Hafıza tazelemek isteyenler için Türkiye’de Doların 20 Yıllık Serüveni...
1-) Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında her gün yeni bir tarihi rekor kırıyor. 2008 yılında ‘1 dolar 1 TL olur mu’ tartışmalarının yapıldığı ve ihracatçıların TL'nin döviz karşısında aşırı değerlenmesinden şikayetçi olduğu dönemin ardından dolar 2013 yılında yükselişe geçti..
2-) Aslında Türkiye’nin dolar serüveni, dalgalı kur sistemine geçilen 2001 yılındaki siyasi ve ekonomik krizin ardından başlamıştı. 20 yıl sonra dolar siyasi ve ekonomik çalkantıların gölgesinden yine çıkabilmiş değil.
3-) Türkiye’de 90’lı yıllar, siyasi sıkıntılar ve bozulan ekonomik dengeler nedeniyle çalkantılı geçti. 1994’te liranın dolar karşısında % 160’ın üzerinde değer kaybettiği ekonomik krizin ardından 2000 yılına girilirken Türkiye ekonomisinde yeniden kriz çanları çalmaya başlamıştı
4-) Yüksek seviyelere çıkan enflasyonu düşürmek için Uluslararası Para Fonu’yla başlatılan program kapsamında 1999’dan beri ‘serbest faiz, sabit kur’ sistemi uygulanıyordu. Merkez Bankası her gün sabit bir döviz kuru açıklıyordu, faiz oranlarıysa piyasa tarafından belirleniyordu.
5-) İlk kriz 22 Kasım 2000’de piyasadaki likidite sorunu nedeniyle patlak verdi. Yabancı yatırımcıyı endişelenmesiyle yüklü miktarda fon çıkışı yaşandı. Gecelik faiz oranı % 1000'in üzerine çıktı. Merkez Bankası, IMF desteğiyle piyasayı fonlayarak krizi geçici olarak durdurdu.
6-) 19 Şubat 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında başlayan tartışmada Başbakan Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlattı ve Ecevit, toplantı çıkışında bekleyen gazetecilere, "Bu bir devlet krizidir" açıklaması yaptı.
7-) Buna piyasanın tepkisi sert oldu. 7 milyar doların üzerinde döviz talebi ortaya çıktı, gecelik faizler % 5.000 ile 7.500 aralığını gördü. Yabancı yatırımcılar piyasayı terk etmesi ve döviz talebini karşılanamayınca, 21 Şubat günü sabit kur'dan dalgalı kur sistemine geçildi.
8-) Merkez Bankası tarafından karar öncesinde 684 bin TL’ye çıpalanan dolar kuru, dalgalı kura geçilmesiyle birlikte 1,2 milyon TL'ye yükseldi.
9-) Bankalarının yarısı iflas eden, enflasyonu üç haneli rakamlara ulaşan ve para birimi % 100 değer kaybeden Türkiye’de Kasım 2002’de iktidarı AKP devraldı. AKP hükümeti Kemal Derviş'in politikalarını uygulayarak, enflasyonu tek haneye düşürdü, reel faizler hızla indi.
10-) 31 Aralık 2004'de, Türk Lirası’na itibar kazandırmak için liradan 6 sıfır atılması ve 1 milyon liranın 1 Yeni Türk Lirası’na eşitlenmesini öngören ilgili kanun çıkarıldı. Ekonomistler yabancı yatırımcının sıfırları sayamadığı bir para birimine güvenmeyeceğini savunuyordu.
11-) Bu adımın ardından piyasaların açıldığı ilk gün 3 Ocak 2005 tarihinde dolar 1,34 YTL olarak kayıtlara geçti. Türk Lirası 2005 yılında değer kazanmaya devam etti.
12-) Türkiye’nin, ilk kez 3 Ekim 2005’te AB’ye tam üyeliği için müzakerelere başlanması kararlaştırıldı. Bu gelişme, ekonomiye de olumlu yansıdı. Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisini tamamen benimsemiş, gelişen bir piyasa olduğu görüşü yabancı yatırımcılar arasında hakim oldu.
13-) Yabancı yatırımcıya uygulanan stopajın hükümet tarafından sıfırlanmasıyla Türkiye’ye döviz girişi ve yabancı yatırımlar hızlandı. Uzun yıllar % 0,4 ila 0,5 arasında olan doğrudan yabancı yatırımların oranı, adaylık statüsü alınmasının ardından 2006 yılında % 4,9'a yükseldi..
