Ik zou u nog vertellen over het moreel beraad dat ik regelmatig mag voorzitten in het ziekenhuis. Een moreel beraad is een gesprek waarin de deelnemers op zoek gaan naar het antwoord op een ethische vraag.
In een academisch ziekenhuis betekent dat: het bespreken van een complexe casus waaraan niet zozeer medische, maar vooral ethische aspecten kleven.
Zo'n beraad vindt vooral plaats op afdelingen waar vaak complexe behandelbeslissingen moeten worden genomen: de IC pasgeborenen (NICU), de IC kinderen, de IC volwassenen en interne oncologie. Maar ook op andere afdelingen komt het regelmatig voor.
Een onafhankelijk voorzitter - zoals ik - heeft als voordeel dat die niet bij de casus betrokken is, en niet in een gezagsverhouding staat tot de deelnemers. Daardoor voelen de deelnemers zich veiliger dan wanneer bijvoorbeeld het hoofd van de afdeling het beraad voorzit.
Meestal wordt een actuele casus besproken die nog speelt. Soms ook wordt teruggekeken op een casus waarover onrust is geweest. Men wil dan reconstrueren wat er precies aan de hand is geweest en of dat misschien niet anders had gekund.
Het gesprek verloopt volgens een strakke structuur. Alle deelnemers zijn daarin getraind.
Eerst wordt de casus toegelicht door een arts, een verpleegkundige, en een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.
Vervolgens mogen de deelnemers feitelijke vragen stellen. Meningen zijn in dit stadium verboden. Wie toch een mening geeft wordt door de voorzitter vermanend toegesproken. Je kunt immers geen mening hebben zonder voldoende kennis over de casus.
Daarna wordt de morele vraag geformuleerd. Dat moet in termen van 'moeten we A of B doen?' Dus niet 'tot hoever moeten we gaan?' Die vraag is namelijk onbeantwoordbaar.
De meest urgente morele vraag wordt gekozen. Bijvoorbeeld: 'moeten we de beademing voortzetten?' Of: 'Moeten we ingreep A doen?'
Vervolgens worden de argumenten voor en tegen geïnventariseerd. Die komen op een flap te staan. Pas daarna mag er over die argumenten worden gediscussieerd en mogen meningen worden gegeven.
Uiteindelijk wordt dan besloten tot de beste handelwijze en worden concrete afspraken gemaakt. Niet iedereen hoeft het met die beslissing eens te zijn, maar wel belangrijk is dat iedereen zich gehoord voelt en met de beslissing kan leven.
De voorzitter heeft zelf geen mening. Hij structureert het gesprek, zorgt dat alle argumenten boven tafel komen en iedereen gehoord wordt. En hij veegt drogredeneringen en valse argumenten van tafel. (Dat vindt niet iedereen trouwens altijd leuk.)
Vooral op de NICU (IC pasgeborenen) is dit beraad erg ingeburgerd en is alle personeel getraind. Hier is beschreven hoe we dat hebben gedaan. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22637787/
Op de NICU gaat het vaak om pasgeborenen met zeer ernstige schade aan diverse orgaansystemen tegelijk. Geprobeerd wordt dan om die schade op de lange termijn te concretiseren: zal het kind kunnen communiceren, zien, horen, zelf kunnen ademhalen, naar school gaan en dergelijke.
Er wordt dus verder gekeken dan alleen maar de overleving van het kind op korte termijn, wat vroeger nog wel eens gebeurde. Tegenwoordig is de blik gelukkig veel breder. Dit heb ik daar vroeger over geschreven. medischcontact.nl/nieuws/laatste…
Een dergelijk beraad wordt alleen georganiseerd bij de meest complexe casus: het is voor iedereen erg intensief en emotioneel belastend. Ja, ook voor de voorzitter.
Aan het eind is iedereen doorgaans wel erg opgelucht: wat eerst een ondoordringbare kluwen van problemen leek, is systematisch ontleed. En er is een goed beargumenteerde handelingsoptie, wat voor zorgverleners erg belangrijk is. En iedereen voelt zich gehoord.
Tot zover het moreel beraad, een van de zwaarste, maar ook meest bevredigende delen van mijn werk. Vraag gerust!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 🌈NL_zorg 💉

🌈NL_zorg 💉 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @NLzorg1

23 Dec
Ik geef ook onderwijs aan geneeskundestudenten en aan AIOS (artsen die specialist willen worden). Daar kan ik over vertellen, maar veel leuker is een tweetorial over de vraag: 'wat is een ethisch dilemma?'
Aan het eind is er een beloning. En goed opletten: er zijn toetsvragen!
Een moreel dilemma is een botsing tussen verschillende morele waarden. En die verschillende waarden vragen om verschillend handelen.
