Appajubi Profile picture
Jan 31 27 tweets 6 min read
1️⃣ Uzun vadeli yatırım yapan ya da yapmayı düşünenler, sizin için çok önemli olduğunu düşündüğüm bazı hususlardan bahsetmek istiyorum. Uzun vadeli yatırım yapacağız ama neye yatıracağız? Yatırıma ne kadar süre dokunmayacağız? Riski nasıl azaltacağız?
2️⃣ Kar almayacak mıyız? Kaç farklı varlığa yatırım yapacağız? Hepsini bir örnek üzerinden simülasyonlarla görsel olarak aktarmaya çalışacağım. Biliyorsunuz Warren Buffett ve benzeri yatırım guruları servetlerine büyük ölçüde bileşkelemenin gücüne borçlular.
3️⃣ Aldıkları hisseleri ya da diğer varlıkları neredeyse hiçbir zaman satmayıp bir ömür boyu elde tutuyorlar. Tabi o abiler çok iyi yatırım tercihleri yapıyorlar ve olabildiğince kaybetmeyecek, düzenli büyüyecek hisseleri seçmeye çalışıyorlar. Biz de bunu başarabilirsek ne ala.
4️⃣ Ama hisse seçimi tek başına her şey değil. Morgan Housel, Paranın Psikolojisi kitabının 6. bölümünde çok önemli bir konudan bahsediyor. Heinz Berggrün adlı Alman bir sanat koleksiyoncusunun hikayesini anlatıyor. Image
5️⃣ Berggrün geçtiğimiz yüzyılın (1900’lü yıllar) ortalarında pek çok önemli ressamın eserlerini daha patlamadan çok ucuz toplamış ve 2000 yılında koleksiyonunun piyasa değeri 1 milyar euro’yu aşmış. Peki bu kişi yatırımlarını nasıl böyle düşeş getirmiş?
6️⃣ İnanılmaz ekspertizi sayesinde mi? Hayır. O kadar çok zar atmış ki içlerinden düşeş gelen 3-5 tanesi yeterli olmuş. Tabi attığı binlerce zarın maliyetini zaten ortalama getiri sağlayan birkaç yatırımı çıkartmış rahatlıkla. Hiçbir eseri mecbur kalmadıkça erkenden satmamış.
7️⃣ Eserleri çok uzun yıllar elinde tutmuş ki tüm eserler potansiyeline ulaşacak fırsatı bulsun. Bu arada eserlerin %99’unun potansiyeli tuvalet kağıdı olarak kullanılmak seviyesiymiş görünen o ki, bunu da ekleyeyim.
8️⃣ Yeterince uzun bekleyince kalan yüzde 1 yetiyor zaten milyar euro’luk portföy değerine ulaşmaya. Bu illa sanat eserleri olmak zorunda degil, hisse senetleri, yabancı hisseler, startuplar, coinler, araziler vs her türlü yatırım ürünü için benzer bir durumdan söz edilebilir.
9️⃣ Özetle; büyük yatırımcılar alabilecekleri her şeyi alırlar, çok uzun süre ellerinde tuttuklarında portföy getirisi en iyilere yakınsar. Bir tane aşırı büyüyen yatırım başta yapılan tüm yatırımı tek başına çıkarır. Neyse, hikaye kısmını geçiyorum ve simülasyonlara geliyorum.
1️⃣0️⃣ Yıllık ortalama %0 beklenen getirisi ve %10 yıllık getiri oynaklığı olan hisselerin işlem gördüğü bir borsa varsayalım. Sıfır varsaymamın nedeni getirileri reel olarak yani enflasyondan arındırılmış ya da ne bileyim dolar cinsi olarak ele alabilmek.
1️⃣1️⃣ Varlıkların getirilerinin normal dağılıma uyduğunu varsayıyorum. Yani varlıkların ortalama %0 etrafında simetrik dağıldığı, yıllık getirinin yüzde 95 ihtimalle -20 ile +20 arasında gerçekleştiği, yılda %30 üzeri getirinin gerçekleşme ihtimali sadece %0.13 oluyor.
1️⃣2️⃣ Her bir hissenin ortalama yıllık beklenen getirisinin %0 olduğu bu borsadan rastgele 30 tane hisseyi alıp 20 sene tutmanın beklenen getirisi sizce kaçtır? Sıfır mı? Hayır. Yaklaşık yüzde 400 reel getiri. 2000 adet simülasyon sonucunda bulduğum değer bu. İnanılmaz değil mi?!
1️⃣3️⃣ Örneğin 1000 dolarlık yatırım 20 yıl sonra yaklaşık 5000 dolara ulaşıyor. Portföy değerinin standart sapması da yaklaşık 1200 dolar. Yani gayet düşük. Bunun nedeni de çok basit bir gerçeğe dayanıyor. 1 liralık yatırımdan kaybedebileceğiniz para en fazla 1 lira olabilir.
