خلاصه روم شنبه ۲۴ مهر
بربال میش مرغ در آذربایجانغربی
با حضور اساتید
جناب عزیزعذار instagram.com/aziz_ozzar?utm…
و دکتر شیخی
instagram.com/sheykhi.ilanlo…

@SayyadSheykhi
و دوستان، اقای #فرشید_فاریابی @Farshid_Faryabi
#امید_یوسفی
#فرشید_دیلمقان
و دکتر حمیدجباری و دوستان شاهپری
😍
در شروع خبرهایی از ثبت پرندگان در هفته ای که گذشت:
🕊در فصل #مهاجرت_پرندگان_شکاری، عقاب سانان و شاهین سانان یا فالکونها و قوش سانان تعداد بسیاری ثبت داشتیم از جمله عقاب خالدار بزرگ ، عقاب شاهی و عقاب صحرایی و..
#استان_اذربایجان_غربی سیزدهمین استان پهناور کشور و هم مرز با کشور ترکیه و شامل موقعیتهای اقلیمی متنوعی ازجمله مراتع وسیع،کوه، دره و جنگلهایی اکثرا بلوط، در پیرانشهر ومهاباد و سردشت و تالابها در شمال غربی کشور و در یکی از مسیرهای هفت گانه مهاجرتی پرندگان در کشور است
اقای عذار پرنده نگر شهرستان نقده مولف کتابی از #پرندگان_سولدوز ،در طی ۷سال، 270گونه پرنده رکورد کرده که حدود 120 گونه از پرندگان عبوری ازین شهرستان، زادآور و بقیه زمستان گذرند.
انواع لک لک ها مثل لک لک سیاه، عقاب ماهیگیر، عقاب دریایی دم سفید، عقاب مار خور، درنای طناز و
در تالابهای اطراف شهرستان نقده:
تالاب حسنلو، 189 گونه و بیشترین تعداد در منطقه است و تعداد زیادی زادآورند.
سیران گؤلی 147گونه
در سولدوز 139 اسلام آباد گونه94 و در سلطان یعقوب 84 گونه ثبت شده
از 308 گونه ثبت شده در استان حدود 35گونه برای اولین بار از شهرستان نقده گزارش شده
#هات_اسپات های #پرنده_نگری در استان
تالاب های شهرستان نقده و مهاباد و بخش هایی از حاشیه دریاچه ارومیه
دره بابا حسن و سلطان یعقوب، سرتیپ بولاغی و دره وارناسان، تالاب سیران گؤلی،
در اواخر تابستان و اوایل پاییز
و در فصل بهار تالاب حسنلو و تالاب شیطان آباد، تالاب سولدوز
تالاب درنا هم در فصول مختلف از هات اسپات های مهم پرنده نگری در استان هستند.

