İyi akşamlar,

Bu akşam kısa kısa yorumlayacağım sektörler aşağıdaki gibidir. Yarın ve muhtemelen ondan sonraki akşam diğer sektörler hakkında da fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.

1- Beyaz Eşya
2- Otomotiv
3- Petrokimya
4- Demir Çelik
5- Boya
6- Cam
BEYAZ EŞYA; TÜİK’in tespit ettiği ortalama fiyatlara göre geçen yılın Eylül ayında evine buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon ve bilgisayar almak isteyenlerin cebinden 20 bin TL çıkarken; bu yıl ise bu rakam 28 bin TL’leri geçti.
Enflasyon sepetinde yer alan bu ürünlerin lüks tüketim maddesi olmaktan çoktan çıktığı da dikkate alındığında, artık evlerin temel ihtiyacı haline gelen bu 5 ürün için harcanması gereken tutardaki yıllık artış %40’ları aşmış oldu.
Beyaz eşya üretimi Ağustos'ta yıllık %12 artışla 2,78 milyon adede yükseldi. İhracat ise %16 yükselerek 2,17 milyon adede ulaştı. 8 aylık satışlara bakıldığında iç pazarda yıllık artışın yüzde 12 olduğu görüldü. Bu dönemde toplam satış 5,85 mio adet olarak kaydedildi.
Her ne kadar marjlarda maliyet artışı kaynaklı (demir-çelik fiyatlarındaki 2. Çeyrekteki yüksek seyir) daralma beklense de, hem #ARCLK hem #VESTL hem de #VESBE’nin şu anki fiyatlarının çok cazip olduğunu düşünüyorum. Image
OTOMOTİV sektörünün kısa vadedeki en önemli sorununun çip krizi olduğu biliniyor. Hammadde ve çip bulunurluğundaki sıkıntılar ile birlikte navlun bedellerindeki artışlar da otomobil sektörünü etkiledi. Ne olursa olsun Türkiye üretimde dünyanın 15, Avrupa’nın 4. ülkesi.
Otomotiv şirketlerimizde ciddi fırsatlar olduğunu düşünüyorum. #TOASO #FROTO #TTRAK gibi güçlü bilançolara sahip şirketlerin 3. ve 4. çeyrek bilançolarında yatırımcılarını yanıltmayacağını fikrindeyim. #DOAS’da beğendiğim, fiyatının uygun olduğunu düşündüğüm bir şirket. Image
PETROKİMYA; Küresel petrol talebinin etkisiyle Kovid öncesi seviyelerine dönen petrol fiyatları,arzın yetersiz olduğuna dair endişe ve tahminlerin üstünde seyreden arz&talep açığı nedeniyle bir yılda 2'ye katlandı. Doğalgazdaki maliyet baskısı üreticileri alternatiflere yöneltti.
Piyasalardaki yüksek karbon fiyatlarına rağmen kömür kullanımının artması dikkati çekti. Kömürden elektrik üretiminin maliyeti, üreticilerin fazladan neden oldukları her bir ton karbon için emisyon izni satın almak zorunda olmalarıyla daha da yükseldi.
Söz konusu artışlar Avrupa'da elektrik fiyatlarının rekor kırmasına neden oldu. Yüksek doğal gaz ve elektrik fiyatları yalnızca yakıta bağımlı endüstri üretimlerini etkilemekle kalmadı, bu zincirleme etki petrol fiyatlarına da yansıdı.
Güçlü akaryakıt talebi, iyileşen rafineri marjları ve stok karları sayesinde #TUPRS'ın güçlü bir 3. çeyrek sonuçları açıklamasını bekliyorum. Karlılığını ve büyümesini de ayrıca beğendiğim #PETKM içinse oldukça çekimserim. Yönetim Kurulu’ndaki isimlere baktıkça tedirgin oluyorum. Image
DEMİR ÇELİK; Türkiye, 2020 yılında 12.7 mia dolarlık çelik ihracatına imza attı. Bu yıl ise her ay rekor kırarak ilerleyen sektör, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %69 artırarak 7.8 mia USD'den 13.2 mia USD'ye yükseltti.
Sektör, şimdiden geçen yıl yapılan toplam çelik ihracatını geride bırakmış oldu. Hammadde ve yarı-mamul girdilerine bağlı olarak çelik fiyatlarında yılın özellikle ilk 2 çeyreğinde ciddi artış yaşanırken, 3. çeyrekten itibaren fiyatlarda bir yatışma ve normalleşmeye dönüldü.
Ve yıl sonuna kadar da bu normalleşmenin devam edeceği öngörülüyor. #EREGL, #ISDMR ve #KRDMD özelinde konuşucak olursak, yılın ilk 2 çeyreğindeki kuvvetli bilançoların 3. ve 4. çeyrekte de devam etmesini bekliyorum. 2022 yılı içinse aynı beklentide değilim.
Demir Çelik sektöründeki sürpriz şirketim ise #CEMTS. 2. Çeyrekte neredeyse kusursuz bir bilanço gelmişti, yine aynı şekilde kuvvetli bir bilanço bekliyorum. Image
BOYA; Evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte, boya badana, yalıtım, kapı-pencere değişimi, tesisat yenileme gibi işlemlerin sayısı yükseldi. Kredi kartı ile harcamalarındaki gelişmeler yenileme pazarındaki hızlı büyümenin 2021'in ilk yarısında da devam ettiğini göstermişti.
2021 yılının ilk yarısında kredi kartı ile yapılan inşaat malzemeleri harcamaları 31.14 mia TL oldu. Böylece 2021’in ilk yarısında kredi kartı ile yapılan inşaat malzemeleri harcamaları 2020’nin ilk yarısına göre %72 oranında artış göstermişti.
Yılın ikinci yarısında mevsimsellik etkisi ile daha yüksek bir harcama olacağını tahmin ediliyor. #DYOBY 2. çeyrek bilançosunda özellikle karlılık tarafında hayal kırıklığı yaratmıştı. %5'e yakın Bürt Kar Marjı ve Favök Marjı kaybı dikkat çekiciydi.
Bu sektörde dikkatimi çeken sürpriz şirket ise #IZFAS. Şirketin artan satış temposu ve yukarı eğimli devam eden kar marjları dikkatimi çekiyor. Kar marjının yukarı yönlü olmasında maliyet düşüşü ve ciroya oranla faaliyet giderlerinin azalıyor olmasının etkisi bulunmaktadır. Image
CAM; Her birleşme sonrası entrgrasyon süreci zordur. Enerji fiyatlarında global anlamda yaşanan yükseliş trendinin #SISE'nin 2022 finansalları üzerinde baskı unsuru oluşturabileceği düşünülüyor (Üretim maliyetlerinin %17'si doğalgaz, %6'lık kısmını da elektrik oluşturmaktadır).
Ben bu riskleri ortadan kaldırabilecek bir yönetim kabiliyetine sahip olduklarını düşünüyorum. Artan doğalgaz maliyetlerine rağmen, ürüne olan talep ve birleşmeden kaynaklanan sinerji etkisi bu ve bundan sonraki bilançolarda gözle görülür derecede ortaya çıkacaktır.
Eylül ayı ortalarında Şirketten yapılan açıklamada, iki yeni float hattı yatırımına başladıklarını, bu yatırımların toplam büyüklüğünün 4 mia TL üzerinde olacağı belirtildi. Bu yatırım ile Türkiye'deki mevcut yıllık float üretim kapasitesi %30 oranında artacak.
#SISE 14 ülkede üretim yapan, 156 ülkeyi aşan ihracatıyla küresel bir oyuncu. Yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dünyada cam ev eşyasında ilk 3'te. Cam ambalaj ve düz camda ilk 5'te. 5.6 FK, 4.8 FD/Favök oranıyla bence çok uygun fiyatlanıyor.

