בזמן שכולנו ממתינים לראות מה #פוטין יעשה (אם וכאשר), כדאי להצביע על ניצני הסדר הרב-קוטבי החדש שמציצים דרך המשבר. בעיקר שני דברים: האנגלוספרה, והגוש המזרח אירופי של הנורדים, בלטים ופולין. שרשור (10)
1/ אנחנו נמצאים כיום באנרכיה גלובאלית. לא במלחמה קרה, לא מלחמה חמה - #אנרכיה_גלובאלית. הסדר הבינלאומי החד-קוטבי קרס, ואנחנו נתונים בגיבושו של סדר רב-קוטבי חדש (מרחיב בקישור, paywall). greatgame.blog/2021/11/04/%d7…
2/ העניין עכשיו הוא לא לתעד את האנרכיה, אלא לנסות ולזהות את הסדר הרב-קוטבי שיבוא - מי יהיו המחנות, מי יהיו המעצמות. אילו מדינות יעלו, אילו מדינות לא.
3/ יש לנו כרגע שני מחנות ברורים: #רוסיה-#סין, שמנהלות את הגוש היבשתי של #אירו_אסיה ומנסות להתקדם לפריפריה הימית של היבשת, והאנגלוספרה.
ה-#אנגלוספרה היא הגוש שפחות מדברים עליו, אך היא נוכחת בבירור בתחרות בין ארה״ב לסין ובמשבר האוקראיני.
4/ בגדול האנגלוספרה היא גוש ביטחוני, שהופך היום גם לגוש מדיני, כלכלי וטכנולוגי, שכולל את ארה״ב, קנדה, בריטניה, אוסטרליה וניו-זילנד. הצגתי את הרעיון לראשונה לקהל הרחב בדצמבר 2021, ולמנויים של פל״ג כבר בפברואר אותה שנה. greatgame.blog/2021/12/16/%D7…
5/ שימו לב מה קורה במשבר באוקראינה: #גרמניה מיירטת כל ניסיון לסנקציות קשות נגד רוסיה, ומסרבת לפגוע בצינור הנורד סטרים 2. #צרפת רוצה דיאלוג עם רוסיה במנותק מארה״ב. רק #בריטניה הולכת עם ארה״ב ושולחת ציוד צבאי ויועצים לאוקראינה. nytimes.com/2022/01/23/wor…
6/ זה לא מובן מאליו - במקום שמדינות נאט״ו יציגו חזית אחידה, אנחנו רואים שלושה ראשים באירופה - גרמניה, צרפת והאנגלוספרה. גם #אוסטרליה ו-#קנדה מהדהדות את הטענה האמריקנית שרוסיה עומדת לתקוף, ואוסטרליה מעוניינת לתמוך באירופה עם #גז_טבעי. afr.com/politics/feder…
7/ אנחנו רואים היום את הסידור מחדש של אירופה. וכאן עולה הנקודה השנייה - הגוש המזרח אירופי. בעוד צרפת מדברת על דיאלוג עם רוסיה, וגרמניה מסרבת לחשוב על כוח חמוש, המדינות הנורדיות, הבלטיות ופולין פועלות במרץ לתמוך באוקראינה ולקדם קו תקיף מול רוסיה.euractiv.com/section/global…
8/ המשבר באוקראינה מוכיח לאמריקנים שמדינות הגוש המזרחי מעוניינות לעבוד איתם, ומוכנות להשקיע את המשאבים בשביל להרתיע את רוסיה. רק תסתכלו על הכוונה הפולנית להכפיל את מספר החיילים בצבא, והרכש של טנקים אמריקנים. dw.com/en/poland-plan…
9/ הזהרתי כאן לא פעם שישראל עושה טעות חמורה בפגיעה ביחסים עם פולין. בכל פריסה מחדש של הכוחות האמריקנים במזרח אירופה, פולין תהיה הציר הגיאוגרפי שמחבר בין הזירה הבלטית לים השחור דרך חזית עם אוקראינה ובלארוס.
10/ בהנחה שהאיום הרוסי לא עומד להיעלם בשנים הקרובות, ולאור הרצון האמריקני להתמקד בזירה של מזרח אסיה, ארה״ב תרצה להתבסס בעיקר על שותפים מקומיים באירופה. גרמניה היא לא אמינה. צרפת רואה את עצמה ככוח נפרד. מדינות מזרח אירופה יהיו האופציה היחידה. heritage.org/europe/comment…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
ברצינות, העמימות בנוגע לסנקציות היא מובנת, אבל הופכת מגוחכת - רוסיה יכולה לספק לעצמה מזון ודלק, והיא מספקת מזון (לעולם) ודלק (לאירופה). יש גבול כמה סנקציות יכולות להיות קשות מבלי לפגוע באירופה עצמה.
עוד מחשבה - רוסיה היא גם ספקית חשובה של דשנים לחקלאות.
אנחנו כבר סובלים ממחיר דשנים גבוה, שידחוף את מחירי המזון למעלה.
מוסקבה יכולה בקלות לענות לסנקציות חדשות בהגבלה נוספת (כבר יש מגבלה אחת מאז דצמבר) של ייצוא דשנים.
עובדה לא פופולרית: נתניהו נלחם עשור כאריה נגד פרויקט הגרעין האיראני, וכל מה שקיבלנו הוא שטהרן מתקדמת להיות מדינת סף-גרעינית.