در دره ها، مگس گیر ابلق اروپایی، زردپره رخ زرد، در تالابها سسک ساری، بلبل خالدار ، پرستوی دریایی سیاه پرستوی دریایی خزری و بال سفید و کاکایی صورتی که زادآوری انها ثبت شده
و کاکایی مدیترانه ای. اواخر تیر ماه تا اواخر مرداد، سد حسنلو، و
درفصل پاییز تالاب سیرانگولی و سولدوز برای ثبت کاکایی ها مناسب است
پلیکانها و فلامینگو ها انواع اردک ها، آبچلیک ها، خروس قلی ها در پاییز این تالابها به وفور دیده میشوند
این استان، بدلیل موقعیت جغرافیایی و وسعت ان، دارای زیستگاههای استپی، تالابی، کوهستانی، و عبور گونه های مهاجر، یک شاخص کلی برای پرنده نگری از اسفند تا اواخر آبان است.
در فصل زادآوری پتانسیل بالای زیستگاههای استان، و همچنین زیستگاههای ان برای استاپ اُوِر پرندگان مهاجر در مسیرغرب آفریقا به شرق سیبری قابل ذکرند. در ماههای مهر و شهریور و همچنین اسفند و فروردین گونه های مهاجر عبوری از استان به وفور دیده میشوند که هر علاقمندی را شگفت زده میکند
نیمه شمالی وحاشیه رودارس، زیستگاههای بسیارغنی درسطح کشورودردنیا محسوب میشود.بزرگترین زیستگاه غاز پیشانی سفیدکوچک درمسیر مهاجرتش به غرب سیبری که دراین منطقه زمستان گذرانی میکند.سال گذشته ازجمعیت غربی حدود۱۲ هزارآن، حدود۸ هزاردراین منطقه پایش شده.(دومین جمعیت بزرگ زمستان گذر دنیا)
سد و رود ارس زیستگاه زمستان گذر و هم زادآور جمعیت پلیکان پاخاکستری و پلیکان سفید، در کنار فلامینگو ها، کفچه نوک ها و خوتکا
در تالابهای شمال استان تالاب پیر احمد و ناور در شهرستان چالدران تنها زیستگاه جوجه آوری درنای معمولی است.
ثبت این زیستگاهها در کنوانسیون رامسر، و معرفی این مناطق تحت عنوان یکی از مناطق چهارگانه ی تحت حفاظت محیط زیست، در دستورکار و برنامه محیط زیست استان قرار گرفته.
همچنین توافقی با جمهوری خودمختار نخجوان به امضا رسیده که منطقه ارس مشترکا بعنوان پارک صلح و دوستی معرفی شود. همچنین مطالعه فون و فلور دراین زیستگاه به دانشگاه گرگان واگذار شده است.
(پوشش جانوری هر منطقه فون و پوشش گیاهی و نباتی فلور نامیده میشود)
#میش_مرغ پرنده نماداین استان و گونه ای درمعرض خطرست. این پرنده زمانی در کل استان آذربایجانغربی و در استانهای همجوار مثل همدان و آذربایجانشرقی پراکنش داشته و مرکز اصلی حضورش در دشت فسندوز در میاندواب که قسمتی ازان در اذربایجانشرقی بود. در شهرستان ماکو تا سالهای اخیر حضور داشته.
بدلایل مختلف
تعداد کمتر و کمتر و محدوده زیستگاه ان کوچکتر شده تا امروز که فقط در شهرستان بوکان دشت سوتاو در هرموقع از سال حضور دارد
جمعیت های سرگردانی از ان در استانهای شمالشرق هم قبلا مشاهده شده ولی فقط همان یکبار ثبت شده اندو دیگر دیده نشده اند
در خبری از محیط زیست استان آذربایجان شرقی، طرحهای احیای مرال در ارسباران، اردک سرسفید درقوریگل، میش مرغ در تالاب بین المللی قره قشلاغ درحال اجراوپیگیریست. این تالاب در حدود 40 هزار هکتار، درجنوب شرقی استان آذ.شرقی و کناره دریاچه ارومیه تا شهرستان بناب و نزدیکی بوکان ادامه دارد.
در بحث اب در تالابها و دریاچه ارومیه، قانون مصوب تخصیص اب، شامل آب آشامیدنی، آب تالاب و بعد آب کشاورزی است که
متاسفانه ستاد احیای دریاچه و سازمان محیط زیست نتوانسته ند بدرستی از اجرای این قانون برایند. نتیجتا خشکی و بحران در سه تالاب مهم استان را شاهدیم.
ازطرفی بحران های ناشی از تنش های دیپلماتیک اب با کشورهای همسایه شرقی و غربی و شمالغربی، تلاش جدی ومدیریت حامیان و مدیران محیط زیست رامیطلبد.
مرز آبی ما در شمالغرب کشور و شمال این استان دلیل سابقه طولانی امنیتی بودن متاسفانه همیشه وبخصوص درمسائل سیاسی امروز در گیر بحران شدیدست.
حتی خبرگزاریها نیز نمیتوانند در این حوزه خبر های موثق و کافی را کارکنند. اینهاهمه نیازمند تلاش های جدی حامیان است.
آموزش توسط فعالین حوزه از سطوح اولیه برای کشاورزها و بهره برداران از محیط زیست، یک نیاز اساسی است و با ممنوعیت ها و بگیر و ببندها کارساز نخواهد بود
یک معضل محیط زیستی در این تالابها هرساله آبگیری ناقص و در زمان نامناسب است. درفصل زاداوری انواع اردک هادر انجا پس از ابگیری ناقص و شروع تخمگذاری پرندگان، با ابگیری نابهنگام ان اسیب جدی به تخم پرندگان وارد میشود، آبگیری تالاب کانی برازان با تلاش فعالین، اوضاع بهتری دارد
و متاسفانه یکی از قدیمی ترین، حوزه ابی ثبت شده و بین المللی ما، #دریاچه_ارومیه نیز اصلا حال خوبی ندارد و تمام کارشناسان و مدیران و فعالان، هنوز در رابطه با آن سر در گمند و به نقشه راه عملی دست نیافته اند.
چراباتمام تلاشهای فعالین حوزه #پرنده_نگری، تعدادپرنده نگرها نه افزایش بلکه رو به #کاهش است؟ بغیر از هزینه های بالا،مدیریت در حوزه #مشارکتی، باعث شده که باوجودفراهم بودن بسترمناسب برای پرنده نگری درسالهای اخیر،مثل طرحهای حفاظت وافزایش دانش پرنده نگری،به این مهم نرسیده ایم
نیاز به ابزار برای دیدن در پرنده نگری،بدلیل هزینه های امروزه، جزو اولویت های افراد نمیتواند قرار بگیرد. لذا تامین امکانات زیربنایی و ایجاد سایت های پرنده نگری، مشارکت افراد و مسولان ذیربط را میطلبد.مارکتینگ در دانشگاهها، توجه ستاد احیا بغیرازدریاچه، به تالابها درمسیرهای مهاجرتی
پرندگان،آموزش و مدیریت در بخش کشاورزی، نه تنها در پرنده نگری بلکه در شاخه های دیگری از طبیعتگردی، با وجود اقلیم غنی منطقه، منشا تغییر و منبع درآمد اقتصادی، ضمن کمک به حفاظت منطقه باشد.( عکس از تالاب کانی برازان، مهاباد)


