האם הדולר ימשיך להיות מטבע הרזרבה העולמי בעתיד הנראה לעין? כן.
האם היואן יכול להפוך למטבע רזרבה חדש? תיאורטית כן, מאוד לא סביר.
האם הביטקוין יהיה מטבע הרזרבה החדש וידיח את הדולר? לא.
שרשור.
אפתח בשלוש הערות:
כל מה שאני כותב כאן אינה המלצה פיננסית או חלופה להמלצה. כל מה שתחליטו לעשות בעקבות השרשור הוא על אחריותכם בלבד.
אינני מחזיק ביטקוין או כל מטבע קריפטו אחר, ואין לי כוונה להחזיק.
אתם לא הולכים להתעשר מהשרשור הזה.
אז אחרי שהבהרנו את זה, בואו נדבר על השאלה המרכזית שמעסיקה את כולם: האם הדולר יפסיק להיות מטבע הרזרבה העולמי?
באופק זמן מספיק ארוך (200 שנה נגיד) - אולי, אבל אופק זמן כזה לא ממש עוזר לנו.
האם הוא יפסיק להיות מטבע הרזרבה בעתיד הנראה לעין (20-30 השנים הבאות)? לא.
בואו ניישר קו על המעמד של הדולר: הדולר היום הוא יחידת הערך העולמית. אחזור על זה - הדולר הוא *יחידת הערך* העולמית.
נפט מהמפרץ הפרסי מתומחר בדולרים.
רוב הסחורות בעולם מתומחרות בדולרים.
רוב הרזרבות של בנקים מרכזיים בעולם הן בדולרים.
הסחר הגלובאלי נעשה ב... דולרים.
הדולר הוא מטבע שמקובל ברוב העולם, קל יחסית להמיר אותו למטבעות אחרים, והוא נתפס כהשקעה בטוחה. הסינים לא קונים אג״ח אמריקני כי הם ״חייבים״ או כי הם מתכוונים לזרוק אותו יום אחד - הם קונים אג״ח אמריקני כי זה הנכס הכי טוב לקנות בשביל לשמר ערך. reuters.com/article/us-usa….
המעמד של הדולר נשען על שלושה עמודים מרכזיים: 1. לארה״ב הכלכלה הגדולה בעולם, תוצאה טבעית של האוכלוסייה הגדולה שלה (3 בעולם), פרודקטיביות תעשייתית ושפע חקלאי. אם מסתכלים קדימה,>
> הדמוגרפיה האמריקנית תמשיך להיות צעירה, עם אוכלוסייה גדולה בגיל העבודה ואחוז קשישים נמוך יחסית לשאר המערב. לארה״ב יש שפע משאבי אנרגיה וטבע, שתומכים בתעשייה שלה.
2. לארה״ב שוקי ההון הגדולים בעולם, עם גישה קלה למשקיעים זרים, נזילות גבוהה ומערכת משפט ידידותית. אם אני רוצה לקנות מניות של חברות אמריקניות, אג״ח ממשלתי של ארה״ב, או קרנות, אני יכול לעשות זאת בקלות. הדולר זמין לרכישה ושימוש.
3. ארה״ב היא הכוח הצבאי החזק בעולם, והיא מספקת מטריה ביטחונית לכלכלות הגדולות של העולם ולנתיבי הסחר הגלובאלים. אם יפן מחר תחליט לזרוק את הדולר ברשותה, היא תמצא את האמריקנים זורקים אותה לבייג׳ין. אותו הדבר נכון לגרמניה או ערב הסעודית. אם סין תחליט להרוס את הערך של הדולר,>
> היא תסתכן במצור ימי. הכוח הצבאי האמריקני מאפשר לה לאיים על מדינות אם הן יחליטו לפגוע בדולר, והבריתות הצבאיות שלה מעודדות מדינות להחזיק דולרים. warontherocks.com/2013/10/blocka…
שלושת העמודים האלו לא הולכים לשום מקום בזמן הקרוב. יותר מזה - אין מישהו שיכול להתחרות בדולר.
