hur regionerna optimalt ska bedriva vård vet jag inte, men den här texten tycker jag behöver kompletteras med lite ytterligare fakta. aftonbladet.se/nyheter/kolumn…
det framstår som väldigt konstigt att region sthlm gör plusresultat samt har ett växande eget kapital. jag tänker att det inte är så väldigt uppseendeväckande. 2020 var ett bra år för kommunsektorn, främst pga stor bidrag från staten.
region sthlms plusresultat på knappt sex miljarder ska ses mot totala intäkter (skatter, statsbidrag, utjämning och finansnetto) på 83 miljarder. det innebär en "marginal" på 7,0 procent.
för regionsektorn som helhet är motsvarande siffror ett plusresultat på 19 miljarder mot intäkter på ca 350 miljarder. motsvarande "marginal" 5,6 procent.
sedan det egna kapitalet på 19 miljarder, ska ses som mot total balansomslutning 142 miljarder. dvs en soliditet på 13 procent.
de flesta regioner har visserligen en negativ soliditet, men det är knappast önskvärt. sektorn som helhet har dock en positiv. ex vg-regionen har en högre soliditet än stockholm på 19 procent.
men med det sagt kan detta diskuteras. vi har en färsk utredning om ekonomisk hushållning i sektorn. en negativ soliditet har dock föranlett regeringen att bilda en särskild delegation för ekonomisk hjälp.
outputen då? där beskrivs region sthlm som i utförsbacke. mindre och mindre vård produceras. men dessa siffror kan bli svåra att tolka om man inte tittar på övergripande utveckling.
en sådan sak att vårdtiden generellt kortas. folk får helt enkelt gå hem tidigare. dagoperationer blir vanligare. det kan säkert vara bra ibland och dåligt ibland, men det är en utveckling som sker på flera håll än i just sthlm.
ta antalet vårdplatser. här ligger sthlm med 2,19 vårdplatser per 1000 invånare sjua bland regionerna. en bit över rikssnittet på 2,04. (avser 2020.)
har då sthlm utvecklats så uselt under 2010-talet som texten låter berätta? nja. återigen det beror på. mellan 2011 och 2020 minskade antalet vårdplatser i regionen med 7,95 procent per capita. motsvarande för riket var drygt 24 procent.
om vi återigen jämför med västra götaland-regionen är minskningen än större där, drygt 28 procent.
sthlm har alltså minskat antalet vårdplatser i lägre grad per capita än riket i övrigt.
antalet vårdtillfällen då? här utgås från antalet i slutenvården, som var 291505 år 2020. det är en minskning med 4,9 procent sedan år 2011.
tittar vi på riket som helhet är dock minskningen betydligt större, nämligen 14,7 procent.
utan att titta på den här överordnade utvecklingen tänker jag att det blir lite meningslöst att bedöma enskilda regioner. utvecklingen måste förstås utifrån vad som i övrigt sker.
(sedan märkligt att det framställs som så egendomligt att en region gör delårsrapporter. det tror jag faktiskt man av kommunallagen är ålagd att göra. oavsett lagkrav är det förstås ett utmärkt sätt att utöva politiskt kontroll över verksamheten och även ge allmänheten insyn.)
ja, bara lite korta spaningar.
en liten grej till. i texten framställs det som att region sthlm fullkomligt dränkts i pengar under 2010. det är sant att skatteintäkterna ökat pga ekonomin har gått bra och stockholmarna har blivit fler och fått högre löner. samtidigt är det något som påverkar regionens >
> kostnader också. det gäller exempelvis löner, vilket är rimligt om man tänker sig att även anställda av regionen ska ta del av välståndsökningen. detsamma gäller leverantörer.
man kan titta på regionens intäkter i förhållande till ekonomin i övrigt för att se hur de utvecklats. då har intäkterna (skatte, bidrag, finansnetto) för region sthlm gått från knappt 5,1 procent av brp (dvs "regionens bnp") till drygt 5,2 procent under perioden vi talar om.
eller en procentuell ökning som är ungefär tre procent. det är så mycket mer av den totala ekonomin i sthlm som regionens intäkter motsvarar.
det innebär att det pengaregn som texten beskriver över region sthlm motsvaras av ungefär samma pengaregn över allt annat också. vilket i sin tur kommer påverka kostnadssidan. det är inte så att regionen fortfarande anställer och köper in i 2010.
men som sagt: detta är inte ett inlägg i hur regionerna ska bedriva sin verksamhet. det vet jag inte.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
situationen i nederländerna är intressant. inget land man kanske förknippar med hätsk splittring. dn.se/varlden/brokig…
hade det kunnat vara sverige, om liknande inskränkningar införts här?
en praktiskt detalj: svårigheten som restriktioner skapar när människor samtidigt vill protestera. ges inga tillstånd till demonstrationer blir de som ändå genomförs lätt mindre organiserade, mer volatila. risk för stök och våld ökar.
har äntligen kommit mig för att läsa kerstin ekmans senaste. lite förvånad över att den mottogs så översvallande. lite av en bagatell tänkte jag.
eller så här: en bagatell från ekman slår fortfarande nästan allt annat. det finns stora kvaliteter i boken. men samtidigt är mycket minst en grad lägre än tidigare verk från henne.
jag tyckte mig läsa något av en coda till hela hennes författarskap, i populariserad version. många teman återkom, men avskalade och utan tidigare nyanser.
jag kan inte säga så mkt om det nya spåret som uppmärksammades i veckan, mer än att det återigen framstår som utredningen har brustit. det som finns att säga om den person som lyfts är väl att han för att bli riktigt intressant behöver bindas till stockholm vid tiden för mordet.
dessutom det också på ett rimligt vis kunna visas att han medtagit sitt vapen på denna resa. han bör nämligen under mordkvällen inte ha hunnit tillbaka till sitt hem i östergötland för att hämta det.
faktiskt kul trivia även för andra än sverigevänner. jag satte fyra av sex, varav en chansning som gick hem när det gäller gustaf vi adolf. ett år fel på gustav iv adolf. satte 1050 på inge, men där vet vi väl inget.
det finns ju lite roliga minnesregler. när det gäller gustav iii har liksom 46+46 fastnat. hans födelseår och ålder vi döden. (samt att jag funderat på om han vid en sotdöd hade kunnat bli fotograferad.)
gustaf v minns jag från att hans åttioårsdag förekommer i delblancs stenfågel som inträffande "förra året". samt att trion desirée-gustaf-vår kung utgör en så fantastisk tidsspegel. (desiree höll gustaf i famnen, gustaf höll vår kung. det är 250 år bara där.)