با حضور:
دکتر #محمد_عبدالعلیپور
از مدیران اسبق میراث فرهنگی (وزارت میراث فعلی) و کاخ موزه های سعدآباد و..
و #علی_علیاسلام
از فعالین حوزه گردشگری و پرنده نگری
و تیم شاهپری
طبق روال گزارشی از موارد جدید ثبت یا رکورد شده درهفته ای که گذشت:
در پروژه #سرشماری#پرندگان_مهاجر در گلوگاه استان مازندران، دسته های بزرگی بیش از سه هزار قطعه از پرندگان اکثرا شکاری درشت جثه شامل عقابها ازجمله عقاب استپی، عقاب خالدار بزرگ و عقاب شاهی، عقاب پَـــرپا و
انواع سارگپه های جنگلی، استپی و دلیجه های مهاجر و در ساحل دریای گلوگاه عده زیادی از پرندگان کنار آبزی مانند انواع فلامینگو، و دیگر پرندگان مانند عقاب ماهیگیر و انواع سلیم ازجمله خاکستری و طلایی اروپایی و طلایی خاوری که نایاب و کم رکورد هست مشاهده شده.
#گردشگری و #گردشگری_پایدار،برمبنای فعالیت توریسم درحوزه طبیعت است. اینکه حضورگردشگر در مناطق طبیعیوبدون ایجاداثرات منفی، #سود ی رو برای جامعه محلی، چرخه زیستی و تنوع حیات در منطقه حاصل کنه.
اکوتوریسم با نگاه گردشگری پایداردر ایران، شامل دوبخش کلی اکوسیستم و حوزه گردشگری میشود
گردشگری در دنیا علاوه بر تغییرات پایه ای بروز دربدنه اکوتوریسم، در هرکشور بسته به شرایط اقلیمی، فرهنگی، جامعه شناسی و اقتصادی تغییرات پویا دارد.
درایران، بدلایل مشکلات درمسایل اقتصادی وکم اهمیتی مسایل اکوسیستم،درساختارهای مدیریتی کشور، فاصله زیادی با گردشگری پایدار بروز و پویا
در دنیا داریم
گردشگری بهرشکل ممکن میتواند هم #فرصت باشدوهم #تهدید.
برخلاف سایر کشورها، مدیریت ضعیف و غیرعلمی این فرصت در کشور، اون رو بیشتر به یک تهدید تبدیل کرده تا فرصت. اثرات تخریبی جبران ناپذیر و نامطلوب حضور گردشگران در میراث فرهنگی و میراث طبیعی و عدم نظارت و مدیریت دقیق
وصحیح و علمی، موضوع #حفاظت_پایدار رو تحت تاثیر قرار میده.
اصول و مقررات و ضوابط و چارچوب های صحیح میطلبد و اینکه چه باید کرد تا موضوعی مثل پرنده نگری و اکوتوریسم، بجای تهدید اکوسیستم و اثرات تخریبی گردشگران مربوطه، بال توانمندی در زمینه گردشگری پایدار باشد.
خوشبختانه در این رابطه کم نداریم کارشناسان مطرح و فرهیخته و #پایبند_به_دانش_و_اصول خود در این زمینه، که میتوانند با ورود به این موضوع در کنار آگاهی بخشی و پرورش نسل آگاه و دغدغه مند و مطالبه گر و پویا، تاثیر گذار باشند.
در بحث گردشگری پایدار وقدرت و زمینه های اجرایی آن که تعامل با #شرکتهای_توریستی و بسته های گردشگری #خارج_از_کشور در اون دیده میشه، پرنده نگری برعکس کشورهایی مثل آفریقا،در ایران فعلاحرف مهمی برای گفتن نداره. #هات_اسپات های پرنده نگری
در کشور ما بسیار #پراکنده و دورازهم هستند و نمیشه در ایران بشکل کشورهای دیگه انرا عملی کرد.
بعنوان یک راهکار، حضور و مشارکت جمعی افراد و گروههای ذینفع از حوزه های مختلف از جمله جامعه محلی، سازمان محیط زیست بعنوان یک اسپانسر، کارشناسان دانش آموخته در پروژه ها،
میتواند به منافع اقتصادی و حفاظتی خوبی بیانجامد.
