İstanbul Boğazı’nın iki yakasını birer yüzük taşı gibi süsleyen sahil mescitleri içinde Defterdar İbrahim Paşa Camii bahçesi, manzarası ve rengiyle hemen ayırt edilir. Defterdarburnu Camii ya da İhmal Paşa Camii adıyla da bilinir.+
Muallim Naci Caddesi’nden aşağı doğru inen yoluna servi ağaçları eşlik eder. İlk yapımı 1611 yılına tarihlenen cami II.Mahmud, II.Abdülhamid ve Cumhuriyet döneminde 1941’de ciddi onarımlar görmüş. 2011’de tekrar bir restorasyondan geçmiş.
İstanbul’un az bilinen, saklı güzelliklerindendir Defterdar İbrahim Paşa Camii.
Hazinesindeki isimsiz mezar taşları ve minaresiyle konuşan şu servi ağacı ile gizli bir bahçedir burası.
Kuruçeşme sahilinde bulunan bir diğer mescit ise 1740 yılına tarihlenen Tezkireci Osman Efendi Camii. Altında bir çeşme, bir de manav var:)
Kuruçeşme’den devamla Arnavutköy’e gelince solda Tevfikiye Camii çıkar karşınıza. Şu an restorasyonda olan cami 1832 - 1838 yılları arasında inşa edilmiş. Yazın avlusundaki banklardan enfes bir Boğaz manzarası sunar.
Arnavutköy sonrasında Bebek Parkı içinde Mimar Kemaleddin’in muhteşem eseri Bebek Camii sahilin süsüdür. İskelenin hemen yanındaki caminin yapım tarihi 1913 ve daha önceden Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı bir caminin yerine yapılmış. Resmi adı Hümayun-u Abad Camii.
Bu arada Bebek Parkı’nın içinde bu Gümrük Muhafaza Karakolu ne iş yapar anlayabilmiş değilim:)
Ve Bebek - Rumelihisarı arasında bulunan, ilk yapımı 17.yy’ın ilk yarısına tarihlenen, banisi Nişancıbaşı Sıdkı Ahmet Paşa olan Kayalar Mescidi. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde buradan söz eder ve İsmail Maşuki’ye ait bir makam kabrinin de burada bulunduğunu nakleder.
Kayalar Mescidi küçük bir mekan ama hikayesi çok ve hafızası da oldukça yüklü. 16.yy’da buranın sahilinde haydutlar mekân tutarmış. 17.yy’da ise gemicilerin dostu olan ve Akkirman’dan İstanbul’a gelen ve mescid civarına yerleşen Durmuş Dede aklıma ilk gelen örneklerden.
Kayalar Mescidi iç mekan ve detay
Rumelihisarı Hacı Kemaleddin Camii. Eskiden bulunan mescit yerine Sultan I.Mahmud tarafından 1743’te inşa ettirilmiş.
Yine Rumelihisarı’da, meşhur Perili Köşk’ün komşusu 1712 tarihli Ali Pertek Camii
Ali Pertek Camii haziresinden ve çeşmesinden:
Baltalimanı’nda gariban kalmış bir mescid; Serhazin Süleyman Ağa Camii. Aslında yapımı 15.yy’a dayanıyor. Semte adını veren meşhur Baltaoğlu Süleyman Bey yaptırmış ilk. 1826 yılı tamirinde şekli değişmiş, 1960’ta yapılan onarım vs ile de tüm tarihi dokusunu, özelliğini yitirmiş:(
Emirgan’da Hamid-i Evvel Camii. 1781 yılında Sultan I.Abdülhamid tarafından çok sevdiği ama erken yaşta ölen şehzadesi Mehmed ve onun annesi Hümâşah Hatun için yaptırmış bu sahil camiini.
Cami ve etrafından görünümler
Ve işte çoook sevdiğim, içi ayrı dışı ayrı sevimli olan Yeniköy sahilinin yüzük taşı Osman Reis Mescidi. 1635 yılında yapılan mescid bugün İstanbul’un en güzel yalılarına komşu bir konumda.
Mescidin kavisli giriş kapısı
Osman Reis’in mihrabı
Üst kattaki kadınlar bölümünden enfes bir istif: Ya Hazreti Bilal-i Habeşi
Osman Reis Mescidi İstanbul’da gitmeyi en sevdiğim mescitlerden. Küçücük ama içi huzurla dolu:)
Dış cephesi siding kaplı İstinye Mahmut Çavuş Camii’ne de bir selam verip, Anadolu yakası sahil mescitlerine de yarın devam edelim nasipse.
