1989 yılında Mekke’de ender görülen, istisnai bir arkeolojik kazı gerçekleştirildi. Kazının arkasında dönemin güçlü isimlerinden, Suudi Arabistan’ın eski Petrol Bakanı, Mekke doğumlu Zeki el Yemani vardı. Zeki el Yemani 1973 petrol ambargosu ile Avrupa’yı dize getiren kişiydi.+
Yapılan kazı, Hz.Muhammed’in ﷺ eşi Hatice bint Huveylid’in evini açığa çıkarmıştı. Olabildiğince hızlı, adeta bir kurtarma kazısı gibi gerçekleştirilip tamamlanan çalışmanın ardından, bir kazı raporu niteliğinde de olan “The House of Khadijah bint Huwaylid adlı kitap yayınlandı.
Az sayıda basılan kitabın sponsorluğunu 2021 yılında Londra’da vefat eden, hem New York hem de Harvard üniversitesinden hukuk lisansı bulunan Ahmet Zeki Yemani üstlenmişti.
Oldukça nadir olan bu kitabın bir nüshasını Londra’da bulup almıştım. İçinde kazı alanında ulaşılan evin teknik çizimleri ve tüm detayları bulunuyor. Bu nedenle de konu hakkındaki en değerli başvuru kaynağı.
Kitapta uzun yıllar tek başına büyük emeklerle yaptığı çekimlerle Mekke ve Medine ile ilgili dünya çapında en geniş fotoğraf arşivlerinden birine sahip olan muhterem @orhandurgut hocamın bir detay dikkatini çekti: Evde mihrap benzeri bir nişin zeminindeki bir detaydı bu:
Yakından bakınca bir kar tanesini andıran motifin olduğu görülüyor:
Biz de çok sevdiğimiz bu detayı Orhan hocamın memleketi Kütahya’da kendimize yakın kıldık:)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bu kazı çok değerliydi. Çünkü Mekke döneminde vahyin önemli bir bölümü bu evin çatısı altında gelmişti. Nebininﷺ küçük bir mescidinin de olduğu bu evde Hatice(ra); Kasım, Abdullah, Rukiyye, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Fatıma'yı doğurmuştu+
Hatice(ra) annemiz ve Hz.Muhammedﷺ bu evde 25 yıl yaşadılar. Peygamberin, İbrahim dışındaki 6 çocuğunun tamamını Hz.Hatice bu evde doğurmuştu. Kazıya başlanmadan önce çok detaylı bir araştırma yapıldığı anlaşılıyor. Konu ile ilgili tüm tarih kitapları ve seyahatnameler taranmış.
Bu sayede gerekli izinlerin alınmasının ardından başlayan kazıyla ortaya çıkarılan evin bölümleri çok rahat belirlenmiş. Hz.Fatıma'nın(ra) doğduğu oda, peygamberinﷺ mescid alanı, mescidin nişleri / mihrabı, misafir ağırlama bölümü gibi alanlar ortaya çıkarılmış.
İstanbul Boğazı’nın iki yakasını birer yüzük taşı gibi süsleyen sahil mescitleri içinde Defterdar İbrahim Paşa Camii bahçesi, manzarası ve rengiyle hemen ayırt edilir. Defterdarburnu Camii ya da İhmal Paşa Camii adıyla da bilinir.+
Muallim Naci Caddesi’nden aşağı doğru inen yoluna servi ağaçları eşlik eder. İlk yapımı 1611 yılına tarihlenen cami II.Mahmud, II.Abdülhamid ve Cumhuriyet döneminde 1941’de ciddi onarımlar görmüş. 2011’de tekrar bir restorasyondan geçmiş.
İstanbul’un az bilinen, saklı güzelliklerindendir Defterdar İbrahim Paşa Camii.
Zamanın donup seksenlerde kaldığı, masumiyetini koruyan eski dükkanlar, unutulmaya yüz tutmuş mahalle kültürü, Kemal Sunal’ın doğduğu, hatıralarla dolu ahşap ve tuğladan eski İstanbul evleri. Tüm bunların ortasında bir garip semt Küçükpazar.+
Küçükpazar’ı Tahtakale’den Sülrymaniye’ye çıkan geniş cadde ayırır. Bıçakçılar, terazicilerle karşılar sizi semt. Ne ararsanız bulabilirsiniz Küçükpazar’da. Hem caddesi hem de ara sokakları gizli hazinelerle, hoş mekânlarla doludur. Burası çocukluğumuzda kalmış bir vaha aslında
Arada soba bacasının doğalgaz konforunda unuttuğumuz duman kokusu gelir mesela. Çay ocaklarının açıldığı, geçen zamanın tanığı asırlık asmaların teselli gibi sarıp sarmaladığı asmalarıyla köhne han avluları bekler sizi bir çay, kahve molası için.
Dünyanın En Işıltılı Taşının Ardında Yatan Kanlı Düzen
Bir babayı ve bir oğulu bu duruma düşüren hırsın, acının sebebi ne olabilir? Elmas ve pırlantanın gerçek bedeli göz alıcı ışıltısının ardında çok iyi gizlendi. İşte kanlı elmasın serüveni+
Afrika'yı delik deşik talan eden, binlerce masumun canına kıyan elmasın acımasız öyküsü Güney Afrika'da başladı ve hızla civarına yayıldı. Dünyada elmas ve pırlanta fiyatlarını belirleyen, piyasayı domine eden, en önemli firma De Beers Elmas Şirketi burada doğup büyüdü.
''De Beers'' Dutch dilinde ''Ayılar'' demek. Güney Afrika'da Hollanda'dan gelip kolonileştirdikleri bir çiftlikte yaşayan De Beers kardeşlerin tarlasında büyük bir elmas yatağının keşfedilmesiyle hem onların hem de Güney Afrika ve civarındaki ülkelerin kaderi değişti.
Çin asıllı Amerikalı mimar I.M.Pei'nin Kahire'deki Tolunoğlu Ahmet Camii'nden esinlenerek tasarladığı Doha İslam Sanatları Müzesi'nin iç ve dış mekânlarından birkaç fotoğraf:
Müze deniz doldurularak oluşturulan bir zemine inşa edilmiş.
Etkileyici mimarisi ile fotoğraf çekmeyi sevenler için gece ayrı, gündüz ayrı kareler sunuyor.