1️⃣4️⃣ Kazanabileceğiniz ise 2 lira olabilir, 10 lira da olabilir 100 lira da olabilir. 1000 de 😁. Peki hisselerin ortalama getirilerindeki değişime göre portföy değeri ve standart sapması nasıl değişir? Sıradaki twitte buna yönelik bir grafik paylaşacağım.
1️⃣5️⃣ Ortalama -5% getirisi olan hisseler arasından seçtiğimiz 1000 dolarlık bir portföyün bile 20 yılda 2120 dolara gelmesi beklenir. Hisselerin ortalama getirisi arttıkça hem portföyün beklenen değeri hem de standart sapması hızla (geometrik olarak) artıyor. Image
1️⃣6️⃣ Her biri ortalama yıllık %20 getiren hisselerden oluşan bir portföy yapabilsek 20 yılda bin doları 120 bin dolar civarına çıkarabileceğiz muhtemelen. Bunu kenara not alalım. Grafiği daha rahat okuyabilmeniz için dikey ekseni logaritmik yapıp yeniden paylaşayım. Image
1️⃣7️⃣ Diyelim ki Warren Buffett kadar iyi hisse seçemiyoruz. Seçtiğimiz hisse ya da coin ya da herhangi bir yatırım varlığının beklenen getirisi sıfır olsun yine. Ama oynaklığı değişsin, acaba portföyümüzün 20 yıl sonraki beklenen değeri nasıl etkilenir? Buna bakalım.
1️⃣8️⃣ Her bir hissenin standart sapması yıllık %10 civarından %20’lere çıkınca portföyün beklenen değeri çok artıyor ama standart sapması daha da çok artıyor. Bu grafiği de logaritmik dikey eksenle yeniden çizince daha net ortaya çıkacak. ImageImage
1️⃣9️⃣ Hisselerin yıllık oynaklığı düşükken portföy standart sapması da sıfıra yakın ama getirisi de aynı şekilde. Oynaklık arttıkça portföyün beklenen değeri hızla artıyor ama standart sapması çok daha hızlı artıyor.
2️⃣0️⃣ %0 beklenen yıllık getirili ama %20 yıllık oynaklığı olan hisselerden yaptığımız bin dolarlık portföy 20 yılda 133 bin dolara geliyor. Ama bu kez standart sapma aşırı yüksek. Yani 20 yıl sonunda yüzde 50 ihtimalle ihya oluyoruz yüzde 50 ihtimalle 20 yıl çöpe gidiyor.
2️⃣1️⃣ Bu portföy oynaklığını azaltmanın bir yolunu bulsak süper olur. Neyse bu problemi kenara yazalım şimdilik, sonra geri döneriz.
20 sene çok uzun degil mi? Daha kısa tutsak ne olur, daha uzun beklesek?? Bileşkelemenin gücü burada ortaya çıkıyor.
2️⃣2️⃣ Bekleme süresi uzadıkça beklenen getiri inanılmaz artıyor. Ama yine portföy standart sapması da çok artıyor. Logaritmik ölçekli grafiğe bakalım. Yatırımı tutma süresi bir noktayı aştığında, standart sapma beklenen getiriyi de aşıyor. ImageImage
2️⃣3️⃣ Son olarak acaba portföyü 30 hisse yerine daha fazla hisseyle yapsak beklenen getiri ve portföy standart sapması nasıl değişir? Simülasyonlardan gördüğümüz kadarıyla portföyün beklenen getirisi etkilenmiyor, standart sapma hisse sayısıyla birlikte hızla geriliyor. Image
2️⃣4️⃣ Bu bulgu oynaklık artışı ve yatırım vadesinin uzaması sonucu portföy standart sapmasının aşırı artması probleminin çözümünü bize sunuyor. Portföyün beklenen değerini hiç etkilemeden standart sapmasını büyük miktarda geriletmek gayet mümkün.
2️⃣5️⃣ Sonuç: Bu dört simülasyonu bir arada değerlendirdiğimizde şuna ulaşıyoruz. Tek tek oynaklığı yüksek olan hisse/eser/startup/coinlere yatırım yapıp, çok uzun süre tutacaksak, parayı çok fazla sayıda varlığa ufak ufak bölmek gerekir.
