1/ Gisteren aan @ggerardk beloofd om nog wel wat te tweeten over het debat van de Kamercommissie OCW over de #Eindexamens. Het is om 10 uur gestart. De eerste termijn van de Kamer is geweest en nu geschorst tot 10 over 11 wanneer de minister zal reageren. debatdirect.tweedekamer.nl/2022-01-26/ond…
3/ Inhoudelijk vind ik het zelf tot nu toe (zoals ik al verwacht had) een beetje een trieste vertoning. Er is brede steun voor de eergisteren aangekondigde duimregeling, al worden er voor de vorm nog wel wat kanttekeningen bij geplaatst.
4/ De meeste woordvoerders benaderen de regeling vanuit het belang van de leerling. Beertema maakte er daarnaast een politiek punt van door te vragen waarom er nu een andere afweging gemaakt is dan Slob nog deed in december.
5/ Verder aandacht van veel woordvoerders voor de positie van vmbo kader en basis, het cspe daar en de ongelijke uitslagdatum. Maar belangrijkste punt lijkt voor de Kamer hoe de regelingen nu uitpakken voor het speciaal onderwijs (vso)
6/ Nu is dat niet nieuw want daar werd ook in 2020 en 2021 al aandacht voor gevraagd:
-Kunnen de "uitvoeringsproblemen" voor extra herkansingen nu niet opgelost worden?
en - Kan de duimregeling niet ook gelden voor leerlingen die gespreid, met certificaten, examen doen?
7/ Zo meteen gaat de minister in zijn eerste termijn antwoorden. Ik zie al weer wat leden de zaal binnendruppelen.
8/ 12.26 De eerste termijn van de minister en de tweede termijn van de Kamer (zonder Lisa Westerveld, die naar het coronadebat moest) is geweest. Er wordt 10 minuten geschorst (tot 12.35 u.) voordat de tweede termijn van de minister volgt.
9/ Het debat is inmiddels afgelopen. Zelf vond ik het onbevredigend omdat over de grote beslissing van de 'duim' feitelijk niet meer gesproken kon worden. @RenePetersOss wees de minister daar m.i. terecht op.
10/ De nadruk kwam nu vooral te liggen op een aantal problemen die spelen rond specifieke groepen, zoals bijv. extra herkansingen voor staatsexamens/vso ("is daar nu echt geen ruimte") en de duimregeling voor leerlingen die certificaten 'stapelen' in meerdere jaren.
11/ In het debat wreekte zich m.i. met name dat er een 'erfenis' van Slob was dat het afgelopen halve jaar niet of in ieder geval onvoldoende benut is om een goede evaluatie te maken van vorig jaar en afwegingen en opties helder en transparant te inventariseren.
12/ In die zin voelde Wiersma zich gedwongen nu (opnieuw) te vervallen in 'ad hoc'-beleid. Dat is hem niet te verwijten maar ik maak mij grote zorgen dat hij nergens sprak over inbreng van lerarenorganisaties maar zich vooral beriep op 'eigen' indrukken en 'eigen' contacten.👇🤔
13/ Anderzijds moet gezegd worden dat Wiersma zich juist open en transparant uitsprak over dilemma's die er voor hem in zijn positie uiteraard ook zijn. Dit valt te prijzen Maar ik vind dit zelf toch wel lastig te rijmen met zijn te snelle besluit over de duimregeling...
14/ Die dilemma's speelden dan vooral bijv. rond (toch nog) meer ruimte bieden voor extra herkansingen voor het vso e.d. Terecht is de nieuwe minister beducht om toezeggingen te doen die niet uitvoerbaar blijken (of zelfs de hele uitvoering in gevaar brengen).👇
15/ Over deze praktische zaken volgt nog een nadere brief van de minister, mogelijk een briefing met @hetcvte en een 2-minutendebat, dat dan uiterlijk 21 februari plaats zou moeten vinden, opdat de er voor dit jaar [eventueel...] nog iets aangepast zou kunnen worden.
16/16
Ten slotte gebruikte (misbruikte?) Beertema dit debat nog even om, met zijn gebruikelijke wat overdreven toon, de nieuwe minister diens wat meer algemene visie op het onderwijs te ontlokken. Ook wel een interessant om de reactie van de minister even te delen.👇
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/3 Niet alleen is er onvoldoende gekeken naar (andere) tussenoplossingen en is het bizar dat er niet goed met leraren overlegd is, ook is het debat morgen met de Kamercommissie (het eerste voor Wiersma..!) nu grotendeels gereduceerd tot een een vrij obligate schijnvertoning.