Yarın görüşmek üzere,

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ömerhan Karamahmutoğlu

Ömerhan Karamahmutoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @omerhankrm

6 Oct
Nasıl başlıyoruz;

Dün ABD'nin borcunu temerrüde düşüreceği endişelerine rağmen, Amerika ve Avrupa piyasalarında yaşanan %1’e yakın yükselişin ardından, an itibariyle Asya (Çin tatil) ve Amerika vadelileri güne satıcılı başlıyor.
Yüksek enerji fiyatlarının Merkez Bankalarını artan enflasyona tepki vermek için faiz oranlarını daha hızlı bir şekilde yükseltmeye zorlayabileceği endişesi hisse senedi piyasaları üzerinde git gide ağırlık yaratmaya devam ediyor.
Normalleşme ile artan tüketicinin enerji talebine ek olarak üretim içinde artan doğal gaz talebi, kışa yetecek kadar doğal gaz stoku bırakmadı. Doğalgaz fiyatları 2008 yılından sonraki en yüksek seviyelerinde. @prideveteran1 ‘ın hep söylediği gibi kış gerçekten geliyor mu?
Read 6 tweets
4 Oct
Günaydın. Nasıl mı başlıyoruz;

Cuma günkü kuvvetli Amerika kapanılının ardından Asya tarafında Nikkei ve Hang Seng, Çin'in emlak sektörü ve enflasyon endişeleri arasında sert satıcılı başladı. ImageImage
Her ne kadar Çin medyasında Evergrande'nin mülk yönetim birimindeki %51 hissesini 5mia USD'den fazla bir tutara satacağını konuşulsa da, bu haberler şirket ile ilgili hissiyatı pek yatıştırmadı.

