#SASA Satışlar yoy %198, qoq %33.9 artmış. Yaklaşık %7 maliyet artışı kaynaklı hem Brüt Kar'da hem Favök marjında bir önceki çeyreğe göre daralma olsa da, marjlar geçtiğimiz yıla göre korunmuş/artmış. Net Dönem Karı bir önceki çeyreğe göre %43.8, Özkaynaklar %14.2 artmış.
Giderlerin (Genel Yönetim/Satış Pazarlama/Ar-Ge) toplam satışlara oranı %4 civarında. Bu oran son 3 yıldır neredeyse aynı. Buradan Giderlerin iyi yönetildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Net Kar marjı %21, Özsermaye Karlılığı %54, ROIC %52, Aktif Karlılığı %13.5 ile gayet iyi 👏
7.75mia TL Net Borç bir önceki çeyreğe göre %15.8 artarken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %30 artmış. Maddi Duran Varlıklar bir önceki çeyreğe göre %7, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %24 artmış. Net Borç/Favök 3.66. Bu rakam geçtiğimiz yıl 10'du.
Faaliyet raporunun ilk sayfasında "Polyester Elyaf, İplik, Polimerler sektöründe, Türkiye ve yakın coğrafyada lider pozisyonunu koruyarak "BÜYÜMEK", üretim/satış rakamlarını artırmak" yazar. Konu #SASA olunca Net Borç/Favök oranı (3.66) çok da ürkütücü bir oran gibi gelmiyor.
#SASA agresif büyümesi ve yatırım planları ile her zaman göz önünde bir şirket olacaktır. 120 FK'lardayken herkes #SASA almak için birbirini eziyordu, bu bilançoyla beraber 19 FK'ya düştü. Hala pahalı ancak; #SASA işte, bazen ucuz/pahalı tartışması anlamsız kalabiliyor. Sevgiler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#CIMSA'yı beğenirim. Satışlar qoq %11 düşerken, yoy %35 artmış. Faaliyet Kar Marjındaki %7.7'lik düşüşün %4.4'ü maliyet artışından %3.3'lük kısmı Genel Yönetim ve Diğer Faaliyet Giderlerin artışı kaynaklı. %37.3 Özkaynak Karlılığı, %33.1 ROIC gayet iyi parametreler.
ÇİMENTO'da en büyük maliyet enerji ve bu kalemler her gün zamlanıyor. Bir ton çimentonun içinde 207TL kömür, 86 TL elektrik maliyeti var. Torba kağıdı EUR ile alınıyor. Kağıt, hammadde, işçilik 106TL. KDV hariç bir ton çimentonun banttan çıkış fiyatı 340TL yani 3 USD.
Türkiye’de çimentonun tonu ortalama 35 USD’ye satılırken bu fiyat dünyada ortalama 70-100 USD arasında değişiyor. Dünyada Türkiye’den sonra en ucuza satan ülke Çin ve 70 USD’ye satıyorlar. Diğer pazarlar ortalama 100 USD. İç pazarda vade ortalama 90 gün.
Bu akşam kısa kısa yorumlayacağım sektörler aşağıdaki gibidir. Yarın ve muhtemelen ondan sonraki akşam diğer sektörler hakkında da fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.
1- Beyaz Eşya 2- Otomotiv 3- Petrokimya 4- Demir Çelik 5- Boya 6- Cam
BEYAZ EŞYA; TÜİK’in tespit ettiği ortalama fiyatlara göre geçen yılın Eylül ayında evine buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon ve bilgisayar almak isteyenlerin cebinden 20 bin TL çıkarken; bu yıl ise bu rakam 28 bin TL’leri geçti.
Enflasyon sepetinde yer alan bu ürünlerin lüks tüketim maddesi olmaktan çoktan çıktığı da dikkate alındığında, artık evlerin temel ihtiyacı haline gelen bu 5 ürün için harcanması gereken tutardaki yıllık artış %40’ları aşmış oldu.
Dün ABD'nin borcunu temerrüde düşüreceği endişelerine rağmen, Amerika ve Avrupa piyasalarında yaşanan %1’e yakın yükselişin ardından, an itibariyle Asya (Çin tatil) ve Amerika vadelileri güne satıcılı başlıyor.
Yüksek enerji fiyatlarının Merkez Bankalarını artan enflasyona tepki vermek için faiz oranlarını daha hızlı bir şekilde yükseltmeye zorlayabileceği endişesi hisse senedi piyasaları üzerinde git gide ağırlık yaratmaya devam ediyor.
Normalleşme ile artan tüketicinin enerji talebine ek olarak üretim içinde artan doğal gaz talebi, kışa yetecek kadar doğal gaz stoku bırakmadı. Doğalgaz fiyatları 2008 yılından sonraki en yüksek seviyelerinde. @prideveteran1 ‘ın hep söylediği gibi kış gerçekten geliyor mu?
Cuma günkü kuvvetli Amerika kapanılının ardından Asya tarafında Nikkei ve Hang Seng, Çin'in emlak sektörü ve enflasyon endişeleri arasında sert satıcılı başladı.
Her ne kadar Çin medyasında Evergrande'nin mülk yönetim birimindeki %51 hissesini 5mia USD'den fazla bir tutara satacağını konuşulsa da, bu haberler şirket ile ilgili hissiyatı pek yatıştırmadı.
"Evergrande'nin sıkıntılarının tüm Çin emlak sektörüne yayılması riski artıyor."
Gelelim bizim tarafa. Piyasamız bugün saat 10'da çıklanacak olan enflasyon rakamlarına kitlenmiş durumda. Ağustos’ta enflasyon aylık %1.12 artmış, yıllık bazda ise % 19.25’e yükselmişti. Eylül ayı enflasyonun aylık %1.422 artması, yıllıkta ise %19.75’e yükselmesi bekleniyor.
Ekonomimizin yakın tarihteki gelişimini özetleyen 3 önemli belgeseli izlemenizi tavsiye ediyorum. @140journos ekibi müthiş işler çıkartıyor.
Umarım, 90’lar ve bugünün karşılaştırmasını yaparken, “O zaman da kötüydü” anakronizmi’nin ne kadar yanlış olduğunu farkedebilirsiniz.
24 ocak 1980 günü bir ‘Piyasa Devrimi’ gerçekleştirmek üzere tarihi bir adım atan Türkiye, geçen 39 yılda serbest piyasa ekonomisinin kurumsal yapı ve değerlerini ne ölçüde tesis edebildi?
2002'den itibaren 13 yıl kesintisiz bakanlık görevlerinde bulunarak ekonomiyi yöneten Ali Babacan, Türkiye’nin son 20 yılının muhasebesini yapıyor. Türkiye’yi yöneten mutabakat nerede bozuldu?
Gıda sektöründeki şirketleri incelerken, bu şirketlerin gelecekteki iş planlarından/büyüme hedeflerinden, varlıklarından bağımsız mevcut finansal durumlarını değerlendiren bir analiz yapıyoruz. Makro bir bakış açısıyla, güncel finansallarını detaylı inceliyoruz.
Yıldız ve Ana Pazar'da yer alan toplam 24 şirketi inceledim. Analize geçmeden önce sektör ile ilgili birkaç link paylaşmak istiyorum. Gerçi ben bu linkleri paylaşsam da paylaşmasan da, %90’ınız elinizdeki hisseyi özet tablolarda görmek dışında başka birşeyle ilgilenmeyeceksiniz.