در بحث اب، اشکالات چشمگیر در مدیریت کشاورزی منطقه ازعلل عمده خشک شدن تالابهاست(کشت محصولات بسیار آب بر،نظیر یونجه و چغندرقند) خسارات محیط زیستی ناشی ایجاد منطقه آزاد ارس و ماکو و دیوارکشی غیرکارشناسی مرز کشورهمسایه ترکیه قابل بررسی و پیگیریست
باستناد تحقیقات وگزارش دکتر کاوه سوخک لاری دراین زمینه، هیچ تهدید آبی ازکشورترکیه متوجه مانیست. بغیرازتغییرات اقلیمی، بیشترین تهدیدابی ما ازطرف مدیریت داخلی منابع آبی است. بطور مثال بحث شنهای روان در منطقه که ۱۵ سال فقط با مالچ پاشی وعواقب منفی آن در محیط زیست ازان میگذرند،
درحالیکه در ارمنستان و ترکیه براحتی با کشت گونه های مقاوم و لایه ای مدیریت شده.
سدهایی که در ترکیه احداث میشود خوشبختانه چون در مرز کوهستانی ما با ترکیه، منابع آبی بیشتربطرف ایران سرازیر میشوند، فعلاخطری برای ما ندارد. اما ممکن است بطور غیرمستقیم تاثیرگزارباشد.
در پایان #آموزش در تمام حوزه های
#مدیریت_اب، و #حفاظت و #مدیریت_پرنده نگری همه بهم مربوط و نیاز به #برنامه_ریزی و #تعامل و #حمایت از یکدیگر دارد.

