1-Ünlü fizik ve matematik dehası Einstein’a “Üstadım, gelmiş geçmiş bütün buluşlar arasında seni en çok etkileyen nedir?” diye sormuşlar.
2-Cevabı “Valla, beni en heyecanlandıranı, bileşik getiri yani paramın zaman içinde katlana katlana büyümesi.” olmuş. (Bakın taa o zamanlarda bile ‘Para Durumu’ önemli bir konuymuş.) Peki bu buluş nasıl işliyor? Daha da önemlisi biz bu buluştan nasıl faydalanabiliriz?
3-Bunu size bir iş teklifi yaparak anlatacağım.
Günde 1 Kuruş Mu, 10 Bin TL Mİ?
4-Einstein’ı hayretler içerisinde bırakan bileşik getiriyi size bir örnekle anlatayım. Size bir iş teklifi yapacağım. Diyelim bir kuyu kazılacak ve bu bir ay sürecek. Size iki türlü ödeme yapabilirim:
5-Her gün iş bitiminde hakkınızın karşılığı olarak 10 bin TL nakit ya da her gün kendini ikiye katlayacak 1 kuruş (1 kuruş, 2 kuruş, 4 kuruş, 8 kuruş… gibi). Hangisini kabul edersiniz. Günlük 10 bin TL’yi kabul edenlerin 31. günün sonunda 310 in TL’leri olacak.
6-Kendini her gün ikiye katlayacak 1 kuruşa ne olacak dersiniz?
1 Kuruşun 1 Aylık Hikayesi 1. Hafta: Hiç heyecanlı değil. Sadece 1,28 TL birikti. 2. Hafta: Yine pek bir heyecan yok. Topu topu 163, 84 TL birikti.
7- 3. Hafta: Oldu 20.971,52 TL. Senin kazanç nerede günde 10 bin TL alan adamın kazancı nerede… Çok geridesin. 4. Hafta: Hiçbir şey olmaz, bekle bekle bir şey olmuyor diyenler hazır mısınız? 31.günün sonunda kendini her gün ikiye katlayan 1 kuruş 10.737.418,24 TL oluyor!
8-Evet doğru, şaka yapmıyorum. Buradan kendinize çıkarmanız gereken ders şu: Birikime küçük paralarla erken yaşta başlayalım, birikimlerimizi yatırıma çevirelim, yatırımdan gelen getiriyi de almayalım (üst üste büyüsün) ve sabredelim. İşte milyoner olmaya giden yol!
9-Not: Bu hikayede paranız günde yüzde yüz getiri sağlıyor yani her gün kendini ikiye katlıyor. Normal hayatta böyle getiri veren bir yatırım yok.Biliyorsunuz mevduatlar yıllık yüzde 8-9 veriyor. Ama size bir örnekle yatırıma bir yerden başlamanız gerektiğini hatırlatmak istedim.
10-Bileşik Getiri
Koyduğunuz anaparaya belki bir dönemde (1 yıl, 1 ay, 1 hafta, 1 gün) getiri eklenip, katlanarak büyümesi demek.
11-Küçük Birikim Büyük Yatırıma Dönüşsün
- Küçük Başla: “Para mı var biriktireyim, bu küçük paralar la birikim mi olur?”… deme, birikime 1 kuruş ile başla. Sen nasıl çalışıyorsun, bırak o da çalışsın.
12-Bugün Başla: Bir gün başlarız deme, paranın katlayarak büyümesi için güldür güldür akan zamanın gücünden faydalan.
-Elleme: Biraz birikince ya da yatırımın kazanç sağlayınca “Oh, ne güzel param var.” deyip çekip harcamazsan katlana katlana, kartopu gibi büyür.
13-Sabret: “Yeter artık ne için bekliyorum şu üç günlük dünyada. Paramla hemen bir şey alayım.” deme. Birikimlerin ancak sabredersen bileşik getiri katlayarak, büyüme mucizesinden faydalanabilir.
14-Hedefle Biriktir: Ben yapamam deme. Herkes biriktirebilir. Hemen kendine birkaç büyük hedef koy (ev, araba, borç, kapatma…). Bunları yaz, resimlerini etrafa as.
