Dün ABD'nin borcunu temerrüde düşüreceği endişelerine rağmen, Amerika ve Avrupa piyasalarında yaşanan %1’e yakın yükselişin ardından, an itibariyle Asya (Çin tatil) ve Amerika vadelileri güne satıcılı başlıyor.
Yüksek enerji fiyatlarının Merkez Bankalarını artan enflasyona tepki vermek için faiz oranlarını daha hızlı bir şekilde yükseltmeye zorlayabileceği endişesi hisse senedi piyasaları üzerinde git gide ağırlık yaratmaya devam ediyor.
Normalleşme ile artan tüketicinin enerji talebine ek olarak üretim içinde artan doğal gaz talebi, kışa yetecek kadar doğal gaz stoku bırakmadı. Doğalgaz fiyatları 2008 yılından sonraki en yüksek seviyelerinde. @prideveteran1 ‘ın hep söylediği gibi kış gerçekten geliyor mu?
Gelelim bize, dün yine dünya borsalarından negatif ayrıştık. Kur sakin, piyasa tatsızdı. Petrokimya ve Havayolları ile ayakta kalmaya çalışan bir endeks vardı. ÖzelliKle Tüpraş tarafındaki ivme beni mutlu ediyor. Bugün için ise yine tatsız, hafif satıcılı bir olmasını bekliyorum.
Farkındayım yatırımcılar olarak keyifsiz günlerden geçiyoruz. Dünyadaki enflasyon ve faiz endişesi, bizim kendi mali politikalarımız ile ilgili tercihlerimiz ve iç siyasetimizde yaşadığımız güvensizlik ortamı malesef istikrarlı bir piyasa için ciddi engeller.
Ben yine de inişli çıkışlı bir Ekim ayı sonrası, Kasım ve Aralık ayları için umutlu kalmaya devam edip (Kur ⬆️ Bist ⬆️) ve ay sonundan itibaren heyecanla şirketlerimizin 3. Çeyrek bilançolarını bekliyor olacağım. Her şey dilediğiniz gibi olsun,
Sevgiler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bu akşam kısa kısa yorumlayacağım sektörler aşağıdaki gibidir. Yarın ve muhtemelen ondan sonraki akşam diğer sektörler hakkında da fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.
1- Beyaz Eşya 2- Otomotiv 3- Petrokimya 4- Demir Çelik 5- Boya 6- Cam
BEYAZ EŞYA; TÜİK’in tespit ettiği ortalama fiyatlara göre geçen yılın Eylül ayında evine buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon ve bilgisayar almak isteyenlerin cebinden 20 bin TL çıkarken; bu yıl ise bu rakam 28 bin TL’leri geçti.
Enflasyon sepetinde yer alan bu ürünlerin lüks tüketim maddesi olmaktan çoktan çıktığı da dikkate alındığında, artık evlerin temel ihtiyacı haline gelen bu 5 ürün için harcanması gereken tutardaki yıllık artış %40’ları aşmış oldu.
Cuma günkü kuvvetli Amerika kapanılının ardından Asya tarafında Nikkei ve Hang Seng, Çin'in emlak sektörü ve enflasyon endişeleri arasında sert satıcılı başladı.
Her ne kadar Çin medyasında Evergrande'nin mülk yönetim birimindeki %51 hissesini 5mia USD'den fazla bir tutara satacağını konuşulsa da, bu haberler şirket ile ilgili hissiyatı pek yatıştırmadı.
"Evergrande'nin sıkıntılarının tüm Çin emlak sektörüne yayılması riski artıyor."
Gelelim bizim tarafa. Piyasamız bugün saat 10'da çıklanacak olan enflasyon rakamlarına kitlenmiş durumda. Ağustos’ta enflasyon aylık %1.12 artmış, yıllık bazda ise % 19.25’e yükselmişti. Eylül ayı enflasyonun aylık %1.422 artması, yıllıkta ise %19.75’e yükselmesi bekleniyor.