ممنون از شما که وقت گذاشته و همراه مابودید و مارا خواندید🙏🏻🙏🏻🙏🏻
و سپاس ویژه از دوستانی که در هرحال ماراتنها نمیگذارند🙏🏻
instagram.com/shahpar.podcas…

castbox.fm/va/3448352

t.me/shahpar_podcast
@threadreaderapp unroll please

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with پادکست شاهپر

پادکست شاهپر Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ShahparPodcast

12 Oct
#روز_جهانی_پرندگان_مهاجر پرندگان بصورت رفت و برگشت در اوایل بهار و اوایل پاییز دوبار در سال بسوی زیستگاههای مناسب از جهت دما و غذای کافی مهاجرت دارند
تا چند سال پیش یکروز از سال در جهان به این عنوان اختصاص داده شده بود
و بعدها به دلیل اهمیت همکاری بین‌المللی برای حفاظت از پرندگان مهاجر و زیستگاه‌های آنها در سطح جهانی، دو روز در اولین شنبه ماه می و اکتبر به آن اختصاص یافت .در ایران هم با تلاش فعالین این روز شناخته شده و مورد توجه علاقمندان پرنده نگری و محیط زیست قرار گرفته است.
Read 18 tweets
9 Oct
🕊 #خلاصه روم شنبه ۱٠مهر

با موضوع #گردشگری_پایدار
و #گردشگری_برای_رشد_فراگیر

با حضور:
دکتر #محمد_عبدالعلی‌پور
از مدیران اسبق میراث فرهنگی (وزارت میراث فعلی) و کاخ موزه های سعدآباد و..
و #علی_علی‌اسلام
از فعالین حوزه گردشگری و پرنده نگری
و تیم شاهپری
طبق روال گزارشی از موارد جدید ثبت یا رکورد شده درهفته ای که گذشت:
در پروژه #سرشماری #پرندگان_مهاجر در گلوگاه استان مازندران، دسته های بزرگی بیش از سه هزار قطعه از پرندگان اکثرا شکاری درشت جثه شامل عقابها ازجمله عقاب استپی، عقاب خالدار بزرگ و عقاب شاهی، عقاب پَـــرپا و
انواع سارگپه های جنگلی، استپی و دلیجه های مهاجر و در ساحل دریای گلوگاه عده زیادی از پرندگان کنار آبزی مانند انواع فلامینگو، و دیگر پرندگان مانند عقاب ماهیگیر و انواع سلیم ازجمله خاکستری و طلایی اروپایی و طلایی خاوری که نایاب و کم رکورد هست مشاهده شده.
Read 25 tweets
28 Sep
خلاصه روم جمعه ۲ مهر، سفر به استان #خراسان_رضوی
باحضور:
آقای #علی_خانی پیشکسوت #پرنده_نگری در استان، و ثبت گونه هایی از جمله زاغ خالدار
#مرتضی_کشاورز
#علی_مهدوی و #کیان_مهدوی
#مرتضی_منفرد
و اهالی پادکست شاهپر
استان پرجمعیت خراسان با ۷٪ از مساحت کل کشور و #تنوع #زیست_محیطی بالا، دارای ۳۳۴ #گونه_ثبت_شده از پرندگان هست.
این استان در شمال شرق کشور، در #کریدور_مهاجرت، پرندگان شرق آسیا و آسیای میانه قرار گرفته و در فصل مهاجرت در این استان قابل مشاهده اند.
حدود۵۰ درصد از مساحت خراسان رضوی کوهستانی وهمجوار با کویرهای مرکزی ایران مانند پارک ملی توران و از سمت شرق، متصل به صحراهای افغانستان و سرخس و کلات و از شمال در مجاورت صحرای قره قوم میباشد.
رشته کوههای کپه داغ با ایجاد شرایط جغرافیایی خاص در شمال استان دارای گونه های
Read 20 tweets
13 Sep
خلاصه روم شنبه 20شهریور
تجربه_عکاسی_از_پرندگان_در_
طبیعت
باحضور
#مهزیار_غروی
#یاشار_صدف‌زاده