پرنده نگری در ایران بحث نسبتا #جدید ی هست که بعد از کش و قوس های زیاد، در شاخه گردشگری و اکوتوریسم جای گرفته و میتوان و #باید ،طوری برنامه ریزی و اجرا برایش درنظرگرفت که سنگ بنای گردشگری مربوط به ان باشرایط و ضوابط درست و کامل و
#نظارت_کارشناسانه گذاشته شود تا در اینده تبدیل به #تهدید دیگری برای #محیط_زیست نشود.
پرنده نگری شاخه گردشگری #گرانقیمت ی درداخل نیست و میتوان انرا همگانی ومردم راآشنا و علاقمندکرد.(برخلاف هزینه های گزاف برای گردشگران خارجی که بطور اختصاصی و جدی برای پرنده نگری وارد کشور میشوند)
و میتواندبا #هزینه_کم ودرنزدیکترین نقاط درداخل شهرها انجام بگیرد.
برای سرمایه گذاری درگردشگری درحوزه پرنده نگری، بایدفرصتها توسط سازمانهای متولی امرتعریف شده ودر معرض قراربگیرد.برای #حفاظت وجلوگیری از آثار تخریبی ان در اینده، نیازجدی به #مطالعه و #تحقیق و #دقت و #وسواس دارد.
گردشگری شامل سه بخش هست، داخلیdomestic، ورودی inbound و خروجی outbound.
در #گردشگری_خروجی برای گردشگری در خارج ، #ارز خارج میشود و این برای کشور نوع #معیوب و منفی محسوب میشه. #گردشگری_داخلی مکملی برای چرخاندن چرخ گردشگری اصلی در کشورهایی مثل ایران
با شرایط و سیستم اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و فرهنگی شبیه ایران است، که سیستم گردشگری اصلی در ان باید #گردشگری_ورودی و incoming باشد. تا ازان همه مردم ازجمله مردم محلی منتفع شوند. این موضوع در کشورما بنا به دلایل سیاستهای حکومتی اصلا درک نشده. دریک سیستم صحیح،
فعالیت محیط زیستی
در درجه اول وظیفه یک حکومت است.اگر مبنای سیاست های حکومتی براساس #حفظ_پایدار#زیست_محیط مردم و گونه های دیگر در چرخه های خود نباشد ، کارهای افراد علاقمند #دل_خوش_کنک ی بیش نیست و تنها فایده ش آشنا کردن مردم بامحیط زیست و دغدغه مند کردن انها و افراد مسول در ان حوزه خواهد بود.
البته به این معنی نیست که بودن و نبودنش فرقی ندارد. صدالبته انجام دادنش بهتر از انجام ندادن انست.
وقتی #گردشگری_ورودی و #ارزآور وجود نداشته باشد، نوع داخلی ان بتنهایی بدلیل ضعف اقتصادی و فرهنگی جامعه، هیچ ارزشی ندارد و یک #چرخه_کم_ارزش و حتی #مضر خواهد بود.
البته نیاز به گفتن نیست که ورود به مسائل سیاست حکومتی کارساده ای نیست و همانطور که شاهدیم گرفتاریهای عدیده ای رو برای فعالان این عرصه بوجود میاورد بهمین دلیل اکثرا ترجیح داده اند در محیط علمی و آرام خودشان، بکار خود ادامه داده و ازین درگیری ها بدور بمانند.
در #پایان نکته ای برای علاقمندان به #حیوانات_بومی در جوامع شهری: #غذا_دادن_به_حیوانات، بطورخاص به #پرندگان در بسیاری از کشورهای خارجی #ممنوع است و شامل جریمه میشود.
چرا که باعث #افزایش بی رویه #جمعیت انها شده و علاوه بر اسیب حاصل ازآلودگی حاصل از انها به محیط اطراف خودشون،
و بر #تعادل_اکولوژیک منطقه هم #تاثیر_منفی داشته و هم ممکنه سلامتی خودشان رو هم بخطر بندازه. ازطرفی باعث تغییر عادت ها و رفتار انها و خوکردن به انسانها میشود که شاید بضرر خودشان هم باشد.