כל כמה שנים מכריזים על יורש אפשרי. לפני עשור וחצי זה היה האירו, עד שהקריסה של יוון הבהירה שהאירו הוא לא מטבע של מדינה אחת, אלא אוסף מדינות, ומשקיע> ipe.com/when-the-euro-…
> באירו לא באמת יודע את המטבע של איזו כלכלה הוא קונה. להרחבה:
האם היואן או הביטקוין יצליחו איפה שהאירו לא? לא סביר. נתחיל עם סין:
בשביל שהיואן יהפוך למטבע גלובאלי, השווקים הפיננסים של סין צריכים להיות קלים לגישה ומסחר. סין פותחת לאט מאוד את השווקים האלו, אך היא חוששת מאיבוד השליטה עליהם. cnbc.com/2021/01/13/chi…
בארה״ב אם הבורסה מתרסקת בגלל ספקולציות של משקיעים, הנשיא מפסיד בבחירות אבל המדינה ממשיכה. בסין אם בועה פיננסית מתפוצצת, זה מאיים על המפלגה הקומוניסטית. המדינה הסינית לא מהססת להתערב בשווקים הפיננסים אפילו בצורה של הכתבת השקעות אם נדרש. investopedia.com/articles/inves…
נוסף למגבלות שיש על השווקים הפיננסים ומשקיעים זרים, גופים סינים חסרים שקיפות ואמינות. אפשר לטפל בבעיה לאורך זמן, אבל זה ידרוש טיפול בחוב נסתר ולאפשר לעסקים לא רווחים לפשוט רגל. גם כאן יש איום משמעותי בחוסר יציבות, כמו גם פגיעה בצמיחה הכלכגלית. cnbc.com/2019/06/12/chi…
לסין גם אין סיבה להפוך את היואן למטבע הרזרבה החדש, מפני שהיא מרוויחה מהמעמד של הדולר. ביקוש מוגבר ליואן ייקר את הייצוא הסיני, ויפגע בתעשיינים שלה. carnegieendowment.org/2016/07/22/how…
מה עם ביטקוין? טכנולוגית בלוקצ׳יין בהחלט יכולה להנפיק מטבע, ומדינות בוחנות את האפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי משלהן. הרעיון מושך אותן כדרך להיאבק בהלבנת הון, מימון פשע וטרור, והתחמקות ממס. csis.org/analysis/centr…
אבל מדינות לא יאפשרו מטבע שלא נמצא בשליטתן. מטבעות קריפטו לא מאפשרים מדיניות מוניטרית יציבה, והם עלולים לפגוע ביכולת של מדינה לעקוב ולמסות פעילות שנעשת בשטחה. לתת למטבע קריפטו דומיננטיות בכלכלה הוא לסכן את השליטה של המדינה בה. imf.org/external/pubs/…
סין היא המדינה האחרונה להחליט על חרם על המטבע. יש שורה של מדינות שמטילות הגבלות על הסחר במטבעות קריפטו, מוטרדות מהלבנת הון או פגיעה בכוחה של המדינה לווסת את הפעילות הכלכלית. finance.yahoo.com/news/countries…
הממשל האמריקני יודע להטיל ולאכוף סנקציות על ארנקים ווירטואלים, מאיים על כל מי שישתתף במסחר במטבעות דיגיטלים שעלול לפגוע באינטרסים של ארה״ב. מטבעות דיגיטלים הם כבר לא דרך להתחמק מסנקציות אמריקניות. nasdaq.com/articles/u.s.-…
מדינות ידחקו החוצה מטבעות קריפטו, ויציעו חלופות משלהן. החלופות האלו ימשיכו את השליטה של המדינה בכלכלה, ויציעו דרכים חדשות לבנקים מרכזיים לנהל מדיניות מוניטרית. הערך של מטבע ימשיך להיתפס כקשור לכוחה של המדינה.