Om dat te kunnen begrijpen moet je weten wat waarden en normen zijn.
Waarden zijn algemene principes: rechtvaardigheid, geluk, gezondheid, privacy, autonomie bijvoorbeeld.
Waarden geven antwoord op de vraag: ‘wat is belangrijk?’
Maar aan waarden heb je niet zoveel als er geen richting is voor je handelen. Daarom zijn er normen!
Read 14 tweets
21 Dec
De vierde (en laatste!) ethische commissie waar ik in het ziekenhuis in participeer is de Commissie Medische Ethische Vragen (CMEV). Deze commissie bespreekt geen casuïstiek, maar geeft de Raad van Bestuur gevraagd en ongevraagd advies over ethische thema's.
In de CMEV zitten vertegenwoordigers vanuit verschillende disciplines en vanuit de andere ethische commissies in het ziekenhuis. Een echte koepelcommissie dus. Daardoor is er goed zicht op wat er op diverse plekken in het ziekenhuis op ethisch gebied aan de hand is.
De CMEV is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het beleid rond euthanasie in het ziekenhuis. Daar is een ziekenhuisbreed protocol voor ontwikkeld, waarin de regels staan waar artsen zich aan moeten houden.
Read 12 tweets
21 Dec
Er zijn nog twee ethische commissies in het @ErasmusMC waar ik in deelneem en u over wil informeren.
Eén daarvan is de commissie levenseinde. Dat is een commissie die niet regulier vergadert, maar alleen bij elkaar komt bij specifieke situaties. Die situaties zijn:
1) Een euthanasieverzoek van iemand tussen 12 en 18 jaar.
Euthanasie is formeel toegestaan vanaf 12 jaar. Maar tot 16 jaar is ook instemming van de ouders nodig. Tussen 16 en 17 jaar moeten ouders bij het besluit worden betrokken.
Na het 18e jaar is dat geen plicht meer.
Euthanasie bij volwassenen komt in ons ziekenhuis maar heel weinig voor: circa 5-10 keer per jaar. De meeste mensen willen graag thuis euthanasie, door de huisarts. Maar soms kan dat niet.
Euthanasie bij minderjarigen is nog uitzonderlijker. Vandaar deze werkwijze.
Read 10 tweets
19 Dec
Op maandagochtend vergadert de Beraadsgroep Voortplantingsgeneeskunde, een commissie waar ik deel van uitmaak. Deze commissie buigt zich over complexe verzoeken om kunstmatige voortplantingstechnieken (ART, Artificial Reproductive Technologies). Een draadje. Draad!
Idee achter de Beraadsgroep is dat je als ziekenhuis niet alleen een verantwoordelijkheid hebt voor het tot stand brengen van een zwangerschap, maar ook - tot op zekere hoogte - voor het welzijn van het toekomstige kind.
Een verzoek om ART kan een moreel dilemma opleveren: enerzijds willen we de wens van de vrouw/het paar honoreren, anderzijds willen we te voorziene schade bij het toekomstige kind zo veel mogelijk voorkomen.
Read 25 tweets
19 Dec
Eerst maar over het werk als ethisch consulent. Dat is iemand die dokters kunnen bellen als ze met een moreel dilemma zitten.
Het is dus niet bedoeld voor nazorg bij emotionele gebeurtenissen. Daar zijn andere mensen voor (en dat is ook iets dat ik niet kan).
Dokters kunnen bellen met verschillende problemen: rond het levenseinde vaak, maar ook over beleid bij een anorexiapatiënt, voortplantingsgeneeskunde, naasten die zich niet opstellen als 'goed vertegenwoordiger' en dergelijke.
Ik probeer dan eerst samen met de dokter de casus in kaart te brengen: weten we voldoende om er iets over te kunnen vinden?
Read 12 tweets
19 Dec
In het @ErasmusMC werk ik 1 dag in de week als klinisch ethicus. Dat is iemand die 'zorgmedewerkers helpt om morele problemen te identificeren, analyseren en op te lossen'.
Dat klinkt ingewikkeld. Tegen mijn kinderen zeg ik dat 'ik dokters help met het oplossen van ingewikkelde problemen'.
Dat klinkt nog steeds vaag, ik weet het. Mijn kinderen vinden dat ook trouwens, dus het zij u vergeven.
In de praktijk doe ik het volgende:
Ik ben ethisch consulent
Ik geef onderwijs
Ik zit moreel beraad voor
Ik zit in diverse ethische commissies
Ik ben secretaris van de Commissie Medisch Ethische Vraagstukken.
Ik schrijf protocollen
En nog zo wat andere dingen, zoals het beleid rond COVID.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(