1) Herkese merhaba. Aşağıda #XAUUSD'nin günlük olarak çıplak grafiğini görebilirsiniz. Şöyle adım adım, açıklamalı bir analiz yapalım, bu sefer çok uzun tutmayacağım, eskisi gibi detaylı bir "açıklamalı analiz" olmayacak, ancak yine de pası tozu atmamız açısından iyi olacaktır.
2) Şimdi, yukarıdaki günlük grafiğe iyice bakın, en başından en sonunda dalgalara bir göz gezdirin, önce nereden nereye düşmüş, nereden dönmüş bir bakın, analize başlamadan önce temiz ve çıplak grafikle bir süre zaman geçirin.
3) 2) Grafiği çizmeye nasıl başlıyorduk? Eski öğrencilerim hatırlar. Önce fiyatın en üst ve en alt sınırını tespit ederek başlıyoruz. Çok fazla geriye gitmenize gerek yok, ortalama 1 yıl kadar geriye gitmeniz yeterlidir. Bu grafikte ONS'un en tepesi 2.075$ iken, en aşağısı 1.680$
4) Sonra, biraz ara çalışması yapmak lazım. Yukarı ve aşağı fiyat aralığının ortasında kalan ve önemli destek-direnç olarak çalışmış yerlerin tespitine bakalım. Ben koydum, buyrun, aşağıda:
5) Sonra, fiyata yakın olan düşen trendleri çizeceğiz. Normalde en tepede bir düşen trend daha var ama fiyatın uzağında, sadece iki tane önemli düşen trend çiziyorum grafiğe, buyrun, yukarıdaki gibi.
6) Bir de yükselen trend bakalım. Altın Ons son zamanlarda uzun bir süre düşüşten sonra bol bol testere yaptığı için, çok fazla yükselen trend yok, bir tane, yeşil çizgiyle çizdiğim bir trend yakaladım. Ekliyorum grafiğe.
7) Bu yeşil yükselen trendin bir paralelini alıp, yukarı doğru sürükleyip çok hafif eğdiğimizde bir adet de çapraz trend elde ediyoruz, bir nevi aşağıdaki kısa yeşille bir kanal oluşturuyor, attık grafiğe:
8) Grafiği sadeleştirip, fiyata çok uzak olan her çizgiyi siliyorum. Sonra biraz yaklaşıyorum ve hareketli ortalamaları atıyorum. 50-100 ve 200 günlük ortalamalar. Fiyat hepsinin tam üstündeyken tepki vermiş ve bugün güzel yeşil bir mum bırakmış. Attık cebe.
9) Şimdi, grafiği sadeleştirip fibo çalışalım biraz. Son dalgaya A'dan B'ye bir fibonacci düzeltme çektim. Gördüğünüz gibi, oluşan yeşil mum tam bu düzeltmenin %76'sında oluşmuş. Harika.
10) Ondan önceki dalgaya da bir fibo çekelim (C-B dalgası). Gördüğünüz gibi, mum bu dalganın da %61'inde oluşmuş. Harika, atıyoruz bunları cebe.
11) Bir de dalga çalışması yapalım, gördüğünüz gibi, fiyat daha düşük tepeler ve dipler yaparken, hikaye dönmüş, artık yeni yüksek tepeler ve yeni yüksek dipler yapılıyor. Dow Teorisini hatırlayın.
12) Ek olarak, tam net çizilemese de bir dip TOBO'su mevcut. Bir önceki kalem gibi çizilmiş harika TOBO patlamıştı, bu biraz daha yamuk yumuk ama fiyatın yeni dip yapamadığı da kesin.
13) Bir de fiyatın kendisine bakalım. Fiyat, dikdörtgen içinde çizdiğim alanda net bir morning star bırakmış. Üstelik bugünkü mum eğer böyle kapatırsa, güzel bir yerden kapatmış olacak (morningstar'ın ilk mumunun daha üstünden). (oradaki iki muma takılmayın, hikaye aynı)
14) Özetle, EĞER BUGÜNKÜ MUM BÖYLE KAPANIRSA, fiyat şunu diyor: "BENİM BURADAN YÜKSELME İHTİMALİM, DÜŞME İHTİMALİMDEN DAHA FAZLA. Neden?
15) En üstten sırayla gidelim. Fiyat bir kere düşeni kırmış, sonra kırdığı düşene gelip onay almış. Onay aldığı yer, yeşil ile çizdiğim yükselen trendin hemen üstü. Üstelik, tüm önemli hareketli ortalamaların da tam oraya denk gelmiş,
16) bir de iki güzel fibo düzeltme seviyesinin orada. Üstelik, dalga yapısı da bullish olarak güncellenmiş, yükseliş lehine dönmüş. Yani, fiyatı aşağıdan ittiren nedenler, yukarıda yükselişini durdurabilecek nedenlerden daha fazla
17) Bu benim için şu demek: mum böyle kapatırsa, Pazartesi sabahtan misler gibi bir XAUUSD Longum olacak. Şimdi açmam, çünkü ONS Altın için 10-12 saat bile çok önemlidir, birden terste bırakabilir. Yani, sinyal bu gece kapanışıyla gelecek bana.
18) Okuduğunuz için teşekkür ederim, detaylı olmaz dedik, detaylı oldu, iyi oldu, pas attık, toz attık. Biraz hızlı çekim oldu ama, kenara değil tam ortaya isabet etti. Herkese bol kazançlar, selamlar, saygılar dostlar
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Herkese merhaba. Yeni hafta için stratejimi az çok kafamda netleştirdim. Biliyorsunuz geçen haftadan, GUBRF ve HEKTS hariç tüm kağıtları sattım. Bu ikisinin grafikleri iyi olduğu için tutuyorum. Başlayan hafta için de, belirsizliklerin fazla olduğunu düşünüyorum, konuşalım.