-->
2/3 Ik heb me de laatste week verdiept in de problematiek rond de examens, en dat is inderdaad een immense, complexe en (hier terecht) bureaucratische machinerie.
Maar toch triest dat er dan geen ruimte meer blijkt voor goede en transparante gedachte-uitwisseling over opties.
-->
3/3 Het blijft onbevredigend dat nu onvoldoende helder is welke overwegingen een rol hebben gespeeld en hoe de verschillende argumenten gewogen zijn.
Dit is m.i. geen goede zaak voor het herstel van het vertrouwen in de politiek.
Jammer! Een gemiste kans...
1/8 In de procedurevergadering van afgelopen donderdag van de Kamercommissie OCW kwam ter sprake dat er morgenmiddag (di. 25 januari) een 'kennismaking' zal plaatsvinden van leden van de commissie met de nieuwe bewindslieden op @MinOCW, @RHDijkgraaf en @DennisWiersma.
2/8 Natuurlijk is deze kennismaking informeel en zal er dus, neem ik aan, niet, of niet echt inhoudelijk, over specifieke dossiers gesproken worden. Daar is zo'n kennismakingsbijeenkomst uiteraard niet voor bedoeld.
3/8 Maar misschien is het toch wel een idee om (in meer algemene zin) het probleem van de bij sommige dossiers bestaande [onwenselijke...?] discrepantie tussen het traject van ‘politieke besluitvorming’ enerzijds en het traject van 'uitvoering' anderzijds eens aan te kaarten.
1/ Vanmiddag was het rondetafelgesprek van de Kamercommissie OCW met genodigden over het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
De technische briefing met leden van de @Rekenkamer was helaas besloten.
-->
2/ In het eerste blok kwamen twee wetenschappers aan het woord die het plan op aspecten als doelmatigheid e.d. tegen het licht hadden gehouden. Hun oordeel was op veel punten zeer kritisch.
Het valt hier in zijn geheel na te lezen: tweedekamer.nl/kamerstukken/d…
-->
3/ De genodigden uit het veld, die daarna aan het woord kwamen, waren opmerkelijk eensgezind in hun oordeel:
mooi dat er geld is, MAAR...
- het is niet structureel
- het tijdpad is te haastig en te kort
- er is zorg over voldoende inspraak van leraren, schoolleiders en ouders
-->
1/ Wat het onderwijs betreft vandaag een aantal Corona-gerelateerde stukken uit de Kamer.
Er is verzocht om een versneld overleg ivm. de 1,5 meter en de discrepantie tussen OMT-advies en het kabinetsbesluit inzake zelftesten door leerlingen in het vo. tweedekamer.nl/kamerstukken/d…
-->
2/ Dit overleg is overmorgen al (donderdag).
Initiatiefnemer @peterkwint maakte dit eerder vandaag al via twitter bekend.👇
Ik verdiep me zelf niet zo in Corona-gerelateerde zaken in het onderwijs. Maar voor mensen die graag het kabinetsbesluit betreffende het loslaten van de 1,5 meter in het vo willen bestuderen, de brief van minister De Jonge aan de Kamer staat hier: tweedekamer.nl/kamerstukken/b…
2/
Eerder tweette @Lisawesterveld al over de antwoorden van @arieslob op de vragen die zij samen met @peterkwint stelde over de inzet van commerciële bijlesbureaus.
3/ Ook de vragen die @peterkwint in meer algemene zin stelde over de besteding van de gelden van het Nationaal Programma Onderwijs zijn inmiddels beantwoord: tweedekamer.nl/kamerstukken/k…
-->
1/21
Er is -ondanks veel geklaag- onder leraren eigenlijk heel weinig goed bekend hoe en wat er in de Kamer precies aan onderwijsbeleid gedaan wordt. Ik heb me voorgenomen het beter te volgen en tracht hiervan verslag te doen.
Nu een (wat lange🥴) vooruitblik op komende week.
3/21
Mijns inziens zijn het meest interessant twee momenten waar de Kamerleden vragen zullen gaan inbrengen: Een “inbreng vragen” en een “schriftelijk overleg” (of “SO”.)
Het eerste is 'inbreng vragen' n.a.v. de Staat van het Onderwijs [“SvhO”] op dinsdag 18 mei.