Ok, deining over oversterfte, en over mijn opmerking daarover. Ik stuurde een link naar een proefschrift mee. Aangezien dat waarschijnlijk niet gelezen is, bij deze bibliotheek.nl/catalogus/tite… . Online ook als pdf te vinden @rivm@rubenivangaalen Een draad
let op, ik ben geen CBS expert.. Check daarvoor anderen bijvoorbeeld @rivm@rubenivangaalen Deed er wel onderzoek naar vanwege preparedness.
Dat onderzoek gebeurde omdat we wilden weten of je voor betere voorbereiding op uitbraken bronnen van data kunt gebruiken die routinematig worden verzameld. Dat wordt syndroom surveillance genoemd.
Interessant voorbeeld vond ik dat in Zuid China al maanden voordat SARS herkend werd bepaalde producten waren uitverkocht die te maken hebben met “ontsmetten (witte azijn)” en “longontsteking (bepaald soort thee)”.
Syndroom surveillance gebruikt databestanden om informatie te verzamelen over gezondheid. Bijv: je weet pas als je getest bent of je COVID hebt. Maar als veel mensen zich ziekmelden weet je dat er “iets” aan de hand is. Alleen niet wat.
Er zijn allerlei databestanden. Of en waarvoor ze geschikt zijn hangt van een aantal zaken af. Een daarvan is: is de data realtime? Een andere is: hoe betrouwbaar zijn ze? Deze tabel laat een aantal bronnen van gegevens zien die daarvoor onderzocht werden.
Voorbeeld: bij griep googelen mensen op "griep". Dus kun je dit gebruiken als signaal. Is het betrouwbaar? Soms. Maar ook gevoelig voor hypes Toen bijvoorbeeld vogelgriep gezien werd in Turkije ging bij ons de verkoop van antivirale middelen omhoog pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19857317/
Als je weet wat “ de gewone trends” zijn, kun je proberen te letten op afwijkingen van die trend. Bijvoorbeeld: is er een piek in longontstekingen in een periode of leeftijdsgroep dat je die normaalgesproken weinig ziet
Zo kun je ook naar oversterfte kijken. Dat maakt gebruik van sterfte statistiek. Dat wordt altijd geregistreerd wordt, “dekking”” is dus 100%. Mensen overlijden het hele jaar door, maar ook daar zie je trends. Meer mensen sterven in de winter, bijvoorbeeld, of na een hittegolf.
Volgende stap is kijken naar de code die de arts heeft ingevoerd als doodsoorzaak. Egt wel wat maar niet alles. 1. Artsen registreren niet heel consequent 2. Is iemand met allerlei onderliggend lijden aan COVID overleden? Daar zitten keuzes in.
Dus voor analyse kun je kijken naar de code passend bij “COVID”, maar ook naar algemene sterfte. Dat is onderzocht voor “wintervirussen”. Zo weten we dat griep oversterfte geeft. Hoeveel varieert per seizone en per variant en afhankelijk van de match van het vaccin
Maar let op: er zijn allerlei ziektes die oversterfte geven, bijvoorbeeld in de winter. Lees dit bijvoorbeeld. Ofwel: complexer analyses nodig om te weten wat nu waaraan toe te schrijven valt. Lees bijvoorbeeld dit pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22723641/
Van de oversterfte in de winter is dus een deel toe te schrijven aan allerlei infecties. De epidemiologie van die andere infecties is door de COVID maatregelen sterk veranderd. Voor trends zie de virologische weekstaten rivm.nl/documenten/rec…
Waarom dan niet “nu snel”. Bij mijn weten zijn gedetailleerde sterfte data niet real time beschikbaar. CBS kan zeggen wat de bottlenecks zijn. Je kunt dus wel heel ruwe analyses doen, maar detail? Snelle scan: oversterfte met name bij oude leeftijden.
Is dit jammer. Zeker! Is dit te organiseren? Zeker. Betere toegang en realtime toegang tot datasystemen is een van de bottlenecks in deze pandemie. Vergt enorme investeringen, andere manier van werken voor artsen, en accepteren van patienten dat hun gegevens gedeeld worden.
wat mij betreft een van de lessen. Maar wel ook: we willen nu vanalles weten wat voor die tijd werd afgedaan met " zal wel een virusje zijn". Ik ben voor meer registratie, maar dan ook voor de lange termijn. Ook als COVID uit de headlines is verdwenen.
want pas dan sta je ook klaar als er zich iets voordoet. En dat kost dus geld, en betekent investeren, niet alleen met economisch oogmerk, maar gewoon omdat we dit soort zaken vaker nodig gaan hebben in de toekomst. Dat willen wij met convergence.nl/pandemic-disas…
Want niet alleen in data systemen: ze moeten ook geverifieerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door diagnostiek. Spoiler: de gewone virus diagnostiek in ziekenhuizen wordt straks echt weer te duur gevonden. Die " kleien labs" weet u nog?
maar ook daarvoor geldt: als je niet investeert in nieuwe mogelijkheden voor preparedness, heb je dat ook niet klaarstaan als het nodig is. Zie deze commentary pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34642673/
tenslotte: ik ben geen data analyse expert. Vraag CBS, RIVM en anderen.