14-) 2009 yılına kadar süren yabancı yatırımlardaki artışın etkisiyle lira karşısında değer kaybı trendini sürdüren dolar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz kurlarına göre 4 Ağustos 2008’de 1,15 TL’ye kadar düştü.
15-) 2008 yılının sonbaharında ekonomik kriz bu kez tüm dünyayı sardı. Likidite sorunlarının baş gösterdiği ABD, Japonya, İngiltere gibi gelişmiş ülke merkez bankaları bu sorunu çözmek için faizleri tüm zamanların en düşük seviyesine çekerek piyasaya para sürmeye başladı.
16-) O dönem başbakanlık görevinde olan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ekim 2008'de “Kriz Türkiye'yi teğet geçecek” dedi.

Gelişmekte olan ülkeler krizden nispeten daha az etkilense de küresel krizin yansımalarıyla Türkiye’de de ekonomi daraldı, işsizlik arttı.
17-) Kriz öncesi 1,20 düzeylerinde seyreden ve “1 dolar 1 TL olur mu” tartışmaları yapılan dolar kuru, 9 Mart 2009 tarihinde Merkez Bankası’nın efektif dolar satış fiyatı olan 1,80 TL’ye çıkarak rekor kırdı.
18-) Merkez bankalarının ekonomik kriz sırasındaki parasal genişleme politikaları, kriz sonrasında yatırımcıları gelişmekte olan piyasalara yönlendirdi. TL de bunun sonucunda değerlendi. 2010 yılında yoğun sıcak para girişinin etkisiyle TL döviz sepetine karşı % 11 değerlendi..
19-) Yabancıların döviz cinsinden karı katlanırken, Türkiye hızla büyüyen dış ticaret ve cari işlemler açığıyla karşı karşıya kaldı. İthalatın hızla artmasına neden olan bu durum, ihracattaysa baskılayıcı bir rol oynadı. 4 Kasım 2010 tarihinde 1 dolar 1,39 TL’ye kadar düştü.
20-) Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığına getirilen ekonomi analisti Yiğit Bulut, 2010 yılındaki durum karşısında 1 doların 1 TL seviyesine inebileceğini gündeme getirdi.
21-) Dönemin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2011 yılında “2012'de Türk Lirası olarak Amerikan Doları'nı yeneriz. Bu çok iddialı bir laf, bunu yazın. Senenin sonunda tekrar konuşalım” demişti. 8 Şubat 2012’de 1 dolar 1,74 TL’ye kadar geriledi.
22-) Başçı’nın öngörüsünün gerçekleştiği 2012 yılında, Türk Lirası sıcak para girişinin sürmesinin etkisiyle dolar başta olmak üzere döviz sepeti karşısında önemli oranda değer kazandı.
23-) Küresel ekonomik kriz sonrası oluşan likidite fazlası, sıcak para akımlarında Türkiye’yi başlıca adreslerden biri haline getirdi. TL'de dolara karşı reel değerlenme yüzde 12 dolayında oldu.
24-) Fakat liranın aşırı değerlendiğini savunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının değerli TL nedeniyle rekabet gücünü kaybettiğini söyledi.
25-) Merkez Bankası’na, Türkiye’yi çekim alanı haline getiren yüksek faizlerin indirilmesi çağrısında bulunan Büyükekşi, TL'nin aşırı değerlenmesinin önlenmesine yönelik adımların bir an önce atılmasını istedi.
26-) Dalgalı kur sistemine geçilen 2001 yılından beri geçen 12 yılda 2 TL’nin altında seyreden dolar, ilk kez 2013’te 2 lira sınırını aştı. 2013 yılının başında 1,80 civarında olan kur, Mayıs ayında Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan eylemlerle yükselişe geçti.
27-) 23 Ağustos 2013'te 1 dolar 2 TL seviyesini gördü. Dönemin Başbakanı Erdoğan doların yükselişini Gezi Parkı eylemleriyle ilişkilendirerek Türkiye ekonomisinin hedef alındığını savundu. Erdoğan, Gezi Parkı eylemlerini, faiz lobisinin başlattığını öne sürdü.
28-) Doların yükselişinde ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarının hızını yaz boyunca azaltabileceği açıklaması etkili oldu. FED’in para musluklarını kısacağı korkusu piyasaları diken üstünde tutmaya devam ederken, bu endişe gelişmekte olan piyasalardan kaçışı da tetikledi.
