף מסוים של פיתוח תעשייתי. בקוריאה וטייואן זה קרה באייטיז, בסין בעשור הראשון של המילניום. הודו הגיעה לשלב הזה בערך בסוף העשור הראשון למילניום.
אם עד לפני 15 שנה כזה הודו לא היתה מדינת סף שבבית (סליחה @omerdank על השימוש במושג שלא במקומו הטבעי), למה בעשור האחרון לא קמו מפעלים? פה אני עובר לרמה האישית. מ-2007 ואילך הייתי שותף, בצורה ישירה ובעקיפין, בכל הנסיונות להביא פאב (מפעל יצור שבבים) להודו.
בסביבות 2005 כזה עם יציאת העולם ממשבר הדוט-קום התחילו בהודו כמה מאמצים מקבילים:
1. הבאת יצרן קיים - אינטל, TSMC, IBM, ST MICRO להקים מפעל בהודו.
2. הקמת חברה מקומית שתקים פאב.
3. רכישת פאב קיים והעברתו להודו.
כאן צריך להסתכל על התנאים הנדרשים להקמת פאב:
1. תשתית: חשמל, מים, דרכי גישה והכל בכמויות ובאיכות גבוהות במיוחד.
2. תשתית אנושית - כוח אדם מיומן במגוון המקצועות הנדרשים ליצור. זהו כוח אדם נדיר ויקר במיוחד, גלובלית.
3. טכנולוגיה מיצרן קיים.
4. החלטה לגבי איזו טכנולוגיה לבחור>>
>>החלטה כזו מכתיבה לאורך זמן רב את המוצר והשוק. זכרונות? מעבדים? תקשורת? הספק גבוה?
5. מימון מהיצרן\משקיע. מחיר פאב חדש מתחיל מחמישה מיליארד דולר וצפונה.
6. הכרחי - מימון ממשלתי בגובה 40% מההשקעה. למה זה נדרש? כי זה הסטנדרט בעולם. לא תממן, חברה פרטית לא תבוא. כה פשוט.
הבעיה עם רשימת התנאים לעיל היא שהודו פשוט לא היתה מסוגלת לעמוד בהם. עד לפני כמה שנים תנאי המימון הממשלתי היה חסם. לא שלהודו אין שני מיליארד דולר, אלא שאין לה יכולת, ממגוון סיבות, לממן כך מיזם פרטי.
מסיבות דומות בנוסף די ברור שאין לממשלת הודו היכולת להיות בעלים של מפעל שבבים, ולכן גם האופציה של מפעל בבעלות ממשלתית ירד. הניסיונות היו רבים. יצא פעמיים מכרז ממשלתי להקמת קונסורציום שיקים פאב בהודו. למכרז הראשון ניגשה קבוצה שכללה את טאואר, IBM וקונגלומרט הודי בשם JAYPEE.
הקבוצה הגישה הצעה נאה ומכובדת, אך השיקולים לעיל מנעו התקדמות ולאחר כשנה וחצי המכרז בוטל רשמית. מאוחר בתחילת העשור הקודם היתה פניה במכרז סגור לאינטל ולסמסונג להקים פאב בהודו. המכרז בוטל עוד לפני שהוגשו הצעות.
במקביל היה ניסיון של ממשלת הודו לרכוש את החלק שהופרד ממפעל אינטל בקרית גת בשם נומוניקס, לפרק אותו ולהעבירו להודו. אני הובלתי שתי משלחות בדרג גבוה במיוחד לביקור בפאב, יבוא על הברכה יונתן ואנד שארח אותנו בנדיבות, אך התוצאה הסופית היתה דומה.
במקביל נעשה מאמץ קטן בהרבה להעביר את הפאב הישן של טאואר, למעשה עוד שאריות מהימים שזה היה נשיונל סמיקונדטור בניהול גיורא ירון, להודו על מנת שהפאב ישמש למחקר ולשימושים צבאיים ולתכנית החלל ההודית. ממאמץ זה הצליח, בעיקר בשל ממדיו הצנועים.
בשנה וחצי האחרונה יש עוד רינונים, ועדות, קולות קוראים וכו בהודו להקמת פאב. אפילו מעבר לכסף ממשלתי, המחסור החריף במים ובחשמל בהודו יעצור כל ניסיון כזה בעודו באיבו. לא יקרה.
יום נהדר לכולכן! #רוחמיןהון
@Unrollme unroll.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 🟣 רו״ח, מין, הון

🟣 רו״ח, מין, הון Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @roh_min_hon

13 Aug
שיחות עם שורת מנהלות בתחום הסחר הבינלאומי (שילוח, הובלה, יבוא ויצוא) מעלות תמונה ברורה: שרשרת האספקה הגלובלית שבורה לרסיסים. מחירי חמרי גלם עלו בשיעור ממוצע של 50%, מחירי הובלה עלו פי שלושה, זמני הובלה פי שניים עד פי חמישה. יש לי תחושה שעוקבותי לא מופתעות, ועדיין העצמה מדהימה.
איש (נחמד) מתחום הספנות השווה את המרדף אחרי אוניות משא לראשי הצי הבריטי שמגייסים סירות דיג בזמן הפינוי מדנקירק.
Read 5 tweets
30 Jul
פידוש - לתת היום את הנאמבר של "יבוא ירקות וההשלכות ההרסניות שלו" או לחכות למחר עם התה הפושר והצנימים העבשים? אשמח לדעתכן המילולית. אין סקר.