#عکاسی از #حیات_وحش ویترین حامیان طبیعت هست بنحوی که با یک عکس میتوان #تلنگری به جامعه زد و نسبت به موضوعی، موجی از آگاهی و #حساسیت_عمومی در جامعه راه انداخت.
کودکان و نوجوانان بخوبی میتوانند با طبیعت ارتباط برقرار کنند. و دراین سنین اگر شناخته و هدایت شوند میتوانند چهره هایی با فعالیت های خاص و منحصر بفرد باشند. امروز با دیده شدن کار کودکی، عشق به ادامه فعالیت فردا و به موازات آن، عشق به طبیعت پررنگ میشود.
عشق به طبیعت از کودکی در انسان شکل میگیرد و در مرحله ای نیاز دارداز نزدیک ببیند.بهمین دلیل عده ای بطور سنتی جذب شکار میشوند، اما عکاسی، پنجره ی دیگری برای درک طبیعت از نزدیک است و
جایگزین مناسبی برای این فعالیت مخرب.
امروز انسانها و بخصوص کودکان از طبیعت دورتر و دورتر میشوند
Read 21 tweets
9 Sep
بخش دوم #سفرنامه_کنیا
گزارش سفر به:
#پارک_ملی_مرو Meru
#جنگلهای_انگارانداره
NgareNdare
#ماسایی‌مارا MassaiMars
در شروع بهتراست با دواصطلاح زیر بیشتر آشنا شویم:
: #سافاری
به سفر و گردشگری در پارک های ملی کشورهای دارای پارک ملی و حیات وحش گفته میشه که
با ماشین های مخصوص طبیعت گردی انجام میگیرد.ماشینها اکثرا آفرود و یا ون هایی هم شبیه وانت لند کروز هستندکه پشت ان یک کابین وجود دارد، باظرفیت ۷ نفر ولی جاهایی رو مثل عبوراز رودخانه را قادرنیستند
#سافاری یا #وحش_گشت غیر از آفریقا در کشورهایی مانند هند و سری لانکا هم وجود دارد
یک راهنمای محلی خوب هم در تجربه خوب سفر خیلی موثرست
#بیگ_فایو ، پنج پستاندار شاخص افریقا: شیر،پلنگ، کرگدن،فیل و بوفالو
این اصطلاح ربطی به جثه این حیوانات نداره و شکارچی ها به حیواناتی اطلاق میکردند که شکارشان سخت تربود. الان در سافاری جا افتاده ودیگردرمعنای شکار استفاده نمیشه
Read 23 tweets
5 Sep
گزارش #سفرنامه_کنیا

سفری باهدف دیدن طبیعت و حیات وحش و خصوصا #پرنده_نگری به آفریقای جنوبی، کنیا

برای طبیعت گردی در این کشور یک سفر کوتاه چند روزه حقیقتا کافی نیست و سفری حداقل یکماهه را میطلبد

مسافران:

احسان طالبی، میترا دانشور ، سیامک درفشی، یاشارصدف زاده
بین دونوع سفر تکی با تورها یا سفر تیمی وجمعی، در عین معایب و مزایای هرکدام،گزینه جالب تر و به صرفه تر، سفرجمعی با دوستان است .
سفری به شیوه هاکوناماتاتا!
(اصطلاحی سواحلی، بمعنای سفری بدون وسواس و نگرانی و به اصطلاح خودمان هرچه پیش آید!)
(عکسهاازصفحه اینستاگرام مسافران)
درکنار #جاذبه_های_طبیعی و گونه های #حیات_وحش و بالاخص پستانداران که بزرگترین هدف توریست های آفریقای جنوبی است، حدود ۱۱٠٠ گونه #پرنده، یعنی دوبرابر ایران، که در تعدادی با ایران مشترک است، دراین کشور وجود دارد که بازدید حداقلی از آنها هدف مسافران ما بود.
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(