29-) Türk Lirası da diğer gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte bundan nasibini aldı. Merkez Bankası'nın kurda yaşanan artış öncesi 8 milyar dolara yakın döviz satışı da doları frenlemeye yetmedi.
30-) Dönemin dört AKP’li bakanının oğulları, Halkbank Genel Müdürü ile işadamlarının 17 Aralık 2013’te rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alınması Türkiye’yi sarstı. 25 Aralık 2013 tarihinde ise ikinci dalga operasyon için düğmeye basıldı.
31-) Bu defa Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında da şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırlandı. AKP iktidarı operasyonun Fetö hareketine mensup savcı ve polisler tarafından başlatıldığını ve hükümete karşı düzenlenmiş bir darbe girişimi olduğunu savundu.
32-) Ardından Ocak 2014’te Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait olduğu belirlenen ve içinde Suriye'ye gitmek üzere askeri mühimmat bulunan TIR'ların durdurulması olayı da yeni bir skandala yol açtı...
33-) Bu tırlarla Suriye'deki cihatçı yasadışı örgütlere silah gönderildiği iddia edildi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Tırların Bayırbucak Türkmenleri’ne silah taşıdığını söyledi
34-) 17-25 Aralık operasyonunun arifesi olan 14 Aralık 2014’te fetö hareketine bağlı olduğu iddia edilen medya kuruluşlarına da operasyonlar düzenlendi, birçok kişi gözaltına alındı. Hem muhalefet partileri hem de ABD ve AB, hükümetin tutumuna karşı çıktı
35-) 2013 ve 2014 yıllarında ardı ardına yaşanan siyasetteki huzursuzluğun dolara yansıması sert oldu. 17 Aralık 2014’te 1 dolar 2,37 TL’ye kadar yükselerek rekor kırdı.
36-) Gelelim 2015'e..

7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimler öncesi ve sonrasında siyasette gerilimin yükselmesi doları da uçurdu. Türkiye, 7 Haziran seçimlerine, 5 Haziran’da Diyarbakır’daki HDP mitingine yönelik bombalı saldırının etkisinde girdi.
37-) IŞİD tarafından üstlenilen saldırıda 5 kişi yaşamını yitirdi, 400’e yakın kişi de yaralandı. Seçimlerdeyse 2002'den beri tek başına iktidar olan AKP meclisteki çoğunluğunu kaybetti. Türkiye’de yıllar sonra koalisyon hükümeti ihtimali doğdu.
38-) Fakat meclise giren partilerin hiçbiri koalisyon seçeneğinde anlaşamayınca hükümet kurulamadı. Dolar, 2015 Ağustos’unda ilk kez 3 TL’yi gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetin kurulamaması üzerine erken seçim kararı aldı.
39-) 1 Kasım 2015’te seçimlerin yenilenmesine kadar geçen beş aylık süreçte yaşanan terör saldırılarıysa Türkiye’yi sarstı. 20 Temmuz’da Suruç’ta IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda 33 kişi öldü.
40-) 22 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polis, evlerinde başlarından vurularak öldürüldü Ceylanpınar saldırısını önce sahiplenen sonra reddeden PKK ateşkesi sona erdirdi. Bu gelişmeyle Kürt sorununda AKP’nin 2009’da temellerini attığı çözüm süreci de rafa kalktı
41-) Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker yaşamını yitirdi 8 Eylül’de ülke genelinde HDP binalarına saldırılar düzenlendi 10 Ekim’de Ankara’daki miting'de yapılan IŞİD saldırısında 102 kişi yaşamını yitirdi.piyasada ortaya çıkan belirsizlik ve güvenlik endişesi doları yükseltti
42-) 5 ay boyunca ardı ardına terör kabusu yaşayan Türkiye, 1 Kasım’da yeniden sandık başına gitti. AKP, yüzde 49,5 oy ve 317 milletvekili ile bir kez daha sandıktan tek başına iktidar olarak çıktı.
43-) Seçimlerden sonra Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait uçağın sınır ihlali yapmasından dolayı Türkiye tarafından düşürülmesiyle yaşanan kriz ve 17-25 Aralık operasyonunda adı geçen AKP’li bakanların Yüce Divan’a gönderilmemesi yönündeki meclisteki oylama sonucu da doları yükseltti
44-) 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz politikalarına yönelik eleştirilerinin dozunu da arttırdı. Yüksek faizi ‘vatana ihanet’ olarak nitelendiriyordu...