אני חוזה שרבים יגיבו ב: 1. אבל תחשוב מה היה קורה אם הוא לא היה נאבק! 2. אם רק טראמפ היה נבחר לכהונה שנייה! 2. א. וריאציה אחרת - ביידן/אובמה אשמים!
ולזה אני משיב: אבל הוא לא נבחר. ואיראן מתקדמת לנשק גרעיני. אלו העובדות.
הטיעון ״אם טראמפ היה נבחר״ היה מחזיק מים אם הייתה לנו איזו מגמה לפני 2020 שתעיד שהאיראנים נסוגים במשהו, שהסנקציות משפיעות על ההתנהגות שלהם.
הסנקציות הפכו את העם האיראני אומלל יותר, ואת המנהיגות בטהרן נחושה יותר.
יש לנו גם מקרה דומה של שלטון אנטי-אמריקני שעמד וממשיך לעמוד מול>
הרוגים אמריקנים בשני פיצוצים ליד שדה התעופה בקאבול.
האופן שבו היציאה מאפגניסטן מתנהלת היא כישלון מחפיר לממשל ביידן. יהיה מעניין לראות איך זה יתבטא במספרי התמיכה בממשל. nytimes.com/live/2021/08/2…
בום! דאע״ש.
אם אני הייתי הטאליבאן הייתי מחפש כל דביל עם קשר כלשהו למדינה האיסלמית ומוציא אותו להורג.
הפיגוע הזה קרוב לודאי נועד לתקוע את האמריקנים עוד זמן במדינה, וללחוץ את הטאליבאן.
האם הדולר ימשיך להיות מטבע הרזרבה העולמי בעתיד הנראה לעין? כן.
האם היואן יכול להפוך למטבע רזרבה חדש? תיאורטית כן, מאוד לא סביר.
האם הביטקוין יהיה מטבע הרזרבה החדש וידיח את הדולר? לא.
שרשור.
אפתח בשלוש הערות:
כל מה שאני כותב כאן אינה המלצה פיננסית או חלופה להמלצה. כל מה שתחליטו לעשות בעקבות השרשור הוא על אחריותכם בלבד.
אינני מחזיק ביטקוין או כל מטבע קריפטו אחר, ואין לי כוונה להחזיק.
אתם לא הולכים להתעשר מהשרשור הזה.
אז אחרי שהבהרנו את זה, בואו נדבר על השאלה המרכזית שמעסיקה את כולם: האם הדולר יפסיק להיות מטבע הרזרבה העולמי?
באופק זמן מספיק ארוך (200 שנה נגיד) - אולי, אבל אופק זמן כזה לא ממש עוזר לנו.
האם הוא יפסיק להיות מטבע הרזרבה בעתיד הנראה לעין (20-30 השנים הבאות)? לא.
טוב, התייחסות לפרק 206 של חיות כיס, על יחסי סין-ארה״ב:
יש שתי בעיות מרכזיות לפרק - הצגה חד-צדדית של סין כמעצמת על עולה, וחוסר התייחסות לבעיות הקונקרטיות והאמיתיות שיש לה. זה לא שהפרק שוגה עובדתית במשהו, הוא פשוט נותן תמונה חלקית מאוד וניתוח לא נכון. שרשור. kan.org.il/podcast/progra…
הפרק לא מתייחס בשום מקום לאיך סין הצליחה להשיג צמיחה מרשימה ב-2008-2009 למרות המיתון העולמי. התשובה היא פשוטה: כמויות אשראי שנדחפו למשק. הפרק לא מתייחס לבעיות המבניות שבועת האשראי העצומה של סין גרמה למשק. >greatgame.blog/2019/07/13/%d7…
> יש התייחסות לרמת התשתיות בסין, אך ללא אזכור שההשקעות בתשתיות נובעות מבועת האשראי ומעידוד הממשלה לעמוד ביעדי תמ״ג, ללא הצדקה כלכלית אמיתית. reuters.com/article/china-…
כמה נקודות אסטרטגיות לממשלה החדשה שבתקווה יגיעו לאנשים הרלוונטים: 1. האתגר הכי גדול של ארה״ב בעתיד הנראה לעין הוא בלימת סין במזרח אסיה. ארה״ב תשקיע את רוב הקשב והמשאבים שלה בבנייה צבאית, כלכלית וטכנולוגית מול בייג׳ין. about.bgov.com/news/biden-con… >
> זה אומר שלוושינגטון יהיה קשב נמוך עד אפסי לישראל ולכל מה שקורה במזרח התיכון אלא אם זה בוער. זה טוב לנו, זה רע לנו, אבל זו עובדה. וושינגטון לא תפציץ באיראן. וושינגטון לא ממש תתעניין במה אנחנו עושים כאן.
2. המהלך הכי חשוב של ישראל באזור הוא להמשיך את נרמול היחסים עם המרחב הערבי, בשביל להגדיל את האופציות האסטרטגיות שלנו. הפיתוי הוא להתניע את תהליך השלום, שנתפס כתנאי בשביל המשך הנרמול.
אל. אל תחיו את תהליך השלום. הוא חסר הגיון – הסכמי שלום לא יוצרים שלום – והוא מעמיד את ישראל>