2) Endeksin takip ettiğim çok basit bir trend grafiği var. Sanırım herkesin ekranında vardır bu kanal. En tepeye 100 puan filan var ancak benzin bitmiş gibi, Cuma günkü mum hacmiyle birlikte iyi bir düşüş mumu. Ancak direkt olarak düşüş başlar mı emin değilim.
3) Direkt olarak düşüş beklemek yerine, bir süre buralarda mal yedirme, dağıtım konsolidasyonu yaşayabiliriz gibime geliyor. Biliyorsunuz, "dağıtım" diye adlandırdığımız süreç, akıllı paranın, eldeki iyi maliyetli malları, yukarıda ideal yerden yavaşça KY'ye yedirmesi sürecidir.
1) Ağlamayı alışkanlık haline getirmiş ancak neden ağladığını bir türlü bilmeyen insanların ülkesi Türkiye. Haliyle, Türkiyenin wanna-be Trader'ı da sürekli ağlıyor, ancak niye ağlıyor kimse bilmiyor. Bunu konuşalım.
2) Bugünkü düşüşten sonra iyice emin oldum, çoğu kişi sırf bir gürültüye eşlik edebilmek için, eksi bakiyeyi ve kendi sorununu (onunla yüzleşemediği için) kalabalıkla normalleştirmek için, sorumluluğunu pasifize etmek için ağlıyor.
3) Bir sürü DM geldi Twitter’dan, vay hocam battık, vay hocam bıktık, vay hocam yine elimize verdiler, vay hocam yine eksilerdeyiz. Tamam, güzel, ağlamak işin en kolayı. Ama en azından insan neye ağladığını bilmez mi? Bilmiyor.
1) Dostlar selam. Uzun zamandır bir endeks analizi yapmıyordum. Bu ortamda endeks analizi yapmak mayınlı tarlada yürümek gibi bir şey, ancak çizgimizi bozmayalım, iyi günde burada olan, kötü günde ortadan kaybolan höstad tayfadan olmayalım, gördüğümüzü yazalım. Başlıyorum.
2) Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, endeks ile ilgili olumluyum. Evet yurt dışı sıkıntılı, market yapısı bearish. Özellikle SP500'de sorunlu ancak ben yabancı endekslerin baskısına ve bozulma ihtimaline rağmen, genel olarak olumlu ayrışma ihtimalimizin olduğunu düşünüyorum.
3) Endeksle ilgili stratejimi de bu bullish senaryoya göre çizeceğim. Şimdi bu görüşümün teknik gerekçelerini sıralayayım.
Endeksi kabaca bu şekilde takip ediyorum. Bu bizim BIST100, yani, nam-ı diğer XU100 endeksi. İyice incelemenizi rica ederim.
1) Hafta sonu bomboş bir şekilde Twitter'da, Feysbuk'ta, Instagram'da zaman mı geçiriyorsunuz, yoksa oturup ders mi çalışıyorsunuz? 2 sene içinde dönüşeceğiniz kişi, bu soruya verdiğiniz cevaba göre değişecek. Buyrun, sitemizden ücretsiz ders paylaşımları, zincire başlayalım.
2) Önce mumlarla başlayalım. Mumlar, Price Action hikayesinin EN TEMEL ÖĞESİDİR. Piyasayı okumak için onun dilini öğrenmelisiniz. Onun dili de MUMLARDIR.
3) Mumlar, tek başına veya diğer mumlarla birleşerek formasyonlar oluştururlar. Bu formasyonlar piyasa katılımcılarının psikolojilerini ve davranışlarını çözebilmeniz için büyük ipuçları barındırır.
1) Herkese selam. Uzun zamandır bilgilendirici zincirlere ara vermiştim, İşler biraz karışıktı bu tarafta. Şimdilerde normale döndük, tren rayına girdi. O zaman başlayalım. Bugünkü konumuz: “analysis paralysis”.
Yani, “fazla kurcalama, bozarsın”.
Hadi bakalım, buyursunlar.
2) Analysis Paralysis, sadece teknik analiz değil, analiz gerektiren her türlü konu başlığında sıkça görebileceğiniz bir terim. Türkçesi: “analiz felci”. Basitçe: karar verme mekanizmasının, normalin de üstünde aşırı GİRDİ ile bir şekilde paralize olması, felç geçirmesi demek.
3) Biz teknik analistler, belki de diğer tüm teknik mesleklerden ve yetkinliklerden daha fazla meyilliyiz bu hataya. Çünkü elimizin altında her an ulaşabileceğimiz onlarca farklı bakış açısı var. Bu bakış açıları da bize sürekli mekanik girdiler yaratıyor.
1) Herkese günaydın. Endeks yorumuna geçmeden önce bir iki kelam edeyim. Dikkat ediyorsanız, burada hafta içi çok fazla analiz paylaşmak istemiyorum çünkü zaten yolunda ve gayet iyi giden bir endekse ve hisselere bazen hepimiz fazla analiz kasarak engel bulmaya çalışıyoruz.
2) Bazılarınız biliyordur buna "analysis paralysis" diyorlar. Türkçesi "analiz felci". Siz çizdikçe ve analiz kastıkça grafik üzerinde daha önce görmediğiniz ve görmemenizin hayrına olduğu bazı gereksiz detayları görüyor ve fiyata engel çıkartıyorsunuz.
3) Fiyat orada hasbelkader en ufak bir tereddüt yaşarsa da, psikolojiniz "tamam abi buraya kadarmış, ben pozisyonları kapatıyorum" diyor. Halbuki fiyatın orada yaşadığı engel olası bir fiyat dalgalanması ancak yaptığınız analizle şartladığınız psikolojiniz size darbe vuruyor