45-) Erdoğan, Merkez Bankası’na “Bize karşı bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka yerlere karşı bağımlılığın mı var?” çıkışında bulundu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da “kendinize çeki düzen verin” diye seslendi.
46-) Merkez Bankası’nın faiz politikasını belirlerken siyasi baskı altında kaldığı yorumları ve 15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişimi de kurda sert yükselmeye neden oldu.
47-) Siyasi belirsizlikten etkilenen uluslararası piyasalarda darbe girişimi haberleriyle dolar 3,05 TL'ye kadar yükseldi. 15 Temmuz’un sonrasında hükümetin açıklamalarıyla kur yeniden 3 TL seviyesinin altına düştü.
48-) Fakat ekonomide cari açık sorunu ve çift hanelere doğru ilerleyen enflasyonun yanı sıra hükümetin darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal ilan ederek tasfiye sürecine başlaması da piyasaları yeniden belirsizliğe sürükledi, yabancı yatırımcıları Türkiye’den uzaklaştırdı.
49-) Bu arada ABD Merkez Bankası’nın 2008 küresel krizinde piyasaya sürülen paraları geri çekmeye başlamasıyla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere giden para miktarı azaldı. Erdoğan, TL’deki değer kaybına karşı vatandaşlardan yastık altındaki dövizlerini bozdurmasını istedi.
50-) Erdoğan’ın faizleri indirmesi için sert sözlerle çıkıştığı Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın görev süresiyse doldu, yerine yardımcısı Murat Çetinkaya atandı. Dolar, 2016 yılını 3,5 TL seviyesinden kapattı.
51-) Dolar 2017 yılını 3-4 TL aralığında kapatırken, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri’nin ardından 5 TL'yi aştı. Seçimler öncesinde 23 Mayıs’ta döviz kurundaki yükseliş karşısında olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz artırımına gitti.
52-) Kurdaki ani yükseliş ekonomik dengeleri de etkiledi, enflasyon yıllar sonra ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıktı. Erdoğan ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ sözleriyle faizin düşürülmesi yönündeki çağrılarını sürdürdü.
53-) Nisan 2017'de düzenlenen referandum sonucunda parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçilen Türkiye’de 2018’deki seçimlerde Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildi.
54-) Erdoğan, “Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi, biz belirleyeceğiz. 24'ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” sözleriyle, doların düşeceğini söylemişti
54-) Fakat seçimden iki ay sonra, 2018 Ağustos ayı başında yaşanan gelişme TL’ye ağır darbe vurdu. Casusluk yaptığı suçlamasıyla 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine alınması sonrası, ABD’den peş peşe sert açıklamalar geldi.
55-) Brunson'ın serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanacağının duyurulmasıyla Ağustos ayı başında 5 TL olan dolar bir hafta içerisinde 6,5 TL seviyesini geçti. 12 Ağustos gecesi uluslararası piyasalarda 7,20 TL’yi test etti.
56-) Ekim 2018'de Brunson'un serbest bırakılmasının ardından dolar yeniden 5 TL seviyesinin üzerine geriledi. Dolar kuru 2018 yılını 5,29 TL’den kapattı.
57-) Gelelim 2019'a..

31 Mart yerel seçimlerde AKP en fazla belediye başkanlığı kaybeden parti oldu. Birçok kritik il ve büyükşehiri rakip adaylar kazandı. YSK, İBB Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin AKP’nin yaptığı itirazı kabul etti, seçimin yenilenmesine karar verdi.
58-) YSK’nın açıklamasıyla Türk Lirası dolar karşısında son ayların en büyük değer kaybını yaşadı, 9 Mayıs günü 6,24 TL’den işlem gördü. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da görevden alındı. Yardımcısı Murat Uysal bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla yerine atandı.
59-) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çetinkaya’nın görevden alınmasına ilişkin “TCMB (başkanını) görevden alma yetkisini de aldık, laf dinlemiyordu. Yeni arkadaşla devam ettik. Dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz” sözlerini kullandı. Böylece bir yıl sürecek faiz indirimi süreci başladı..
60-) Uysal, % 24’ten devraldığı faizi 12 ayda 8,25’e kadar indirdi. Türk Lirası’nın çekiciliğini azaltan faiz indirimi sürecine ve yerel seçimlerin doları sert yükseltmesine rağmen, 2019’da dolar 6 TL’nin altında işlem görmeye devam etti.