האם זה אומר שביטקוין הוא לא נכס להשקיע בו? כמובן שלא. ביטקוין הוא סחורה כמו כל סחורה. תשקיעו, תמכרו, תחזיקו עד שיגיע לירח.
הדולר ימשיך להיות איתנו כמטבע רזרבה גלובאלי. משום הכוח של ארה״ב, ומשום שאין לו חלופה.
בנוגע לזהב וחזרה למשהו דומה לסטנדרט הזהב, אתם יכולים לחשוב על הדולר כזהב החדש. שימוש בזהב ממש כבסיס למטבע הוא בעייתי, משום שהוא מגביל את כמות האשראי במשק, וגורם לקריסה מחזורית של הכלכלה. טאלב נוגע בחלק מהסוגיה כאן: nassimtaleb.org/2021/06/bitcoi…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
טוב, התייחסות לפרק 206 של חיות כיס, על יחסי סין-ארה״ב:
יש שתי בעיות מרכזיות לפרק - הצגה חד-צדדית של סין כמעצמת על עולה, וחוסר התייחסות לבעיות הקונקרטיות והאמיתיות שיש לה. זה לא שהפרק שוגה עובדתית במשהו, הוא פשוט נותן תמונה חלקית מאוד וניתוח לא נכון. שרשור. kan.org.il/podcast/progra…
הפרק לא מתייחס בשום מקום לאיך סין הצליחה להשיג צמיחה מרשימה ב-2008-2009 למרות המיתון העולמי. התשובה היא פשוטה: כמויות אשראי שנדחפו למשק. הפרק לא מתייחס לבעיות המבניות שבועת האשראי העצומה של סין גרמה למשק. >greatgame.blog/2019/07/13/%d7…
> יש התייחסות לרמת התשתיות בסין, אך ללא אזכור שההשקעות בתשתיות נובעות מבועת האשראי ומעידוד הממשלה לעמוד ביעדי תמ״ג, ללא הצדקה כלכלית אמיתית. reuters.com/article/china-…
כמה נקודות אסטרטגיות לממשלה החדשה שבתקווה יגיעו לאנשים הרלוונטים: 1. האתגר הכי גדול של ארה״ב בעתיד הנראה לעין הוא בלימת סין במזרח אסיה. ארה״ב תשקיע את רוב הקשב והמשאבים שלה בבנייה צבאית, כלכלית וטכנולוגית מול בייג׳ין. about.bgov.com/news/biden-con… >
> זה אומר שלוושינגטון יהיה קשב נמוך עד אפסי לישראל ולכל מה שקורה במזרח התיכון אלא אם זה בוער. זה טוב לנו, זה רע לנו, אבל זו עובדה. וושינגטון לא תפציץ באיראן. וושינגטון לא ממש תתעניין במה אנחנו עושים כאן.
2. המהלך הכי חשוב של ישראל באזור הוא להמשיך את נרמול היחסים עם המרחב הערבי, בשביל להגדיל את האופציות האסטרטגיות שלנו. הפיתוי הוא להתניע את תהליך השלום, שנתפס כתנאי בשביל המשך הנרמול.
אל. אל תחיו את תהליך השלום. הוא חסר הגיון – הסכמי שלום לא יוצרים שלום – והוא מעמיד את ישראל>
אני לא חושב שאנשים מעריכים מספיק עד כמה האיחוד האירופי הוא בדיחה: 1. הסיבה המרכזית שרוסיה ובלארוס עושות מה שהן רוצות היא שרוסיה שומרת על האורות דולקים באירופה (כשליש מצריכת הגז, חצי מצריכת הנפט של האיחוד), והנפט והגז שלה עוברים דרך בלארוס.