יא ראב. בגלל שהבטחתי ל-@barzik אז יאללה, עכשיו.
נתחיל בבסיס - בחתכי דדקינד: אין דבר כזה שוק חופשי, וודאי שאין דבר כזה שוק חופשי במוצרים שאינם זניחים. בכל תעשיה ותחום ברגע שתבדקו מספיק עמוק תיראו אחת משתיים - או מעורבות ממשלתית עמוקה או שוק מונופולי (מונופסוני - זורם) או שניהם.>
אחרי ששמנו את זה מאחורינו, בואו נדבר על עלויות הקמה של תעשייה במקום בו היא לא נמצאת. אמלק - אין קשה מזה. לא בכדי מדברים על Eco-System. העיר טירופור (Tirrupur) שנמצאת שש שעות נסיעה מבנגלור היא המרכז העולמי בצביעת ואריגת בדי כותנה. לקח לעיר איזה 20 שנה להגיע למעמד הזה, >>
Read 22 tweets
30 Jul
בשבועיים האחרונים יש מתיחות בגבול בין שתי סטייטים בצפון מזרח הודו - Assam ו-Mizoram. סכסוך ברמה של קרבות בנשק חם בין כוחות משטרה משני הצדדים, הרוגים והכל, כן?
הקונפליט הבסיסי בין הסטייטים הוא דתי ואתני. אסאם היא מדינה בעלת רוב הינדי שהיגר מהמישורים של תת היבשת לעמק אסאם, יחד עם מיעוט מוסלמי גדול שהיגר מבנגלדש, בעוד רוב תושבי מיזורם הם נוצרים ממוצא של שבטים סיניים שהיגרו מעבר להימליה.
ההבדל בין הסטייטים בולט כשמסתכלים על הגאוגרפיה שלהן. אסאם נמצאת בעמק הפורה משני צידי הברהמפוטרה, בעוד מיזורם נמצאת על רצועת ההרים שחוצצת בין הודו למיינמאר. בהתאם אנשי אסאם הם חקלאים, ומיזורם ציידים ורועים.
Read 4 tweets
29 Jul
עתידות - מאוחר יותר היום אצייץ בדיחה מהסבנטיז. איך אומר @Sachback: תקנו כרטיסים, כי רכבת הצחוק מייד יוצאת. #NoFlipping
כמובטח:
מסופר שבסבנטיז שאלו רוסי, פולני, אמריקאי וישראלי את אותה שאלה: "סליחה אדוני, מה דעתך על המחסור בבשר".
ענה הרוסי - אני לא מבין את השאלה, מה זה "בשר"?
הפולני - לא מבין את השאלה, מה זה "דעתך"?
האמריקאי - לא הבנתי, מה זה "מחסור"?
הישראלי - לא הבנתי, מה זה "סליחה"?
והנמשל המתבקש - איך מוצאים עובדת הודית שתתאים לעבודה עם חברה ישראלית? אז יש ידע נצבר: מנהלות ישראליות מצפות (בהכללה) מהעובדות שלהן שיקחו אחריות *מעבר* להגדרת התפקיד הרשמית. בישראל. עובדת שתעשה בדיוק מה שמבקשים ממנה תיתפס, בצדק, כ"מקטינת ראש" ו"חסרת מוטיבציה".
Read 6 tweets
28 Jul
שני הסנט שלי בהצפה המחודשת של הפער העדתי: לכאורה נעשה מחקר שמראה שבשנים האחרונות הפער העדתי בישראל גבר. מה שלא נבדק הוא האם פערי מעמדות התחזקו בתקופה זו ללא תלות במוצא. יש לי תחושת בטן שזה בדיוק המצב.
יתר על כן, ניסיון למיגזור של החברה נמצאים בעמודי הפתיחה של המדריך לפוליטיקאי הקפיטליסט, עם הקדשה אישית של אחד ב. ניתאי. מיגזור כזה משסה חלק מהנתינים בחלקים אחרים במקום להתקומם כנגד המעמד העליון שמנצל את ההזדמנות לגזול כל מה שניתן.
הערת אגב א: משתלב טוב מאוד עם חצרות של רבנים, ודת בכלל.
הא"ב: ההתנחלויות, ש"ס ועוד הן דוגמה קלאסית למיגזור.
מטרת המיגזור הסופית היא יצירת "משטר נאמנות", ® @gutweind, שהיא הפיכת כל מעשה שלטוני ל"מתנה" מידי השליט לנתינים, כמעט ההגדרה של דיקטטורה.
Read 8 tweets
12 Jul
שרשור על ציידים לקטים, שרשרות אספקה, הדפסת כסף ואינפלציה:
בחצי השנה האחרונה אנחנו רואים, ברמה עולמית, שתי תופעות: הראשונה עליית מחירים של חמרי גלם ושירותים מסחריים, משעורה דרך הובלה ימית ועד חביבי המדור - שבבים. המחסור בשבבים גרם למעצור בתעשיית הרכב (הו אני כה שובב), ההובלה ימית למחסור במוצרי צריכה ועוד. ברדק. ממה זה הגיע?
ברשותכן אתחיל ממש מזמן - חברות ציידים לקטים. ע"פ המלצה של @maayanef הקשבתי לפודקאסט הנהדר הזה: tinyurl.com/maayanonwork, לכאורה על למה אנחנו עובדים כה קשה, בפועל הוא מתמקד בחברות ציידים לקטים שמתעקשות לחיות בלי אגירת עושר. מה שצדנו\אספנו זה מה יש. מחר יום חדש.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(