"Evergrande'nin sıkıntılarının tüm Çin emlak sektörüne yayılması riski artıyor."
Gelelim bizim tarafa. Piyasamız bugün saat 10'da çıklanacak olan enflasyon rakamlarına kitlenmiş durumda. Ağustos’ta enflasyon aylık %1.12 artmış, yıllık bazda ise % 19.25’e yükselmişti. Eylül ayı enflasyonun aylık %1.422 artması, yıllıkta ise %19.75’e yükselmesi bekleniyor.
Read 4 tweets
16 May
Ekonomimizin yakın tarihteki gelişimini özetleyen 3 önemli belgeseli izlemenizi tavsiye ediyorum. @140journos ekibi müthiş işler çıkartıyor.

Umarım, 90’lar ve bugünün karşılaştırmasını yaparken, “O zaman da kötüydü” anakronizmi’nin ne kadar yanlış olduğunu farkedebilirsiniz.
24 ocak 1980 günü bir ‘Piyasa Devrimi’ gerçekleştirmek üzere tarihi bir adım atan Türkiye, geçen 39 yılda serbest piyasa ekonomisinin kurumsal yapı ve değerlerini ne ölçüde tesis edebildi?

2002'den itibaren 13 yıl kesintisiz bakanlık görevlerinde bulunarak ekonomiyi yöneten Ali Babacan, Türkiye’nin son 20 yılının muhasebesini yapıyor. Türkiye’yi yöneten mutabakat nerede bozuldu?

Read 4 tweets
10 Apr
Başlıyoruz;

Gıda sektöründeki şirketleri incelerken, bu şirketlerin gelecekteki iş planlarından/büyüme hedeflerinden, varlıklarından bağımsız mevcut finansal durumlarını değerlendiren bir analiz yapıyoruz. Makro bir bakış açısıyla, güncel finansallarını detaylı inceliyoruz.
Yıldız ve Ana Pazar'da yer alan toplam 24 şirketi inceledim. Analize geçmeden önce sektör ile ilgili birkaç link paylaşmak istiyorum. Gerçi ben bu linkleri paylaşsam da paylaşmasan da, %90’ınız elinizdeki hisseyi özet tablolarda görmek dışında başka birşeyle ilgilenmeyeceksiniz.
Read 20 tweets
8 Apr
Sabah bahsettiğim bilgiseline başlıyoruz;

Nüfus, Kişi Başına GSYİH ile BİST, Kur, Enflasyon ve Türkiye ile ilgili "Büyüme" tahminleri arasındaki ilişkiyi/ beklentiyi/ korelasyonu harmanlayarak 2021 yılı için İyimser, Orta ve Kötümser senaryo tahminlerimi paylaşmak istiyorum.
1- Ülkemizin döviz kırılganlığı sebebiyle; GSYİH’miz TL bazında 2010 yılından 2020 yılına kadar %327 nominal olarak artmasına rağmen USD bazında GSYİH’ye baktığımızda %10.5’lik bir düşüş görüyoruz. Bu USD bazında ülke satışlarımızın azaldığını ifade etmektedir. Image
2- Benzer şekilde Bist’in TL ve USD karşılaştırmasını yaparsak, 2010 yılı sonunda 660,04 olan TL endeks, bugün itibariyla 1.417,16 olarak gerçekleşti. Bu Bist’in nominal olarak son 10 yılda (+4 ay) TL bazında %115 arttığını gösteriyor.
Read 24 tweets
28 Mar
Öncelikle biraz Demir Çelik sektörü hakkında sizleri bilgilendirip, bunu özellikle iki Bist 30 şirketi #EREGL ve #KRDMD özelinde detaylandırıp, sonrasında Yıldız ve Ana Pazar'da yer alan 13 Demir Çelik şirketini 2020 yılsonu finansalları üzerinden değerlendireceğiz. Başlıyoruz;
Entegre tesislerde HRC vs Iron ore makası giderek açılıyor. İşin güzel tarafı HRC daha hızlı artıyor ve bu marjlar üzerindeki pozitif etkinin daha da iyileşmesi demek. Entegre olmayan tesislerde ise hammadde hurda çelik. Hurda fiyatları son çeyrekte cevhere göre daha hızlı arttı.
Bu nedenle Q1’de entegre olmayanlarda marjın daha düşük olmasını beklerim.

FD/Favök üzerinden gidersek en ucuzlar, tartışmasız #EREGL ve #KRDMD. Ben birinci çeyrek #EREGL ikinci çeyrek #KRDMD’nin pozitif ayrışacağını düşünüyorum. Bunun sebebi de kur.
Read 24 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(