61-) Yaşanan gelişmelere karşın dolarda 6 TL’nin altına hızlı düşüş, piyasalarda TL’nin değer kaybının durdurulabilmesi amacıyla Merkez Bankası ve kamu bankalarının milyarlarca doları bulan satışlar yaptığı şeklinde yorumlandı.
62-) MB ve kamu bankaları, TL'nin korunması için piyasaya döviz sürmeye devam etti. 2019’dan beri 100 milyar dolardan fazla döviz sürüldüğü iddiası gündeme geldi. Bu müdahaleyle döviz arzının belirginleştiği Haziran ayından itibaren dolar 6,85 TL seviyesinde işlem gördü.
63-) Merkez Bankası’nın altın ve swap hariç döviz rezervinin hızla eriyerek eksiye düştüğü tartışmaları da böylece ortaya çıktı. Kuru ve faizi baskılamaya yönelik politikalar döviz mevduatına yönelişi de hızlandırdı.
64-) 2020 yılı TL’ye güvenin aşınmasıyla döviz mevduatlarının payının, 2001 ekonomik krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı yıl oldu.
65-) 9 kez üst üste faiz indirimi yapan Merkez Bankası Başkanı Uysal, çift haneden düşmeyen enflasyon karşısında Eylül ayında ilk kez politika faizinde artırıma gitti..
66-) Bu adım Türk Lirası’nı destekledi. Ancak Ekim ayında faizin sabit tutularak piyasadaki artış beklentisinin karşılanamaması liradaki değer kazancını tersine çevirdi. 6 Kasım 2020’de 1 dolar 8,58 TL’den işlem gördü.
67-) 8 Kasım’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak görevinden istifa ettiğini duyurdu. 30 Kasım’da ise Merkez Bankası Başkanı görevinden alınarak yerine Naci Ağbal atandı.
68-) Albayrak’ın istifası ve Merkez Bankası’nı yeniden siyasi etkiden bağımsız hale sokacağı yönünde güçlü mesajlar veren Ağbal’ın göreve gelişi doların ateşini de düşürdü.
69-) “Acı da olsa doğru reçeteleri uygulayacağız” açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘ekonomide yeni dönem’ ve göreve gelen ekonomi yönetiminin destekleneceği vurgusuyla, Dolar/TL kuru 2020 yılını 7,5 seviyesinin altında kapattı.
70-) Erdoğan yeni ekonomi yönetimine destek mesajı verse de bu uzun sürmedi, Naci Ağbal da dört ay sonra görevinden alındı. Böylece 20 ayda Merkez Bankası’nın başındaki isim dördüncü kez değişti. Yerine eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.
71-) Ağbal görevden alınmasından bir gün önce, beklentilerin üzerinde 200 baz puan faiz artışıyla politika faizi oranını yüzde 19’a yükseltmişti. Göreve geldiği tarihte 8,58 TL olan dolar kuru, Ağbal döneminde 7 seviyesinin altına düşmüştü...
72-) Fakat piyasalar başkanlık değişimine sert tepki verdi, dolar 8 TL’nin üzerinde hızla yükselmeye başladı. Kavcıoğlu, ilk kez 23 Eylül'de politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18'e indirdi. Karar öncesi 8,64 seviyelerinde olan kur, kararın ardından 8,80'e yükseldi...
73-) Ekim ayında 9 liraya ulaşan kur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kavcıoğlu’yla görüşmesi ve Merkez Bankası’nın iki başkan yardımcısıyla, bir Para Politikası Kurulu üyesini görevden alması sonrası 9 liranın da üzerine tırmandı...
74-) Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası Suriye’yle ilgili sınır ötesi operasyon açıklaması da doların ateşini yükseltti. 18 Ekim’de dolar 9,32 TL’ye yükselerek tarihi rekor kırdı.
75-) 21 Ekim’de Merkez Bankası’nın politika faizini sürpriz bir şekilde 200 baz puan indirmesiyle, dolar 9,47 seviyesini görerek bir rekor daha kırdı.
76-) Dolar 12 kasım tarihinde 10 TL'yi aşarak yeni bir rekor daha kırdı.. Dolar Şu an 11.13'ten işlem görüyor..