V’esselam😊🌿
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1989 yılında Mekke’de ender görülen, istisnai bir arkeolojik kazı gerçekleştirildi. Kazının arkasında dönemin güçlü isimlerinden, Suudi Arabistan’ın eski Petrol Bakanı, Mekke doğumlu Zeki el Yemani vardı. Zeki el Yemani 1973 petrol ambargosu ile Avrupa’yı dize getiren kişiydi.+
Yapılan kazı, Hz.Muhammed’in ﷺ eşi Hatice bint Huveylid’in evini açığa çıkarmıştı. Olabildiğince hızlı, adeta bir kurtarma kazısı gibi gerçekleştirilip tamamlanan çalışmanın ardından, bir kazı raporu niteliğinde de olan “The House of Khadijah bint Huwaylid adlı kitap yayınlandı.
Az sayıda basılan kitabın sponsorluğunu 2021 yılında Londra’da vefat eden, hem New York hem de Harvard üniversitesinden hukuk lisansı bulunan Ahmet Zeki Yemani üstlenmişti.
Zamanın donup seksenlerde kaldığı, masumiyetini koruyan eski dükkanlar, unutulmaya yüz tutmuş mahalle kültürü, Kemal Sunal’ın doğduğu, hatıralarla dolu ahşap ve tuğladan eski İstanbul evleri. Tüm bunların ortasında bir garip semt Küçükpazar.+
Küçükpazar’ı Tahtakale’den Sülrymaniye’ye çıkan geniş cadde ayırır. Bıçakçılar, terazicilerle karşılar sizi semt. Ne ararsanız bulabilirsiniz Küçükpazar’da. Hem caddesi hem de ara sokakları gizli hazinelerle, hoş mekânlarla doludur. Burası çocukluğumuzda kalmış bir vaha aslında
Arada soba bacasının doğalgaz konforunda unuttuğumuz duman kokusu gelir mesela. Çay ocaklarının açıldığı, geçen zamanın tanığı asırlık asmaların teselli gibi sarıp sarmaladığı asmalarıyla köhne han avluları bekler sizi bir çay, kahve molası için.
Dünyanın En Işıltılı Taşının Ardında Yatan Kanlı Düzen
Bir babayı ve bir oğulu bu duruma düşüren hırsın, acının sebebi ne olabilir? Elmas ve pırlantanın gerçek bedeli göz alıcı ışıltısının ardında çok iyi gizlendi. İşte kanlı elmasın serüveni+
Afrika'yı delik deşik talan eden, binlerce masumun canına kıyan elmasın acımasız öyküsü Güney Afrika'da başladı ve hızla civarına yayıldı. Dünyada elmas ve pırlanta fiyatlarını belirleyen, piyasayı domine eden, en önemli firma De Beers Elmas Şirketi burada doğup büyüdü.
''De Beers'' Dutch dilinde ''Ayılar'' demek. Güney Afrika'da Hollanda'dan gelip kolonileştirdikleri bir çiftlikte yaşayan De Beers kardeşlerin tarlasında büyük bir elmas yatağının keşfedilmesiyle hem onların hem de Güney Afrika ve civarındaki ülkelerin kaderi değişti.
Çin asıllı Amerikalı mimar I.M.Pei'nin Kahire'deki Tolunoğlu Ahmet Camii'nden esinlenerek tasarladığı Doha İslam Sanatları Müzesi'nin iç ve dış mekânlarından birkaç fotoğraf:
Müze deniz doldurularak oluşturulan bir zemine inşa edilmiş.
Etkileyici mimarisi ile fotoğraf çekmeyi sevenler için gece ayrı, gündüz ayrı kareler sunuyor.
Kâbe Örtüsü Suudi Arabistan'da Mekke ile Cidde arasında bulunan özel bir dokuma fabrikasında hazırlanıyor. Fabrikayı özel izinle gezmiştim. Yaklaşık 1 yıl boyunca, tamamen el işçiliği ile özenle hazırlanan yeni Kâbe örtüsü hac zamanı Arefe Günü'nde öncekiyle değiştiriliyor+
En kaliteli ipek iplikler usta ellerde dikkatle hazırlanan yazı istiflerine dönüşüyor. Fabrikada Kâbe Örtüsü'nün yanı sıra, Mescid-i Nebevi Ravza Örtüleri de dokunuyor. Kâbe Örtüsü her yıl, Ravza Örtüleri ise 3,4 yılda bir değiştiriliyor.
Kâbe Örtüsü'nün farklı bölümleri var. Kuşak bölümleri, Damla formundaki ''Samediye'ler'', Kâbe Kapı Örtüsü gibi parçalar uzun çaba ve emek gerektiriyor.