Ekonomimizin yakın tarihteki gelişimini özetleyen 3 önemli belgeseli izlemenizi tavsiye ediyorum. @140journos ekibi müthiş işler çıkartıyor.
Umarım, 90’lar ve bugünün karşılaştırmasını yaparken, “O zaman da kötüydü” anakronizmi’nin ne kadar yanlış olduğunu farkedebilirsiniz.
24 ocak 1980 günü bir ‘Piyasa Devrimi’ gerçekleştirmek üzere tarihi bir adım atan Türkiye, geçen 39 yılda serbest piyasa ekonomisinin kurumsal yapı ve değerlerini ne ölçüde tesis edebildi?
2002'den itibaren 13 yıl kesintisiz bakanlık görevlerinde bulunarak ekonomiyi yöneten Ali Babacan, Türkiye’nin son 20 yılının muhasebesini yapıyor. Türkiye’yi yöneten mutabakat nerede bozuldu?
Gıda sektöründeki şirketleri incelerken, bu şirketlerin gelecekteki iş planlarından/büyüme hedeflerinden, varlıklarından bağımsız mevcut finansal durumlarını değerlendiren bir analiz yapıyoruz. Makro bir bakış açısıyla, güncel finansallarını detaylı inceliyoruz.
Yıldız ve Ana Pazar'da yer alan toplam 24 şirketi inceledim. Analize geçmeden önce sektör ile ilgili birkaç link paylaşmak istiyorum. Gerçi ben bu linkleri paylaşsam da paylaşmasan da, %90’ınız elinizdeki hisseyi özet tablolarda görmek dışında başka birşeyle ilgilenmeyeceksiniz.
Nüfus, Kişi Başına GSYİH ile BİST, Kur, Enflasyon ve Türkiye ile ilgili "Büyüme" tahminleri arasındaki ilişkiyi/ beklentiyi/ korelasyonu harmanlayarak 2021 yılı için İyimser, Orta ve Kötümser senaryo tahminlerimi paylaşmak istiyorum.
1- Ülkemizin döviz kırılganlığı sebebiyle; GSYİH’miz TL bazında 2010 yılından 2020 yılına kadar %327 nominal olarak artmasına rağmen USD bazında GSYİH’ye baktığımızda %10.5’lik bir düşüş görüyoruz. Bu USD bazında ülke satışlarımızın azaldığını ifade etmektedir.
2- Benzer şekilde Bist’in TL ve USD karşılaştırmasını yaparsak, 2010 yılı sonunda 660,04 olan TL endeks, bugün itibariyla 1.417,16 olarak gerçekleşti. Bu Bist’in nominal olarak son 10 yılda (+4 ay) TL bazında %115 arttığını gösteriyor.
Öncelikle biraz Demir Çelik sektörü hakkında sizleri bilgilendirip, bunu özellikle iki Bist 30 şirketi #EREGL ve #KRDMD özelinde detaylandırıp, sonrasında Yıldız ve Ana Pazar'da yer alan 13 Demir Çelik şirketini 2020 yılsonu finansalları üzerinden değerlendireceğiz. Başlıyoruz;
Entegre tesislerde HRC vs Iron ore makası giderek açılıyor. İşin güzel tarafı HRC daha hızlı artıyor ve bu marjlar üzerindeki pozitif etkinin daha da iyileşmesi demek. Entegre olmayan tesislerde ise hammadde hurda çelik. Hurda fiyatları son çeyrekte cevhere göre daha hızlı arttı.
Bu nedenle Q1’de entegre olmayanlarda marjın daha düşük olmasını beklerim.
FD/Favök üzerinden gidersek en ucuzlar, tartışmasız #EREGL ve #KRDMD. Ben birinci çeyrek #EREGL ikinci çeyrek #KRDMD’nin pozitif ayrışacağını düşünüyorum. Bunun sebebi de kur.