Flooda başladığımdan beri kur 15 kuruş daha artmış.. Doların bu durumu topluma alışma psikolojisi aşıladı.. eskiden 10 kuruş artsa ülke ayağa kalkarken şimdi 1 lira artsa bile bu durum kimsede şok yaratmıyor. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bu kaynağa göz atabilirsiniz.. amerikaninsesi.com/a/turk-lirasi-…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ekonomi Dünyası

Ekonomi Dünyası Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @dunyadanfinans

17 Nov
Bugün "Jet Fadıl" lakabıyla tanınmış Fadıl Akgündüz ve karıştığı skandallar hakkında bilgiler vereceğiz.
1-) Mehmet Fadıl Akgündüz, 22 Ocak 1956'da dünyaya geldi. İlk, orta öğrenim ve liseyi Siirt'te bitirdi. 1980'de YTÜ Elektrik Mühendisliğinden mezun oldu. Devlet Yem Sanayi'inde 7 yıl Kontrol Mühendisi olarak çalıştıktan sonra, 1987'de Jet Sürücü Kursu'nu açarak iş hayatına girdi.
2-) Jet Fadıl, ilerleyen dönemlerindeki projeleri ile, tüm Türkiye'nin Siirt'in ismini duymasını sağlayacaktı.. Otomobil fabrikası ya da diğer projeler ile bölgesini kalkındırmak yerine, bir türlü hayata geçmeyen hayali projelerine yatırım yapan binlerce mağdur yaratacaktı..
Read 40 tweets
14 Nov
“Sevgiyle Güvenle” sloganıyla... İhlas Finans'ın batış hikayesi..
1-) İhlas Finans, 16 Şubat 1995 tarihinde 1 Trilyon Türk Lirası sermaye ile “Özel Finans Kurumlarının kurulması” kanununa dayanarak Faizsiz kâr payı modeli ile Enver Ören öncülüğünde kuruluyor.
2-) Takvimleri bi tık kuruluş öncesine alalım. Yıl 1994. Ziraat Bankası genel müdür yardımcılığına atanan Mehmet Savaş İhlas Holding’e 10 Milyon Dolar (Eski para ile 6.8 Trilyon Lira) Kredi veriyor ve hemen ardından görevinden istifa ediyor. Bu kişiye tekrar değineceğiz...
Read 30 tweets
13 Nov
Dolar 1 tl olsaydı ne olurdu?
1-) 2021 Ocak ayında 1 dolar 7.41 türk lirası iken, aradan geçen 10 ayda %25 civarı değer kaybetti ve bugün 1 dolar 10 türk lirasını geçti.
2-) Basit tanımıyla yaşam pahalılığının artışı anlamına gelen ‘enflasyon’ döviz kurundaki artış nedeniyle rekor üstüne rekor kırıp yükselerek, alım gücünün günden güne azalmasına neden oluyor.
Read 22 tweets
12 Nov
Bitcoin’in bilinmeyen yönleri.. Image
1-) #Bitcoin’i kimin ya da kimlerin yarattığı sorusunun cevabı hala gizemini korumakta.. Image
2-) Bitcoin’in en küçük birimine satoshi deniyor.
Örneğin;
1 satoshi = 0,00000001 #BTC
10.000 satoshi = 0,00010000 #BTC
100 Milyon satoshi = 1 #BTC Image
Read 12 tweets
11 Nov
Bugün Uzan ailesinin çöküşünü anlatacağız.
1-) 60'lı yıllarda mütehaitlik yaptığı bilinen Kemal Uzan, ilk olarak Türkiye'de birkaç ihale alarak büyümeye başlamıştır. Ardından Libya ve Suudi Arabistan'daki ihaleleri alarak kâr marjı daha yüksek işlerle güç kazanmıştır.
2-) Kemal Uzan, Yeni İstanbul gazetesini alarak medyanın gücünü keşfettiğinde, dönemin en iyi yazarlarını transfer edecek ve medya alanına daha çok yatırım yapacaktı...
Read 60 tweets
8 Nov
Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi olarak nitelendirilen 2001 krizini anlatacağız.
1-) 2001 Türkiyesinde yaşanan ekonomik krizin perde arkasında tüm dünya piyasasını etkileyen büyük bir süreç yatmakta..
2-) Bugün 1997 asya finansal krizinden başlayarak, 2001 yılında Türkiye'de yaşadığımız büyük finansal krize kadar yaşanılan olaylar silsilesine göz atacağız..
Read 44 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(