در پایان
از طرف #تیم_شاهپر از همه عزیزانی که در این عرصه همراه ما هستند و از حمایت هاشون در صفحات مجازی سپاسگزارم
استان پرجمعیت خراسان با ۷٪ از مساحت کل کشور و #تنوع#زیست_محیطی بالا، دارای ۳۳۴ #گونه_ثبت_شده از پرندگان هست.
این استان در شمال شرق کشور، در #کریدور_مهاجرت، پرندگان شرق آسیا و آسیای میانه قرار گرفته و در فصل مهاجرت در این استان قابل مشاهده اند.
حدود۵۰ درصد از مساحت خراسان رضوی کوهستانی وهمجوار با کویرهای مرکزی ایران مانند پارک ملی توران و از سمت شرق، متصل به صحراهای افغانستان و سرخس و کلات و از شمال در مجاورت صحرای قره قوم میباشد.
رشته کوههای کپه داغ با ایجاد شرایط جغرافیایی خاص در شمال استان دارای گونه های
#عکاسی از #حیات_وحش ویترین حامیان طبیعت هست بنحوی که با یک عکس میتوان #تلنگری به جامعه زد و نسبت به موضوعی، موجی از آگاهی و #حساسیت_عمومی در جامعه راه انداخت.
کودکان و نوجوانان بخوبی میتوانند با طبیعت ارتباط برقرار کنند. و دراین سنین اگر شناخته و هدایت شوند میتوانند چهره هایی با فعالیت های خاص و منحصر بفرد باشند. امروز با دیده شدن کار کودکی، عشق به ادامه فعالیت فردا و به موازات آن، عشق به طبیعت پررنگ میشود.
عشق به طبیعت از کودکی در انسان شکل میگیرد و در مرحله ای نیاز دارداز نزدیک ببیند.بهمین دلیل عده ای بطور سنتی جذب شکار میشوند، اما عکاسی، پنجره ی دیگری برای درک طبیعت از نزدیک است و
جایگزین مناسبی برای این فعالیت مخرب.
امروز انسانها و بخصوص کودکان از طبیعت دورتر و دورتر میشوند
با ماشین های مخصوص طبیعت گردی انجام میگیرد.ماشینها اکثرا آفرود و یا ون هایی هم شبیه وانت لند کروز هستندکه پشت ان یک کابین وجود دارد، باظرفیت ۷ نفر ولی جاهایی رو مثل عبوراز رودخانه را قادرنیستند #سافاری یا #وحش_گشت غیر از آفریقا در کشورهایی مانند هند و سری لانکا هم وجود دارد
یک راهنمای محلی خوب هم در تجربه خوب سفر خیلی موثرست #بیگ_فایو ، پنج پستاندار شاخص افریقا: شیر،پلنگ، کرگدن،فیل و بوفالو
این اصطلاح ربطی به جثه این حیوانات نداره و شکارچی ها به حیواناتی اطلاق میکردند که شکارشان سخت تربود. الان در سافاری جا افتاده ودیگردرمعنای شکار استفاده نمیشه
بین دونوع سفر تکی با تورها یا سفر تیمی وجمعی، در عین معایب و مزایای هرکدام،گزینه جالب تر و به صرفه تر، سفرجمعی با دوستان است .
سفری به شیوه هاکوناماتاتا!
(اصطلاحی سواحلی، بمعنای سفری بدون وسواس و نگرانی و به اصطلاح خودمان هرچه پیش آید!)
(عکسهاازصفحه اینستاگرام مسافران)
درکنار #جاذبه_های_طبیعی و گونه های #حیات_وحش و بالاخص پستانداران که بزرگترین هدف توریست های آفریقای جنوبی است، حدود ۱۱٠٠ گونه #پرنده، یعنی دوبرابر ایران، که در تعدادی با ایران مشترک است، دراین کشور وجود دارد که بازدید حداقلی از آنها هدف مسافران ما بود.
در شروع روم هرجلسه گزارشی داریم ازگونه های کم رکوردیاکم جمعیت،
دراین قسمت گزارش مشاهده #سسک_جنگلی در پارک شهر تهران(تابحال۱۴ باررکورد شده درایران) #سسک_جنگلی مهاجرعبوری ازشمال اروپاتاقاره آفریقاست ودرنواحی شمالی وشمال غربی و غرب وحتی جنوب غربی ایران که اینباردر #تهران دیده شده