15-Yüzde 10 Kuralı: Her ay gelirinin yüzde 10’unu düzenli, otomatik olarak biriktir. Bunu fatura öder gibi disiplinle öde, ‘geleceğinin faturası’ olarak düşün. Özellikle önümüzdeki 12 aylık vadede, birikimlerimiz önem kazanacak. O yüzden ne bekliyoruz, haydi Türkiye birikime!
16- 21 Kuralı: Birikim bir alışkanlıktır, edinilebilir. Araştırmalar gösteriyor ki, 21 kere (gün, hafta, ay) birikim yapabilenler hayat boyu yapabiliyorlar.
17-Yaz: Hedeflerini bir kağıda yazanlar, yazmayanlara göre 5-10 kat daha başarılı oluyor.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Nedir, Bu milyonlarca dolar eden resim parçaları NFT’ler
1-Türkçesi “değişimi mümkün olmayan” para olarak tanımlayabileceğimiz “Non-Fungible Token”, değiştirilemez token anlamına gelmektedir. Biz para olarak tanımlasak da aslında insanlar için değerli herhangi bir varlık olabilir.
2-NFT, blokzincir üzerinde benzersiz bir varlığı temsil eden kriptografik bir token türüdür. NFT’ler dijital varlıklar yada gerçek dünya varlıklarının tokenleştirilmiş versiyonları olabilirler.
Hafıza tazelemek isteyenler için Türkiye’de Doların 20 Yıllık Serüveni...
1-) Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında her gün yeni bir tarihi rekor kırıyor. 2008 yılında ‘1 dolar 1 TL olur mu’ tartışmalarının yapıldığı ve ihracatçıların TL'nin döviz karşısında aşırı değerlenmesinden şikayetçi olduğu dönemin ardından dolar 2013 yılında yükselişe geçti..
2-) Aslında Türkiye’nin dolar serüveni, dalgalı kur sistemine geçilen 2001 yılındaki siyasi ve ekonomik krizin ardından başlamıştı. 20 yıl sonra dolar siyasi ve ekonomik çalkantıların gölgesinden yine çıkabilmiş değil.
Bugün "Jet Fadıl" lakabıyla tanınmış Fadıl Akgündüz ve karıştığı skandallar hakkında bilgiler vereceğiz.
1-) Mehmet Fadıl Akgündüz, 22 Ocak 1956'da dünyaya geldi. İlk, orta öğrenim ve liseyi Siirt'te bitirdi. 1980'de YTÜ Elektrik Mühendisliğinden mezun oldu. Devlet Yem Sanayi'inde 7 yıl Kontrol Mühendisi olarak çalıştıktan sonra, 1987'de Jet Sürücü Kursu'nu açarak iş hayatına girdi.
2-) Jet Fadıl, ilerleyen dönemlerindeki projeleri ile, tüm Türkiye'nin Siirt'in ismini duymasını sağlayacaktı.. Otomobil fabrikası ya da diğer projeler ile bölgesini kalkındırmak yerine, bir türlü hayata geçmeyen hayali projelerine yatırım yapan binlerce mağdur yaratacaktı..
1-) İhlas Finans, 16 Şubat 1995 tarihinde 1 Trilyon Türk Lirası sermaye ile “Özel Finans Kurumlarının kurulması” kanununa dayanarak Faizsiz kâr payı modeli ile Enver Ören öncülüğünde kuruluyor.
2-) Takvimleri bi tık kuruluş öncesine alalım. Yıl 1994. Ziraat Bankası genel müdür yardımcılığına atanan Mehmet Savaş İhlas Holding’e 10 Milyon Dolar (Eski para ile 6.8 Trilyon Lira) Kredi veriyor ve hemen ardından görevinden istifa ediyor. Bu kişiye tekrar değineceğiz...
1-) 2021 Ocak ayında 1 dolar 7.41 türk lirası iken, aradan geçen 10 ayda %25 civarı değer kaybetti ve bugün 1 dolar 10 türk lirasını geçti.
2-) Basit tanımıyla yaşam pahalılığının artışı anlamına gelen ‘enflasyon’ döviz kurundaki artış nedeniyle rekor üstüne rekor kırıp yükselerek, alım gücünün günden güne azalmasına neden oluyor.