2️⃣6️⃣ Ha bir de bu varlıkları azıcık bile olsa pozitif getiri beklentisi olan, sağlam, batma ihtimali az olanlardan seçebilirsek ne ala. Ama esas olay vadeyi uzun tutmakta ve hisse sayısını artırmakta. Ne kadar uzun tutarsak bileşkelemenin gücünden o kadar faydalanırız. 👋🏻
SON NOT: Grafiklerdeki beklenen portföy değeri yerine 10. Persentil değerlerine de (yani yeşil renkle gösterilen aralığın en alt sınırına) odaklanabilirsiniz. Onlar “x yıl sonra en kötü hangi noktaya ulaşabilirim ki?” sorusuna cevap verir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Appajubi

Appajubi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @appajubi

Feb 4
1️⃣ Size bugün uzun vadeli yapmayı düşünenlerin yatırım yapmaya değer buldukları bir hisseyi al sat yapmadan uzun süre tutmalarının (HODL) çok önemli iki faydasından bahsetmek istiyorum. Birkaç gün önce paylaştığım uzun vadeli yatırım simülasyonlarla da bağlantılı olarak..
2️⃣ İlki şu. Hisseyi alıp üstüne yatarsanız sürekli fiyat takip etmek zorunda kalmazsınız, stres olmazsınız, bilgi edinmek için efor harcamazsınız. İkincisi, yeterince uzun süre geçtiğinde hemen her hissede tutmak al/sat yapmaktan çok hatta çok çok çok daha fazla getiri sağlıyor.
3️⃣ Genelde al/sat için en iyi stratejilerin başında hissenin 200 günlük hareketli ortalamasını (MA) kırdığı dönemlerde ayı ya da boğa piyasasına girdiğine kanaat getirilmesi geliyor. XU100 getiri endeksi (temettü ve sermaye artırımlarını dikkate alan endeks) için bakalım.
Read 30 tweets
Dec 16, 2021
1) Kripto para piyasalarına yatırım yapma konusunda düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
*** Uyarı: Çok uzun bir twit zinciri, sabredip sonuna kadar okursanız eminim faydasını göreceksiniz. ***
Öncelikle Kripto piyasasında yatırımcı olabilirsiniz ya da oyuncu olabilirsiniz.
2) Yatırımcı olursanız yatırıma ayırdığınız bütçenizin bir kısmıyla kripto paraları satın alır ve beklemeye başlarsınız. Oyuncu olmayı tercih ederseniz bazı kripto paraları alır, kar ettikçe satar ve ucuzlamış olduğunu düşündüğünüz kripto paralara geçersiniz.
3) Onlar değer kazandıkça onları satar kar realize etmeye devam edersiniz. İkisinin bir bileşimini de yapabilirsiniz tabi. Bütçenizin bir kısmını yatırıma ayırıp kalanıyla oyuncu olabilirsiniz.

Oyuncu olmayı seçerseniz Twitter’da fenomen takip edersiniz.
Read 29 tweets
Sep 24, 2021
1) Di Pasquale & Wheaton 4Q Modeli ile emlak piyasası nasıl incelenir? Detayına girmeyeceğim ancak basitçe şunları söyleyeyim: Barınma yani konut talebini nüfus, göç, nüfus yapısı, sosyo-ekonomik gelişmeler vs belirler. Konut arzı ise mevcut bina stoku tarafından belirlenir ve +
2) kısa vadede sabittir. Hali hazırda ne kadar boş ev varsa kiralar o derece düşük kalacaktır. Boş evlerin dolmasıyla kiralarda yükseliş beklenir. Barınma piyasasından (Space Market) işin varlık piyasası (Asset Market) tarafına gelirsek, bir yatırımcının elindeki alternatifleri+ Image
3) düşünelim. Tahvil, hisse ya da diğer riskli varlıklara yatırım yapabileceği gibi emlak yatırımı da yapabilir. Birinde faiz kazanırken diğerinde temettü ya da sermaye kazancı hedefler, emlakta da kira geliri elde eder. Kiraların ev fiyatlarına oranı (Cap Rate) eğer çok yüksek+
Read 17 tweets
Sep 15, 2021
1) Bulut hocamın yaptığı bu hesaplama özellikle kaliteli small cap hisselerin uzun (çok uzun) vadede yatırımcıların yüzünü güldürme potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Şirket adına bile bakmadan tüm hisselere 100’er lira yatıran bugün dolar bazında parasını birkaç ++
2) katına çıkardığını gösteriyor. Piyasa değeriyle ters orantılı bir başlangıç yatırımı ise son 15 yıllık süreçte bizi daha da yüksek bir kazanca götürüyor (keşke yapsaymışız). Ben de bu noktadan yola çıkarak verilerine ulaştığım 300 küsür firmayı piyasa değeri, betası, ++
3) şerefiyesi, sektörü, karlılığı, ortalama işlem hacimleri, temettü verimi, bedelli sermaye artırma geçmişi (dilution), özkaynak durumu, halka açıklığı, borçluluk durumu, operasyonel kar büyümesi, geçmiş performansı, P/E, P/B, P/S gibi konularda skorladım. ++
Read 21 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(