Ok, hier is wel wat meer over te zeggen. Ja, engeland en denemarken doen meer. Maar genomic surveillance is een nieuwe tak van sport en op deze schaal nooit eerder toegepast. Er zijn nu meer genomen van SARS COV 2 dan van welk ander pathogeen dan ook. Neem bijv flu, of HIV
Hebben we daarmee slecht zicht op die virussen? Hangt af van je verwachting. Als je elke variant bij de wortel wilt kunnen detecteren moet je zoveel mogelijk nieuwe cases sequencen. Dat gebeurt nergens. Is ook niet realistisch gezien aandeel asymptomatische verspreiders
Vraag dan dus: wat is je steekproef en welke vraag beantwoord je daar mee. In Nl is die zo vastgesteld dat je varianten betrouwbaar gaat vinden als ze ca 0.5% van de populatie uitmaken. Daarnaast bijzondere uitbraken of cases ecdc.europa.eu/en/publication…
Ok, getting questions about why we need virus isolates. That is NOT necessary for diagnostics, that can be done by PCR or antigen testing. But virus isolates make it possible to measure if antibodies from vaccines infections can neutralize the virus.
In addition, this is used to compare behavior of new variants in different cell types and mini organs, as one way to understand if it really is different from previous variants
Same is done in animal and culture models for testing of treatments
De zeer waardevolle gegevens van het PIENTER onderzoek, waarbij niveaus antistoffen tegen spike ( door infectie en vaccinatie) en tegen N eiwit ( tegen vaccinatie) worden gemeten bij voldoende deelnemers om een beeld te krijgen van de hele bevolking. rivm.nl/pienter-corona…
Dit is de vijfde ronde. Vorige keren waren april/mei, juni/juli en sept/oct 2020, en feb /maart en juni/juli 2021. De gegevens zijn dus van net voor de zomer. De volgende ronde is in november. In deze ronde zijn gegevens van vaccinatie zichtbaar
Bijvoorbeeld antistoffen na eerste en tweede vaccinatie ( alleen eerste voor jansen). De kleuren geven het verschil tussen mensen die niet eerder COVid hebben gehad ( paars) en mensen die dat wel hadden (oranje). Niveau’s wat hoger voor de mRNA vaccins
Michael edelstein at ph expert meeting: Factors contributing to success israel: 1. Vaccines for data providing early and high coversge access to vaccines 2. Small country, concentrated population 3. Good communication campaigns, tailored comm 4. suppression antivaccine messaging
Social media unit at govmt shutting down antivax social media initiatives 5. Managing natl emergencies from history of the country , experienced and tested collaboration for mass response 6. Centralised healthcare system and centralised data.
High quality data, highly automated from use of apps linked to central database
Ok, a tweetorial for the most frequently asked question of this period for all virologists: what will flu do.
I was asked to present how we look at flu in the coming season. First question: what will the COVID 19 pandemic “do” in fall. Restrictions to reduce circulation have really had an impact on flu circulation as well. Look at the global flu surveillance data who.int/tools/flunet
Then question: what happens if there is a two year gap in flu circulation? What does that do to population immunity? This study looked at waning of protective antibodies over time, and estimates 25% reduction over 2 years in unvaccinated individuals.
Draad van iemand die mogelijk derde vaccinatie nodig heeft voor voldoende bescherming. Geeft goed weer wat onzekerheden zijn. Er zijn een aantal studies gedaan bij verschillende patientengroepen. RECOVAC, VOICE onder anderen. Die mensen hebben verminderde afweer 1/..
En daardoor mogelijk verminderde respons op vaccinatie. Dat is onderzocht, zowel antistof niveaus zoals hier beschreven als ook cellulaire afweer. De combinatie bepaalt de mate van bescherming. Wat daar precies voor nodig is is onbekend, dus grenswaarden zijn niet “hard” 1/..
Het doen van onderzoek kost tijd. Het is duur dus er moet subsidie aangevraagd worden . Daarvoor schrijven de onderzoekers een voorstel, dat wordt naar een mogelijke financier gestuurd ( bijvoorbeeld zonmw, de EU), beoordeeld door onafhankelijke deskundigen, en dan 1/..