2. גרמניה, הכוח הכלכלי המרכזי של האיחוד ודה-פקטו המנהיגה הפוליטית שלו, מסרבת לבטל את פרויקט nord stream 2, *שיגדיל* את צריכת הגז של אירופה מרוסיה, ויאפשר למוסקבה לנתק את הצינורות לפולין ואוקראינה ללא חשש לפגיעה בגרמניה.
3. אחרי כל צעד בוטה של רוסיה גרמניה הייתה יכולה להודיע שהיא מבטלת את הפרויקט, מאחלת לרוסיה בהצלחה, ומקימה מערך עצום של מתקנים לקבלת גז טבעי נוזלי מקטאר וארה״ב. במקום הגרמנים משחקים ב״איזון אסטרטגי״ בין רוסיה וארה״ב, שזה בת׳כלס אומר לנסות לא לעצבן את הרוסים ולהבטיח את>
חמאס השתלט על הרצועה בקיץ 2007. באותו זמן: 1. התנהלו שיחות אבו-מאזן-אולמרט, 2006-2008 (כולל ועידת אנאפוליס בנובמבר 2007). הייתה התקדמות להסכם כולל, אך השיחות נפלו לקראת סוף 2008, בעיקר עקב המצב הפוליטי-ביטחוני בארץ (חקירות אולמרט, ממשלת מעבר, מבצע עופרת יצוקה)>
>2. חידוש המשא ומתן ב-2010 בין ישראל לפלשתינים נפל על הפשרת הבנייה בהתנחלויות והדרישה הישראלית שהפלשתינים יכירו במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי כתנאי מקדים.>
משום שאתם אוהבים תרחישי קצה, ומפני שהטמפרטורות סביב אוקראינה מתחילות לעלות (מה שאמרתי שיקרה כבר לפני שלושה חודשים), בואו ננסה לענות על השאלה: למה הקרמלין רוצה לפרק את אוקראינה?
ועל שאלת המשנה: למה גיאו-אסטרטגיה חשובה בעידן של נשק גרעיני?
שרשור.
לרוסיה יש בעיה אסטרטגית בסיסית: למרות שהיא מדינה גדולה מאוד, האוכלוסייה מרוכזת בשטח קטן מאוד, עם מעט מאוד חיץ גיאוגרפי בינה ובין מדינות אחרות: רוב ״רוסיה״ חיה בחלק האירופי של המדינה, שנמצא במרחק של כ-500~ מהאיחוד האירופי.
ניתן לגשת ללב הדמוגרפי של רוסיה משלושה כיוונים: דרך המדינות הבלטיות, דרך בלארוס ומעבר סמולנסק, ודרך אוקראינה, חוצים את הדנייפר ופשוט ממשיכים צפונה למוסקבה. במפה: המהלכים הפותחים של הנאצים ימ״ש במבצע ברברוסה. בצפון דרך הבלטיות, במרכז דרך מעבר סמולנסק, בדרום חציית הדנייפר.
אני הורג זמן לפגישה, אז בואו נדבר קצת גיאופוליטיקה, מדיניות מוניטרית ושלוש שאלות: 1. למה הצילו את יוון מפשיטת רגל ב-2011? 2. למה בריטניה הצליחה לצאת מהאיחוד האירופי? 3. למה אם איטליה תנסה משהו דומה, גרמניה תפלוש אליה?
שרשור.
אחד התחומים הכי מרתקים בגיאופוליטיקה הוא זה של כלכלה פוליטית, במיוחד מדיניות מוניטרית. במילים פשוטות יותר, האופן שבו כסף מעצב את ההיסטוריה והכוח הלאומי של מדינה הוא תחום מרתק.
החוזק של הסטרלינג אפשר לבריטניה לגייס חוב עצום ולממן את המלחמה נגד נפוליאון, והחשש מפני החלשה של הסטרלינג עקב מאזן מסחר שלילי עם סין הביא את בריטניה לייצא אופיום הודי לסין, מה שהסתיים במלחמות האופיום. jstor.org/stable/2122576…