Vandaag een wat uitgebreidere analyse van de Corona cijfers in het Verenigd Koninkrijk (Engeland), waar het patroon sterk afwijkt van die op het Europese vaste land.
1/8
Onderstaande grafiek toont het 7-daags gemiddelde. De rode streep geeft de datum aan waarop vrijwel alle maatregelen zijn opgeheven.
Sindsdien schommelt het aantal meldingen tussen de 25.000 en 45.000 met een incidentie (per 100.000 inwoners) van bijna 500 per week.
2/8
Ter vergelijking: Nederland zit nu op 460 (een record) en Duitsland op 250 (ook een record). Dat geeft wel aan hoe hoog de aantallen in het VK al sinds de zomer zijn.
Ook in vergelijking met 2020 zijn de cijfers dit jaar veel hoger.
3/8
Opvallend is wel dat het gemiddelde al wekenlang aan het dalen is, terwijl overal in Europa de aantallen explosief stijgen. Inmiddels is de incidentie in bijvoorbeeld Nederland en België hoger dan in Engeland.
4/8
Ook bij de ziekenhuiscijfers is een daling gaande. De nieuwe opnames zijn duidelijk over hun top en de daling is nu ruim 10% op weekniveau.
Daarmee zijn de aantallen ver weg gebleven van de cijfers van afgelopen winter (ruim 4500 opnames per dag op het hoogtepunt).
5/8
Voor de ziekenhuisbezetting (aantal gebruikte Covid bedden) kunnen we hetzelfde zeggen. De cijfers zijn over de top (bijna 10.000) en die ligt ver onder de cijfers van afgelopen winter (bijna 40.000).
6/8
Vergelijken we de ziekenhuisbezetting met vorig jaar, dan is het patroon heel anders dan vorig najaar.
De aantallen (groen) zijn vrij stabiel en inmiddels ruim onder de in deze periode sterk stijgende aantallen van 2020 (rood).
7/8
Het VK liep voorop met de vaccinaties vorig jaar en ook met de booster (3e prik) zijn ze voortvarend van start gegaan. Inmiddels heeft bijna 20% van de bevolking (12+) een booster ontvangen.
Ik zal in de komende tijd regelmatig een update plaatsen over de cijfers in het VK
8/8
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vandaag is het lastig om de cijfers te duiden, want die zijn overduidelijk niet compleet. De ziekenhuiscijfer (LCPS) zijn vertraagd gepubliceerd, maar ik heb geen aanwijzingen dat daar ook gegevens missen.
Maar eerst de besmettingen:
1/5
Er worden dagelijks veel meer gegevens gepubliceerd dan wat ik hier laat zien, waardonder de dagelijkse meldingen van de GGD. Deze zijn van 2 dagen eerder, maar komen eigenlijk altijd overeen met de RIVM cijfers, behalve bij storingen.
2/5
Op basis hiervan schat ik dat de RIVM cijfers zo'n 3500 te laag liggen. Dat zal de komende dagen worden ingehaald, dus schrik niet als we morgen rond de 19.000 uit gaan komen.
De daling van de oranje lijn in onderstaande grafiek is dus vertekenend en tijdelijk.
Vandaag zijn er tal van nieuwe cijfers gepubliceerd bij de presentaties aan de 2e kamer en daar valt wel e.e.a. over te zeggen.
Allereerst de vergelijking tussen 2020 en 2021 (absolute getallen!).
1/8
Ik laat al een tijdje onderstaande grafiek zien waarin 2021 twee weken terug geschoven is in de tijd. De patronen lopen opvallend gelijk en 2021 lijkt nu zelfs iets sterker te stijgen.
2/8
In de ziekenhuisopnames leek 2021 het veel beter te doen, maar dat beeld is veranderd. Als we 2021 nog 8 dagen extra verschuiven (dus 22 dagen), dan zien we onderstaande grafiek.
De aantallen stijgen in 2021 dus even snel als in 2020.
Hoewel het aantal meldingen aan de bovenkant zit van mijn verwachting van deze ochtend, betekent dit toch een verdere afvlakking van de groei naar 42%. De oranje lijn in de grafiek is nu al enkele dagen aan het dalen en dat duidt op afvlakking.
1/3
De groene lijn (ziekenhuisbezetting) is bijna een maand lang vrijwel onafgebroken aan het stijgen geweest, maar vandaag is deze vlak op bijna 40% groei.
De dalende gele lijn is echter ook omgeknikt en wijst weer iets omhoog.
Dit maakt het beeld wat gemengd.
2/3
De veranderingen in de indicatoren zijn nog altijd heel subtiel, maar de kans op een trendwijziging omlaag blijft duidelijk aanwezig.
Echter, een hernieuwde opleving (sterkere groei) of plateauvorming behoort ook nog tot de mogelijkheden, dus het is nog even afwachten.
Over #Covid patiënten in het ziekenhuis met en zonder #vaccinatie, een - hopelijk - simpele uitleg van de statistiek erachter en hoe wij door cijfers op het verkeerde been worden gezet👇
1/10
Er vaart een vissersboot voor de kust met 11 bemanningsleden. 10 daarvan hebben een zwemdiploma en 1 niet.
Het schip slaat lek en zinkt, waardoor ze alle 11 te water raken. 9 van hen weten het strand te bereiken, maar de andere 2 verdrinken.
2/
Dit zijn de man die niet kan zwemmen en één van zijn collega's die het niet redt naar de kust.
De vraag is : Heeft het nut om een zwemdiploma te halen?
Ik vermoed dat bijna iedereen JA zal antwoorden. Maar als we het verhaal anders vertellen wordt het ingewikkelder:
3/
De laatste weken loopt het gemiddeld aantal positieve testen langzaam maar gestaag op. Begin augustus was dit teruggezakt naar 25.000 p/d, maar inmiddels zit dit weer op bijna 34.000 p/d.
1/4
Het aantal ziekenhuisopnames is ook opgelopen en is nu bijna terug op het niveau van de Delta-top (900 p/d).
De groei is ook hier niet niet extreem groot, maar wel gestaag.
2/4
Het meest opvallend is de ziekenhuisbezetting. Deze is nauwelijks gedaald toen de grote besmettingspiek van juli voorbij was, maar is nu wel aan het oplopen, waardoor het aantal gebruikte bedden ruim boven deze piek is gekomen.
@MarcBonten haalt in onderstaande tweet een punt aan wat mij ook al lange tijd opvalt: de scheve verhouding tussen het aantal testen en het aantal covid-gerelateerde sterfgevallen in verschillende Europese landen.
Ik heb de cijfers van de periode 1 maart 2021 - 23 juli 2021 van de Europese landen als basis genomen en over die periode het aantal positieve tests en overledenen bepaald.